Sök:

Sökresultat:

1536 Uppsatser om Samhällsfarliga konflikter - Sida 10 av 103

Pedagogers konflikthantering i förskolan

Denna undersökning handlar om hur pedagoger hanterar och löser konflikter mellan barn i förskolan. Vi har fokuserat pÄ pedagogernas ingripande, metoder de anvÀnder vid hanteringen, agerandet i konflikthanteringen, hur barnen agerar och om barnen fÄr möjlighet att försöka lösa konflikter sjÀlva. VÄrt tillvÀgagÄngssÀtt har varit intervjuer med pedagoger och observationer i verksamheten med pedagoger och barngrupp. Vi har Àven anvÀnt oss av videoobservationer nÀr möjligheten fanns. Teorin i arbetet Àr Vygotskij och ett flertal forskares perspektiv pÄ konflikt, konflikthantering och kommunikation. Dessa tre ord Àr viktiga begrepp i vÄrt arbete. I vÄrt resultat kan man lÀsa om pedagogers anledningar till att ingripa, vilka metoder de praktiserar i hanteringen, hur de gÄr tillvÀga och om att de lÄter barnen fÄ möjlighet att lösa konflikter, till och med uppmuntrar barnen att lösa konflikter sjÀlva. Det stÄr Àven om förebyggande arbete, hur viktigt det Àr med kunskaper i konflikthantering och om att vistelse utomhus har en pÄverkan vid konflikter. VÄr slutsats Àr att konflikthantering och kommunikation Àr viktiga kompetenser som behöver trÀnas upp bÄde hos pedagoger och barn.

Drama som verktyg ? i det förebyggande arbetet mot konflikter

Konflikter Àr stÀndiga inslag i skolans miljö. Bearbetningen av konflikter och det förebyggande arbetet Àr av stor vikt dÀrför Àr det viktigt att vÀlja en metod som inspirerar och motiverar eleverna till delaktighet. Syftet med studien Àr att undersöka hur lÀrare stÀller sig till drama som verktyg i det förebyggande arbetet mot konflikter samt om detta tillÀmpas i praktiken. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metod dÀr datainsamlingen Àr gjord med semistrukturerade intervjuer och deltagande observationer. Resultatet visade att samtliga var positivt instÀllda till att anvÀnda drama som verktyg i det förebyggande arbetet.

Kulturskolans information i förhÄllande till elevunderlag och elevrekrytering

Studiens syfte var att med utgÄngspunkt i körledares erfarenheter utforska sociala aspekter av körverksamhet. Vi ville undersöka vilka faktorer som kan pÄverka det sociala klimatet i en kör, fÄ en förstÄelse för hur körledare ser pÄ de sociala aspekterna samt hur de hanterar problematiska situationer som uppstÄr. Analysen har gjorts med hjÀlp av begrepp hÀmtade frÄn ett gruppsykologiskt perspektiv. Studien genomfördes genom kvalitativa intervjuer med tre erfarna körledare. Studien har visat att det finns faktorer av praktisk art som fikat, körresan eller körhelgen samt placering under repetitionen, som pÄverkar gruppens sammanhÄllning.

Konfliktens vara eller inte vara? - En undersökning av elevers och pedagogers syn pÄ konflikter

Sammanfattning/Abstract Söderlund, Jennie (2009). Konfliktens vara eller inte vara? ? En undersökning av elevers och pedagogers syn pÄ konflikter. Malmö: LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Syftet med undersökningen Àr att jÀmföra hur elever och pedagoger ser pÄ de konflikter de stöter pÄ i skolorna och om de har samma Äsikter kring vad en konflikt egentligen Àr. Eftersom begreppet konflikt har mÄnga olika definitioner har jag valt att redovisa nÄgra som Àr viktiga att kÀnna till för att förstÄ varför det en person uppfattar som en konflikt inte uppfattas likadant av en annan. En annan stor faktor till varför konflikter uppstÄr Àr kommunikation, nÄgra viktiga faktorer för en lyckad kommunikation samt en förenklad förklaring pÄ hur mÀnniskor kommunicerar har jag ocksÄ inkluderat.

Enhetschefers syn pÄ samarbetet med bistÄndsbedömare i Àldreomsorgen

Denna c-uppsats handlar om hur enhetschefer inom hemtjÀnsten ser pÄ konflikter som kan uppstÄ i samarbetet med bistÄndsbedömare. I uppsatsen redovisas en kvalitativ intervjuundersökning med sex chefer inom hemtjÀnsten i Stockholms stad. Intervjuerna har utgÄtt frÄn teman som enhetschefernas bakgrund, relationer till bistÄndsbedömarna, organisationens utformning, stödfunktioner, den ekonomiska situationen samt könsaspekter. Resultatet har till viss del gett oss bekrÀftelse pÄ vad andra studier inom forskningsfÀltet anger samt vÄr egen förförstÄelse. Konflikter kan uppstÄ nÀr det tidigare sammanhÄllna yrket som hemtjÀnstassistent splittrats i en bestÀllar- och en utförarfunktion.

