Sök:

Sökresultat:

11921 Uppsatser om Prematurfödda barn - Sida 45 av 795

FÖR ATT BEMÖTA MÅSTE VI VÅGA SE OCH HANDLA

Sexuella övergrepp pÄ barn Àr nÄgot som de allra flesta har starka kÀnslor kring. Syftet med studien Àr att utifrÄn fem biografier söka efter information till vad som kan tolkas vara ett bra bemötande med utgÄngspunkt ifrÄn de utsatta barnens perspektiv. För att kunskapen kan anvÀndas i det sociala arbetet i mötet med barn som varit utsatta för sexuella övergrepp. Metoden som anvÀnts Àr en litteraturstudie med kvalitativ ansats. Resultatet visar att det som socialarbetare i mötet med barn som varit utsatta för sexuella övergrepp Àr oerhört viktigt att ha tÄlamod och inte pressa barnen.

Barn i sorg - ett arbete om pedagogers kunskaper, möte och arbete med barn i sorg

Syftet jag vill uppnÄ med detta arbete Àr att sprida kunskap om barns sorg och hur denna kan yttra sig. Jag vill Àven ta reda pÄ hur en pedagog kan förbereda sig sjÀlv samt sina elever pÄ sorg, hur pedagogen bör möta och arbeta med barn i sorg samt vart pedagogen kan vÀnda sig om denne Àr i behov av extra hjÀlp. I litteraturgenomgÄngen redogör jag bland annat för barns sorgeprocess, krisens faser, sorgereaktioner samt pedagogens möte, kommunikation och arbete med barn i sorg. Jag belyser Àven kort skolans krishantering. I den empiriska delen har jag genom intervjuer undersökt sex pedagogers erfarenheter betrÀffande barn och sorg.

LÀsförmÄga hos barn med Cochleaimplantat : Relaterat till kognitiva och sprÄkliga förmÄgor

Cochleaimplantat (CI) Àr ett tekniskt hörselhjÀlpmedel som anvÀnds av personer med grav hörselnedsÀttning eller dövhet. Ett CI ger barn med medfödd dövhet möjlighet att höra och utveckla talad kommunikation. CI ersÀtter inte normal hörsel och det finns stora individuella variationer i sprÄk och talfÀrdighet hos personer med CI. Syftet med föreliggande studie var att studera kognitiva och sprÄkliga förmÄgor hos barn med CI med fokus pÄ lÀsförmÄga. I studien deltog 57 barn i Äldrarna 7;3-10;4 Är.

HÖRSELSKADADE BARNS KOMMUNIKATIONSSTRATEGIER? en observationsstudie av barn pĂ„ en specialpedagogisk enhet

Hörselskadade barns kommunikationsstrategier Àr icke ett outforskat omrÄde dock Àr det inte mycket forskat pÄ hörselskadade barns interaktioner sinsemellan. Denna studies intention har varit att undersöka relationen mellan de strategier som specialpedagogerna och barnskötarna pÄ en enhet för barn med hörselnedsÀttning anvÀnder/ger till barnen och de kommunikativa strategier som barnen anvÀnder sinsemellan och/eller till de vuxna. Studien har anvÀnt sig av strukturerad observation vilket inneburit att ett observationsschema har faststÀllt utifrÄn vilket observationerna registrerats. Antalet deltagare i studien har varit nio barn i Äldern 36-84 mÄnader samt tre specialpedagoger och tvÄ barnskötare. Antalet studerade interaktioner har varit 144 och det genomsnittliga antalet interaktioner per barn har varit 16.

Vad gör man om barnet inte vill? En studie i hur fyra arbetsterapeuter inom barn- och ungdomshabilitering beskriver vad som Àr betydelsefullt för barns motivation.

DÄ barn kommer till en barn- och ungdomshabilitering Àr de i behov av hjÀlp med olika saker som inskrÀnker och försvÄrar deras liv. Att fÄ ett barn motiverat till att prova ut hjÀlpmedel eller trÀna sÄdant som deras kamrater kunnat i flera Är, kanske inte alltid Àr sÄ lÀtt. Studiens syfte var att undersöka hur arbetsterapeuter inom barnhabilitering beskriver vad som Àr betydelsefullt för barns motivation. Metoden för datainsamlingen var att intervjua fyra arbetsterapeuter pÄ olika barn- och ungdomshabiliteringar. Intervjuerna bearbetades genom att materialet kategoriserades.

