Sök:

Sökresultat:

11921 Uppsatser om Prematurfödda barn - Sida 34 av 795

Syskon inom habiliteringen ? hur syskon till barn med autism uppmÀrksammas.

Barn som har autism kan fÄ stöd och hjÀlp frÄn barn- och ungdomshabiliteringen. Men hur arbetar man pÄ dessa habiliteringar med syskonen till barnen med autism? Syftet med denna studie var att undersöka hur kuratorer pÄ barn- och ungdomshabiliteringar i VÀstra Götalandsregionen beskriver att syskon till barn med autism uppmÀrksammas. Jag ville undersöka hur kuratorerna arbetade med syskonen, hur de bemötte syskonen samt hur de sÄg pÄ syskonens situation i familjen. Material samlades in genom kvalitativa telefonintervjuer med 10 kuratorer.

Barn i socioemotionella svÄrigheter : Med fokus pÄ yngre barn

Syftet med föreliggande uppsats var dels att fÄ förstÄelse för hur lÀrare respektive specialpedagoger ser pÄ barn i socioemotionella svÄrigheter, dels att undersöka om socioemotionella svÄrigheter kan leda till problem i interaktionen med den övriga barngruppen. Vi ville ocksÄ belysa om samverkan mellan hem och skola Àr en förutsÀttning för att komma till rÀtta med elevens problem.För att kunna nÄ denna förstÄelse har vi anvÀnt oss av kvalitativ intervju. Vi intervjuade tre lÀrare respektive tre specialpedagoger pÄ tvÄ skolor. ForskningsfrÄgorna i uppsatsen Àr:Hur ser lÀrare respektive specialpedagoger pÄ elever i socioemotionella svÄrigheter?Kan elevers socioemotionella svÄrigheter leda till problem i interaktionen med den övriga barngruppen? Hur ser samverkan ut mellan hem och skola avseende elever i socioemotionella svÄrigheter?VÄrt resultat visar att synen som lÀrare respektive specialpedagoger har pÄ barn i socioemotionella svÄrigheter Àr att det i första hand handlar om utagerande beteende.VÄr undersökning visar ocksÄ att barn i socioemotionella svÄrigheter har avsevÀrda problem i sin kommunikation och i samspelet med barn och vuxna.Intervjuresultatet visar vidare pÄ hur viktigt det Àr med en god samverkan mellan hem och skola för att kunna komma till rÀtta med en elevs problem..

Undervisningsmetoder för barn med ADHD

Undervisningsmetoder för barn med ADHD En intervjustudie om undervisningsmetoder i skolan för barn med ADHD (Pedagogical methods for children with ADHD An interview study of pedagogical methods in school for children with ADHD) Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogik, LÀrarutbildningen, Malmö Högskola. Syftet med min undersökning Àr att utvÀrdera nÄgra arbetssÀtt för skolarbete för barn med ADHD. Jag har undersökt om det finns nÄgra arbetsmetoder som lÀrare/specialpedagoger anser sÀrskilt framgÄngsrika för skolarbetet nÀr det gÀller barn med ADHD och om dessa lÀrare/specialpedagoger kan rekommendera nÄgra metoder/arbetssÀtt för skolarbetet för barn med ADHD till andra lÀrare. Jag har anvÀnt mig av en kombination av intervjuer och enkÀter. Intervjuerna Àr till sin form delvis ?fenomenografiska?, vilket innebÀr öppna kvalitativa intervjuer dÀr informanten beskriver sin uppfattning om ett fenomen med egna ord, delvis strukturerade i form av en enkÀtundersökning dÀr informanten utvÀrderar dessa fenomen.

Barn med DAMP, ADHD, Tourette syndrom och Asperger syndrom - hur kan deras skolverksamhet underlÀttas?

Huvudsyftet med den hÀr studien var att ta reda pÄ hur vi som pedagoger kan hjÀlpa barn som Àr i behov av sÀrskilt stöd för att underlÀtta deras skolverksamhet. Vi ville Àven fÄ ökad förstÄelse och kunskap om vad DAMP, ADHD, Tourette syndrom och Asperger syndrom Àr och hur de olika symtomdiagnoserna kÀnnetecknas. Vi har genomfört kvalitativa intervjuer med nyckelpersoner inom detta Àmne. Syftet med intervjuerna var att ta reda pÄ hur intervjupersonerna anser att man ska arbeta med barn i behov av sÀrskilt stöd i skolverksamheten. I undersökningen intervjuade vi en rektor, tvÄ specialpedagoger och tvÄ förskollÀrare.VÄr slutsats Àr att det inte finns nÄgon fÀrdig mall för hur pedagoger skall arbeta med barn i behov av sÀrskilt stöd.

