Sök:

Vad är psykisk hälsa i ämnet idrott och hälsa?

En studie om hur lärare i idrott och hälsa ser på och arbetar med elevernas psykiska hälsa


Syftet med den här studien är att undersöka hur lärare i idrott och hälsa ser på och arbetar med elevernas psykiska hälsa samt om det finns några skillnader i deras arbetssätt beroende på elevernas ålder.  Jag har använt standardiserade intervjuer som metod för att samla min empiri. De personer som har intervjuats är sju stycken lärare i ämnet idrott och hälsa för grundskolans tidigare åldrar till och med gymnasiet. Resultatet har analyserats med hjälp av begreppen patogenes, salutogenes och Känsla av sammanhang (KASAM). Alla de intervjuade lärarna tycker att det är viktigt att arbeta med elevernas psykiska hälsa men deras arbetssätt och syn på begreppet skiljde sig till viss del åt. Lärarna menar att psykisk hälsa är att må bra, må bra i själen, som en av lärarna uttrycker sig. Några av lärarna nämnde KASAM-komponenterna hanterbarhet och meningsfullhet som faktorer som påverkar den psykiska hälsan.Två av lärarna har givit eleverna teoretiska uppgifter som berör psykisk hälsa och några av lärarna arbetar med samarbetsövningar för att skapa en trygg grupp och på så vis även stärka elevernas psykiska hälsa. Många lärare tycker även att det är viktigt att bekräfta eleverna genom att visa eleverna att de ser dem och berömma dem. Ingen av lärarna arbetar ämnesintegrerat men majoriteten berättar att de har ett samarbete med ett elevvårdsteam om det är någon elev som blir mobbad. Formellt sett får den psykiska hälsan inte så stor plats i ämnet och samtliga menar att detta beror på tidsbrist. Några menar också att kunskapsbrist är en anledning till varför den psykiska hälsan inte får större plats i undervisningen. De flesta lärarna är nöjda med sättet som de arbetar med psykisk hälsa. Samtliga lärare uppvisade en patogen syn på psykisk hälsa, det vill säga att man utgår från vad som påverkar hälsan negativt eller orsakar ohälsa. Några av lärarna använder sig dock av ett salutogent arbetssätt.

Författare

Elin Segelöv

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Institutionen för utbildningsvetenskap med inriktning mot tekniska, estetiska och praktiska kunskapstraditioner

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..