Sökresultat:
1129 Uppsatser om Pedagog - Sida 29 av 76
Utomhuspedagogik : Användandet av uterummet i den dagliga verksamheten
Det som vi vill belysa med denna undersökning är hur viktigt det är att använda uterummet för elevers utvecklande i sin helhet. Det är viktigt att tänka på skolgården som ett extra klassrum. Vi vill belysa det faktum att uteverksamhet i skolan är gynnsamt för barnen. Något som vi vill ta upp kring utomhusPedagogiken är problematiken kring att arbeta ute och även ge en bättre bild av vad utomhusPedagogik betyder. Undersökningen har utförts i två skolor i Mellansverige.
Matematik i barns lek. Videoobservation av barns lek i förskolan
Abstract
Engdahl, S & Pobiega, M (2008). Lekobservation för att upptäcka matematik i
förskolan.
Malmö: Lärarutbildningen, Malmö Högskola
Examensarbetet handlar om hur barns erfarenheter av matematik kan upptäckas i deras
lek genom videoobservation. Vår undersökningsgrupp har bestått av en
förskoleavdelning med 22 barn och en av deras Pedagoger. Syftet med examensarbetet
är att ta reda på hur man kan upptäcka matematiken i barns lek och vilken form av
matematik det är samt hur Pedagogens roll ser ut i relation till innehållet i barns lek. De
frågeställningar som vi har utgått från är: Ser vi och Pedagogen matematik i leken? Vad
är det för form av matematik vi och Pedagogen hittar i barnens lek? De metoder vi
använt oss av är videoobservation och kvalitativ intervju.
Hur arbetar pedagoger med den individuella inlärningen hos elever?
Examensarbetet bygger på 10 intervjuer av verksamma Pedagogerna ifrån två skolor som finns i två medelstora kommuner i Skåne. Jag har valt Pedagoger i två skolor för att se om det finns skillnad i var och hur man tillämpar arbetet med individuell inlärning utifrån vad som står i läroplanen, Lpo 94. Undersökningen bygger på svar om hur Pedagoger arbetar med den individuella inlärningen hos eleverna. I studien framkommer varierande resultat i hur Pedagoger använder sig av olika individuella inlärningsstilar i sin undervisning. Det var oftast fler hinder än möjligheter som gjorde att arbetet med individuell inlärning var svår att genomföra enligt de intervjuade Pedagogerna.
Fem pedagogers tankar om dokumentation i förskolan
Syftet med denna studie är att ta reda på Pedagogernas tankar och upplevelser av Pedagogisk dokumentation, vilka hinder och svårigheter de stöter på och vad har förändrats i arbetet med dokumentation sedan läroplanen för förskolan reviderades år 2010.
I undersökningen deltog fem Pedagoger, varav fyra förskollärare och en barnskötare. Kvalitativa intervjuer användes som forskningsmetod. Empirin analyserades genom den sociokulturella teorin och Vygotskijs tankar om barns lärande och utveckling och även Lenz Taguchis tolkning av det konstruktionistiska perspektivet och Pedagogiken inspirerad av Reggio Emilia.
Resultatet visar att de flesta Pedagoger har en positiv syn på dokumentation och ser dess fördelar. Majoriteten av Pedagoger anser att tiden är största hindret i arbetet med dokumentation vilket ibland leder till frustration.
Undervisning i ämnet matematik för elever med dyslexi : en empirisk undersökning genomförd med pedagoger och specialpedagoger
Klasserna i dagens skolor blir allt större eftersom ekonomin stramas åt. Antalet elever per Pedagog blir fler och fler, vilket också innebär att fler elever med särskilda behov finns i varje klass. Det forskas en hel del om dyslexi men forskningen är ännu inte fullständig. Det kommer hela tiden nya sätt att se på dyslexi och var dess svårigheter finns och beror på. Syftet med vår uppsats är att undersöka hur skolans Pedagoger och specialPedagoger arbetar med elever som har dyslexi för att dessa elever ska uppnå målen i matematik.
