Sök:

Sökresultat:

14616 Uppsatser om Sjuksköterskors kunskap - Sida 58 av 975

Kunskapsutveckling : Om matematikbokens betydelse för lÀrandet i tidiga Är

Att leva med en kronisk sjukdom som astma pÄverkar den sjukes liv pÄ mÄnga sÀtt. BÄde samhÀlleliga och personliga vinster finns med att patienten har kontroll över sin sjukdom. DÀrför Àr det viktigt att vÄrden stöttar och ger kunskap som underlÀttar för patienten att leva med astma. Det krÀvs att patienten fÄr en information som Àr individanpassad för att han/hon ska kunna omsÀtta kunskaperna i praktisk handling. Metoden som anvÀndes i studien var kvantitativ med en enkÀt som datainsamlingsmetod.

Att finna sig sjÀlv igen efter hörselförbÀttring med Cochlea implantat

Tematiserande intervjuer har genomförts för att undersöka och förstÄ huruvida vuxendöva personer som har genomgÄtt en CI-operation har iakttagit förÀndringar i sin identitetsupplevelse nÀr hörseln förbÀttrats. Studien Àr kvalitativ och utgÄr frÄn individens egna upplevelser kring cochlea implantat (CI). Antalet implantat ökar. Studien belyser personliga berÀttelser och erfarenheter av CI nÀr man ÄterfÄr hörselförmÄga. Dessa berÀttelser Àr mycket viktiga eftersom de ger oss kunskap om det stöd dessa personer behöver genom deras rehabilitering, en slags kunskap som fortfarande i stor utstrÀckning saknas.

Sexuell hÀlsa som en del av institutionsvÄrden. - en studie av personalens reflektioner kring kunskap och bemötande av sexualitet pÄ behandlingshem

Syfte Sexualiteten Àr en viktig del av mÀnniskor vÀlbefinnande. Trots att forskning visat att samtal om sexualitet pÄ behandlingshem kan vara till stor hjÀlp under institutionstiden tas Àmnet sÀllan upp. Jag vill fÄ en djupare förstÄelse av hur personalen beskriver sina kunskaper om sexualitet och bemötande av densamma pÄ behandlingshem.FrÄgestÀllningar - Hur beskriver personalen pÄ behandlingshem sin kunskap om sexualitet?- Hur tÀnker personalen kring bemötande av sexualitet pÄ behandlingshem?Metod Jag har anvÀnt mig av kvalitativ metod och dels gjort en semistrukturerad intervju, dels skickat ut ett antal frÄgeformulÀr med mestadels öppna frÄgor. Personalen som svarat pÄ frÄgorna arbetar pÄ ett LVU-hem och ett LVM-hem.

Den ergonomiska kunskapens tillÀmpning hos leg. arbetsterapeuter vid ett svenskt Universitetssjukhus

I dagens samhÀlle ökar antalet mÀnniskor med ett stillasittande arbete. DÄ vÄr kropp Àr gjord för rörelse kan stillasittandet leda till belastningsbesvÀr. För att förhindra detta Àr det ergonomiska förhÄllningssÀttet ett viktigt verktyg. Ergonomi handlar om att omgivning och mÀnniska ska fungera i relation till varandra, bÄde vad gÀller psykiskt som fysiskt. Arbetsterapeuter fÄr via dagens utbildning, en kunskap om ergonomi utifrÄn ett patientperspektiv.

Vallöften i lokala medier En studie av hur kommunala vallöften skildrats i Göteborgs-Posten

Titel: Vallöften i lokala medierFörfattare: Johan Olsson och Mathias StenbackUppdragsgivare: Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitetKurs: Examensarbete i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionenför journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitetTermin: Höstterminen 2012Handledare: Nicklas HÄkanssonSidantal: 54Antal ord: 16 643Syfte: Att undersöka hur Göteborgs-Posten skildrat de lokala partiernas vallöften inför kommunalvalet 2006.Metod: Kvalitativ textanalys enligt ECA (Ethnographic Content Analysis) samt kvantitativ metod.Material: Göteborgs-Posten, 2006-08-17?2006-09-17Huvudresultat: Med avstamp i teorier kring mediernas dagordningsfunktion samt medielogik och nyhetsvÀrdering har vi identifierat lokala vallöften somskildrats av Göteborgs-Posten. Vi har ocksÄ undersökt förhÄllandet mellan avgivna och medierade vallöften. Vi ser en journalistik som intar en passiv och speglande roll. De förtjÀnster som kan skönjas i de fall tidningen söker presentera och tydliggöra vallöften för vÀljarna, innebÀr nackdelar i form av att journalistiken blir behÀftad med brister.

