Sök:

Sökresultat:

2516 Uppsatser om Praktiska övningar i kemi - Sida 43 av 168

Elever med DAMP

DAMP stÄr för Dysfunktion ifrÄga om Aktivitetskontroll och uppmÀrksamhet, Motorikkontroll och Perception. Enligt forskarna finns det minst en elev i varje klass som kan ha DAMP. Handikappet innebÀr funktionsstörning inom mÄnga olika omrÄden och av olika hög grad, dÀrför finns det stora skillnader i de symptom som dessa barn uppvisar. Genom kunskap och förstÄelse för barnets handikapp kan man som lÀrare underlÀtta barnets skolgÄng. Det Àr skolans ansvar att se till att de barn som uppvisar problem av DAMP-symptom fÄr den hjÀlp de behöver.

Fyra lÀrares tankar om estetik

Syftet med vÄr undersökning Àr att ta fasta pÄ hur lÀrare förhÄller sig till estetiska uttrycksformer i sin undervisning. VÄra intentioner Àr att undersöka vilken instÀllning verksamma lÀrare har till estetik och hur de i sitt dagliga arbete förhÄller sig till olika uttrycksformer. Vi vill undersöka vilket syfte arbete med estetiska uttrycksformer har och hur lÀrarna arbetar med dessa. För att undersöka detta kommer vi genomföra kvalitativa intervjuer med fyra lÀrare. VÄr slutsats Àr att alla medverkande lÀrare har visionen och viljan att integrera estetiska uttrycksformer i sin undervisning men att praktiska hinder och bristande kunskap om estetiska uttrycksformer begrÀnsar fantasin.

Mobbning : Skolans arbete mot mobbning och annan krÀnkande behandling

Syftet med studien Àr att se hur skolpersonalens arbete mot mobbning och annan krÀnkande behandling i fyra högstadieskolor i Kronobergs lÀn pÄverkas av LÀroplanen 94 (Lpo 94) och skollagen. LPO 94 visar detaljerat pÄ de riktlinjer och mÄl som personalen i skolverksamheten ska rÀtta sig efter. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Hur pÄverkar Lpo 94 och skollagen det praktiska arbetet med mobbning och annan krÀnkande behandling i skolan? Samt: Vad Àr betydelsefullt och vad skulle kunna förÀndras i arbetet mot mobbning och annan krÀnkande behandling i skolan? Metoderna som ligger till grund för detta arbete Àr hermeneutik, fenomenologi och kvalitativ metod.Resultatet visar och slutsatsen Àr att sedan lagen om att skolan kan bli skadestÄndsskyldiga, samt att lagen om att skolan mÄste upprÀtta en likabehandlingsplan kom, har skolan börjat arbeta mer med frÄgorna. Resultatet visar Àven att implementeringen av likabehandlingsplanen Àr en komplicerad process..

Inre suicidnÀra beteenden: : Tankemönster i 30 sjÀlvmordsbrev

SjÀlvmord sker oftast under inflytande av psykiska störningar eller stressreaktioner. Studien undersöker suicidalitet enligt metoden grundad teori, men med en inlÀrningspsykologisk förförstÄelse. I resultatet framkommer att suicidnÀra personer ofta kÀnner otillrÀcklighet inför livets krav, men kan uppleva ökad kontroll i samband med planen pÄ sjÀlvmord. En drivkraft Àr en önskan att avsluta lidandet. SjÀlvmordsnÀra har ofta en stark men ambivalent kÀrlek till sina nÀrstÄende.

Vad Àr dyskalkyli? : En teoretisk-praktisk studie av dyskalkyli i skolan och om det Àr möjligt att bli hjÀlpt?

I uppsatsen redovisas vÄrt examensarbete inom den kompletterande lÀrarutbildningen vid Södertörns högskola. Syftet med detta arbete Àr att göra en teoretisk studie med praktiska inslag för att fÄ en klarare bild av vad dyskalkyli Àr och hur vi som lÀrare skall hantera elever med detta specialpedagogiska problem.Arbetet Àr en komparativ litteraturstudie dÀr vi utgÄtt frÄn material kopplat till dyskalkyli och matematiksvÄrigheter samt en kvalitativ studie i form av intervjuer med tre specialpedagoger vid olika skolor för att fÄ en inblick i hur arbetet med matematiksvÄrigheter bedrivs.VÄr slutsats Àr att dyskalkyli Àr svÄrt att begripa och att det Àr svÄrt att avgöra nÀr en elev har dyskalkyli och inte allmÀnna matematiksvÄrigheter. Trots detta Àr det viktigt att stÀlla en diagnos för att eleven skall kunna fÄ rÀtt hjÀlp. Vi kan Àven konstatera att det finns kopplingar mellan dyskalkyli och dyslexi..

