Sök:

Sökresultat:

951 Uppsatser om Revision - Sida 8 av 64

Avskaffandet av revisionsplikten : Utifrån tre olika intressenters perspektiv

SAMMANFATTNINGTitel: Avskaffandet av Revisionsplikten ? utifrån tre olika intressenters perspektivNivå: KandidatUtgivningsår: 2010Författare: Emanuel Vardi, Oscar Larsen och Thomas KarlssonHandledare: Per JanzeSyfte: Syftet med den här studien är att ta reda på vilket sätt Revisionsbyråerna (GrantThornton och KPMG), Skatteverket och bankerna (Handelsbanken och Nordea) skulle kunnapåverkas av avskaffandet av Revisionsplikten. Vi ska även diskutera kring vilka förändringarsom kan komma att ske.Metod: I den här studien har vi utgått från den kvalitativa metoden och vi har genomförtmuntliga intervjuer med Revisionsbyråer, Skatteverket och banker.Slutsats: Resultatet som vi har kunnat konstatera i den här studien är att det kommer att ske enförflyttning angående efterfrågan från Revision till redovisning. De tre intressenternaförbereder sig för framtiden genom att ta fram nya riktlinjer i sitt arbete med aktiebolagen.Förslag till fortsatt forskning: Uppföljning efter avskaffandet hur intressenterna har påverkats.Ett annat förslag är att undersöka huruvida aktiebolagen som inte kommer omfattas avRevisionsplikten valt bort Revisionen eller inte.Nyckelord: Revision, revisor, Revisionsplikt, avskaffande, banker, Revisionsbyrå, Skatteverket..

Nya direktiv för små aktiebolag? : - ett ägarperspektiv

Av Sveriges idag 300 000 aktiebolag är 80-85 procent mikrobolag med färre än 10 anställda och mindre än 3 miljoner i omsättning. Mikrobolagen har därför stor be-tydelse för svenskt näringsliv och samhällets utveckling. Förutsättningarna för dessa bolags tillväxt och utveckling bör av denna anledning främjas, vilket kräver att regelverken är anpassade till deras villkor. Revisionsplikten för små aktiebolag är en av de regelförenklingar som diskuteras, där nyttan och kostnaden för Revision står i fokus.Syftet med uppsatsen är att beskriva hur ägarna till mikrobolag upplever Revisionsplikten, hur de väljer att agera vid ett avskaffande, samt analysera bakomliggande orsaker.I denna uppsats används en kvantitativ metod då antal förekomster av visst agerande vill undersökas. Den empiriska studien är gjord i form av en webbenkät skickad till 200 mikrobolag i Jönköpings län.Resultaten visar att ägarna till mikrobolag upplever att de har störst nytta av Revision jämfört med övriga intressenter, dock anses även stat och kommun ha stor nytta av Revision.

Värdet av aktierekommendationer

This paper presents a study that evaluates the performance of stock recommendations issued on Swedish stocks during 2003. The selection of recommendations in this paper originates from banks, major brokerage firms and financial press located in Sweden. The total of 171 recommendations consisted of 99 buy recommendations and 72 sell recommendations. Forecast Revisions presented in this paper suggest that Investment managers have no ability to predict performance winners, nor do their forecasts in general have any significant impact on stock prices. A mere 50 percent of the recommendations in this Revision had a weak ability to outperform their benchmark indexes as in other similar Revisions.

Spelar storleken roll? : -en jämförande studie av skillnader i revisionen av små och stora aktiebolag

Revision sker av samtliga 330 000 aktiebolag i Sverige. Även om dessa skiljer sig mycket åt revideras samtliga företag, allt från det lokala måleriet till multinationella Ericsson, efter samma lagar och standarder. Debatten senaste tiden har handlat om det finns ett behov för ett separat regelverk för små och medelstora företag. Denna uppsats syftar till att undersöka vilka skillnader, hänförliga till företagets storlek, som påverkar genomförandet av Revisionen. Slutsatserna är att det föreligger vissa skillnader mellan Revisionen av stora och små företag.

Självgranskning: revisorers syn på självgranskning och de
motåtgärder som anses eliminera ett självgranskningshot

Revisorns oberoende vid Revisionsuppdraget är en grundläggande förutsättning för att skapa trovärdighet åt det granskade bolagets ekonomiska information. Idag erbjuder Revisionsbranschen sina klienter en mängd tjänster utöver lagstadgad Revision. Statistik från år 2001 visar att 35 procent av branschens nettoomsättning härrör sig från redovisnings- och bokföringstjänster. När Revisionsbyrån tillhandahåller klienterna Revision i kombination med konsulttjänster uppstår ett så kallat självgranskningshot. Självgranskning innebär att revisorn, eller någon annan i den Revisionsgrupp där han eller hon är verksam, vid rådgivning som inte utgör Revisionsverksamhet har lämnat råd i en fråga som till någon del omfattas av granskningsuppdraget.

