Sökresultat:
1039 Uppsatser om Skydd- och stödsćtgärder. - Sida 58 av 70
konstruktionsförbÀttringar av kÀrl för saltvattenfilter
Vattenfiltren ALF R20 ? R60 frÄn Alfa Laval AB i Lund anvÀnds för att filtrera
kylvatten till Alfa Lavals plattvÀrmevÀxlare. Ytterhöljet av dessa filter Àr gummerade som skydd mot korrosion, dÄ havsvatten Àr mycket aggressivt. Syftet med detta examensarbete
Àr att, genom produktutveckling effektivisera tillverkningen, fÄ kortare ledtider och dÀrmed fÄ bÀttre lönsamhet. Genom att hitta alternativ till gummi-liningen hoppas Alfa Lavals
underleverantör Liedholm Ramek AB i Helsingborg att spara tid i tillverkningsprocessen och genom att byta ut en flÀns pÄ sjÀlva konstruktionen hoppas man att korta produktionstiden.
Via intervjuer med branschfolk i plast och gummibranschen hittades och utvÀrderades ett
flertal alternativa material till gummeringen.
Sveriges frivilliga motorbÄtskÄr - Ett privat initiativ i nationalismens anda i sekelskiftets Sverige
I en atmosfÀr av starka nationalistiska strömningar och en tid med mycket djupgÄende politiska motsÀttningar bildades Göteborgs frivilliga motorbÄtsflottilj Är 1913. NÄgra Är senare skulle denna ombildas till en av Sveriges första riksomfattande frivilliga försvarsorganisationer, Sveriges frivilliga motorbÄtskÄr. Uppsatsen syftar till att öka kunskapen om denna relativt okÀnda frivilliga försvarsorganisations tillkomst i en för Sverige ovanligt ?turbulent? politisk period och studera bakomliggande motiv för dess bildande. Analysmetoden kan beskrivas som idé- och mentalitetshistorisk och Àr till sin karaktÀr kvalitativ i tolkningen av berörda gruppers intentioner med deras deltagande.
Felbegreppets tillÀmpning pÄ skogsplantor
Uppsatsen behandlar felbegreppets tillÀmpning pÄ skogsplantor. Lagstiftningen inom omrÄdet skog och skogsplantor Àr relativt omfattande men skogsplantor Àr biologiska produkter varför lagstiftning inte helt kan förhindra att skador eller sjukdomar ÀndÄ uppstÄr. Det Àr helt enkelt inte möjligt att framstÀlla skogplantor utan att en viss andel av dem Àr behÀftade med fel. DÄ det Àr en mÀngd sammanverkande faktorer som kan bidra till skador eller plantors död kan det vara svÄrt att faststÀlla om orsaken till skadan/plantdöden var att hÀnföra till plantorna eller faktorer i uppvÀxtmiljön. SvÄrigheter att faststÀlla orsaken kommer dÀrför bidra till svÄrigheter för skogsÀgarna i samband med reklamation.
Dispaschören i Europas farvatten : Om domstols behörighet enligt Bryssel I bis-förordningen
Utredning och avgörande genom partikulÀrdispasch Àr en sjörÀttslig konfliktlösningsmetod vid tvister om sjöförsÀkringar. Dispaschören har att som första instans befatta sig med tvisten, och grundar sin behörighet pÄ en tvingande forumregel i 17:9 sjölagen. I den hÀr uppsatsen undersöks om förfarandet Àven mÄste iakttas vid tillÀmpningen av Bryssel I bis-förordningen. I NJA 2000 s. 3, ansÄgs försÀkringstagarens rÀtt enligt art.
Design av interiör till befintligt fordonskoncept
Denna rapport Àr resultatet av ett examensarbete för utbildningen civilingenjör Teknisk design vid LuleÄ tekniska universitet utfört under vÄrterminen 2012. Projektet genomfördes i samarbete med Semcon AB pÄ deras automotive- och designavdelning, pÄ huvudkontoret i Göteborg. Syftet med projektet var att ta fram en interiör till det elektriskt drivna, trehjuliga fordonskonceptet Trio concept. Konceptet var framtaget av Semcons designavdelning och hade vid projektets start givits en exteriör men saknade interiör. Konceptet Àr tÀnkt att teoretiskt kunna lanseras inom nÄgra Är som ett miljövÀnligt fordon för ett dagligt pendlingsbehov i en storstad.
Samkönade relationer : Hur rÀttssÀkra Àr civilstÄndshandlingar vid EU-medborgares grÀnsöverskridningar inom EU?