Barn med typ 1 diabetes : En litteraturstudie om förÀldrars upplevelser

SammanfattningBakgrund:Diabetes mellitus Àr en kronisk metabol sjukdom, i Sverige har cirka 350 000 mÀnniskor sjukdomen och varje dag insjuknar tvÄ barn (0-18 Är) i diabetes typ 1. Diabetes typ 1 drabbar frÀmst barn och ungdomar dÀr insjuknandet ofta sker ganska hastigt och kan upplevas som dramatiskt. NÀr ett barn insjuknar berörs inte bara barnet utan ocksÄ hela familjen. Den förÀndrade vardagen som sjukdomen för med sig lÀgger stort ansvar pÄ förÀldrarna, vilket kan leda till ett ökat kÀnslomÀssigt lidande. Syfte: Syftet med studien var att beskriva förÀldrars upplevelser av att ha ett barn med diabetes typ 1.

LÀs- och skrivsvÄrigheter/DyslexiIdentifiering och pedagogiska ÄtgÀrder för barn i riskzonen för lÀs- och skrivsvÄrigheter/dyslexi i förskolan

Syftet med vÄr undersökning var att ta reda pÄ om det gÄr att identifiera de barn som ligger i riskzonen för lÀs- och skrivsvÄrigheter/dyslexi redan i förskolan. Vi frÄgade oss hur pedagogerna i sÄ fall kan identifiera barnen samt hur vi kan underlÀtta för barnen i deras senare lÀs- och skrivinlÀrning. För att ta reda pÄ detta har vi intervjuat fyra logopeder och en specialpedagog som arbetar med barn med sprÄkstörningar eller lÀs- och skrivsvÄrigheter/dyslexi. Resultaten visar att det gÄr att identifiera barn som ligger i riskzonen för lÀs- och skrivsvÄrigheter redan i förskolan. Barnen har svÄrt att rimma, kan inte sÀtta ihop/ta isÀr ord, kan inte lyssna ut ljud i ord, Àr inte intresserade av att lyssna pÄ böcker.

Sjuksköterskans och barnmorskans erfarenheter av att möta familjer som har bristande omsorgsförmÄga om sina barn: En litteraturstudie

Familjer som lever under pÄfrestning har ökad risk att utsÀtta sina barn för misshandel. Ett av mödravÄrdcentralens och barnavÄrdcentralens mÄl Àr att identifiera familjer som behöver riktade insatser. Denna studies syfte Àr att belysa sjuksköterskans/ barnmorskans erfarenheter av att möta familjer som har bristande omsorgsförmÄga om sina barn. Metoden Àr en litteraturstudie.Analysen resulterade i fyra huvudteman med tillhörande underteman. Resultatet svarar pÄ frÄgorna hur sjuksköterskan/barnmorskan kan identifiera bristande omsorgsförmÄga och erbjuda stöd till familjer.

Att lÀra sig leva med sorgen - FörÀldrars upplevelser av att förlora sitt barn i cancer

Enligt Barncancerfonden drabbas varje Är ca 300 barn av cancer. De vanligaste formerna av cancer hos barn Àr leukemi, hjÀrntumör och neuroblastom. Prognosen har förbÀttrats, men fortfarande avlider ett av fyra barn. För förÀldrarna innebÀr det en stor tragedi att förlora sitt barn. Det kan föra med sig kÀnslor av chock, rÀdsla, skuld och maktlöshet.

Hur tÀnker yngre skolbarn om en process i naturen? - vad hÀnder med löven pÄ marken?

Vi har gjort en kvalitativ undersökning dÀr syftet Àr att undersöka barns tankar kring nedbrytningsprocessen i naturen. Det Àr Àven att ta reda pÄ hur barns förestÀllningar pÄverkas genom medverkan av praktiska nedbrytningsexperiment. Undersökningsgruppen bestÄr av 24 barn frÄn klass tvÄ och klass fyrafem. Vi har intervjuat varje barn vid tvÄ tillfÀllen. Mellan intervjutillfÀllena har barnen varit med om tre olika nedbrytningsexperiment.

