Sökresultat:
3415 Uppsatser om Planering och schemaläggning - Sida 35 av 228
Uppföljning av betydande miljöpåverkan av planer och program : fallstudie av Umeå kommuns uppföljningsarbete
För att uppnå en mer miljöanpassad fysisk planering upprättas miljökonsekvensbeskrivningar (MKB:er) för planer som kan antas leda till betydande miljöpåverkan. MKB:n är ett dokument som beskriver de miljökonsekvenser som en plan kan ge upphov till och fungerar som ett beslutsunderlag för att integrera miljöhänsyn i planbestämmelserna. Processen att ta fram en MKB kallas miljöbedömning och regleras i den svenska miljölagstiftningen. I lagstiftningen finns krav på att den som antagit planen ska följa upp den faktiska miljöpåverkan som planen gett upphov till. Uppföljningen ska ske efter att planen genomförts och omfatta all betydande miljöpåverkan.
Urbana Trender : Trendbegrepp och planering i nutida svenskt stadsbyggande
Under en tidigare analys av dialogen kring och detaljplanen för ett stadsförnyelseprojekt i Göteborg, vilken jag gjorde i samband med mitt kandidatarbete, blev det tydligt för mig att nyckelorden som används har olika betydelse för olika aktörer. Efter att nyckelorden, eller trendbegreppen som jag har valt att kalla dem, beskrivits i översiktsplaner och stadsbyggnadsdebatt finns det fortfarande ett stort tolkningsutrymme, vilket gör att trendbegreppens motsvarigheter i de fysiska planerna kan se mycket olika ut. Vilka begrepp som används har betydelse för stadsutvecklingen och avslöjar vilka ideal som är framträdande. Syftet med rapporten har varit att undersöka vilka nyckelord/ trendbegrepp som används inom svensk stadsbyggnadsdebatt och projekt idag, samt att utreda begreppens samband med svensk nutida planering. För att uppnå syftet har följande tillvägagångssätt använts: ? Beskrivning av de två tydligaste motpolerna, som jag tyckt mig urskilja i det insamlade materialet; ?den traditionella, europeiska staden? och modernismens/miljonprogrammets planer.
Slakthusområdet omvandling av ett industriområde
Detta kandidatarbete syftar till att belysa några av de problem som uppstår vid
omvandling av centralt belägna industriområden. Fokus ligger på de problem som
uppstår när ett industriområde som fortfarande är aktivt står inför en
omvandling och hur det påverkar de företag som är verksamma i området.
Problematiken diskuteras utifrån en fallstudie i Slakthusområdet i Södra
Stockholm som idag är föremål för Stockholms stads planering som en del i en
större framtida stadsdel ? Söderstaden. Undersökningen genomförs genom studier
av Stockholms stads plandokument som berör Slakthusområdets utveckling,
intervjuer med nyckelpersoner samt studier av genomförda inventeringar och
undersökningar i Slakthusområdet.
Hållbarplanering i småort -vad händer när tåget kommer tillbaka till Veberöd?
Mellan 1960 och 1970 lades många järnvägssträckor ner sin verksamhet i Sverige,
spåren revs upp och bilen tog över vår vardags pendling på allvar. Nu när
effekterna av bilens framfart blivit kända är tåget åter ett intressant
alternativ och olika gamla tågsträckningar vill återupplivas. Simrishamnsbanan
är en sådan tågsträcka och är tänkta att åter förena de orter som finns mellan
Malmö och Simrishamn.
Veberöd är en av de orter som ligger utmed den forna tågsträckan och orten
ingår i Lundskommun och mitt syfte med detta examensarbete är att finna svar på
hur Veberöd ur ett ekonomiskat, socialt och ekologiskt "hållbart" sätt ska
kunna anpassa sig till ett stationsnära läge, med tyngdpunkt på:
Bostadsstruktur, Infrastruktur och Grönstruktur. Detta utifrån ett scenario där
Simrishamnsbanan realiseras.
Examensarbetet börjar med att problematisera hållbarhetsbegreppet och begrepp
som täthet och gleshet, därefter följer en omfattande analys av Veberöds
historia, bostadsområden, grönstruktur, verksamhet och service.
Gårdsplanering : inom mjölkproduktion
På gården Nora Lantbruk bedrivs idag en mjölkproduktion med 100 mjölkande kor i ett stall byggt
1999. Företaget bildades 1999 av två lantbrukare i området som slog samman sin produktion och
byggde ett nytt mjölkstall då de befintliga mjölkstallarna var uttjänta. Mjölkkorna finns idag på
gården i Hol, kalvarna flyttas vid två månaders ålder till den andra gården cirka två kilometer
därifrån där de föds upp och semineras. Kvigorna
flyttas tillbaka till gården i Hol strax innan kalvning.
