Sök:

Sökresultat:

83 Uppsatser om Reglerteknik - Sida 5 av 6

Design av system för distribution av larm

Inom styr- och Reglerteknik är hantering av larm en viktig fråga, speciellt då fastighetsbranschen mer och mer börjat automatisera driften av fastigheterna. Det finns ett antal system på marknaden som erbjuder larmdistribution via en mängd olika transportsystem. Syftet med projektet är att undersöka om det finns alternativ till dessa som erbjuder mer flexibilitet, samt att designa en prototyp till ett system som använder denna alternativa metod. Två befintliga system analyserades och en kravspecifikation baserad på analysen upprättades. Utifrån denna designades en prototyp som sköter distributionen över Internet och en enkel implementation av en del av designen har gjorts.

Modellering och styrning av flis till en sulfatkokare

At the Skoghall pappermill, sulphatepaper pulp is produced in a continuous digester originally from 1969. To be able to maintain a high level of production there is a need for a process with few disturbances. Variations in how well the wooden chips are packed in the digester is one form of disturbance. Today there are no available measurements on how well the chips are packed. Instead this is regarded as being constant.

Optimering av stripper och metanolanläggning

Rapporten beskriver hur ett processavsnitt vid Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå fungerar och hur reglerkretsarna i detta processavsnitt optimeras för att fungera så bra som möjligt. Optimeringen av kretsarna sker genom Lambdametoden och genom polkancellation. För kretsarna som är optimerade jämförs hur de fungerar före optimering mot hur de fungerar efter optimeringen. Processflödet för Stripper 2 är stabilare efter optimeringen. För Stripper 3 finns problem som inte kan lösas genom optimering av kretsarna.

Utveckling av reglersystem till quadrokopter

The purpose of this project was to further develop and complete a quadcopter that had been built in an earlier course at KTH, so that it could be used for demonstration and education at the school. The quadcopter was at the beginning of the project completed when it came to hardware, and there was some software functionality implemented but no system for automatic stabilization. The main goal of the project was to implement such a system, and to combine it with the previous functionality to make the quadcopter operable and able to fly. To create a functioning and stable ground multiple basic software features has been implemented, and on top of that additional software to improve the safety, stability and functionality. The most important part is the control system that is responsible for converting sensor and control signals to suitable motor values.

Systemidentifiering och reglering av en luftningsbassäng på ett reningsverk

A wastewater treatment plant has the task to refine the wastewater from substances that should not be released into the environment. The decomposition process can, in a simple way, be described as follows: micro-organisms breathe oxygen and eat unwanted substances. The environment in which the micro-organism lives is known as sludge and the correct amount of oxygen available in the sludge is important for the decomposition to be effective. The oxygenation of the sludge alone stands for about 30% of the plant?s energy consumption.

Visuell processreglering

Examensarbetet handlar om att ta fram en processmodell för nivåreglering och det innehåller flera utmaningar. Vätskesystemets dynamik och balans måste beaktas likväl som lämpliga reglermetoder samt modellens utseende. I den här rapporten behandlas hela händelseförloppet från initialskedet till en färdig produkt redo att visas för en publik. Läsaren får möjlighet att närmare granska de komponenter som modellen är uppbyggd av, ta del av programmeringsarbetet och de omfattande test av modellen som utförts. Flera teknikområden belyses men fokus riktas särskilt på ABB:s styrsystem AC800M/800xA, fältbussteknik och reglerstrategier.

Den oreglerade budgivningen : fortsatt upphov till komplikationer med nya lagförslaget?

Inom styr- och Reglerteknik är hantering av larm en viktig fråga, speciellt då fastighetsbranschen mer och mer börjat automatisera driften av fastigheterna. Det finns ett antal system på marknaden som erbjuder larmdistribution via en mängd olika transportsystem. Syftet med projektet är att undersöka om det finns alternativ till dessa som erbjuder mer flexibilitet, samt att designa en prototyp till ett system som använder denna alternativa metod. Två befintliga system analyserades och en kravspecifikation baserad på analysen upprättades. Utifrån denna designades en prototyp som sköter distributionen över Internet och en enkel implementation av en del av designen har gjorts.

Sensorfusion för reglering av obemannad helikopter

Den obemannade  helikoptern Skeldar utvecklas av Saab Aeronautics. Saab är intresserade av hur väl sensorfusion kan användas för navigering av en obemannad helikopter. Med sensorfusion kan tillgängliga sensordata fusioneras. Det är mätningar från accelerometer, gyro, GPS och magnetometer som används av olika Kalmanfilter. Olika sensorfusionsmetoder föreslås, däribland Extended Kalman Filter (EKF) och ett heuristiskt filter för att visa på hur man intuitivt kan göra för att fusionera mätningar jämfört med det modellbaserade sättet som Kalmanfiltret erbjuder.

Automatisering av stenfräs

Det här examensarbetet behandlar utvecklandet och driftsättandet av ett styrsystem för automatisk fräsning av stenmodeller för gravstenar. Arbetet är utfört åt gravstenstillverkaren Norrlands Stenprodukter AB i Burträsk. Målet med arbetet är att bygga om en befintlig stenfräs från manuell till automatisk fräsning. Förutom fräsfunktionen ska också möjlighet att utföra automatisk borrning av hål i stenblock finnas. På grund av de mekaniska ombyggnationerna kommer inte fräsen längre att gå använda manuellt vilket innebär att arbetet måste planeras in under lågsäsong och vara klart lagom till högsäsongen börjar igen, en tidsfrist på bara ett par månader. En kravspecifikation som upprättats tillsammans med uppdragsgivaren har legat till grund för arbetet. Vissa delar har behållits från den ursprungliga anläggningen men det mesta är nytt. Rapporten försöker ge en bild av hur utvecklingsarbetet både hårdvaru- och mjukvarumässigt gått till.