SprÄkutveckling bland tvÄsprÄkiga barn, En undersökning av arbetssÀtt

Abstract Syftet med denna studie Àr att undersöka och beskriva tre förskolepedagogers arbetssÀtt och metoder för att utveckla sprÄket hos tvÄsprÄkiga barn. Jag vill presentera olika sÀtt att arbeta med tvÄsprÄkiga barn i en mÄngkulturell förskola med hjÀlp av kvalitativa intervjuer som jag har haft med tre förskolepedagoger. Jag vill fÄ kÀnnedom om sÀttet pedagogerna arbetar med tvÄsprÄkiga barn och hur verksamheten prÀglas av pedagogernas arbetssÀtt i förskolan. Mina frÄgestÀllningar Àr hur det vardagliga arbetssÀttet och pedagogernas syn pÄ sprÄkutveckling inverkar pÄ barnen och deras lÀrande? Vilka Àr pedagogers arbetssÀtt med tvÄsprÄkiga barn för att utveckla sprÄket? Hur integreras leken i deras arbetssÀtt? Vilka tankar har pedagogerna om sprÄk och identitet? Undersökningen genomförde jag genom att anvÀnda mig av kvalitativa intervjuer dÀr intervjun av pedagogerna hölls i form av samtal.

Naturvetenskap i förskolan : En studie om vad sju förskollÀrare uppfattar naturvetenskap som

Syftet med studien Àr att beskriva vad förskollÀrare uppfattar naturvetenskap som i förskolan. Undersökningen Àr baserad pÄ intervjuer av sju förskollÀrare. I förskolans reviderade lÀroplan Lpfö 98/10 framgÄr tydligt innehÄllet i naturvetenskap samt förskollÀrarens ansvar. Bakgrunden till studien har sitt ursprung i att barn har spontan nyfikenhet och forskning som visar att barn har behov av att veta mer om samband mellan sig sjÀlv och sin omvÀrld. Studiens litteraturgenomgÄng visar att barn mÄste vara aktiva för att lÀra genom att fÄ se, höra och göra och att naturvetenskap handlar om vÀrlden vi lever i.

En litteraturstudie kring psykisk ohÀlsa bland barn och unga

Bakgrund: Den psykiska ohÀlsan bland barn och unga har de senaste 10-20 Ären ökat. Syfte: En litteraturstudie har utförts med syfte att undersöka orsaker till psykisk ohÀlsa, hur den yttrar sig bland barn och unga samt insatser som bör genomföras för att frÀmja psykisk hÀlsa. Metod: Resultatet bygger pÄ tio vetenskapliga artiklar av bÄde kvalitativ och kvantitativ ansats. Resultat: Resultatet visar att den psykiska ohÀlsan bland barn och unga har ökat. Detta kan bland annat bero pÄ socioekonomiska skillnader och stress.

Kostvanor hos barn och unga i grundskolans senare del

I dagens samhÀlle Àr kostfrÄgor ett aktuellt Àmne. DÄ hÀlsofrÀmjandet börjar redan i lÄg Älder Àr det viktigt att redan frÄn början försöka pÄverka barn och ungas kostvanor. I arbetet gjordes en undersökning hos barn och unga i grundskolans senare del för att kartlÀgga deras kostvanor. Dessutom syftar studien till att belysa de skillnader som finns mellan pojkars och flickors kostvanor samt sambandet mellan barn och ungas kostvanor och hur de mÄr. Undersökningen genomfördes kvantitativt, det vill sÀga genom enkÀtundersökning.

Barn och Sorg : Handlingsplan och bemötande i förskolan

Syftet med denna studie var att undersöka hur pedagoger pÄ förskolan bemöter barn i sorg samt deras kunskaper kring barns sorgereaktioner. Vidare Àven undersöka vilken krisberedskap förskolan har, hur handlingsplanen ser ut samt pedagogernas medvetenhet om handlingsplanen. Den teoretiska utgÄngspunkten i detta arbete Àr anknytningsteorin. Jag valde att undersöka barn och sorg i förskolan dÄ jag Àr sÀker pÄ att jag kommer möta pÄ barn som sörjer under min yrkeskarriÀr. Jag valde samtalsintervju för att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar.

<- FöregÄende sida 45 NÀsta sida ->