
Sökresultat:
525 Uppsatser om Skog - Sida 28 av 35
Styrning av kundanpassade timmerflöden : inverkan av traktbankens storlek och utbytesprognosens tillförlitlighet
För att kunna styra våra avverkningsoperationer i Skogen är vi beroende av någon form
av beslutsunderlag. En form beslutsunderlag är prognoser på utfall vid avverkning som
ger en skattning av längd-, diameter- och kvalitetsfördelning i ett avverkningsobjekt
Prognoser kan vara till hjälp vid styrning av timmerflöden från Skog till såg.
Denna uppsats har till syfte att besvara frågorna: Vilken prognosnoggrannhet kan erhållas
med hjälp av SkogForsks apteringssimulator Aptan i praktisk drift? Hur påverkas
möjligheterna att styra timmerflödet mot vad marknaden efterfrågar av hur stor
traktbanken är?
Arbetet har bestått i att jämföra stocknotor från prognos, skördare, inmätning och
postning samt simuleringar av hur olika traktbanksstorlekar kan uppfylla skiftande
efterfrågan. Skiftande efterfrågan har simulerats genom att skapa önskestocknotor
( detaljerad efterfrågan) för fyra olika efterfrågescenarier.
Alternativt resursutnyttjande av nedlagd jordbruksmark : finansiell analys vid beskogning respektive utarrendering av jordbruksmark
Under den senare delen av 1900-talet har beSkogning av jordbruksmark till och från applicerats i det svenska jord- och Skogsbruket (Eriksson et al., 2011). I och med "Omställning 90"erbjöds lantbrukare omställningsstöd för att lägga jordbruksmark i träda eller på annat sätt minska verksamheten (www, Riksdagen, 1, 1995). En vanligt förekommande åtgärd var att plantera igen jordbruksmarken med Skog eller förlägga mark i träda.
Efter inträdet i EU har värdet på mark, till följd av införda direktstöd, ökat. Detta har medfört högre arrendeavgifter som i sin tur skapat fler så kallade passiva lantbrukare (Andersson et al., 2011). I och med framtida förändringar i EUs gemensamma jordbrukspolitik, även kallat CAP 2014, kommer stöden omarbetas (www, Jordbruksverket, 2, 2012).
Inom svenska lantbruksföretag har det skett en rationalisering till följd av bristande lönsamhet (www, LRF, 1, 2012).
Medelålders kvinnors attityd, kunskap och erfarenhet om klimakteriet
SammanfattningTrots ett växande antal evidensbaserad forskning rörande fysisk aktivitet och naturvistelse som depressionslindring saknas det studier som gjorts på dessa två i kombination. Syftet är att göra en pilotstudie som undersöker om regelbundna promenader i Skogsmiljö kan påverka depressionsgraden hos personer med depression. Frågeställningar:Kan promenader i Skogen två gånger i veckan under fem veckor sänka depressionsnivån hos personer med depression?Vilken är den akuta effekten på sinnesstämningen av en 1,5 - 2 timmar lång Skogspromenad hos personer med depression?Hur uppfattar personer med depression som gått två stycken 1,5 ? 2 timmar Skogspromenader i veckan i fem veckor att det påverkat deras psykiska hälsa?MetodEn interventionsstudie med en försöksgrupp utfördes under våren 2013. Åtta deltagare med depressionssymtom gick ut på promenad i naturmiljö två gånger i veckan i fem veckor.
Mångbruksplan Äspinge 2:2
This plan of multiple-use is made on the private owned forestproperty Äspinge 2:2 in the middle of Skåne.
The term ?multiple-use? came to Sweden in the beginning of the twentieth century and has slowly grown until about 30 years ago when the laws of nature conservation and sustainability was written into the forest law. The so called ecoturism got more and more popular and people began to seek space and silence in difference to the life in the highly populated areas. This also encouraged foreign tourists to come to Sweden. Mostly danish, german, and dutch people.