I dag Àr det vanligt att EU-medborgare företar en grÀnsöverskridning med sin familj inom EU. Samkönade par har möjlighet att ingÄ Àktenskap i fem medlemsstater, men eftersom Àktenskapet inte erkÀnns i övriga 22 medlemsstater riskerar det samkönade paret att mottagarstaten ser Àktenskapet som ogiltigt i rÀttslig mening vid en grÀnsöverskridning inom EU. Samkönade par som redan Àr gifta kan dock erhÄlla visst skydd för de fall en medlemsstat föreskriver samkönat registrerat partnerskap. EU-rÀtten föreskriver inga minimikrav för hur registrerat partnerskap bör utformas i medlemsstaters nationella rÀttssystem. Det har i sin tur vilket lett till att rÀttskyddet för samkönat registrerat partnerskap ser olika ut bland medlemsstaterna.
Brandskydd i förskolor: Anpassat till barns utrymningsbeteende?
Vid projektering av förskolor i dag förutsÀtts det att barn Àr i behov av hjÀlp vid en utrymningssituation. Detta stÀller stora krav pÄ brandskyddet, bÄde tekniskt och organisatorisk. Syftet med denna rapport Àr att utreda barns beteende vid en utrymningssituation samt stÀlla det i relation till det organisatoriska och byggnadstekniska brandskyddet. För att besvara frÄgestÀllningen har tre fokusomrÄden arbetats fram; byggnadsteknisk och organisatoriskt brandskydd vid förskolor samt barns beteende vid utrymning. Det byggnadstekniska brandskyddet Àr undersökt utifrÄn hur regelverk och rekommendationer Àr skrivna.
Vardagslivet i det offentliga rummet : idéförslag för utformning av en busshÄllplats
Denna uppsats syftar till att, utifrÄn kunskaper om det offentliga rummet och mÀnniskors anvÀndning av det,
ge idéförslag till utformning av en busshÄllplats vid Stadshuset i centrala Uppsala. Meningen Àr att designen
ska stimulera till fler upplevelser i mÀnniskors vardag. Med upplevelser menar vi bland annat möten mellan
mÀnniskor samt sinnesstimulans som bidrar till ÄterhÀmtning och aktivering. Eftersom mÀnniskor naturligt mÄste uppehÄlla sig hÀr, ser vi en stor potential i att busshÄllplatser genom attraktiv design kan erbjuda mer
Àn att vara en vÀntplats mellan tvÄ destinationer.
För att ta reda pÄ vilka faktorer som pÄverkar mÀnniskans upplevelse av omgivningen gjordes en litteraturstudie.
Vi anvÀnde oss av boken Svensk Miljöpsykologi samt Jan Gehls och Jane Jacobs teorier om hur mÀnniskor anvÀnder det offentliga rummet. För att förankra denna kunskap till vÄr busshÄllplats valde vi att observera mÀnniskors beteenden pÄ platsen.
Pactum turpe : Avtal i strid med lag eller goda seder
Möjligheten att fÄ en tvist prövad i domstol Àr en rÀttighet mÄnga ser som sjÀlvklar. Vissa typer av tvister anses emellertid sÄ frÀmmande för rÀttsordningen att de inte förtjÀnar dess skydd. Hit hör fall av pactum turpe, det vill sÀga ett avtal vars innehÄll stÄr i strid med lag eller goda seder. Huruvida en talan grundad pÄ ett sÄdant avtal skall avvisas av en domstol eller ej har varit denna uppsats syfte att utreda. I utlÀndsk lagstiftning förekommer lagbestÀmmelser, enligt vilka avtal i strid med lag eller goda seder Àr ogiltiga.
Fördjupad brandöversyn: fartygsmanufaktur, SSAB-tunnplÄt, LuleÄ
Sammanfattning Projektarbetet syftar till ett ÄtgÀrdsprogram för brandskyddet pÄ SSAB- tunnplÄts gamla fartygsmanufakturbyggnad i LuleÄ. De resulterade brandskyddsförslagen faststÀlldes genom riskidentifieringar och undersökningar av lokalens verksamheter. Analyser utfördes pÄ de valda riskobjekten samt bearbetades med ett flertal metoder. Rapportens huvudsakliga beslutsstöd Àr ett datorbaserat simuleringsprogram, Fire Dynamics Simulator. Programmet genomför bland annat berÀkningar pÄ brand- och rökgasspridning, effektutveckling och temperatur i lokalens brandceller, pÄ dess material och fordon.
