Sök:

Hur kan djurvälfärden inom ekologisk grisproduktion förbättras?


Grishälsan inom KRAV-certifierad produktion har förändrats det senaste årtiondet och besiktningsstatistik utmärks numera av fler ledanmärkningar, lunginflammationer och leverskador orsakade av parasiter. Detta i kombination med en markant ökad smågrisdödlighet är bekymrande eftersom det strider mot den ökade välfärd som KRAV eftersträvar och konsumenterna efterfrågar. När djurvälfärd diskuteras måste man dock notera att detta är ett brett och svårbedömt begrepp som kan definieras på olika sätt. Idag talas det framför allt om tre synsätt som utgår antingen från djurets känslor, dess hälsa och funktion eller hur naturligt det lever. KRAV-grisar får genom djurhållningen utlopp för fler naturliga beteenden och därmed ökat välbefinnande men när man ska väga detta mot den ökade ohälsan blir det svårt att avgöra vad som är viktigast. Det har dock utvecklats ett antal mätsystem för djurvälfärd som inkluderar flera kriterier. Det finns flera sätt att förbättra hälsan bland de ekologiska grisarna. En genomtänkt produktion med omgångsuppfödning och en strikt betesrotation samt särskilda avelsprogram för eko-grisar är exempel på detta. Det finns dock fortfarande luckor i forskningen och fler studier, framför allt utförda efter svenska förhållanden och förutsättningar behöver göras.

Författare

Lena-Mari Tamminen

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..