
Sökresultat:
803 Uppsatser om Prov - Sida 33 av 54
En studie av sambandet mellan sprödhetstal och Los Angeles: en jämförelse mellan två testmetoder för ballastmaterial
Fr.o.m. 2004-07-01 ska ATB Väg 2004 användas vid Vägverkets bergmaterialupphandlingar. Allt bergmaterial ska testas enligt den nya europastandarden. Det ska bara finnas en metod för att testa en egenskap och därför ersätts sprödhetstalet med Los Angelesvärdet. Syftet med denna undersökning är att pröva om testresultatet påverkas av vilken bergart som testas.
Matematiska kompetenser i nationella prov i matematik D
Sammanfattning Arbetets art: Examensarbete i Lärarutbildningen, avancerad nivå, 15hp.Högskolan i Skövde. Titel: Förskolebarns aktiviteter i sandlådan. En kvalitativ studie om barns meningsskapande i sandlådan ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Sidantal: 27 Författare: Helena Jebens och Jörel Sandh. Handledare: Susanne Gustavsson. Datum: januari 2014 Nyckelord: Meningsskapande, förskola, sandlåda, naturvetenskap. Studien belyser barns möjligheter till naturvetenskapligt meningsskapande i sandlådan. Som pedagoger i förskolans verksamhet har vi dagligen sett barn aktivera sig i sandlådan, men inte reflekterat över vilket naturvetenskapligt meningsskapande som möjliggörs där. Vi har även i vår verksamhet uppmärksammat genom samtal med andra pedagoger att naturvetenskap upplevs som svårt och krångligt. Studiens syfte är att undersöka vilket naturvetenskapligt meningsskapande som möjliggörs i sandlådan.
"Dansens språk - mer som poesi än prosa" : En kvalitativ undersökning om gymnasielärares uppfattningar kring bedömning i dans
Syftet med denna studie är att undersöka gymnasielärares uppfattningar kring bedömning i dans; vad de ser som möjligheter och svårigheter. Tre kvalitativa intervjuer genomfördes och analyserades genom en fenomenografisk teoriansats.I resultatet framgår att lärarna försöker integrera två olika synsätt; det ena representerar den professionella dansvärlden där fokus ligger på känsla, intuition och produkten (föreställningen). Den andra representerar den skolastiska världen, där konkreta och sakliga betygskriterier tillsammans med processen (utvecklingen) är prioriterat. Lärarna visar alla Prov på frustration över betygskriterierna, speciellt då de ska beskriva olika kvaliteter inom dansen. Dessa anses svåröversatta, och de kräver dessutom en gradering, där det klart framgår vad som skiljer olika betyg emellan.
Den ryska friheten: En studie av förändringen i massmedial frihet från 1985 till 2008
Uppsatsens syfte är att göra en komparativ studie av hur den ryska friheten för media har förändrats under tre olika politiska perioder mellan åren 1985 och 2008 tillsammans med de olika presidenter som personifierade dessa perioder. Arbetet utgår ifrån ramarna av yttrande- och pressfrihet mot bakgrunden av FN:s och EU:s konventioner om mänskliga rättigheter och Dahls demokratikriterier. Fri media spelar en avgörande roll för demokratin. Politiker står genom media till svars för sina handlingar och medborgarna får viktig information och för detta krävs det yttrande- och pressfrihet. Utan rätten till dessa försvinner snabbt den vanliga medborgarens förmåga att delta i, och positivt påverka politiken.
Identifiering av 13 nya mjölksyrabakterier med DHPLC
Mjölksyrabakterier tillhörande släkten Lactobacillus och Bifidobacterium har nyligen upptäckts hos bin och i honungen de producerar och innefattar 13 nya arter[1]. Forskarna arbetar med att ta fram nya snabba och mer pålitliga identifierings metoder för att karakterisera dessa bakterier.
I detta projekt undersöktes möjligheten att identifiera dessa bakterier med en ny metod som heter denaturing high performance liquid chromatography (DHPLC). Metoden bygger på separation av PCR (polymerase chain reaction) amplifierade 16S rDNA fragment i DHPLC [8].