Locka tjejer till elprogrammet

Antalet tjejer pÄ elprogrammet/datorteknik har alltid varit lÄgt men borde inte vara det eftersom det finns betydligt fler tjejer som sedan arbetar i de yrken vi utbildar för. Undersökningen avser att ta reda pÄ vilka faktorer som hindrar tjejer frÄn att söka elprogrammet och om man kan pÄverka dessa faktorer. Faktorer som undersöks Àr sociokulturella, institutionella, biologiska och hur man anvÀnder sig av tekniken. Det finns bÄde faktorer som gÄr att pÄverka och faktorer som inte gÄr att pÄverka. SamhÀllets instÀllning till tjejer som satsar pÄ teknik Àr svÄrare att pÄverka Àn att tjejer inte tycker att datorer och teknik Àr roligt. Undersökningen visar att det största problemet Àr tjejernas tilltro till sin praktiska förmÄga, men det verkar i alla fall som att det gÄr att pÄverka tjejerna att bli mer intresserade av elprogrammet med riktade insatser..

XRF för kvalitetskontroll av farmaceutiska rÄvaror : - metodutveckling och utbildning av anvÀndare

Detta examensarbete dokumenterar arbetet med utveckling, införande och dokumentation av en nymetod för identitetsbestÀmning av farmaceutiska rÄvaror med röntgenfluorescens. Metoden Àrutvecklad för att anvÀndas pÄ laboratorier för kvalitetskontroll pÄ AstraZeneca i SödertÀlje. Syftetmed arbetet var att utveckla en robust och effektiv metod samt att utbilda anvÀndarna i dethanteringssÀtt som krÀvs för att utföra snabba och korrekta analyser. Rapporten presenterarteknologin bakom röntgenfluorescensinstrument och vilka felkÀllor som kan pÄverka resultaten samtde pedagogiska teorier som anvÀnts för att beskriva det praktiska arbete som Àger rum pÄlaboratoriet. Metoden och de försök som föregick metoden presenteras, och resultat och beslutdiskuteras.

FörÀldrars instÀllning till matematik

Syftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ vilka instÀllningar förÀldrar har till matematik och matematikundervisning. Detta för att vi i vÄr framtida yrkesroll ska kunna upprÀtthÄlla ett gott samarbete med hemmen, som baseras pÄ förstÄelse, insikt och respekt. Vi genomförde en kvalitativ enkÀtundersökning, pÄ tvÄ olika skolor, en mÄngkulturell och en kulturellt homogen. FörÀldrarna pÄ dessa tvÄ skolor var överlag mycket öppna till förÀndring, sÄg den informella matematiken i vardagen och vÀrdet av de kunskaper de fÄtt i Àmnet under sin skolgÄng. Detta överensstÀmmer inte med den litteratur vi lÀst pÄ omrÄdet.

Vad finns i en bild?: En reflektion om rollen som illustratör

Uppsatsen ?Vad finns i en bild?? utforskar frÄgor kring vad som krÀvs för att bli illustratör samt vad man kan behöva tÀnka pÄ nÀr man illustrerar nÄgon annans text, sett ur en hobbytecknares perspektiv. Projektet har genomförts genom studier av sÄvÀl klassiska bilderböcker som tidigare publikationer pÄ Àmnet bilder för barnböcker samt genom en hel del praktiska studier och övningar. Resultatet blev en samling reflektioner omkring skillnaderna mellan att teckna utan krav jÀmfört med att beskriva nÄgon annans vision, hur man kan anvÀnda bilden för att expandera textens betydelse, vad man kan göra nÀr man kör fast, och vilka för eller nackdelar det kan finnas i att vÀlja en tidigare illustrerad text.Illustration Àr ett stort Àmne som Àr svÄrt att begrÀnsa och greppa i en kandidatuppsats, icke desto mindre Àr detta en bra introduktion..

Integration. Lika men ÀndÄ olika

MÄnga elever anser att SO-Àmnena Àr trista och jobbiga. Som blivande SO-lÀrare kÀnns detta faktum inte bra och mina tankar gÄr direkt till att det mÄste gÄ att göras nÄgot Ät. Jag har med mitt examensarbete satt mig in i om inte lokalhistoria skulle kunna vara ett sÀtt att höja intresset. Lokalhistoria Àr inte bara ett sÀtt att lÀsa historia utan det finns förutsÀttningar att integrera alla skolans Àmnen för att försöka skapa engagemang och komma fram till sammanhang och helhetsbilder för eleverna. I lokalhistoriska studier börjar man att arbeta med det som ligger nÀra eleven och möjligheter finns att pÄ ett sÀtt vÀva in praktiska studier.