Självgranskning: revisorers syn på självgranskning och de motåtgärder som anses eliminera ett självgranskningshot

Revisorns oberoende vid Revisionsuppdraget är en grundläggande förutsättning för att skapa trovärdighet åt det granskade bolagets ekonomiska information. Idag erbjuder Revisionsbranschen sina klienter en mängd tjänster utöver lagstadgad Revision. Statistik från år 2001 visar att 35 procent av branschens nettoomsättning härrör sig från redovisnings- och bokföringstjänster. När Revisionsbyrån tillhandahåller klienterna Revision i kombination med konsulttjänster uppstår ett så kallat självgranskningshot. Självgranskning innebär att revisorn, eller någon annan i den Revisionsgrupp där han eller hon är verksam, vid rådgivning som inte utgör Revisionsverksamhet har lämnat råd i en fråga som till någon del omfattas av granskningsuppdraget.

Revisionsberättelsen : Sambandet mellan orena revisionsberättelser samt företagsstorlekar och konkurs

Målet med Revision är Revisionsberättelsen som upprättas av en revisor. En Revisionsberättelse är standardiserad och är antingen ren eller oren beroende på om den utformas i enlighet med standardutformningen eller avviker från den. Revisionsberättelsen är ett viktigt dokument som intressenter kan ta del av. Tidigare studier visar att bland alla orena Revisionsberättelser som inkom till bolagsverket 2007 erhöll mikroföretag flest orena Revisionsberättelser med en eller flera anmärkningar. Andra studier påvisar även att det finns ett negativt samband mellan storleken på ett företag och konkurs, att mindre företag har det lättare att gå i konkurs i jämförelse med större företag..

Revisionsplikt : Harmonisering till EU:s maximivärde

Bakgrund: År 2006 så initierade regeringen en utredning gällande slopandet av Revisionsplikten i Sverige, som en del i att anpassa sig till EU:s direktiv. Regeländringen gick igenom år 2010 och små aktiebolag i Sverige fick möjligheten att välja bort Revision. Efter slopandet av Revisionen har diskussioner angående en ytterligare harmonisering mot det högre gränsvärdet i EU förts. Detta ledde in oss på forskningsfrågorna: Hur kan intressenter i Sverige påverkas av en eventuell framtida höjning av gränsvärdet? Vilka möjligheter har intressenterna att anpassa sig till effekterna av en höjning av gränsvärdet?Syfte: Syftet med studien är att undersöka de effekter en höjning av gränsvärdet för Revision har för de tre signifikanta intressenterna; kreditgivare, Skatteverket och aktiebolag.

Revisorns konsultverksamhet och kravet på oberoende ställning

Bakgrund: Revisorernas tjänsteutbud till Revisionsklienter består även av rådgivningstjänster inom områden såsom rekrytering och företagsvärdering. Verksamhet som sträcker sig utöver det vanliga Revisionsarbetet ger anledning till att ifrågasätta revisorns oberoende ställning gentemot klienten. Syfte: Syftet med denna uppsats är att beskriva hur revisorer fördelar sin tid mellan Revision och konsultverksamhet samt att utreda inom vilka områden som revisorn kan utföra konsultverksamhet utan att den oberoende ställningen påverkas. Vi skall dessutom beskriva hur revisorn hanterar situationer som påverkar den oberoende ställningen. Avgränsningar: Endast auktoriserade revisorer från Stockholm och Östergötland.

Vilken uppfattning har socialsekreterare kring sina arbetsuppgifters innehåll? Fem Socialsekreterare berättar.

En elementär beståndsdel av en fungerande marknad är tillförlitlig finansiell information. Ämnet Earnings Management består av olika teorier och metoder för att mäta manipulationer av den finansiella informationen som redovisas av bolag. Anledningen till manipulationer beror bland annat på agentproblemet mellan bolag och intressenter. Bolag (eller tillämparen) har incitament att vilseleda sina intressenter genom redovisningen för att nå fördelar. Ett sätt att motverka agentproblemet och kvalitetssäkra redovisningen är att låta en revisor genomföra Revision på bolagets räkenskaper.

Den slopade revisionsplikten : revison: en plikt eller en tillgång?