Sjung för talet! : En studie om hur olika professioner kan arbeta med sÄng som artikulationsverktyg

Studiens syfte var att med utgÄngspunkt i körledares erfarenheter utforska sociala aspekter av körverksamhet. Vi ville undersöka vilka faktorer som kan pÄverka det sociala klimatet i en kör, fÄ en förstÄelse för hur körledare ser pÄ de sociala aspekterna samt hur de hanterar problematiska situationer som uppstÄr. Analysen har gjorts med hjÀlp av begrepp hÀmtade frÄn ett gruppsykologiskt perspektiv. Studien genomfördes genom kvalitativa intervjuer med tre erfarna körledare. Studien har visat att det finns faktorer av praktisk art som fikat, körresan eller körhelgen samt placering under repetitionen, som pÄverkar gruppens sammanhÄllning.

?NÀr jag inte fÄr vara med blir jag ledsen. Det kÀnns ensamt och dÄligt.? : En rapport om förskolebarns kÀnslor och tankar kring samspel och eventuella konflikter

AbstractMeningsskiljaktigheter och konflikter Àr en del av vardagen i förskolan. VÄrt syfte med denna rapport Àr att fÄ en insikt i fyra-femÄriga barns tankar och kÀnslor kring eventuella konflikter pÄ förskolan samt deras hantering av dessa. I vÄrt intresse finns Àven ett visst genusperspektiv; som hÀr innefattas av att eventuellt upptÀcka skillnader i flickors respektive pojkars konflikthanteringsmetoder.Rapporten bestÄr av en forskningsbakgrund dÀr författare och forskare, specialiserade inom omrÄdet, ger sin uppfattning kring Àmnet. Med tanke pÄ betydelsen av sampel mellan barn och fokus pÄ barns kÀnslor och tankar i denna rapport, Àr det sociokulturella perspektivet lÀmpligt som utgÄngspunkt. Vi tar i forskningsbakgrunden bland annat upp barns utveckling av den empatiska förmÄgan, förmÄga till samspel samt konflikter och utanförskap.

Systemutvecklingsgruppers effektivitet

Arbete i systemutvecklingsbranschen sker vanligtvis i projektform. För att projektet skall lyckas och utföras pÄ ett bra sÀtt inom givna tidsramar krÀvs en vÀl fungerande projektgrupp. Detta arbete undersöker hur urvalet av projektmedlemmar bör göras, med fokus pÄ sociala och personliga egenskaper, för att uppnÄ en effektiv projektgrupp vid systemutveckling. Dessutom berör arbetet sambandet mellan konflikter och sociala och personliga egenskaper. Undersökningen har utförts som en survey med sex intervjuer med personer som arbetar, eller har arbetat, som projektledare pÄ företag av varierande storlek i branschen.

Konflikthantering i skolans tidigare Är : En kvalitativ studie utifrÄn ett lÀrar- och elevperspektiv

Konflikter Àr nÄgot som ofta syns i skolans vÀrld och Àr dÀrmed nÄgot man som lÀrare behöver lÀra sig att hantera. Konflikter kan ske mellan olika mÀnniskor exempelvis mellan elever och elever, mellan lÀrare och elever men denna studie fokuserar pÄ konflikter mellan elever och elever. Studien Àr baserad pÄ en kvalitativ forskning dÀr vi har valt att utgÄ frÄn tvÄ frÄgestÀllningar med syfte att fÄ en fördjupad förstÄelse om hur lÀrare och elever ser pÄ arbetet med konflikthantering samt hur arbetet kan utvecklas. Semistrukturerade intervjuer har anvÀnts för att uppnÄ syftet. Studien har utförts pÄ tvÄ olika skolor och intervjuer har gjorts med bÄde pedagoger och elever för att fÄ en sÄ rÀttvis bild som möjligt.

Konflikter - hinder eller möjlighet?: FörskollÀrares förstÄelse av konflikthantering i teori och praktik

I vÄr studie har vi fokuserat pÄ ett arbetslag i en förskoleklass. VÄrt syfte Àr att uppmÀrksamma pedagogernas sÀtt att beskriva och förstÄ konflikter mellan barn, dels att utröna om denna förstÄelse ses som utgÄngspunkt för hinder alternativt möjlighet till utveckling och lÀrande. I vÄr studie har vi haft ett antal olika teoretiska perspektiv som vi diskuterar resultatet utifrÄn. Vi har studerat tre olika kommunikationsteorier: Kognitiva ?, Sociala ?, och interaktionistiska teorin.

Konflikter i förskolan - Ur ett genus- och miljöperspektiv

Abstract Detta examensarbete belyser konflikter i förskolan ur ett genus- och miljöperspektiv. Vi har gjort observationer pÄ en avdelning pÄ en förskola och intervjuat en pedagog. Vi undersökte om miljön har nÄgon inverkan pÄ att konflikter uppstÄr samt om det finns nÄgon skillnad mellan pojkars och flickors lösningsstrategier. Vi har Àven undersökt pedagogens förhÄllningssÀtt till de olika konfliktsituationerna. Vi har anvÀnt oss av Àr Pierre Bourdieu teori kring habitus, det vill sÀga de erfarenheter barnen bÀr med sig hemifrÄn och frÄn andra stÀllen i sin omgivning.