Mjölkstallet är i dagsläget i behov av en upprustning och den befintliga mjölkanläggningen behöver
inom kort bytas ut på grund av ålder och slitage. Syftet med detta examensarbete är att få mer
kunskap inför en framtida planering av gården i Hol och för en rationaliserad drift inom företaget
Nora Lantbruk.
Gatuprostitution, varför där? - Fysisk planering och social säkerhetspåverkan på lokaliseringen av gatuprostitution i Göteborg
?Street prostitution, why there?? is about how the physical planning and physical environment affect the localization of street prostitution in Gothenburg. The aim is to increase the understanding of how social security is linked to man's immediate environment and are influenced by the physical environment. Important concepts that are explained in the paper are social security, prostitution, and physical planning.This study deals with theories about the factors that may influence why criminality localized to a specific area, such as legislation, urban planning and community. The study conducted interviews with the Gothenburg Police, Västra Götaland County Administrative Board, Gothenburg City, Stadsmissionen and Mikamottagningen.
Översiktlig kustzonsplanering : hur kustzonsplanering behandlas i översiktsplaneringen
Detta examensarbete på kandidatnivå i Fysisk Planering på Blekinge Tekniska Högskola är en studie av översiktsplanering över kustzonen. Syftet med uppsatsen att identifiera svårigheter och möjligheter med kustzonsplanering inom översiktsplaneringen genom att utifrån teorin analysera hur ett antal valda kommuner arbetar med kustzonsplaneringen och dess frågor i respektive översiktsplan med utgångspunkt i frågeställningen som lyder följande: ? Hur behandlas kustzonsplanering i översiktsplaneringen hos kommunerna? ? På vilket sätt tillvaratas relevanta miljömål, riksintressen och lagstiftning i kommunernas kustzonsplanering enligt översiktsplanerna? ? Vilka planeringsfrågor hanteras på översiktlig nivå inom kustzonsplanering? Fallstudien består av en analys av Blekinge Läns fyra kustkommuner Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun och Sölvesborgs kommun. Analysen utgår från forskningsfrågorna. För att få en bakgrund och ett stöd till fallstudien har ett teorikapitel utarbetats.
Kartläggning av planering och uppföljning i utförandeentreprenadupphandlade vägprojekt: En intervjustudie baserad på fem större anläggningsaktörer
Med åldern ökar risken att insjukna i demenssjukdom. En ökad utmaning för vården är att identifiera smärta hos personer med demens. Smärta kan vara svårt att identifiera hos personer med demens eftersom dessa personer har svårare att uttrycka sig. Syftet i denna studie var att sammanställa befintlig kunskap om identifiering och bedömning av smärta hos personer med demens. Litteraturstudien var en integrerad kunskapsöversikt och genom en systematisk sökning valdes både kvantitativa och kvalitativa ut för att ingå i analysen.
Kvalitetsfel i byggbranschen : Orsaker och åtgärder
Inom byggbranschen uppstår dagligen fel och problem. Tidigare studier har visat att kostnaderna för att åtgärda dessa uppgår i genomsnitt till 4,4 % av produktionskostnaden. Dessa felkostnader är endast de som upptäcks under produktionsfasen. Ska man även räkna in de som upptäcks och åtgärdas under brukstiden kan siffran uppgå till hela 10 % av produktionskostnaden.Syftet med detta examensarbete var att få större förståelse för varför fel uppstår i byggprocessen och vad som ligger till grund till dessa, samt ta reda på vilka nya metoder det finns inom planering och projektering. Arbetet har skett i samarbete med Peab Karlstad och innefattade undersökningar av tre olika byggprojekt.
Tillträde till urbana rum? En genusanalys av fysisk aktivitet i staden
Denna uppsats syftar till att undersöka hur fysisk aktivitet i urbana rum förhåller sig till könsstereotypa föreställningar och underliggande strukturer. Uppsatsen ämnar även diskutera om det föreligger risk för att planering av fysisk aktivitet i urbana rum reproducerar könsstereotypa föreställningar och underliggande strukturer. Uppsatsens problemformulering lyder: ?Hur förhåller sig föreställningar om genus till fysisk aktivitet i det urbana rummet??. För att besvara denna utformas uppsatsen som en litteraturstudie där två avhandlingar om fysisk aktivitet i urbana rum studeras genom en innehållsanalys.
