Sök:

Sökresultat:

1909 Uppsatser om Psykisk hälsa - Sida 17 av 128

Den enskildes skydd mot felaktigt uttag av mervÀrdesskatt

Studiens syfte var att undersöka kriminalvÄrdens centrala riktlinjer för psykisk ohÀlsa bland anstaltsklienter och om dessa riktlinjer realiseras i praktiskt arbete pÄ tvÄ olika avdelningar: normalavdelning och behandlingsavdelning pÄ en anstalt av högsta sÀkerhetsklass i Sverige. Data samlades in genom intervjuer med Ätta kriminalvÄrdare och en psykolog. Resultatet visade att psykisk ohÀlsa ur ett personalperspektiv Àr vanligt förekommande, frÀmst ADHD, depression, Ängest och sömnsvÄrigheter. Majoriteten av respondenterna visste inte om vilka riktlinjer som finns vid behandling av klienters psykiska ohÀlsa. Slutsatsen Àr att det rÄder brister i kommunikationen mellan ledningen och kriminalvÄrdarna inom anstalten..

Kriminalitet, VĂ„ldsbrottsningar och psykisk störning : Är personer som lider av psykiska problen mer vĂ„ldsbenĂ€gna?

Detta arbete Àr gjort som examensarbete (4 poÀng) för polisutbildningen vid UmeÄ Universitet. Författarna har försökt att utreda sambandet mellan psykisk störning/personlighetsstörning och grova vÄldsbrott. Författarna har Àven studerat om det finns nÄgon forskning som visar pÄ att tidigt kunna stÀlla diagnos samt om det finns nÄgon fungerande behandling. Arbetet Àr gjort med hjÀlp av litteraturstudier och en intervju. Litteraturstudierna har syftat till att ge en förstÄelse för begrepp och gÀllande lagstiftning.

Sociala och mediala orsaker pÄverkar utvecklingen av Anorexia Nervosa bland unga kvinnor : En litteraturstudie

BAKGRUND: Psykisk ohÀlsa bland unga kvinnor Àr ett folkhÀlsoproblem. Anorexia nervosa kategoriseras in som en psykisk sjukdom. Anorexia nervosa drabbar frÀmst unga kvinnor, vilket exempelvis kan bero pÄ tidigare hÀndelser i livet som gett upphov till psykisk obalans i deras vardag. SYFTE: Syftet med studien var att undersöka vilka sociokulturella orsaker som bidrar till utvecklingen av Anorexia nervosa bland flickor och unga kvinnor i Äldrarna 12-25 Är. METOD: En literaturstudie utfördes, som baseras pÄ 21 olika vetenskapliga artiklar. Databaserna som anvÀndes var pubmed och psycinfo. Temaanalys anvÀndes och artiklarna kategoriserades in i huvudteman och underteman. RESULTAT: Resultatet i studien delades in i tvÄ huvudkategorier, med tvÄ underkategorier vardera.

Att leva med yrsel och hur den relaterar till stress och psykisk ohÀlsa

Att drabbas av yrsel Àr ett komplext symptom med varierande bakgrundsorsaker. Yrsel utan fysiskt definierbar anledning, tex. Störning pÄ balansorganen, Àr ofta förknippad med stress och psykisk ohÀlsa. Föreliggande studie genomfördes i form av sex intervjuer med syftet att undersöka hur det Àr att leva med yrsel och hur denna Àr relaterad till stress och psykisk ohÀlsa. Resultaten indikerade en koppling mellan yrsel, stress och symptom pÄ utmattningssyndrom.