Konflikt & lÀrande: pÄ jakt efter en teoretisk referensram för hur konflikter kan leda till lÀrande

I denna uppsats har jag fokuserat pÄ konflikter och lÀrande. Konflikter Àr för oss oftast kopplat till nÄgot negativt och pÄ sÄ sÀtt kan det kÀnnas jobbigt att sÀttas i situationer som kÀnns ohanterbara och obehagliga. Jag har i en litteraturstudie försökt analysera konflikter ur ett mer positivt perspektiv. Mitt syfte har varit att undersöka hur konflikter kan leda till lÀrande och utveckling. För att studien inte ska bli alltför omfattande har jag valt att begrÀnsa min metod till att enbart analysera befintlig litteratur.

Att anvÀnda Dynamisk pedagogik för att bearbeta konflikter : Nio pedagogers syn pÄ hur man, med Dynamisk pedagogik kan bearbeta och hantera konflikter som uppstÄr pÄ sin arbetsplats

Syftet med denna studie har varit att undersöka hur Dynamisk pedagogik, kan anvÀndas för att bearbeta och hantera konflikter i förskolans och skolans vÀrld.Följande frÄgestÀllningar har besvarats i uppsatsen:-Hur definieras konflikter av lÀrare och tidigare studenter som lett eller gÄtt kurser i Dynamisk pedagogik?-Vad innebÀr konfliktbearbetning bland barn och vuxna med hjÀlp av Dynamisk pedagogik och hur skiljer det sig frÄn annan konflikthantering?-Hur anvÀnds konfliktbearbetning/ hantering i arbetet med barn och vuxna med hjÀlp av Dynamisk pedagogik?-Hur kan Dynamisk pedagogik anvÀndas för att förebygga och hantera mobbning i skolan?-Hur ser lÀrare och tidigare studenter som lett eller gÄtt kurser i Dynamisk pedagogik pÄ aggressivitet och vÄld bland barn och vuxna och hur kan sÄdana beteenden hanteras?-Hur upplever respondenterna att de har pÄverkats av den Dynamiska pedagogiken nÀr det gÀller deras sÀtt att hantera konflikter och vad anser de att lÀrare ska ha för kunskaper om konfliktbearbetning/ hantering?Den metod som anvÀnts för att belysa frÄgestÀllningarna har varit intervjuer med nio lÀrare som undervisar i Dynamisk pedagogik alternativt lÀst kurser i Dynamisk pedagogik.HÀr följer en sammanfattning av resultatet frÄn respektive frÄgestÀllning:Hur definieras konflikter av lÀrare och tidigare studenter som lett eller gÄtt kurser i Dynamisk pedagogik?De flesta av studiens deltagare ser konflikter som ett sÀtt att utvecklas och samtliga deltagare anser att konflikterna behöver hanteras för att inte konflikten ska utvecklas destruktivt. En konflikt kan uppstÄ pÄ grund av att mÀnniskor har olika behov och dÀrför inte kan komma överens..

Rekreation och Natura 2000 : mÄlkonflikter mellan besökare och naturvÄrd i Stendörrens naturreservat

Stendörren Àr ett populÀrt rekreationsomrÄde och kombinerat naturreservat/Natura2000-omrÄde i den SörmlÀndska skÀrgÄrden. Syftet med studien var att öka kunskapen om vilka konflikter som förekommer i omrÄdet, dels mÄlkonflikter mellan olika besökskategorier och dels konflikter mellan förvaltningens mÄl och omrÄdets nyttjande. NaturvÀrden och deras kÀnslighet undersöktes genom sammanstÀllning av tidigare inventeringar medan upplevda konflikter hos besökare undersöktes genom intervjuer och en enkÀtstudie. Materialet kompletterades med en observationsstudie av besökarnas geografiska fördelning i omrÄdet. Resultaten visade att strandomrÄden var de mest besökta delarna och höll Àven de naturtyper som var mest kÀnsliga för störning frÄn friluftslivet.

Konflikthantering i förskolan

Denna studie utgÄr ifrÄn lÀrarens perspektiv pÄ hur konflikter hanteras och vilka strategier som tillÀmpas i förskolan. Vi har valt att utgÄ ifrÄn en kvalitativ metod i vÄr studie dÀr vi har intervjuat sex verksamma förskollÀrare och tvÄ förskolechefer. Vi har Àven observerat hur förskollÀrarna bemöter konflikter. Resultatet visar att lÀrarna dagligen stöter pÄ konflikter mellan barn och att de försöker lÄta barnen sjÀlva fÄ lösa konflikterna. Dock kan barnen behöva vÀgledning med att lyssna till varandra, ordval och att de inblandade finner en gemensam lösning.

<- FöregÄende sida 10 NÀsta sida ->