Interkulturell kompetens i socialt arbete : svenska socialarbetares uppfattningar av interkulturell kompetens och utmaningar

Denna uppsats syftar till att ur svenska socialarbetares perspektiv beskriva och förstÄ begreppet ?interkulturell kompetens? i socialt arbete. För att uppfylla syftet har tvÄ frÄgestÀllningar besvarats, nÀmligen; Hur beskrivs och uppfattas interkulturell kompetens i det sociala arbetet av etnisk svenska socialarbetare? Vilka utmaningar medför den kulturella mÄngfald som finns bland klienter för den svenske socialarbetaren? Metodansatsen Àr kvalitativ. Intervjuer med sex svenska socialarbetare verksamma vid tvÄ invandrartÀta stadsdelar i Stockholm utgör det huvudsakliga empiriska materialet.Socialarbetarnas uppfattningar av interkulturell kompetens skilde sig Ät och i analysen framtrÀdde fyra olika meningskategorier;1) Interkulturell kompetens byggs pÄ kunskap om andra kulturer.2) Interkulturell kompetens skapas i mötet mellan den svenske socialarbetaren och invandrarklienten.3) Interkulturell kompetens nÄs med bÄde kunskap om och mötet med invandrarklienter.4) Interkulturell kompetens Àr förmÄga att interagera med invandrarklienter.En tydlig uppfattning som socialarbetarna gav uttryck för var, att bÄde kunskap om andra kulturer, insikt i den egna etniska tillhörighetens normer och vÀrderingar och förstÄelse för hur den egna etniska tillhörigheten kan pÄverka det professionella arbetet Àr centrala förutsÀttningar för interkulturell kompetens i socialt arbete.

Butikspersonalens textila materialkÀnnedom : En studie om butikspersonalens kunskap om textila material

I dagens samhÀlle rÄder det ofta en bristande kunskap hos butikspersonal gÀllande textila material, och de har ofta problem med att besvara kundernas frÄgor gÀllande exempelvis krympning, fÀllning eller tvÀttrÄd. För att en butik ska kunna utmÀrka sig frÄn e-handeln Àr det av största vikt att personalen Àr experter pÄ dessa frÄgor. Syftet med examensarbetet Àr att undersöka om den textila materialkunskapen hos butikspersonal Àr tillrÀckligt god för att matcha kundens förvÀntningar. Studien har genomförts med hjÀlp av tidigare forskning, samt egna undersökningar. Vi har utformat och genomfört tvÄ olika enkÀter, en riktad till butikspersonal och en till kunder, samt genomfört en deltagande observation i butik.

ÅtgĂ€rdsprogram pĂ„ gymnasiet hyllvĂ€rmare eller verktyg

Syftet med arbetet var att undersöka hur man pÄ nÄgra gymnasieskolor arbetar med ÄtgÀrdsprogram för elever i behov av sÀrskilt stöd. Jag ville försöka ta reda pÄ om ÄtgÀrds-programmen Àr ett verktyg i gymnasieskolan. Eller om det upprÀttas enbart för att det Àr lagstadgat. Den kunskap jag inhÀmtar vill jag anvÀnda i utvecklingsarbetet kring ÄtgÀrds-program pÄ min egen arbetsplats. För att nÄ syftet skulle jag göra undersökningar pÄ olika gymnasieskolor. Detta för att fÄ en bild av hur man arbetar med ÄtgÀrdsprogram i verksamheterna.

Hur ser elever pÄ Àmnet matematik? : En jÀmförelse mellan lÀrarstyrd och elevstyrd undervisning

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka elevers reation till matematiken som Àmne i en lÀrarstyrd klass i Ärskurs Ätta samt en elevstyrd klass i Ärskurs Ätta och undersöka de skillnader som finns mellan de bÄda klasserna utifrÄn intresse och kunskap.Med hjÀlp av texter frÄn andra forskare beskrivs hur undervisning ser ut i skolan, hur undervisningen i matematik ser ut, samt hur en lÀrarstyrd kontra en elevstyrd undervisning ser ut.Empirin bestÄr av enkÀter i form av pappershÀfte som tvÄ klasser i en Ärskurs Ätta i en elevstyrd skola fick fylla i, samt i form av en elektronisk enkÀt som en klass i Ärskurs Ätta i en lÀrarstyrd skola fick fylla i. DÀrefter har en jÀmförelse mellan dessa bÄda klasser gjorts och resultaten visar att det genomgÄende positiva draget i den elevstyrda klassen var att de ansÄg matte vara roligt, ansÄg att de hade lÀtt för matte samt att deras betyg var högre jÀmfört med den lÀrarstyrda klassen. DÀremot verkar den lÀrarstyrda klassen vilja ha en större frihet i sitt kunskapshÀmtande medan den elevstyrda klassen verkar vilja ha lite mer lÀrarstyrt för att bÀttre tillÀgna sig kunskap..

?Dom kallar oss emo?- en kvalitativ studie utifrÄn ungdomars förstÄelse och kunskap om emo-kulturen

SyfteVÄrt syfte med denna uppsats Àr att fÄ mer kunskap och förstÄelse kring emo-kulturen och de ungdomar som antas tillhöra den. Vi vill via de ungdomar som har inblick i och kunskap om kulturen beskriva och analysera denna kultur. VÄr ambition Àr inte att pÄvisa sanningen om emo-kulturen och de ungdomar som antas tillhöra den, utan vi vill ge en bild av ungdomarnas subjektiva förstÄelse och kunskap om kulturen. FrÄgestÀllningar:? Hur beskriver och uppfattar ungdomarna vid emotrappan emo-kulturen? UtifrÄn: symboler, grupptillhörighet, normer, attityder och stil.