Barnperspektiv - Information till asylsökande barn och deras rÀttighet att komma till tals pÄ Migrationsverket

Nyckelord: asylsökande barn, barnperspektiv, information, Migrationsverket, rÀtt att komma till tals. Denna uppsats synliggör asylsökande barns rÀtt till information och rÀtt att komma till tals ut-ifrÄn den teoretiska utgÄngspunkten barnperspektiv som denna uppsats utgÄr ifrÄn. Vilken in-formation barnen har fÄtt ta del av, och om och nÀr barnen fÄr komma till tals pÄ Migrationsverket diskuteras i denna uppsats. Migrationsverket har uppmÀrksammat att myndigheten inte har riktad information till asylsökande barn. Detta ledde till projektet Riktad information till asylsökande barn startades, för att framstÀlla informationsmaterial till asylsökande barn.

Anknytning mellan förÀldrar och deras prematura barn : - En litteraturstudie

Bakgrund: Allt fler prematura barn överlever. En trygg anknytning Àr positivt för barnets utveckling bÄde fysiskt och socialt.Syfte: Syftet med studien var att beskriva anknytning mellan förÀldrar och prematura barn samt sjuksköterskans betydelse vid anknytning. Syftet var Àven att granska kvalitén gÀllande datainsamlingsmetod i de valda artiklarna.Metod: En beskrivande litteraturstudie som Àr baserad pÄ 14 artiklar, varav hÀlften var kvantitativa och hÀlften kvalitativa. Artiklarna Àr sökta och pÄtrÀffade i databaserna PubMed och Cinahl. Analys av artiklarnas resultat ledde fram till fem rubriker.

UtÄtagerande barn i förskolan : varför barn blir utÄtagerande och hur lÀrare i förskolan kan arbeta med utÄtagerande barn

Syftet med studien Àr att finna en allmÀn definition för begreppet utÄtagerande, finna möjliga: orsaker till utÄtagerande barns beteende, arbetsmetoder för utÄtagerande barn i förskolan samt se om det finns nÄgon synbar koppling mellan pedagogisk ideologi och val av arbetsmetod. Undersökningen bygger pÄ fem intervjuer gjorda med förskolelÀrare. I studien definierades utÄtagerande barn som impulsiva med svÄrigheter att kontrollera sitt agerande, lÀtt att blir arga, agerar pÄ ett negativt sÀtt. Vidare visades att en möjlig orsak till ett utÄtagerande beteende ligger i en önskan att skapa en god och trygg relation till omvÄrdnadspersonen/omvÄrdnadspersonerna, alternativt att barnet upplever att det finns förvÀntningar om ett negativt beteende. Studien visade att arbetet med utÄtagerande barn i frÀmst handlar om förebyggande arbetsmetoder.

FörÀldrars erfarenheter och upplevelser av att leva med barn med autismspektrumtillstÄnd : En litteraturöversikt

Det uppskattas att ca 2 barn av 1000 har autism (AST) i Sverige idag, vilket innebÀrgenomgripande störningar i utvecklingen. Barn som drabbas av denna störning har ofta ettstort hjÀlpbehov frÄn sin omgivning och att som förÀlder fÄ ett barn med denna diagnosinnebÀr stora förÀndringar i det dagliga livet. Syftet med denna studie var att beskrivaförÀldrars erfarenheter och upplevelser av att leva med barn med autismspektrumtillstÄnd.För att besvara studiens syfte har en litteraturöversikt genomförts, dÀr sammanlagt 9artiklar har analyserats. Vid analysen framkom 5 olika omrÄden: outtaladansvarsfördelning, att kÀnna sig isolerad, oro, stress och depression, strategier för att kunnahantera situationen och vikten av socialt och professionellt stöd. Det framkom av resultatetatt de förÀldrar som lever med ett barn med AST upplever att de bÀr en tung börda som Àrrelaterad till barnets problem och svÄrighetsgrad.

Fritid för barn med funktionshinder - en studie rörande funktionshindrade barns möjligheter till en aktiv fritid

Syftet med denna uppsats var att undersöka vilka faktorer som pÄverkar funktionshindrade barn vid valet av fritidsaktivitet. Fritiden Àr en viktig del av barns liv, det Àr dÄ de umgÄs med sina kamrater och deltar i olika fritidsaktiviteter. I undersökningen intervjuas tvÄ barn med funktionshinder och tvÄ barn utan samt tvÄ tjÀnstemÀn som arbetar med frÄgor rörande barns fritid, under tvÄ av barnintervjuerna har förÀldrarna deltagit. Intervjuerna Àr i samtalsform dÀr samtalet fokuserar pÄ barns möjligheter till en aktiv fritid (nÀr en person deltar i en aktivitet pÄ ett verksamt sÀtt). Undersökningen belyser funktionshindrade barn och deras förÀldrars syn pÄ funktionshindrade barns möjligheter till en aktiv fritid.