Språkutveckling - ?Språkinlärning är ju så mycket, det är ju allt egentligen hela tiden faktiskt"
I arbetet som lärare, vare sig det är i skolan eller på förskolan kommer vi att arbeta med barnens språk och språkutveckling. Syftet med undersökningen var att jämföra arbetet med språkutveckling i förskolan/skolan för barn mellan 1-11 år i två kulturellt olika områden, detta för att beskriva skillnader och likheter. För att ta reda på hur lärare arbetar i förskolan/skolan har vi intervjuat 8 lärare och sedan sammanställt resultatet. I litteraturen har vi gått in på ett antal teorier om barns språkutveckling och hur man som Pedagog eller förälder kan arbeta för att stötta barnens språkliga utveckling. Lärarna som vi intervjuade hade liknande åsikter om hur de borde arbeta, men verkligheten stämde inte överens med deras åsikter.
Språksamlingar : En observationsstudie av språksamlingar i förskolan/förskoleklass
Syftet med studien var att vinna kunskap om språksamlingar i förskolan/förskoleklass. Genom videoobservationer har jag undersökt hur en språksamling går till i praktiken utifrån Pedagogens agerande och förhållningssätt. Observationer har gjorts vid fyra tillfällen, och där har videokameran fungerat som ett hjälpmedel. Resultatet i studien visar att Pedagogens agerande och förhållningssätt i stor grad påverkar hur och vad en språksamling innehåller samt hur samlingen går till i praktiken. Jag har i studien analyserat det insamlade materialet utifrån Bernsteins teori om klassifikation, inramning och språkliga koder.
Konflikthantering : En studie om hur pedagogerna hanterar konflikter i förskolan
Denna studie har en Pedagogcentrerad utgångspunkt där vi fokuserar på hur konflikter kommer till uttryck, hur Pedagoger hanterar konflikter, arbetar med konflikter och om Pedagogerna arbetar förebyggande eller avhjälpande med konflikter i förskolan. Studien genomfördes med en kvalitativ metod, semistrukturerade intervjuer med åtta verksamma Pedagoger samt observationer på två förskolor förlagda i två kommuner.Resultatet från observationer och intervjuer: Grundläggande förutsättningar som framkommit genom observationer och intervjuer är kommunikation, det aktiva lyssnandet och närvarande Pedagoger som arbetar på ett konstruktivt sätt. I studien har det framkommit att det finns många händelser som kan starta en konflikt. Vanliga konflikterorsaker är osämja kring saker eller lekar, missförstånd eller språkförbristningar.I vårt resultat har det synliggjorts att det är viktigt att arbeta förebyggande med konflikthantering, vilket också båda förskolorna gör genom att använda sig av olika metoder som exempelvis att samtala med barnen kring konflikter..
Specialpedagogik i förskolans verksamhet : en studie om hur pedagoger och specialpedagoger beskriver bemötandet av barn i behov av särskilt stöd
Syftet med studien är att studera hur Pedagoger och specialPedagoger i förskolans verksamhet beskriver och upplever sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd. Sex semistrukturerade intervjuer har genomförts på olika förskolor för att få svar på detta. Fyra förskollärare och två specialpedaoger har deltagit i intervjuerna. Det framkom i undersökningen att de anser att det är barn som har någon slags svårighet eller som är i behov av lite mer stöd än andra barn. Det framkom även att de anser att alla barn är i behov av särskilt stöd någon gång.
"Att en pojke kan leka med dockor, det är inte tokigt" : En kvalitativ intervjustudie av pedagogers uppfattningar om begreppet genus och genusmedvetenhet.