Bevarande av hotade epifytiska lavar och vedsvampar i Norrbottens län : rödlistan som verktyg i praktisk naturvård
Många arter påverkas idag negativt av Skogsbruket. Detta visar sig dels i ett växande antal arter på den svenska Rödlistan. I Norrbottens län är idag närmare 500 Skogslevande arter rödlistade, och dessa är fördelade över flera olika organismgrupper. Det stora antalet rödlistade arter i Skog innebär att det är svårt att direkt utifrån Rödlistan utforma effektiva naturvårdsåtgärder samt generell hänsyn inom Skogsbruket. Genom att sammanställa och
strukturera information om de rödlistade arternas krav på livsmiljö och hotsituation kan Rödlistan som verktyg utvecklas.
Utveckling av ett mått på produktionsslutenhet för Riksskogstaxeringen
Produktionsfrågorna har ända från starten 1923 haft stor betydelse i de inventeringar som
RiksSkogstaxeringen, Sveriges officiella källa för Skoglig statistik utför. Dess främsta syfte är
att beskriva tillstånd och förändringar samt hur väl produktionsförmågan i Skogama utnyttjas.
Olika produktionsmått har under de senaste hundra åren utvecklats och prövats, varav en del
har kommit till användning inom RiksSkogstaxeringens arbete.
Vid den stora förändringen av RiksSkogstaxeringen som infördes 1983 tillkom nuvarande
mått på produktionsnivån. Detta produktionsindex skall uttrycka hur väl ståndorten utnyttjas
utifrån värdeproduktionen.
Modellering av vattenflöden samt kväve- och fosforkoncentrationer från Krycklans avrinningsområde med HYPE-modellen
HYPE-modellen utvecklades som ett hjälpmedel för att uppfylla målet om att alla svenska vattendrag ska ha uppnått åtminstone god ekologisk status år 2015, enligt EU:s ramdirektiv för vatten. I HYPE-modellen delas avrinningsområdet in i markklasser, som definieras utifrån kombinationen av jordart och markanvändning/marktäckeklass. I modellen finns det många parametrar. Vissa av dem är generella för ett större område eller kan hämtas ifrån tidigare forskning, medan andra måste kalibreras för varje avrinningsområde. De parametrar som kalibreras beror i de flesta fall antingen av jordart eller av markanvändning eller marktäckeklass.Syftet i den här undersökningen var att kalibrera HYPE-modellen för ett mindre avrinningsområde samt undersöka avrinningsvägar och utvärdera den utförda kalibreringen.
Användning av LiDAR och ArcGIS inom skogsbruk i Sverige
Light Detection And Ranging (LiDAR) har under det senaste decenniet utvecklats mycket och används som datainsamlingsmetod vid inventering av Skog. Lantmäteriet genomför mellan åren 2009 och 2015 en riksomfattande flygburen laserskanning över hela Sverige och den laserskanningen ska leda till en ny nationell höjdmodell (NNH). Data som genereras från denna höjdmodell kan nyttjas av Skogsindustrin för att göra Skogliga inventeringar. Programvaruutvecklaren Esri Inc. har utvecklat ett stöd för hantering av denna typ av data i deras nya version av ArcGIS, ArcGIS 10.1.
GPS under krontak i skog
Detta examensarbetes syfte är att undersöka hur valda restriktioner för PDOP-värdet samt val
av antal observationer påverkar precision, noggrannhet och tidsåtgång vid mätning med
RiksSkogstaxeringens GPS-utrustnig (Geoexplorer II) i två dimensioner.
Försöket utfördes kring en av SLU utmätt punkt i Lill-JanSkogen nära SLU i Umeå.
Försöksytan är belägen i en svag nordvästlig sluttning ungefär 200 meter från ett krön och
karaktäriseras av grov granSkog. Mätningar utfördes på försöksytans centrumpunkt under tio
timmar 08°0-16°0, två olika dagar, den 27:e februari och den 15:e mars. Under en och samma
timma, 12°0-13°0 båda dagarna mätte också sex andra mottagare, placerade i en kvadrat med
sidan 20 meter runt centrumpunkten, sin position.
FN:s millenniemål nr 7 ur ett Ugandiskt perspektiv : - hållbar utveckling för människor runt norra Victoriasjön
Syftet med uppsatsen är att undersöka och beskriva hur verkligheten ser ut i Uganda utifrån FN:s millenniemål nummer 7- säkra en hållbar utveckling. Syftet är också att ta reda på om det skett några klimatförändringar och hur dessa i så fall påverkar landets hållbara utveckling. Med millenniemål nummer 7 avgränsas uppsatsen till några utvalda indikatorer. Begreppet hållbar utveckling förklaras ur ett holistiskt perspektiv. Konsekvenser av klimatförändringar riktar sig mot nederbörd och temperatur kopplat till jordbruk. För att uppnå syftet genomfördes en enkätundersökning samt intervjuer under en resa till Uganda i februari 2012.