Att vilja men inte kunna : en litteraturöversikt om vÄrdpersonals upplevelse av att bemöta patienter med psykisk ohÀlsa inom primÀrvÄrden

Bakgrund: Psykisk ohÀlsa Àr vanligt förekommande hos Sveriges befolkning och rÀknas till en av folksjukdomarna. Personer med psykisk ohÀlsa kan drabbas av psykiska eller fysiska besvÀr och söker sig dÄ till primÀrvÄrden och kommer dÀr att möta sjuksköterskor och annan vÄrdpersonal.Syfte: Syftet var att belysa vÄrdpersonals upplevelse av att bemöta patienter med psykisk ohÀlsa inom primÀrvÄrden. Metod: En litteraturöversikt baserad pÄ nio vetenskapliga kvalitativa artiklar genomfördes.Resultat: TvÄ huvudkategorier med fyra subkategorier framkom. Den första huvudkategorin ?Kommunikationens betydelse för bemötandet? bestod av subkategorierna Verbal kommunikation och Icke-verbal kommunikation.

Fysisk aktivitet: Nya möjligheter i livet vid psykisk ohÀlsa

Fysisk aktivitet har stora hÀlsovinster för alla men speciellt för de som Àr drabbade av psykisk ohÀlsa. Vilken typ av fysisk aktivitet som vederbörande utövar har ingen betydelse utan det viktiga Àr regelbundenheten, gÀrna varje dag minst 30 minuter. I uppsatsen har vi utgÄtt frÄn patienter med tre psykiska sjukdomar, bipolÀr sjukdom, depression och schizofreni. NÄgon gÄng refererar vi till samtliga ovanstÄende sjukdomar och benÀmner dÄ dessa för psykisk ohÀlsa under resultat och diskussion. Sjuksköterskan har en viktig funktion att stödja dessa patienter till ett hÀlsosammare liv med trÀning, exempelvis genom motiverande samtal (MI) och fysisk aktivitet pÄ recept, (FAR).

Vad Àr psykisk hÀlsa i Àmnet idrott och hÀlsa? : En studie om hur lÀrare i idrott och hÀlsa ser pÄ och arbetar med elevernas psykiska hÀlsa

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka hur lÀrare i idrott och hÀlsa ser pÄ och arbetar med elevernas psykiska hÀlsa samt om det finns nÄgra skillnader i deras arbetssÀtt beroende pÄ elevernas Älder.  Jag har anvÀnt standardiserade intervjuer som metod för att samla min empiri. De personer som har intervjuats Àr sju stycken lÀrare i Àmnet idrott och hÀlsa för grundskolans tidigare Äldrar till och med gymnasiet. Resultatet har analyserats med hjÀlp av begreppen patogenes, salutogenes och KÀnsla av sammanhang (KASAM). Alla de intervjuade lÀrarna tycker att det Àr viktigt att arbeta med elevernas psykiska hÀlsa men deras arbetssÀtt och syn pÄ begreppet skiljde sig till viss del Ät. LÀrarna menar att psykisk hÀlsa Àr att mÄ bra, mÄ bra i sjÀlen, som en av lÀrarna uttrycker sig. NÄgra av lÀrarna nÀmnde KASAM-komponenterna hanterbarhet och meningsfullhet som faktorer som pÄverkar den psykiska hÀlsan.TvÄ av lÀrarna har givit eleverna teoretiska uppgifter som berör psykisk hÀlsa och nÄgra av lÀrarna arbetar med samarbetsövningar för att skapa en trygg grupp och pÄ sÄ vis Àven stÀrka elevernas psykiska hÀlsa. MÄnga lÀrare tycker Àven att det Àr viktigt att bekrÀfta eleverna genom att visa eleverna att de ser dem och berömma dem.

"TÀnk om man haft den synen lite tidigare" : - Sjuksköterskestudenters syn pÄ patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd och omvÄrdnad

Bakgrund: Psykisk ohÀlsa Àr ett vanligt vÄrd- och omvÄrdnadsproblem, ÀndÄ har sjuksköterskor en negativ instÀllning till och kÀnner rÀdsla inför personer med psykisk ohÀlsa. DÄ sjuksköterskestudenter fick utökad utbildning inom Àmnet psykiatri blev synsÀttet statistiskt sÀtt mer positivt. Det saknas forskning om vilken syn studenterna sjÀlva upplever att de har pÄ patienter med psykisk ohÀlsa samt om den Àndras under sjuksköterskeutbildningens gÄng. Syfte: Studiens syfte var att utforska sjuksköterskestudenters syn pÄ patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd och omvÄrdnad, före och efter sin teoretiska och verksamhetsförlagda utbildning. Metod: En empirisk, utforskande studie med kvalitativ ansats genomfördes genom att hÄlla 2 fokusgruppdiskussioner.

