Sökresultat:
8679 Uppsatser om Sammanställd teori - Sida 7 av 579
Drömmar om arbete & verklighet utifrÄn ett generationsperspektiv. ?Ett vÀl utfört arbete ger en inre tillfredstÀllelse och Àr den grund var pÄ samhÀllet vilar?
Inom institutionell teori stÄr Berger & Luckmann för en inriktning som fokuserar pÄ legitimeringoch reproduktion av institutioner. De förklarar varför i institutioner bevaras trots kritik och behÄller sin ursprungliga form, inte pÄ grund av institutionernas överlÀgsenhet utan pÄ grund av försvararnas legitimering av institutionen.Denna gren av institutionell teori har över tid fÄtt stÄ tillbaka för ny-institutionell teori, som fokuserar pÄ förÀndring. Den klassiska institutionella teorin saknar empiriskt underlag, varför detta Àr en empirisk studie av institutionell teori i en svensk kontext. Ett omrÄde pÄ vilket institutionell teori Àr tillÀmpbart Àr det svenska uppsÀgningsförfarandet.Studiens syfte Àr att öka förstÄelsen för hur legitimering av institutioner gÄr till i praktiken. Detta uppnÄs genom frÄgan ?hur bidrar parternas argument till att institutionen reproduceras?.FrÄgan besvarades genom kvalitativ data, hÀmtad frÄn intervjuer med representanter frÄn de parter som debatterar LAS.Denna empiriska undersökning visar att LAS legitimeras genom att tillskrivas normativ vÀrdighet och kognitiv giltighet, samtidigt som kritiker av LAS tillskrivs normativ ovÀrdighet och kognitiv ogiltighet.
Galulas influens pÄ den svenska insatsen i Afghanistan
Den 7 oktober 2001 anföll en koalition ledd av USA, Afghanistan för att döda eller tillfÄngata ledare och medlemmar av terrornÀtverket Al-Qaeda som skyddades av talibanregimen som styrde i landet. Sedan 2006 har Sverige lett Äteruppbygnadsprojektet vid PRT Mazar-e Sharif. En av de mest inflytelserika teoretikerna inom upprorsbekÀmpning (COIN) Àr den franske officeren David Galula som i mitten av 1900-talet formulerade sin teori om upprorsbekÀmpning och vikten av att skaffa sig civilbefolkningens stöd för att genomföra en lyckad COIN-operation. Studien anvÀnder sig av Galulas teori om COIN och hans Ätta punkter som analysverktyg vid studien om den svenska insatsen i Afghanistan. Av studien framgÄr att den svenska insatsen skiljer sig mot Galulas teori pÄ flera punkter.
Miljöplanen - en kÀlla till förÀndring? : En fallstudie av miljömÄlsstyrning i JÀrfÀlla kommun
Den hÀr studien undersöker Miljöplanen 2010-2020 som tagits fram i JÀrfÀlla kommun för att underlÀtta och strukturera miljöarbetet inom kommunen. FrÄgorna som stÀlls Àr hur planens införande har förÀndrat arbetet i kommunen och om kommunen Àr pÄ vÀg att uppnÄ de miljömÄl som satts upp inför 2020. Studien inriktar sig pÄ en del av miljöplanens tre delar; Det miljömedvetna JÀrfÀlla.FrÄgestÀllningarna besvaras genom intervjuer med miljömÄlens ansvariga samt analys av kommundokumentation. Metoden som har anvÀnts Àr grundad teori som innebÀr att undersökningen inte utgÄr frÄn redan befintlig teori utan skapar en egen teori utifrÄn resultatet.Resultatet visar att JÀrfÀlla kommun Àr pÄ god vÀg att uppnÄ uppsatta miljömÄl och att miljöplanen har lett till positiva förÀndringar i miljöarbetet. DÀremot behöver ytterligare insatser göras för att samordna och strukturera arbetet och skapa tydligare rutiner för planering och uppföljning av uppsatta mÄl..
Jordbruksreformatorn : Peter von Möller och jordbruket i teori och praktik Ären 1831-1883
Studien undersöker Peter von Möllers agerande inom jordbruksutvecklingen i teori och praktik för Ären 1831-1883, en tid som i Sverige sammankopplas med det allra mest intensiva skedet av den agrara revolutionen. Von Möllers egna skrifter utgör grunden för undersökningens jordbruksteoretiska del. Det praktiska jordbruket pÄ von Möllers gods, i Skottorp, har studerats utifrÄn ett flertal kvantitativa metoder i godsarkivets material. Studien syftar till att beskriva teori och praktik samt finna de sammanlÀnkande kopplingarna dem emellan. Det ges ocksÄ jÀmförande utblickar mot regional och nationell utveckling för samma tid.
NÀr vi stÄr i valet och kvalet : Vad Àr kriterierna för en bra arbetsplats, för unga arbetssökande?