Vid identifiering av bakterier amplifierades olika variabla regioner från 16S rRNA genen, som påvisade efter sekvensering störst genetisk variation mellan dessa bakterier [1]. Separationen utfördes med ion-pair reverse-phase high presure liquid chromatoghaphy (IP RP HPLC) med delvis denaturering av DNA molekylen.
Varför team? En fallstudie på tre företag.
SAMMANFATTNING
Problem:
Det finns många tankar om organisationer och hur de ska styras. Förr handlade
det om att styra företagets olika resurser för att uppnå lönsamhet. I dag krävs
det mer av företagen och dess traditionella organisationsformer sätts på Prov.
För att utvecklas och framförallt kunna konkurrera i den allt mer föränderliga
omgivningen krävs det att organisationerna är öppna för nya tankesätt. Det
pågår en övergång från traditionella organisationer till processorienterade
organisationer.
Bedömning av teori och praktik : En jämförelse mellan teoretiska prov och nationella kursmål i ämnet idrott och hälsa A
A significant amount of a teacher?s work consists of evaluation and marking of the students, which involves a great responsibility. This essay put the teacher?s evaluation of the students in focus. Today?s course Idrott och hälsa A, at the upper secondary school level, consists of 100 points and all students take this course apart from students attending apprentice programs.
Mental träning : Utprövning av en metod
Mitt arbeta handlar om mental träning för elever som känner sig stressade inför Prov. Då mina erfarenheter var begränsade inom området, valde jag att anpassa ett redan utformat material inom idrotten, Integrerad mental träning (IMT, 1996), skriven av Lars-Eric Unesthål. Här ändrade jag endast på vissa formuleringar för att materialet skulle passa in på skolan. Arbetet består av en teoretisk del utifrån idrotten och en teoretisk del där jag visar på vad mental träning kan åstadkomma i skolan. Till sist finns en praktisk del, med ett utarbetat åtgärdsprogram för arbete med mental träning i skolan.
Principer för bedömning av Engelska på gymnasienivå: En kvalitativ studie om lärares principer för bedömning och betygsättning
Syftet med denna studie var att ge en fördjupad förståelse för lärares tillvägagångssätt vid betygsättning och bedömning av Engelska på gymnasiet. Vid undersökningen genomfördes kvalitativa forskningsintervjuer med sex engelsklärare verksamma på gymnasiet. Resultatet visade fyra huvudprinciper som lärarna använder vid betygsättning: ?principen att utgå från kursplanen?, ?principen att inte tappa fokus?, ?principen att värna om eleven? samt ?principen att hitta en avgörande faktor?. Studien visade att lärarna huvudsakligen följer Skolverkets anvisningar för betygssättningen, men att hälften av lärarna i undantagsfall använder principer som faller utanför Skolverkets intentioner.
Betyg i årskurs sex ? Hur ser lärare på denna förändring innan första betygstillfället?
Det nya betygssystemet och betygssättningen från och med årskurs sex börjar tillämpas i full
skala i den svenska grundskolan från och med läsåret 2012/13. Denna studie har som syfte att
undersöka lärares uppfattningar om denna förändring under en period när den faktiska
betygssättningen av sjätteklassare ännu inte har ägt rum.
Fyra skolor och 38 lärare deltog i undersökningen.
Det teoretiska ramverket var ursprungligen framför allt nyinstitutionellt men även teori och
forskning kring betyg och bedömning tas upp. Under undersökningens gång dök det också
upp andra intressanta fynd. Att arbetssättet för lärare redan har påverkats i så stor utsträckning
var oväntat och att så pass många lärare ändå uttryckte att deras elever i sexan, eller ännu
tidigare upplevde så pass mycket stress, var också något oväntat. Dessa fynd analyseras och
diskuteras också.
Sammanfattningsvis tonar det fram en ganska problemfylld bild av den tidigarelagda
betygssättningen i denna undersökning.
Matematikverkstad eller inte, hur lär man sig bäst? : Lärares erfarenheter av laborativ matematik
Forskning visar laborativt arbete i matematik ger en ökad förståelse och bättre resultat hos elever. Svenska elever sitter oftast ensamma och räknar i sina matematikböcker trots att forskningen visar att barn lär sig bättre genom samspel och kommunikation. Min studie utgår från ett sociokulturellt perspektiv.Syftet med studien var att undersöka lärares erfarenheter av att arbeta med laborativ matematik som planering, bedömning, fördelar, nackdelar, ökad måluppfyllelse och på vilket sätt laborativt arbete påverkar elever som är i matematiksvårigheter. Undersökningen av lärares erfarenheter gjorde jag genom en enkätstudie, intervjuer och observationer. Måluppfyllelsen belyste jag genom statistik över resultat i nationella Prov.Resultatet visar att lärares erfarenhet av att arbeta laborativt är att det ger en ökad förståelse och konkretisering av matematiska begrepp.