Den Àldre mÀnniskans psykiska hÀlsa : med fokus pÄ fysisk aktivitet

SAMMANFATTNINGBakgrundPsykisk ohÀlsa Àr en av vÄr tids stora folksjukdomar som drabbar inte minst de Àldre dÄ Äldrandet innebÀr bÄde biologiska, psykologiska och sociala förÀndringar i livet. Tidigare studier visar att fysisk aktivitet har en positiv inverkan pÄ den psykiska hÀlsan hos den Àldre mÀnniskan. Förklaringarna till detta Àr mÄnga, allt frÄn att det motverkar Älderns sjukdomar till att det hjÀlper mÀnniskan att hantera stress. Aktivitetsteorin Àr en vedertagen teori som belyser detta positiva samband. Trots detta finns det bÄde inre och yttre hinder mot att den Àldre mÀnniskan Àr fysiskt aktiv.SyfteSyftet var att beskriva fysiska aktiviteters pÄverkan pÄ den psykiska hÀlsan hos den Àldre mÀnniskan.MetodStudien var en icke-systematisk litteraturöversikt med induktiv ansats.

Den ÄterstÄende kontraktstidens inverkan pÄ fotbollsspelares psykiska hÀlsa.

Det har tidigare forskats pÄ sambandet mellan tillfÀlliga anstÀllningar och individers vÀlbefinnande. Forskningen har dÀremot inte uppmÀrksammat om lÀngden pÄ den ÄterstÄende avtalstiden har nÄgon inverkan pÄ de anstÀlldas psykiska hÀlsa. Syftet med denna studie var att undersöka om lÀngden pÄ den ÄterstÄende kontraktstiden kan predicera fotbollsspelares psykiska hÀlsa. Studien kontrollerade Àven om Älder, förÀldraskap och planer för framtiden kunde ha nÄgon inverkan pÄ spelares psykiska hÀlsa i relation till ÄterstÄende kontraktstid. Detta undersöktes genom en enkÀtstudie dÀr 101 professionella fotbollsspelare frÄn fem svenska elitlag deltog.

FörÀdrars beslutanderÀtt vid genensam vÄrdnad : en granskning av FB 6:13 a och dess ÀndamÄlsenlighet

Studiens syfte var att undersöka kriminalvÄrdens centrala riktlinjer för psykisk ohÀlsa bland anstaltsklienter och om dessa riktlinjer realiseras i praktiskt arbete pÄ tvÄ olika avdelningar: normalavdelning och behandlingsavdelning pÄ en anstalt av högsta sÀkerhetsklass i Sverige. Data samlades in genom intervjuer med Ätta kriminalvÄrdare och en psykolog. Resultatet visade att psykisk ohÀlsa ur ett personalperspektiv Àr vanligt förekommande, frÀmst ADHD, depression, Ängest och sömnsvÄrigheter. Majoriteten av respondenterna visste inte om vilka riktlinjer som finns vid behandling av klienters psykiska ohÀlsa. Slutsatsen Àr att det rÄder brister i kommunikationen mellan ledningen och kriminalvÄrdarna inom anstalten..

Elevers psykiska ohÀlsa i relation till undervisningen i idrott och hÀlsa : En kvalitativ studie av pedagogers förebyggande arbete och uppfattningar kring elevers psykiska ohÀlsa

Den hÀr studiens syfte Àr att undersöka pedagogers uppfattningar av elevers psykiska ohÀlsa samt att ta reda pÄ hur pedagoger för Ärskurs 4-6 i Àmnet idrott och hÀlsa arbetar för att förebygga att psykisk ohÀlsa uppstÄr hos eleverna. En kvalitativ metod i form av intervju har anvÀnts för den hÀr studien. Intervjuerna har gjorts pÄ fyra pedagoger som alla Àr verksamma idrottslÀrare i Ärskurs 4-6.  Resultatet visar pÄ att pedagogers uppfattningar av elevers psykiska ohÀlsa har skilda definitioner mellan att vara stress, oro, rÀdsla och dÄlig sjÀlvkÀnsla. Pedagogernas medvetenhet och kunskap av psykisk ohÀlsa Àr faktorer som visats sig vara av betydelse för ett förebyggande arbete mot psykisk ohÀlsa hos eleverna. Den problematik som lyfts frÄn resultatet Àr att bedriva en undervisning som ska se till alla elevers skilda förutsÀttningar.