Utomhusmatematik : För- och nackdelar utifrÄn aktivitet och instÀllning frÄn elever i Är 6

 I vÄrt samhÀlle efterstrÀvas motivation och kreativt lÀrande och dÀrför Àr det av betydelse att undersöka ett mer kreativt arbetssÀtt utifrÄn elevernas aktivitet och tankar för att kunna se för- och nackdelar med ett alternativt arbetssÀtt i matematikundervisningen. Det Àr intressant att undersöka detta eftersom att undervisningen inom matematik ofta Àr lÀromedelstyrd enligt forskning. Syftet med arbetet har varit att beskriva fördelar respektive nackdelar med utomhusmatematik utifrÄn elevers aktivitet och instÀllning. Undersökningen gjordes pÄ en skola med urvalsgrupp frÄn Är 6. En kvalitativ undersökning gjordes i form av observation frÄn en filminspelning frÄn en utomhusmatematiklektion. Sammanlagt har 22 elever ingÄtt i observationen.

Swedén pÄ scen: En studie av det musikaliska, mentala och sceniska arbetet inför och under olika typer av konsertsituationer

Syftet med uppsatsen Àr att som flöjtist utveckla och undersöka det musikaliska, mentala och sceniska arbetet inför och i samband med 2 konserter och en provspelning. Jag har spelat in de tre tillfÀllena och sedan jÀmfört min egen upplevelse av konserten med ljudinspelningen. UtifrÄn detta har jag sedan utvÀrderat och hittat vÀgar att arbeta inför och under en konsert och andra typer av liknande uppspelningssituationer. MÄlet med arbetet har varit att hitta strategier och verktyg för att hantera olika typer av spelsituationer som Àr anvÀndbara för bÄde mig sjÀlv och andra musiker. Resultatet jag kom fram till genom arbetet var att god förberedelse av bÄde det musikaliska materialet och de praktiska delarna inför en konsert Àr till stor del det som pÄverkar slutresultatet i positiv riktning..

Hör vÄra röster - det etiska och kulturella omvÄrdnadsmötet med omskurna kvinnor

ProblemstÀllningen var att omskurna kvinnor har specifika behov som skiljer sig frÄn andra kvinnor. Syftet var att belysa de kulturella och etiska aspekter som finns i omvÄrdnadsmötet med omskurna kvinnor i Europa. Metoden var en litteraturstudie av 7 kvalitativa artiklar. De har bearbetats utifrÄn tematisk, induktiv samt deduktiv metod för att senare kategoriseras efter 7 sökord utifrÄn VIPS ? modellen.

Estetiska aktiviteter i NO-undervisningen : En studie av estetiska erfarenheter för elever i grundskolans lÀgre Äldrar

Avsikten med detta examensarbete har varit att undersöka hur estetiska aktiviteter inaturvetenskapsundervisning kan pÄverka elevers lÀrande i grundskolans lÀgre Äldrar. För att sökasvar pÄ detta har observationer av elevers arbete med de estetiska aktiviteterna bildskapande ochmodelltillverkning utförts. För att analysera insamlad data har en metod av praktiska epistemologieranvÀnts. Studien utgÄr frÄn Deweys pragmatiska teorier och definition av estetiska erfarenheteroch Vygotskijs sociokulturella perspektiv pÄ lÀrande och undervisning. Centrala begrepp förstudien Àr estetiska erfarenheter, estetiskt vÀrdeomdöme och metaforer.

Ergonomi inom frisöryrket - kunskapsomrÄde för ett hÄllbart arbetsliv

Syftet med examensarbetet Àr att undersöka hur kunskapsomrÄdet ergonomi implementeras i undervisningssituationer pÄ Hantverksprogrammet med inriktning frisör samt att utifrÄn gÀllande styrdokument jÀmföra hur teoretiskt och praktiskt kunnande i ergonomi bidrar till elevernas lÀrande om pÄfrestande arbetsstÀllningar. UtifrÄn tidigare forskning belyses belastningsskador och arbetsrelaterad utslagning inom frisöryrket. Med hjÀlp av intervjuer och litteraturstudier ville jag fÄ vetskap om frisörelever i dagens gymnasieskola ges goda förutsÀttningar till ett hÄllbart arbetsliv. Resultatet tyder pÄ att elever pÄ den kommunala gymnasieskolan, i jÀmförelse med elever pÄ den fristÄende gymnasieskolan, har bredare teoretiska och praktiska kunskaper i ergonomi. Resultatet visar ocksÄ att ergonomiundervisning prioriteras i början av utbildningen och att Äterkoppling inte görs i tillrÀcklig utstrÀckning..

<- FöregÄende sida 43 NÀsta sida ->