Uppsatsens titel: Den slopade RevisionspliktenSeminariedatum: 20 JanuariKurs: Magisteruppsats (D-uppsats) inom Företagsekonomi 15 poängFörfattare: Daniel SedighhaHandledare: Docent Markku PenttinenSyfte: Syftet med studien är att undersöka hur bankernas kreditgivningsprocess, Skatteverkets kontrollprocess och Revisionsbyråers samt småföretagens verksamhet förändrats efter Revisionspliktens slopande 1 november 2010. Studien inriktar sig på att studera införande av slopad Revisionsplikt för små företag ur fyra aktörers perspektiv, genom att ställa följande frågor: Hur har bankernas kreditgivningsprocess till småföretag förändrats efter Revisionspliktens slopande? Ökar risken för ökade kreditförluster för bankerna med frivillig Revision? Hur har Skatteverkets kontrollprocess förändrats efter Revisionspliktens slopande? Hur har Revisionsbyråer påverkats efter Revisionspliktens slopande? Hur påverkas småföretag av en frivillig Revision?Metod: Studien genomförs med en kvalitativ metod genom intervjuer. Intervjuerna har genomförts på sexton respondenter, varav sju kreditgivare, tre revisorer, fem småföretagare samt tjänsteman på Skatteverket.Teoretisk referensram: Sekundärdata ha samlats in genom litteratur, vetenskapliga artiklar, rapporter samt undersökningar. Relevanta teorier har delats upp i olika avsnitt ur olika intressenters perspektiv som knutits an med den empiri som samlats in, om Revision, Revisionsplikt, revisorn, slopad Revisionsplikt.

Beroende Oberoende : om gränsen mellan rådgivning och revision i små bolag

Revisorn står inför ett fundamentalt dilemma, där oberoende måste prioriteras under Revisionen samtidigt som konsulttjänster utgör en viktig inkomstkälla och kräver en god relation till klienten. Detta dilemma kan vara extra problematiskt i små bolag eftersom risken för socialt beroende antas vara större när färre individer är involverade. Syftet med studien är att skapa förståelse för hur revisorer resonerar kring gränsen mellan rådgivning och Revision i små bolag. För att uppnå syftet med studien har sju revisorer intervjuats och materialet har studerats utifrån social identitetsteori. Resultaten indikerar att revisorer för små bolag har stark identifikation med klienten, vilket kan göra att deras oberoende riskerar att nedprioriteras till förmån för klientens behov.

Revision i små och mikro aktiebolag : lagstadgad eller självvald

Syftet med denna uppsats är att undersöka om Revisionsplikten för små och mikro AB bör finnas kvar eller inte. Inom den Europeiska Unionen (EU) är det endast Sverige och Malta som i nuläget har plikten kvar fullt ut. För att få en uppfattning om vad debatten handlar om har vi i första hand studerat aktuella artiklar. Vi har även använt oss av två olika forskarrapporter inom området och litteratur. Åsikter i debatten har vi även tagit del av genom sju stycken olika intervjuer med anställda hos banker, Skatteverket, Revisionsbyråer och ägare i små och mikro AB.

Revisionspliktens vara eller icke vara i små företag ? vad anser intressenterna?

I Sverige utreds ett eventuellt slopande av Revisionsplikten för små företag. Sverige är i stort sett ensamt inom EU med att ha Revisionsplikt för små aktiebolag. Revisionsplikten infördes som ett försök att bekämpa den ekonomiska brottsligheten samt att öka ägarnas möjlighet till kontroll. Revision bidrar även till att tillföra trovärdighet till den externa informationen till fördel för olika intressenter. Revisorns roll är att kvalitetssäkra informationen genom en oberoende granskning. De frågor som behandlats i uppsatsen är: Vilken betydelse har Revisionen i små företag, för banker, leverantörer och Skatteverket? Samt om de kommer att ställa andra krav på företaget om Revisionsplikten avskaffas? Syftet med uppsatsen är att beskriva hur ett eventuellt avskaffande av Revisionsplikten kommer att påverka intressenterna.

Existerar det ett förväntningsgap inom revision? : Är det skillnad i små och medelstora företag?

Tidigare forskning har visat att det för många år sedan fanns ett förväntningsgap inom Revision mellan små företag och deras revisorer. Syftet med vår uppsats är att undersöka om detta gap fortfarande existerar och om det även finns ett liknande gap mellan medelstora företag och deras revisorer. Vi vill även undersöka om det är olika faktorer som påverkar gapet beroende på företagsstorlek, om det nu är så att det existerar.För att ta fram vår empiri använde vi oss av en kvalitativ ansats genom att göra delvis strukturerade intervjuer med öppna frågor. Vi utförde intervjuerna ansikte mot ansikte för att kunna se respondenternas reaktioner. Intervjuerna gjordes hos tre små och två medelstora företag, samt hos en Revisionsbyrå.

<- Föregående sida 8 Nästa sida ->