Sök:

Sökresultat:

28 Uppsatser om Skyddsćtgärd - Sida 1 av 2

Ensamkommande barn - En explorativ studie och skydds- och riskfaktorer i de ensamkommande barnens liv utifrÄn socialarbetarnas konstruktioner

Detta examensarbete syftar till att kartlÀgga hur utvalda socialarbetare i Malmö stad konstruerar skydd samt riskfaktorer som existerar i ensamkommande barns liv och deras integrationsprocess. Vidare avser vi att undersöka vilka resurser och brister som finns i arbetet med de ensamkommande barnen, med en geografisk avgrÀnsning till Malmö stad. VÄr problemformulering belyser barnens komplexitet och dubbla utsatthet vilket leder till en lÄngvarig integrationsprocess. VÄra valda informanter Àr dels boendestödjare som har en vardaglig kontakt med barnen men Àven socialsekreterare som har det huvudsakliga ansvaret för barnen. Arbetets teoretiska utgÄngspunkt Àr en konstruktivistisk ontologi dÀr vi har valt att koppla det resultat vi framstÀllt av vÄra kvalitativa intervjuer till hur socialarbetarnas reflektioner, tolkningar och konstruktioner av hur skydds- samt riskfaktorer kan se ut.

En sund process eller en osund stagnation : En kvalitativ studie som beskriver skydds- och riskfaktorer för barn placerade i familjehem.

Syftet med denna studie var att undersöka och tydliggöra vissa skydds- och riskfaktorer som finns för barn placerade i familjehem. Den ansats som anvÀndes till denna studie var kvalitativ och urvalet till denna skedde genom kvoturval. Efter urvalet genomfördes halvstrukturerade intervjuer med fem stycken respondenter. Genom intervjuerna fick jag en tydligare bild av vilka faktorer som kunde inverka positivt eller negativt för de placerade barnen. Betydelsen av att familjehem samtalade med barn pÄvisades och genom detta bekrÀftades och hördes de placerade barnen.

SjÀlvstÀndigt liv efter placering : Hur upplever ungdomar som varit placerade en eller flera gÄnger under uppvÀxten sin vÀg till att bli vuxna och klara sig sjÀlva

Syftet med den hÀr studien var att undersöka hur ungdomarna som varit placerade i vÄrd enligt SoL eller LVU upplever att det gÄtt att lÀmna vÄrd för att klara ett sjÀlvstÀndigt liv som vuxen och vad som har varit viktigt för dem. Fokusen har varit pÄ deras relationer och stöd de haft och vilka skydds- och riskfaktorerna som kommer fram i deras livsberÀttelser.Studien har genomförts med en kvalitativ metod och genom semistrukturerade intervjuer med 4 ungdomar som varit placerade och dÀr vÄrd upphört och dÀr de inte flyttat hem till de biologiska förÀldrarna.De teoretiska perspektiven har varit anknytningsteorin för att se deras relationer och resilience för att se skydds- och riskfaktorer.Resultaten visar pÄ att det finns gemensamma skyddsfaktorer i ungdomarnas berÀttelser, bland annat har alla ungdomarna haft stödjande relationer till vuxna och jÀmnÄriga. .

Mobila IT-stöd i byggproduktionen: Med fokus pÄ arbetsmiljö

Syftet med examensarbetet Àr att studera hur IT-hjÀlpmedel sÄ som smartphones och surfplattor kan anvÀndas i byggprojekt. I vilken utstrÀckning kan dessa verktyg effektivisera skydds- och miljörond samt tillbuds- och observationshantering samt hur fungerar dessa moment i dagslÀget. Studien pÄbörjades med en litteraturstudie dÀr Arbetsmiljöverkets regler och krav samlades in och granskades. För att erhÄlla mer kunskap om dessa IT-hjÀlpmedel gjordes en undersökning av historian om surfplattans uppkomst. En intervjustudie genomfördes med tjÀnstemÀn frÄn Skanska och NCC.