Gröna generationsskifte : Inriktning mot skogs- och skogsskadekonton
Syftet med uppsatsen är att analysera gällande rätt och de olika överlåtelsemetoder som finns vid gröna generationsskiften. Uppsatsen kommer särskilt uppmärksamma effekterna av de nya bestämmelserna, gällande Skogs- och Skogsskadekonto, som föreslagits av regeringen och som avses träda i kraft från och med januari 2009. Jämte det kommer även övriga skatterättsliga effekter uppmärksammas.Överlag är Sveriges företagare svaga vad gäller att planera sina generationsskiften, vilket kan leda till problem eftersom ett väl genomfört generationsskifte tar mellan tre till fem år. Det är inte enbart de ekonomiska och juridiska aspekterna som måste behandlas, utan hänsyn måste även tas till de så kallade mjuka värdena. Frågor som vem som ska ta över och hur fastigheten ska värderas måste få sina svar.
Vilka visioner hade industrins företrädare i Norrbotten inför industri- och slöjdutställningen i Luleå 1894?: hur planerades och genomfördes utställningen?
Uppsatsens huvudsyfte var att utreda vilka visioner och tankar industrins företrädare hade inför Luleå Industri och Slöjdutställning som genomfördes sensommaren 1894. En stor del av resultatet bygger på min undersökning av hur utställningen planerades och realiserades. Det var Luleå Fabriks- och Hantverksförening som ville marknadsföra länet i samband med invigningen av norra stambanan. Norrbotten ansågs vara industriellt outvecklat i jämförelse med övriga Sverige. Genom utställningen skulle utbildade industriinvesterare lockas till orten.
Projekt förskolegården
Enligt förskolans läroplan (Lpfö 98/10), är det de behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för, som bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av den pedagogiska verksamheten. Syftet med min studie är att undersöka hur två yrkesverksamma och entusiastiska pedagoger planerar och resonerar kring utformningen av av utomhusmiljön på deras förskolegård. Viktigt att framföra är att denna förskolegård är ett projektarbete i förändring där den bärande idén är att skapa en kreativ, spännande och inspirerande utemiljö som ska tillgodose barns olika behov och viljor. Jag vill samtidigt understryka att dessa informanter är nyckelpersoner då det är de som driver detta projekt. Jag utgår från följande frågeställningar: Hur resonerar och planerar pedagogerna kring utformningen av förskolegården som lek och lärmiljö? Vilka möjligheter finns för att pedagogerna själva ska utforma förskolegården avseende hinder, möjligheter och inspiration? Undersökningen bygger på kvalitativa intervjuer med två förskollärare vid en förskola i södra Skåne.
Privata skogsägares inställning till frivilliga naturvårdsavsättningar samt kvalitets- och tillväxthöjande skogsskötselåtgärder :
The business mission of Norra Skogsägarna is to achieve a profitable forestry for the private forest owners. With this as a background it is of interest for the forest owner association to know how forest owners think about voluntary retentions, the methods of increasing production and quality and if there are differences between those who have chosen to certify their forest and those who haven?t. This kind of knowledge is of importance, to in an effectively and adjusted way, help the forest owners achieve a profitable forestry.
The objective of this master thesis is to increase knowledge about private forest owners? opinions of the methods of increasing production and quality and to what extent these methods are used.
Är bor nödvändigt vid skogsgödsling i Sverige?
This thesis has been made on behalf of SCA Skog AB to assess the need of boron in Swedishforest fertilization. Boron has been added to Swedish forest fertilizers since the beginning of the1980s. This makes the fertilizers more expensive and therefore has the necessity of boron inSwedish forest fertilization been raised.The Swedish bedrock generally contains small amounts of boron. The boron in the bedrock istightly bound to the mineral tourmaline and mostly unavailable for plants. This leads to that thecontribution of boron to the soil from weathering is very low besides soils with marinesediments.