Sök:

Sökresultat:

5 Uppsatser om SSCM - Sida 1 av 1

Sustainable Supply Chain Management - En studie om hållbar utveckling i leverantörskedjor

Problem och bakgrund: Fram till för ett antal år sedan fokuserade forskare inom Supply ChainManagement på frågor som miljö, säkerhet och sociala rättigheter separat, utan att titta på vadinteraktion mellan dessa frågor kunde innebära för företag. Sedan dess har mängder av akademiskaartiklar skrivits som behandlar hållbar utveckling sett ur ett helhetsperspektiv där ekonomiska,miljömässiga och sociala strategier behandlas tillsammans för att uppnå största möjliga nytta i företagsleverantörskedjor. Dessa har sedermera mynnat ut i ett koncept som benämns Sustainable SupplyChain Management (SSCM). I ljuset av detta ämnar rapporten besvara två frågor: (i) Vilkanyckelområden består ämnesdisciplinen SSCM av? och (ii) i vilken utsträckning arbetar svenskaföretag som anses vara goda exempel inom arbete med hållbar utveckling med SSCM i sinverksamhet?Syfte: Syftet med rapporten är att redogöra för vilka nyckelområden forskningsdisciplinen SSCMbestår av.

Utveckling av ett SSCM tjänstekoncept: En fallstudie vid Logica

Rådande klimatförändringar och utarmning av viktiga resurser har väckt en oro om hur hållbart företags verksamheter verkligen är. Detta har lett till att miljöfrågor behandlas på högsta politiska nivå, att konsumenter efterfrågar miljövänliga produkter, att intressegrupper arbetar aktivt med att uppdaga företags miljöbrister och att investerare börjat analysera företag på hållbarhetsparametrar. På grund av detta har företag börjat arbeta med att tillverka tjänster och produkter på ett mer ansvarsfullt sätt. Detta har lett till att företag börjar se över hur de styr sin distributionskedja då det är i denna som 80-90 procent av miljöpåverkan uppstår. Det traditionella begreppet för att styra distributionskedjan kallas Supply Chain Management (SCM) men har på senare tid adderats med ?Sustainable? SCM (SSCM) för att hantera både miljö och sociala frågor utöver de ekonomiska.

Mot en hållbar e-livsmedelshandel : En kvalitativ studie av svenska e-livsmedelsaktörers initiativ för Sustainable Supply Chain Management

Den växande e-livsmedelshandelns Supply Chains har studerats genom hållbarhetsglasögon där syftet var att ?[?] ge en fördjupad förståelse över hur svenska elivsmedelsaktörerarbetar med frågor rörande Sustainable Supply Chain Management?.Syftet fullgjordes genom en kvalitativ studie av tre organisationer, i vilka totalt 9 beslutsfattare intervjuades enligt ett semi-strukturerat intervjuförfarande. De data som samlades rörande e-livsmedelsaktörernas arbete med SSCM har i sin tur analyserats med hänvisning till en i förväg fastställd teoretisk referensram.Vår studie avslöjar att två av de svenska e-livsmedelsaktörerna är exemplariska och framstående med att införliva hållbarhet i sin Supply Chain. De engagerar sig aktivt i de initiativ för Sustainable Supply Chain Management som i litteraturen identifierades som nödvändiga för en verkligt hållbar Supply Chain. De har en allomfattande och övergripande strategi för att minimera den sociala risken, reducera resursutnyttjande och förorenande biprodukter i hela Supply Chain samt för att förbättra organisatoriskt inbäddade ohållbara vanor.

Responsible sourcing and transparency in the home textile industry : the case of cotton

CSR, Corporate Social Responsibility, has become increasingly important in a globalised world where the responsibilities of companies and governments are somewhat blurry. The textile industry is an industry where long supply chains and raw material production in developing countries are factors adding to the complexity and difficulties of solving ethical issues. Cotton production faces many environmental, social and financial challenges in the value chain. Therefore this case study takes a closer look at five Nordic home textile companies, Ikea, Hemtex, S Group, Moko and Finlayson, and how these companies choose their cotton related CSR tools and communicate their work on this area. These companies are of various sizes and therefore the resources for CSR work are also different, as well as the perceived values for working with CSR.

En studie av spårbarhetssystem i modeindustrin

Allmänheten har blivit mer uppmärksammad vad gäller miljörelaterade frågor och ställer högre krav på företag att arbeta för en hållbar utveckling. Generellt sett har företagen utformade riktlinjer vad gäller arbetsmiljö och arbetsvillkor men sämre insyn i produktionens miljöpåverkan. Samtidigt som medvetenheten om miljöproblemen ökar, ökar konsumtionen av billiga kläder, så kallad ?fast fashion? konsumtion. Detta är inte förenligt med en hållbar utveckling då textilindustrin kräver stora mängder energi, råmaterial och kemikalieutsläpp.