Exploatering av kustnÀra omrÄden : Hot och möjligheter

Detta arbete behandlar problematiken med att bygga kustnÀra, samtidigt som det i relation till klimatförÀndringen och den globala uppvÀrmningen sker en havsnivÄhöjning. Syftet med arbetet Àr att upplysa om olika skydds- och bygg-nadsmetoder, som kan anvÀndas för att upprÀtthÄlla traditionen av att bygga vid kusten samt att kunna stilla den efterfrÄgan som idag finns för havsnÀra lÀgen utan att utsÀtta mÀnniskor för risken av översvÀmningar. Arbetet börjar med en översiktlig bild av dagsprognosen för de stundande kli-matförÀndringarna samt vilka effekter dessa har för den globala havsnivÄhöj- ningen, för att sedan beta sig ner till en mer lokal nivÄ och beskriva dagslÀget för södra Sverige samt prognosen fram till slutet pÄ seklet. Det presenteras Àven en aktuell bild för hur lagstiftningens, kommunernas, lÀnsstyrelsernas och den fysiska planeringens roll förhÄller sig till den stundande havsnivÄhöjningen samt vilka kli-matanpassningsÄtgÀrder som kan göras med havsnivÄhöjningen i fokus. Avsnittet, ?Att bygga för framtiden? ger en kort översikt för olika skydds- och byggnadsmetoder som finns med hÀnsyn till havsnivÄhöjningen.

Exploatering av kustnÀra omrÄden - Hot och möjligheter

Detta arbete behandlar problematiken med att bygga kustnÀra, samtidigt som det i relation till klimatförÀndringen och den globala uppvÀrmningen sker en havsnivÄhöjning. Syftet med arbetet Àr att upplysa om olika skydds- och bygg-nadsmetoder, som kan anvÀndas för att upprÀtthÄlla traditionen av att bygga vid kusten samt att kunna stilla den efterfrÄgan som idag finns för havsnÀra lÀgen utan att utsÀtta mÀnniskor för risken av översvÀmningar. Arbetet börjar med en översiktlig bild av dagsprognosen för de stundande kli-matförÀndringarna samt vilka effekter dessa har för den globala havsnivÄhöj- ningen, för att sedan beta sig ner till en mer lokal nivÄ och beskriva dagslÀget för södra Sverige samt prognosen fram till slutet pÄ seklet. Det presenteras Àven en aktuell bild för hur lagstiftningens, kommunernas, lÀnsstyrelsernas och den fysiska planeringens roll förhÄller sig till den stundande havsnivÄhöjningen samt vilka kli-matanpassningsÄtgÀrder som kan göras med havsnivÄhöjningen i fokus. Avsnittet, ?Att bygga för framtiden? ger en kort översikt för olika skydds- och byggnadsmetoder som finns med hÀnsyn till havsnivÄhöjningen. HÀr presenteras Àven influenser och inspirationer frÄn Holland, ett land kÀnt för sin eviga kamp mot översvÀmningar och för sin innovativa arkitektur vad gÀller kustnÀra bebyg-gelse.

FÖRBÄTTRINGSARBETE PÅ BYGGARBETSPLATSER

Slöseri Àr ett stort problem pÄ byggarbetsplatser. Ett koncept dÀr minimering av slöseri Àrcentralt Àr Lean-manufacturing. Detta arbetes syfte var att utreda hur förbÀttringsarbeteanvÀnds pÄ byggarbetsplatser. De befintliga systemen för förbÀttringar analyserades ochförslag till förbÀttringar gavs.Genom intervjuer undersöktes hur förbÀttringsarbete sker pÄ byggarbetsplatser.Egenkontroller och arbetsberedningar anvÀndes som kvalitetsarbete pÄ arbetsplatserna. Detvisade sig att de inte har nÄgot system för förbÀttringsarbete.

SamhÀllskunskapsÀmnets karaktÀr pÄ kursplansnivÄ : En studie om interna och externa mÄl pÄ gymnasiet

Syftet med studien Àr att undersöka hur socialtjÀnstens stöd ser ut för barn med frihetsberövade förÀldrar i Uppsala lÀn. Studien Àmnar Àven undersöka hur faktorer pÄ mikro, meso och exonivÄ samspelar och vilken betydelse det har för dessa barn. Vidare syftar studien till att undersöka om socialtjÀnsten beaktar skydds- och riskfaktorer vad gÀller barn med frihetsberövade förÀldrar Studien bygger pÄ en kvantitativ metod och innefattar Àven kvalitativ del. Datainsamlingen har genomförts med en webbaserad enkÀtundersökning. EnkÀten distribuerades till 109 socialsekreterare som arbetar med barnavÄrdsÀrenden i Uppsala lÀn.