Jag ville med denna undersökning se vad de tillfrÄgade gymnasieeleverna trodde att de skulle bli motiverade av pÄ en arbetsplats. För att fÄ svar pÄ denna frÄga anvÀndes fem svenska gymnasieelever och grundad teori som metod för insamlingen av information. Grundad teori valdes för att jag skulle kunna möta mitt intresseomrÄde utan förutfattade meningar och skapa en för mig ny teori grundad i verkligheten. Att undersöka vad unga vill se i en framtida arbetsplats verkar inte lika vanligt som att undersöka vilken typ av person ett företag vill ha. DÀrför var inriktningen ungas önskemÄl mer intressant för mig. Resultaten frÄn undersökningen visade att det som respondenterna helst ville se i en arbetsplats för att bli motiverade var ett positivt och socialt arbetsklimat.
PionjÀrskap inom lÀkemedelsbranschen - AstraZeneca och First-moverstrategi
Syfte Syftet med denna uppsats Àr att undersöka och analysera hur lÀkemedelsföretaget AstraZenecas verklighet förhÄller sig till begreppet first-mover advantage. Vi Àmnar Àven undersöka hur AstraZeneca agerar för att behÄlla de first-mover advantages som företaget tillskansat sig. Det teoretiska syfte Àr inte att utveckla en helt nya teori utan att med ett konceptuellt tillvÀgagÄngssÀtt studera var företagets verklighet stÀmmer respektive inte stÀmmer in pÄ av oss vald teori. Vi bidrar dÀrför med en kompletterande teori för fallföretaget, utifrÄn de speciella förutsÀttningar som gÀller. Slutligen Àmnar vi kritiskt granska den nuvarande strategin för AstraZeneca med hjÀlp av befintlig teori och poÀngtera de eventuella brister företaget har i förhÄllande till befintlig teori dÀr den skulle kunna appliceras.
Artefaktualitet, godtycklighet och vÀrdeneutralitet - en diskussion av Dickies institutionella konstteori
Jag ska i denna uppsats redogöra för och diskutera kritik emot George Dickies institutionella konstteori, sÄsom den framstÀlls i the Art Circle (1984) och framÄt, senast i Art and Value (2001). Det vill sÀga vad som brukar kallas för Dickies senare institutionella konstteori. Jag kommer att begrÀnsa mig till denna senare variant av teorin dÄ det Àr den enda teori som Dickie fortfarande vill försvara och dÄ den av de allra flesta anses vara den bÀsta och mest utvecklade versionen av den institutionella teorin. Att jag vÀljer att diskutera en teori som kan tyckas gammal (om Àn kanske inte i jÀmförelse med mÄnga andra teorier som fortfarande diskuteras), förÄldrad och hÄrt kritiserad beror för det första pÄ att Dickie (2001) fortfarande hÄller fast vid den och försöker försvara den. För det andra pÄ att mÄnga senare teorier om vad konst Àr pÄ ett eller annat sÀtt Àr inspirerade av eller pÄverkade av Dickies teori, och det tycks dÀrför som om den fortfarande borde ha vissa styrkor (om Àn ocksÄ svagheter).
Skillnaden mellan konstnÀrer och konstnÀrer : En studie om vilken roll den icke vÀsterÀndske konstnÀren har i det svenska kulturlivet
I vÄr uppsats vill vi belysa de icke vÀsterlÀndska konstnÀrernas roll i det svenska kulturlivet. Med hjÀlp av en postkolonial teori vill vi titta nÀrmare pÄ hur de och deras konst bli bemött och vilka förutsÀttningar de har att verka inom kultursektorn pÄ samma villkor som de etniskt svenska konstnÀrerna. Konst Àr grÀnsöverskridande, men trots det sÄ görs det skillnad pÄ konst och konst, vi att undersöka varför, i förhÄllande till vÄr teori..
Kvinnoidealets pÄverkan pÄ kvinnor i medelÄldern
Syftet med denna undersökning var att ta reda pÄ hur kvinnor i medelÄldern pÄverkas av kvinnoideal och hur detta pÄverkar deras sÀtt att se pÄ sin egen identitet. FrÄgor kring sambandet att konsumerar varor till sig sjÀlv för att uppnÄ ett visst ideal. Metoden som jag anvÀnt mig av Àr en kvalitativ metod dÀr empirin Àr insamlad genom sex intervjuer. Jag har huvudsakligen koncentrerat mig pÄ hur informanterna uppfattar kvinnoideal, sin egen identitet, konsumtionen och reklamens pÄverkan. Teorier jag anvÀnt mig av Àr Zygmunt Baumans teori om konsumtionssamhÀllet, Anthony Giddens teori om modernitet och sjÀlvidentitet och Yvonne Hirdmans teori om genus.
"det hÀr Àr min plats, dÀr jag fÄr skriva rakt frÄn hjÀrtat" : en grundad teori om de centrala aspekterna av och omkring krisbloggande
NÀr mÀnniskor drabbas av en traumatisk kris som raserar deras vardag tvingas de till att försökabygga upp sin tillvaro igen. Vissa gör detta genom att blogga om sina tankar och kÀnslorrörande krisen. Vad kommer det sig att sÄ mÄnga vÀljer att visa upp sitt lidande i ett offentligtforum? Med hjÀlp av grundad teori undersöker vi de mest centrala aspekterna av och omkringkrisbloggande för att skapa en större förstÄelse för detta nutida fenomen. Genom intervjueroch studier av bloggar framkommer det att personer som bloggar fÄr möjlighet att pÄ egnavillkor göra sin röst hörd, sprida sin berÀttelse och reflektera över sin egen resa.