DROGMISSBRUKARES UPPLEVELSER AV BEMÖTANDET INOM DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN En intervjustudie

SAMMANFATTNINGBakgrund: Drogmissbruk Àr ett utbrett fenomen i samhÀllet. Bakomliggande orsaker till ett drogmissbruk Àr Àrftlighet, utsatthet under uppvÀxten och dess dövande effekt pÄ Ängest. VÄrdpersonal kan anse att patienten med drogmissbruk sjÀlv Àr ansvarig för sin situation. Det finns en rÀdsla och ovilja hos vÄrdpersonal att bemöta patienter med drogmissbruk, vilket kan bero pÄ bristande kunskap och erfarenhet. VÄrdpersonal uttrycker en vilja till utökad kunskap och erfarenhet av drogmissbruk.

Elevinflytande i elevkÄren pÄ FÀssbergsgymnasiet

Syftet med undersökningen var att belysa nÄgra förskollÀrares kunskaper om genus samt i vilket utstrÀckning deras genusmedvetenhet avspeglades i förskolans praktiska arbete med jÀmstÀlldhet. Ett ytterligare syfte var att undersöka hur jÀmstÀlldhetsinriktat arbete kommunicerades till förÀldrarna. Vi anvÀnde oss av en kvalitativ forskningsstrategi. Metoden vi valde var semistrukturerade intervjuer dÀr Ätta personer stÀllde upp för en personlig intervju som sedan transkriberats och analyserats. VÄrt resultat visade att det fanns ett intresse kring genus och jÀmstÀlldhet men att arbetet gÀllande detta inte genomsyrades i verksamheten.

musikintegrerad undervisning : hur musikintegrerad undervisning pÄverkar lÀrmiljön i en Är1

Detta arbete handlar om hur man kan integrera estetiska Àmnen i undervisningen och vi har valt att lÀgga huvudfokus pÄ musik. Vi vill se hur man kan anvÀnda sig av denna integrering för att stimulera barns lÀrande och se vilka reaktioner man fÄr av att undervisa pÄ detta sÀtt. Genom ett sÄdant arbetssÀtt vill vi skapa en bredare syn och fler inkörsportar till kunskap samt att vi vill kunna nÄ ut till fler elever och genom det finna ett mer gynnsamt arbetssÀtt för olika elever. Vi har bÄda lÀst vid lÀraprogrammet med en inriktning mot skapande skola. Syftet med skapande skola r att ge elever en möjlighet till att finna kunskap pÄ ett annat sÀtt Àn bara genom teoretisk undervisning.VÄr undersökning gjordes i en Är ett dÀr vi pÄ olika sÀtt integrerade musiken i Àmnen som till exempel matematik oh svenska.

"Man Àr ju inte anonym lÀngre" : En kvalitativ undersökning om hur poliser förhÄller sig till sociala medier utanför tjÀnsten.

Föreliggande studies syfte Àr att undersöka nÄgra elevers epistemologiska förestÀllningar om kunskap och lÀrande. Syftet innehÄller ocksÄ ansatsen att Ästadkomma en fördjupad kunskap om detta fenomen vilket i denna studie innebÀr anvÀndandet av en kvalitativ metod i form av fokusgruppsintervjuer. Studiens empiri bestÄr av tre stycken fokusgruppsintervjuer och det totala deltagarantalet i fokusgruppsintervjuerna var elva elever. Denna studies urval avgrÀnsades till elever i Ärskurs 6-9 och gymnasieskolan. SÄledes bestÄr en fokusgrupp av elever frÄn Ärskurs sex och resterande tvÄ fokusgrupper bestod av elever frÄn gymnasieskolans andra och tredje Ärskurs.

Arbetet med den kulturella mÄngfalden pÄ fritidshemmet

Jag blev intresserad av den kulturella mÄngfalden genom att jag under mina praktikperioder sÄg att barn frÄn andra lÀnder blev utanför pÄ grund av bristande kunskap i svenska och pÄ grund av sitt utseende. Syftet med min undersökning blev att ta reda pÄ hur vi arbetar med den kulturella mÄngfalden utifrÄn invandrarbarnens perspektiv. Resultatet visar att vi som arbetar pÄ fritidshemmen saknar kunskap om hur vi ska arbeta med den kulturella mÄngfalden. Det syns inte i vÄr verksamhet att det finns barn frÄn andra lÀnder och vi vet vÀldigt lite om de hÀr barnens bakgrunder och hemlÀnder. Resultatet visar att det finns skillnader bland pedagogernas uppfattning om barnens nyfikenhet av invandrarbarnens kulturer.

<- FöregÄende sida 58 NÀsta sida ->