Styrning av eldrivna skjutluckor med EIS-teknik (Embedded
Internet System)

Vår uppgift har varit att utveckla och förbättra Svalsons produktsortiment av eldrivna skjutluckor. Vi som har arbetat med att utveckla produkten är tre studenter från Luleå tekniska universitet, Institutionen i Skellefteå. Under arbetets gång har vi gjort det möjligt att reglera skjutluckornas hastighet, vilket inte är praktiskt möjligt på de produkter företaget har ute på marknaden i dag. Utöver det har vi utvecklat en fjärrkontroll, som kommer att ge personalen större flexibilitet då de idag bara kan använda sig av en kontroll som vanligtvis är placerad precis intill luckan. Slutligen har vi utvecklat en möjlighet att kontrollera och justera skjutluckorna via Internet.

Energieffektivisering av tre flerbostadshus från 50-talet

Sammanfattning Energieffektivisering av tre flerbostadshus från 50-talet Detta arbete redovisar vilka åtgärder som är lönsamma ur ekonomisk synvinkel och kan leda till minskad energianvändning hos flerbostadshusen på Ystadsgatan 12-18 i Helsingborg. Eftersom dessa flerbostadshus är uppförda under 1950-talet och kan anses vara typexempel för flerbostadshus byggda under detta decennium kan detta arbete ge inspiration åt andra bostadsrättsföreningar och hyresrättsägare som också funderar på att göra besparingsåtgärder i sina 50-tals hus. Huvudtanken med arbetet har varit att få ner den specifika energianvändningen och inte ändra de boendes beteende vad gäller individuell hushållsel. Att minska den specifika energianvändningen innebär att åtgärder måste göras inom följande område: styr och Reglerteknik, installationsteknik och byggnadsteknik. Våra åtgärdsförslag är tilläggsisolering av vindsbjälklaget och vindsvåningarna, samt installation av ett solvärmesystem.

A Computer Laboratory on Active Sound Control

Syftet med detta examensarbete är att utveckla en datorlaboration baserat på aktiv ljudreglering för kursen Reglerteknik allmän kurs för maskin och farkostteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH. Arbetet ska innefatta en utveckling av en matematisk modell av rörsystemet som ska regleras med en lead-lag regulator. Rörsystemet vid Marcus Wallenberg Laboratoriet ska användas som modellsystem, och den matematiska modellen ska baseras på mätningar insamlade på detta system.Den matematiska modellen skapades med hjälp av ett s.k. identifieringsexperiment och identifieringen baserades på en viktad minsta kvadratanpassning av insamlade frekvensdata. Modellen anpassades till en överföringsfunktion som visade sig ha ett nollställe i komplexa högra halvplanet, vilket motsvarar en svår bandbreddsbegränsning för den aktiva ljuddämpningen.

Valbara kurser : En enkätstudie om valbara kurser för sjöingenjörsstudenter vid Sjöfartshögskolan i Kalmar

På ingenjörsutbildningar får studenter fördjupa sina kunskaper i programmets senare del i form av specialinriktningar eller valbara kurser. Detta är något som inte är tillgängligt för studenter som läser till sjöingenjör vid Sjöfartshögskolan i Kalmar men något som infördes på sjöingenjörsutbildningen vid Chalmers Tekniska Högskola 2009. Studiens syfte är att undersöka intresset för valbara kurser på 7,5 högskolepoäng (hp) vardera för sjöingenjörsstudenter vid Sjöfartshögskolan i Kalmar. En enkätstudie svarade på frågorna om vilka ämnesområden som var av intresse, hur många kurser eleven ville läsa, när under utbildningen önskas kursen läsas, om intresset för valbara kurser saknas och i så fall varför. Resultatet av undersökningen visade att de ämnesområden som är av störst intresse för studenterna på grundnivå är offshore/oljerigg och landkurser.

Jämförelse av olika reglersystem för undervisningsändamål

Examensarbetet syftar till att jämföra nya alternativ till olika system för användning i laborationer i Reglerteknikkurser för olika studentkategorier. Det skall utredas vilket av ett antal alternativ till mjukvaruplattformar som är bäst lämpat att användas vid Reglerteknikundervisningen i ITN:s reglerlaboratorium vid Linköpings universitet. Tidigare laborationer i berörda kurser skall även modifieras så att dessa kan genomföras i de nya systemen.Examensarbetet resulterade i en rad modifierade laborationer och system att tillämpa i dessa. De nya systemen medför att all reglering sköts direkt från en dator istället för tidigare variant med externa apparater som programmeras. På så sätt kan större fokus läggas på regleringen i sig och inte de system som tillämpas för att utföra den..

Modellering av reserv- och nödkraftsystem i JAS 39 Gripen

Simulation is a vital tool during development of JAS 39 Gripen, since money and time can be saved.The Auxiliary and Emergency Power System, AEPS, is a subsystem of the secondary power system in Gripen. It has the function of providing the aircraft with electrical and hydraulical power before activation and after deactivation of the main engine. The system also functions as backup in case of a safety critical problem in the main power supply system. The system basically consists of a control unit and an auxiliary gearbox. The gearbox is driven by an air turbine.

<- Föregående sida 5 Nästa sida ->