Teori hand i hand med praktik. : Varför mÄste vi ha teori i slöjden.
Jag har i denna studie valt att titta pÄ hur slöjdlÀrare arbetar och planerar sin undervisning i slöjd. Syftet var att se i vilken mÄn det finns utrymme till teoretiska avsnitt i undervisningen. Jag har fokuserat pÄ hur slöjdlÀrarna lÄtit eleverna planera och utvÀrdera och reflektera över sina arbeten och försökt att se vilket utrymme teori ges i undervisningen. Jag har Àven försökt att se om slöjdÀmnet Àr integrerat med andra Àmnen vilket i sÄ fall skulle kunna öppna för en större variation i Àmnet. Jag har gjort litteraturstudier som knyter an till Àmnet och sjÀlv gjort fem kvalitativa intervjuer med utbildade slöjdlÀrare.
BÄde och - att utgÄ frÄn systemteori och psykodynamisk teori i kiniskt arbete med ungdomar och deras familjer
Uppsatsen Àr en studie av möjligheter och begrÀnsningar nÀr det gÀller att pÄ olika sÀtt kombinera psykodynamisk teori och systemteori i det kliniska arbetet med företrÀdesvis ungdomar och deras familjer. Genom litteraturstudier, genomgÄng av forskningsartiklar pÄ omrÄdet samt intervjuer med tre psykoterapeuter med utbildning och klinisk erfarenhet frÄn bÄda teoriomrÄdena, ges olika bilder av hur kombinationer av ovan teori och metod kan se ut och de svÄrigheter som finns. Uppsatsen berör Àven generella frÄgor kring att arbeta integrativt som psykoterapeut. Resultatet av studien visar att det gÄr att kombinera ovan teorier/metoder och att de svÄrigheter som behöver hanteras, frÀmst handlar om lojalitet och sekretess. SvÄrigheterna krÀver en tydlighet frÄn terapeutens sida nÀr det gÀller struktur för behandling och informationsflöde.
Leva lÄta dö : En grundad teori om dödshjÀlp
Aktiv dödshjÀlp Àr bara tillÄtet pÄ fem platser vÀrlden över och debatten om dess vara eller icke vara gÄr i vÄgor. I Sverige Àr dödshjÀlp olagligt, dock Àr palliativ sedering (nedsöv-ning för symptomlindring) tillÄtet Àven om det leder till att livet förkortas.Denna studie syftar till att undersöka den process som ligger bakom skapandet av mÀn-niskors instÀllning till dödshjÀlp. Tidigare forskning inom omrÄdet har inriktat sig pÄ statis-tiskt paradigm, vilket begrÀnsar forskningsomrÄden och resultat samt Àven debatten kring Àmnet. I uppsatsen har forskningen delats in i fyra kategorier, för- och emot forskning, kom-parativ forskning, övrig jÀmförande forskning samt övrig forskning.Fem intervjuer genomfördes med analytisk induktion som urvalsgrund med syfte att varje intervjuperson skulle slÄ hÄl pÄ den tidigares uttalanden. Analysen genomfördes med hjÀlp av grundad teori.
Subjektets möjligheter : - En undersökning i den lacanska psykoanalysen.
Uppsatsen utforskar mÀnniskans psyke utifrÄn den franske psykoanalytikern och psykiatrikern Jacques Lacans psykoanalytiska teori. Uppsatsen undersöker subjektets förutsÀttningar och möjligheter utifrÄn lacansk teori, samt vilka implikationer det fÄr pÄ symptomets plats inom klinisk diagnostik. Metoden anvÀnder lacanskt teori som beskrivningar av subjektets status, vars framstÀllning abstraheras till en rad regler. Teorins giltighet prövas i uppsatsen mot kliniska fallbeskrivningar och andra exempelfall. I diskussionen framkommer att implikationen av den lacanska teorin om subjektet Àr vittgÄende vad gÀller kliniskt diagnostik och vÀrderingen av symptomet. .
Man blir som man bor : En fÀltstudie om förortens ungdomar och deras identitetsskapande
Syftet med denna studie Àr att genom intervjuer fÄ en inblick i hur ungdomars identitet skapas i relation till deras omgivning. Studien förhÄller sig till ett etnologiskt fÀltarbete dÀr intervjuer med ungdomar i verksamheten "Fittja Pulsen" har genomförts. FrÄgestÀllningarna Àr anpassade till samtliga informanter och berör frÄgor om sambandet mellan identitetsskapandet och deras omgivning. De teoretiska utgÄngspunkter som anvÀndes i denna studie Àr Erik H Eriksonoch Erving Goffmans teori om identitet, Elias Norbert och John Scottsons teori om etablerade och outsiders samt Telemans teori om sprÄk. Genom anvÀndning av dessa teorier vid analysen av det empiriska datamaterialet visar vi att vÄra informanters omgivning spelar roll för deras identitetsskapande.