Betyg i sista minuten? Elevperspektiv på läroplanens kunskapsmål i grundskolan.
Syftet med mitt arbete är att ta reda på om och när elever i gymnasiet under sin tid i grundskolan förstod att deras kunskaper inte skulle räcka för att nå kunskapsmålen och godkända betyg. Arbetets teoridel innehåller en översikt av statistiska uppgifter om andelen elever med icke godkända betyg, politikernas framtida förslag till förbättring av skolan, neuroforskares syn på skolan och en presentation av ett antal teoretiska modeller.
Jag har genomfört kvalitativa intervjuer för att få en djupare förståelse i ämnet och för att kunna besvara frågeställningarna. Intervjuerna gjordes med ett selektivt urval av ett antal elever från gymnasieskolan som fick titta i backspegeln för att rekapitulera sina upplevelser.
Resultat av studien ger ett antal betydelsefulla insikter.
Nya symbolhanterande räknare i praktiken : En pilotstudie i två svenska NV-klasser
SammanfattningSkolverket beslutade 2006 att tillåta symbolhanterande räknare på nationella Prov i matematik för alla gymnasieelever från höstterminen 2007. Beslutet debatterades flitigt t.ex. i tidskriften Nämnaren.Prototypen till en ny symbolhanterande räknare testades i sju ?pilotklasser? vid fyra svenska gymnasieskolor från december 2006. Jag har följt två av dessa klasser t.o.m.
Lärarna och de nationella proven i årskurs 6 : Lärarnas uppfattningar om provens påverkan på deras arbete
Denna studie syftar till att undersöka hur lärare i årskurs 6 upplever de nya nationella Proven i årskurs 6. Studien har genomförts genom intervjuer med lärare som är verksamma i årskurs 6 under hösten 2012 där lärarnas generella uppfattning om de nationella Proven samt hur Proven påverkar lärarnas arbete har varit det centrala i undersökningen. I studien ingick sex stycken lärare från tre olika län i Sverige.I studien framgår det att lärarna har en positiv inställning till de nationella Proven men upplever att det är väldigt tidskrävande att genomföra dem. Lärarna anser även att Proven är ett bra verktyg för att utvärdera deras egen undervisning, att ett gott resultat vid nationella Proven innebär att man bedrivit en bra undervisning och att eleverna lärt sig det som de förväntas lära sig. Huruvida Proven påverkar det dagliga arbetet i klassrummet så är lärarna inte helt överens, men att de påverkar deras arbete på ett eller annat sätt kan man tydligt se i studiens resultat.I analys och diskussion lyfts debatten om läraryrkets förändringar har lett till en intensifiering eller en professionalisering, i denna studie kan man se tendenser åt båda håll och något svar på den frågan ges inte. I studiens konstateras dock att lärarna har fått ett utökat ansvar och i och med ett ökat ansvar så skapas fler arbetsuppgifter vilket har medfört att lärarna i denna studie upplever att de inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ramen för 45h/arbetsvecka..
Relevans som redskap på vägen till kunskapen : en studie om nationella provens teman och deras relevans för studenter på gymnasienivå
Bakgrund:Vi har under vår VFU-tid hört från både elever och lärare att intresset för svenskämnet avtagit något på senare år från elevernas sida. Svenska är ett stort och övergripande ämne och lärarna måste hela tiden komma på infallsvinklar som gör det intressant för eleverna. De måste hitta ämnen som kan inspirera eleverna till att utvecklas. Ett mått på om de har lyckats är de nationella Proven i svenska. Syfte: Syftet med vår studie var att undersöka om teman och texter i de nationella Proven i svenska på gymnasienivå är relevanta för eleverna och om de kan relatera till och känna igen sig i teman och texter samt huruvida detta inverkar på elevernas prestation.