KIDMOB - En mobiltelefon för barn

Denna uppsats diskuterar hur ett anvÀndargrÀnssnitt, anpassat till barn mellan fem och Ätta Är, skulle kunna se ut. Olika funktioner utav intresse vilken mobiltelefonen kan innehÄlla, kommer Àven att diskuteras. Genom test utförande och workshop, för informationssamling och inspiration, vidare genom basering utav kÀnda och kombinerade metoder, skapas det ett digitalt koncept. Uppsatsen kan Àven ses som en förstudie till vidare och djupare studier inom digitala produkter för barn i Äldrarna fem till Ätta Är..

Metoder som sjuksköterskan kan anvÀnda sig av för att stödja överviktiga barn till att Àndra livsstil

Barn som drabbats av övervikt, har stadigt ökat i hela vÀrlden. Det har utvecklats till ett globalt hÀlsoproblem. Orsaken till den ohÀlsosamma viktuppgÄngen hos barn beror pÄ mÄnga faktorer, sÄ som arv, fettrik och energitÀt mat, ökat tv-utbud, datorns allt större plats i hemmet samt minskad fysisk aktivitet. Syftet med studien Àr att beskriva metoder som sjuksköterskan kan anvÀnda sig av för att stödja överviktiga barn till att Àndra livsstil. Metoden som anvÀndes var en litteraturstudie, dÀr sju artiklar valdes ut genom inklusions- och exklusionskriterier.

Barn som bevittnar vÄld Àr brottsoffer

Enligt RÀdda Barnen blir mellan 100 000 och 200 000 barn varje Är vittnen till vÄld i sin familj. Endast en tredjedel av de polisanmÀlningar som görs vid dessa fall dÄ barn varit nÀrvarande kommer till socialtjÀnstens kÀnnedom. PÄ senare tid har samhÀllet allt mer börjat uppmÀrksamma dessa barn. Detta har resulterat i en ny lagstiftning som infördes den 15 november 2006 som innebÀr att barn som bevittnat vÄld i hemmet numera skall ses som brottsoffer. Syftet med den-na rapport Àr att belysa den nya lagstiftningen och att ta reda pÄ om man tror att detta kommer att innebÀra nÄgon förÀndring för polisens och socialtjÀnstens ar-bete.

FlersprÄkighet med fokus pÄ arbetsmetoder och material

Syftet Àr att undersöka hur lÀrare i Ärskurs ett till tre tar hÀnsyn till flersprÄkiga barn vid undervisning av begrepp i svenska sprÄket. Detta gÀllande val av arbetssÀtt och val av material för flersprÄkiga barn. Samt hur lÀrarnas uppfattningar kring modersmÄlslÀraren och fritidsledare Àr. Intervjuer har genomförts med tio lÀrare frÄn tvÄ olika skolor. Resultatet visade att majoriteten av lÀrarna har likadant synsÀtt pÄ hur lÀrare bör bemöta samt hur lÀrare ska arbeta med flersprÄkiga barn.

Barns framtidstro : vad Àr viktigt för barn idag och hur ser de pÄ framtiden?

Mitt examensarbete handlar om vad barn tycker Àr viktigt för att ha det bra, hur barn har det idag och vad de har för framtidstro. Jag bestÀmde mitt Àmne för examensarbetet efter att ha lÀst en mycket intressant bok, Hartman, S. (1986) Barns tankar om livet. Det Àr en bok som vÀcker tankar kring barn och livsfrÄgor, med mÄnga intressanta undersökningar om vad barnen tycker i viktiga frÄgor. Det var Hartmans undersökning om barns framtidstro som frÀmst vÀckte mitt intresse.

Alla har olika tolkningar : En intervjustudie för att se fyra förskollÀrares tolkningar utifrÄn styrdokument för barn i behov av sÀrskilt stöd

I förskolan Àr det mÄnga förskollÀrare som ska samarbeta. FörskollÀrarna ska ge stöd Ät de barn som behöver det, för det finns alltid barn som behöver sÀrskilt stöd. Syftet med denna undersökning Àr att se, hur förskollÀrare tolkar de styrdokument som finns inom förskolan för barn i behov av sÀrskilt stöd utifrÄn ett konkret fall. Denna undersökning Àr en semi-strukturerad intervjustudie som metod. Jag besökte tvÄ förskolor och intervjuade fyra förskollÀrare, de fick tolka ett styrdokument utifrÄn barn i behov av sÀrskilt stöd.

<- FöregÄende sida 34 NÀsta sida ->