SlÀckmedel inom uranhanterade omrÄden pÄ Westinghouse Electric AB Sweden VÀsterÄs
Sedan lagen (SFS 2003:778) om skydd mot olyckor trÀdde i kraft har allt större krav stÀllts pÄ verksamhetsutövaren som individ och Àgare till objektet med avseende pÄ brandskydd. Denna lag innebÀr att den statliga mÄlstyrningen har rÀtt att utöva tillsyn pÄ diverse aktörer. Innebörden av lagen som trÀdde i kraft första januari (2004) Àr att verksamhetsutövaren sjÀlv stÄr för ansvaret för att brandskyddsdokumentation ska finnas upprÀttad. Detta innebÀr att rÀddningstjÀnstens ansvar Àr att kontrollera att brandskyddsdokumentation finns tillgÀngligt. Syftet med examensarbetet Àr att komma med ÄtgÀrdsförslag/-förbÀttringar gÀllande det befintliga brandskyddet inom urankontrollerade omrÄden pÄ Westinghouse brÀnslefabrik.
SkattetillÀgg, straff och förhÄllandet till Europakonventionen
I dagslÀget kan enligt den svenska rÀttsordningen en skattskyldig pÄ samma grund pÄföras skattetillÀgg och lagföras för nÄgon form av skattebrott utan att dubbelbestraffning anses föreligga. SÄvÀl den svenska lagstiftningen som Europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mÀnskliga rÀttigheterna och de grundlÀggande friheterna innehÄller förbud mot dubbelbestraffning. Under flera decennier har till Europadomstolen förts mÄl som behandlar dubbelbestraffning och domstolen har framarbetat flera metoder att anvÀnda vid bedömningen av om ett förfarande strider mot dubbelbestraffningsförbudet i Europakonventionen. Den 10 februari 2009 meddelade domstolen dom i mÄlet Zolotukhin mot Ryssland. Domen meddelades i stor kammare och domstolen uttryckte att den sÄg ett behov av att förtydliga hur bedömningen skulle ske.
Att skapa visuellt fredade zoner : en studie av hur olika gestaltning pÄverkar insyn pÄ en bostadsgÄrd
Vissa platser Àr omtyckta, andra Àr det inte. Upplevelsen pÄ en plats beror av mÄnga olika faktorer, till exempel olika fysiska förhÄllanden
sÄ som proportioner, skala och avstÄnd. Upplevelsen pÄverkas ocksÄ av sociala förhÄllanden, till exempel vem som fÄr eller kÀnner sig bekvÀm att vistas pÄ en plats. PÄ bostadsgÄrden som anvÀnds som exempel i uppsatsen var insyn pÄ gÄrden, frÄn fönster pÄ omgivande
bostashus nÄgot som upplevdes negativt av boende i fastigheten.
Det finns mÄnga sÀtt analysera en föreslagen gestaltning för att förstÄ hur det verkliga slutresultatet kommer att bli och ta reda pÄ om det som var tÀnkt verkligen uppnÄs. Inför uppsatsen togs en analysmetod för att undersöka insyn pÄ en bostadsgÄrd fram.
Religionsutövning i svenskt arbetsliv
Denna uppsats behandlar Ă€mnet religionsutövning i svenskt arbetsliv. Ămnet avhandlas dels utifrĂ„n perspektivet religionsfrihet som mĂ€nsklig rĂ€ttighet, dels frĂ„n perspektivet skydd och aktiva Ă„tgĂ€rder mot diskriminering med religion som grund. Syftet Ă€r att göra en utredning i Ă€mnet samt belysa frĂ„gan. Religionsfriheten stadgas i artikel 9 i Europakonventionen om de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna och grundlĂ€ggande friheterna. Praxis rörande religionsutövning frĂ„n Europadomstolen visar att religionsfriheten inte Ă€r absolut.
Trygg belysning i stadens mörker : med en studie av Central Park, New York City, USA
Syftet med denna kandidatuppsats Àr att ge en ökad förstÄelse för ljusets betydelse för att mÀnniskor ska kÀnna sig trygga i stÀders offentliga rum efter mörkrets inbrott. Mörkret har alltid skrÀmt mÀnniskan och varit en begrÀnsande faktor i det vardagliga livet. Som skydd och för att kunna utnyttja dygnet pÄ bÀsta sÀtt har ljus anvÀnts i otaliga former genom Ären; allt frÄn eld till elektricitet. Det artificiella ljuset har haft en stor betydelse för hur vi idag kan leva vÄra liv.
Trots att dagens stÀder Àr fulla av ljus under dygnets mörka timmar finns en otrygghet bland mÄnga att röra sig i stadens offentliga rum efter mörkrets inbrott.