Barn med frihetsberövade förÀldrar : Hur ser socialtjÀnstens stöd ut?

Syftet med studien Àr att undersöka hur socialtjÀnstens stöd ser ut för barn med frihetsberövade förÀldrar i Uppsala lÀn. Studien Àmnar Àven undersöka hur faktorer pÄ mikro, meso och exonivÄ samspelar och vilken betydelse det har för dessa barn. Vidare syftar studien till att undersöka om socialtjÀnsten beaktar skydds- och riskfaktorer vad gÀller barn med frihetsberövade förÀldrar Studien bygger pÄ en kvantitativ metod och innefattar Àven kvalitativ del. Datainsamlingen har genomförts med en webbaserad enkÀtundersökning. EnkÀten distribuerades till 109 socialsekreterare som arbetar med barnavÄrdsÀrenden i Uppsala lÀn.

Radiokommunikation : NödvÀndig förnyelse?

Syftet med rapporten Àr att belysa varför ett nytt radiokommunikationssystem Àr nödvÀndigt, vilken skillnad det kommer att utgöra i polisarbetet samt om det nya systemet upplevs uppfylla kraven som föranledde förÀndringen. För att uppfylla syftet med rapporten har jag tagit del av materialet som publicerats pÄ krisberdskapsmyndighetens hemsida angÄende anledning till införandet av det nya radiokommunkiationssytemet RAKEL samt vilka fördelar införandet i teorin skall komma att innebÀra för samtliga anvÀndare. Sedan har jag genom intervjuer med sakkunniga och personer inom polisen granskat denna fakta ur ett polisiÀrt anvÀndarperspektiv. Bakgrunden till beslutet att införa ett nytt radiokommunikationssystem var att det idag anvÀnds ca 200 olika radiokommunikationssystem inom landets myndigheter som jobbar inom skydds och sÀkerhetssektorn vilket försvÄrar samverkan mellan dessa myndigheter. Förutom fördelen med samverkan genom ett och samma radiokommunikationssystem konstaterades att en förnyelse var nödvÀndig dÄ de befintliga radiokommunikationssystemen ansÄgs tekniskt förÄldrade och opÄlitliga ur sÀkerhetssynpunkt.

"Det som Àr hemskt kÀnns vÀldigt hemskt i den Äldern...". En kvalitativ studie av skydds- och riskfaktorer för depression hos unga vuxna samt familjeförhÄllandenas betydelse för behandling och tillfriskningsprocesser

The worsening of psychical health issues among young people has widely been discussed over the last few years. Research shows for example that 9% of girls at the age of 16-24 reported anxiety problems in 1989 while 16 years later, in 2005, the same number was 30%. The purpose of this essay was to study and analyze psychiatrists', psychologists' and counselors' view on the resilience and risk factors for youth depression (age 16-24). Beside this, our aim was to study their view on the influence of family environment on treatment and recovery. Data were collected with qualitative interviews with eight informants within the psychiatric care.

UtvÀrdering av metod för applikationsgranskning

Enligt Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap sÄ Àr information ?mycket vÀrdefull, ibland till och med livsviktig? (1). InformationssÀkerhetsarbete syftar i korthet till att skydda information och för att möjliggöra det krÀvs det att utifrÄn de förutsÀttningar som finns att anpassade skydds- och sÀkerhetsÄtgÀrder införs för att informationen ska fÄ ett vÀlavvÀgt, anpassat och kostnadseffektivt skydd i förhÄllande till dess vÀrde för en organisation eller individ (1).I detta examensarbete har Försvarsmaktens metod för applikationsgranskning utvÀrderats i syfte att utifrÄn ett informationssÀkerhetsperspektiv se om den Àr tillÀmpbar som en sÀkerhetsÄtgÀrd för andra svenska myndigheter samt ta fram en uppdaterad version av metodiken.Kvantitativa och kvalitativa data har samlats in via enkÀtundersökning, litteraturstudie samt intervjuer och resultatet visar att applikationsgranskning passar vÀl in i det övriga informationssÀkerhetsarbetet.Denna studie visar att svenska myndigheter har brister i sitt informationssÀkerhetsarbete och efterlyser konkreta exempel och metodstöd för att det ska bli bÀttre. I den hÀr studien visar sig Försvarsmaktens metod för applikationsgranskning vara en lÀmplig och flexibel grund som kan bidra med detta dÄ den Àr anpassningsbar utifrÄn miljö och förutsÀttningar och en billig sÀkerhetsÄtgÀrd som gÄr fort att genomföra och klarar sig med smÄ resurser. Metoden ger en god grund till ett fortsatt informationssÀkerhetsarbete genom att den metodiskt steg för steg gÄr igenom och granskar en applikation.