Kommunernas hantering av vindkraftens påverkan på landskapsbild och ljudnivå : En jämförelse mellan tre kommuner
Denna uppsats är en upptäcktsstyrd fallstudie av jämförande typ inom vilken tre kommuners vindkraftsplaner studeras. Syftet med arbetet är att studera kommunernas hantering och ställningstaganden kring vindkraftens visuella påverkan på landskapet samt ljudnivåerna. Arbetet har genomförts med hjälp av en fallstudie där de tre utvalda kommunernas hantering och ställningstaganden kring vindkraftens påverkan på landskapet samt ljudnivån har analyserats för att sedan jämföras med varandra. Analysen har genomförts med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys. De studerade kommunerna har valts ut utifrån energiföretaget O2:s ranking av Sveriges kommuners vindkraftspotential.
UNDERSÖKNING AV FEL OCHSTÖRNINGAR SOM PÅVERKARBYGGPROJEKT
Detta arbete kommer att behandla olika typer av fel och störningar som påverkar ettbyggprojekt. Byggprocessen i sig involverar många aktörer som måste samarbeta för att nåuppsatta mål och därmed hålla sluttiden. Från det att byggherren har tagit ett beslut att startaett byggprojekt till att byggprojektet nått sin slutliga fas ställs det krav på alla aktörer. Ibyggprojektets tre olika skeden ? program, projektering och produktion ? uppstår olika typerav fel och störningar som påverkar byggprojektet negativt.
KonsulterSamspelet mellan faktorer och pris
På operativ och högre taktisk ledningsnivå inom den svenska Försvarsmakten användsidag ledningssystemet Sweccis, Swedish Command and Control Information System.Detta system kan användas till planering och genomförande av insatser inom riketsgränser. Sweccis samlar ett antal funktioner, exempelvis en kartfunktion, ettgeografiskt informationssystem, en logistik-funktioner och en portal förinformationsspridning, i ett system. Till skillnad från tidigare system som använts förledning på högre nivå inom Försvarsmakten är Sweccis ackrediterat för att hanteraHemlig/Secret-information.Sweccis syftar till att möjliggöra funktionen ledning på operativ och högre taktisknivå, i enlighet med de doktriner som Sverige idag använder. Målet är att samordnafysiska faktorer, exempelvis våra arméförband, för att genomföra aktiviteter som skallleda till effekter hos motståndaren. Dessa effekter skall sedan kunna utvärderas för attanvändas som grund för ett kommande genomförande tillsammans med yttre faktorer,så som en ny uppgift från en högre chef.
Jämförelse av skattat och kört skotningsavstånd
Skotningskostnaden utgör ca 10 % av skogsindustrins totala råvarukostnad. Medelskotningsavståndet har stark inverkan på skotningskostnaden. Detta medför att skotningsavståndet är viktigt att skatta rätt, för bra planering och korrekta kostnadskalkyler. Vid gallring och föryngringsavverkning skattas terrängtransportavståndet subjektivt av SCA:s planerare. Körning under pålastning och lossning räknas inte in i det skattade avståndet, utan sträckan avser den bästa verkliga körsträckan från virkets tyngdpunkt på trakten till avläggets tyngdpunkt.
Rehabilitering - En självklarhet för patienter i rättspsykiatrisk slutenvård : Ett förbättringsarbetet och en kvalitativ studie av ett förbättringsarbete
Syfte: Uppsatsen beskriver hur systematiskt förbättringsarbete har använts i syfte att öka rehabiliteringsmöjligheter för patienter i rättspsykiatrisk vård samt vetenskapligt undersöka framgångsfaktorer och hinder för användning av systematiskt förbättringsarbete i rättspsykiatrisk slutenvård.Metod: Systematiskt förbättringsarbete med Nolans förbättringsmodell har använts. Process och resultatmätningar gjordes i förbättringsarbetet för att svara på frågan om förändringen är en förbättring. Den vetenskapliga studien bygger på två fokusgruppsintervjuer, en grupp i verksamheten och en med en extern utvecklingsaktör. Fokusgrupperna analyserades genom kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Förbättringsarbetet visar att logistik, planering och samordning förbättrats men att det kvarstår ytterligare insatser innan målet med att öka möjligheterna till rehabilitering för patienterna är uppnått. Studien resulterar i framgångsfaktorer och hinder som beskrivs med följande kategorier: Drivkraft, metod, delaktighet, ledningens ansvar, säkerhetsperspektiv, motstånd, ?Rågårdstänket?, systemförståelse och kulturskapande.