Tidsperspektiv hos kriminella personer med missbruksproblem och psykisk ohÀlsa

Tid Àr ett abstrakt begrepp som dagligen pÄverkar mÀnniskors liv, men vi pÄverkas Àven av ur vilket perspektiv vi ser tiden. Vilket tidsperspektiv vi har hÀnger samman med bland annat vÄra riskbeteenden och beteenden som Àr relaterade till vÄr hÀlsa. Syftet med denna explorativa pilotstudie var att fylla en kunskapslucka gÀllande en rÀttspsykiatrisk population angÄende tidsperspektiv och om bakgrundsvariabler som missbruk, kriminalitet, psykisk ohÀlsa och tidiga trauman har nÄgon pÄverkan pÄ vilket tidsperspektiv individen har. Det dominerande tidsperspektivet utifrÄn Zimbardo Time Perspective Inventory, var i denna population ett framtidsperspektiv definierat som att ha en strÀvan efter framtida mÄl och belöningar. Bakgrundsvariabeln missbruk hade ett signifikant negativt samband med tidsperspektivet Present-Fatalistic, dvs.

Distriktssköterskans upplevelse och erfarenhet av att vÄrda patienter med nedsatt psykisk hÀlsa inom hemsjukvÄrd : -En intervjustudie

Syfte: Syftet med studien var att beskriva distriktssköterskans upplevelse och erfarenhet av att vÄrda patienter med nedsatt psykisk hÀlsa inom hemsjukvÄrd.Bakgrund: HemsjukvÄrd Àr idag ett av de snabbaste vÀxande omrÄdena inom hÀlso- och sjukvÄrd. Distriktssköterskorna som arbetar inom hemsjukvÄrd möter mÄnga olika patientgrupper och har ett brett omvÄrdnadsansvar. Den psykiska ohÀlsan i Sverige har kommit att rÀknas som ett av de verkligt stora folkhÀlsoproblemen. Distriktssköterskan inom hemsjukvÄrd har en viktig roll att förebygga och hantera hemsjukvÄrdspatienter med nedsatt psykisk hÀlsa. Metod: Semistrukturerade intervjuer med Ätta distriktssköterskor utfördes. Intervjumaterialet transkriberades och analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: Analysen resulterade i tvÄ kategorier: Ensam och maktlös samt Göra ett bra arbete och vara tillfreds.

Djurs pÄverkan pÄ mÀnniskors ÄterhÀmtning frÄn psykisk ohÀlsa - en narrativ studie pÄ en hÀstgÄrd

Forskning som har undersökt hur djur pÄverkar mÀnniskan har funnits i mÄnga Ärtionden, men det var först under 1900-talets sista decennier som omrÄdet expanderade kraftigt. MÄnga vetenskapliga discipliner har intresserat sig för Àmnet och det finns en hel del forskning kring djurs inverkan pÄ mÀnniskans vÀlbefinnande och mÄende. Syftet med vÄr uppsats var att undersöka hur mÀnniskor som har ÄterhÀmtat sig frÄn psykisk ohÀlsa konstruerar berÀttelser om den processen i relation till djur. Vi har genomfört fyra kvalitativa intervjuer med kvinnor som haft nÄgon form av psykisk ohÀlsa och som i sin ÄterhÀmtningsprocess spenderat tid pÄ en hÀstgÄrd. Vi har ocksÄ genomfört deltagande observationer pÄ denna gÄrd som vi sedan har anvÀnt i vÄr analys.

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->