Barn som fÄr bevittna vÄld i familjen : en kunskapsöversikt

Studiens syfte var att sammanstÀlla en kunskapsöversikt över den forskning som finns om barn som fÄtt eller fÄr bevittna vÄld i hemmet. Min övergripande problemformulering var; hur beskriver man i tidigare forskning de barns livsvillkor som fÄtt bevittna vÄld i familjen och hur kan man inom det sociala arbetet skydda och stödja de utsatta barnen? Studiens omfatt-ning begrÀnsades till ett selektivt utvalt material med fokus pÄ högst tio Är gammal, svensk-producerad litteratur. Detta för att pÄ ett bra sÀtt kunna visa var forskningen om barn som i Sverige lever med vÄld i familjen stÄr idag. Huvudinriktningen var att sÀtta barnens livssitua-tion, socialtjÀnstens ansvar och det sociala arbetets skydds- och stödinsatser i centrum.

Att bygga jÀrnvÀgsspÄrnÀra ? möjligt eller omöjligt?

MÄlet med denna uppsats Àr att undersöka huruvida det Àr möjligt eller om det Àr omöjligt att bygga jÀrnvÀgsspÄrnÀra med tanke pÄ de skydds- och sÀkerhetsavstÄnd som rÄder. Den viktigaste aktören gÀllande sÀkerhetsavstÄnd Àr Trafikverket dÄ det Àr de som planerar och projekterar hela Sveriges jÀrnvÀgsnÀt. Förutom sÀkerhetsavstÄnden kommer buller, vibrationer och elektromagnetiska fÀlt tas upp. Vidare fortsÀtter uppsatsen med ett avsnitt som förklarar hur planeringsprocessen gÄr till, vilket stÀrks genom tvÄ intervjuer. Detta föregÄs med en diskussion som bland annat avser hantera pÄ vilket sÀtt det kan vara viktigt att bygga jÀrnvÀgsnÀra samt hur trafikplanering genom tiderna har möjliggjort att bilÄkandet har ökat i stÀder och orter.

Barns delaktighet : familjerÀttssekreterares syn pÄ barns delaktighet i vÄrdnad, boende och umgÀngesutredningar

Denna studie behandlar Àmnet familjerÀttssekreterares syn pÄ barns delaktighet i vÄrdnad, boende och umgÀngesutredningar. Studien har genomförts i form av kvalitativa intervjuer med sex familjerÀttssekreterare inom Stockholms stad. De frÄgestÀllningar som styrt arbetet lyder: Om och pÄ vilket sÀtt bereder familjerÀttssekreterarna barn i Äldern sju till elva Är möjlighet att delta i vÄrdnad, boende och umgÀngesutredningar? Vilken av de tvÄ konstruktionerna, skydds- eller aktörsperspektivet, framtrÀder i familjerÀttssekreterarnas tal om barn i Äldern sju till elva Är? Vilken betydelse fÄr familjerÀttssekreterarnas konstruktioner av barn för hur de bereder barnen möjlighet att delta i dessa frÄgor? GÀllande uppsatsens vetenskapsfilosofiska position och teoretiska angreppssÀtt befinner sig denna studie inom ramen för den fenomenologiska forskningstraditionen. Som en övergripande förstÄelseram för familjerÀttssekreterarnas syn pÄ barn och barns delaktighet har vi anvÀnt oss av det teoretiska perspektivet socialkonstruktionismen.

1 NĂ€sta sida ->