Syftet med denna uppsats var att undersöka variationen i Pedagogers uppfattningar om genusmedvetenhet och begreppet genus. Fokus har legat på Pedagoger i förskola, skola och fritidshem. I studien redovisas olika forskares syn på begreppet genus och relevant forskning om genusmedvetenhet presenteras. Undersökningen är inspirerad av den fenomenografiska forskningsansatsen och en öppen intervjuform har använts. Resultatet har sedan kategoriserats i kvalitativt skilda kategorier.
Matematiksvårigheter - ämnesdidaktikens betydelse för elever i matematiksvårigheter
Många elever hamnar i matematiksvårigheter och tycker att matematik är ett tråkigt ämne. Flera av dessa befinner sig i dessa svårigheter hela skoltiden och får kanske inte alltid det stöd och hjälp de behöver. Vi vill med detta arbete ta reda på yrkesverksamma Pedagogers syn på elever i matematiksvårigheter, hur de identifierar svårigheter, hur de arbetar för att hjälpa elever i svårigheter och om eleverna kan nå målen i år 5. Vi vill också ta reda på vilken betydelse lärarens didaktiska ämneskunskap har för elever i matematiksvårigheter.Vår empiriska studie bygger på kvalitativ undersökning genom intervjuer med några utvalda lärare, specialPedagoger samt en Pedagog som arbetar med matematikutveckling. Studien visar att allmänna svårigheter ofta uppmärksammas och ges stöd till medan de specifika svårigheterna är svårare att identifiera och hjälpa genom undervisning i den egna klassen.
"Hej och hå nu kör vi, så får vi se hur det går" : Inskolning-ur ett föräldraperspektiv
Syftet med denna studie är att genom ett föräldraperspektiv undersöka hur en inskolning i förskolan kan organiseras, samt hur föräldrarna uppfattade och upplevde dessa. Studien har utforskat vilken betydelse den första kontakten med förskolan hade för föräldrarna, samt vilken betydelse relationsskapande och samverkan hade i samband med inskolningen. I denna kvalitativa studie har åtta föräldrar intervjuats kring sina barns inskolningar i förskolan. Resultatet visar både negativa och positiva upplevelser kring information från förskolan, inskolningsmodell, samverkan med personal samt vidare samarbete kring fortsatt vistelsetid i förskolan. Slutsatsen i denna studie är att trots att inskolningarna såg olika ut på olika förskolor så tillskriver föräldrarna samma önskemål kring vad som är viktigt för dem vid inskolning av sina barn på förskolan.
Det är ju jag som ska skriva och du som ska tänka: en studie om samspelet i arbetet med spökskriftsmetoden
Syftet med denna studie var att undersöka om samspelet i spökskriftsmetoden bidrar till barnens motivation att lära sig att läsa och skriva. Vårt intresse för spökskriftmetoden väcktes när vi reflekterade över hur många elever som har svårigheter med läs- och skrivförståelsen. Vi tänker främst på de tillfällen under våra praktikperioder då vi stött på barn som kämpar sig igenom bokstäverna i de ordinära metoderna. Detta har undersökts, genom kvalitativa intervjuer av två Pedagoger och åtta barn samt observationer av själva arbetet med spökskriftsmetoden på två skolor, förskoleklasser, med fem skrivarpar. Resultaten visar att hälften av barnen på den skola vi valt att kalla Antilopen vill använda sig mer av metoden.
Jag smakar Min Själs Höghet och hjärtats känslor dem skrifver jag : Om Ulrica Carolina Widströms liv och dikt
I uppsatsen behandlas Ulrica Carolina Widströms (1764-1841) författarskap, insatt i ett idéhistoriskt och litteraturhistoriskt sammanhang. Widström skrev framför allt rokokoinspirerade pastorala dikter som lovprisar kärleken och ungdomen. I analysen läggs särskid tonvikt på dikten "Korgen" som ingår i samlingen Erotiska sånger (1799). "Korgen" skildrar en förförelse besläktad med våldtäkt. Den läses som en problematisering av den idyllvärld som författarskapet i stort bygger upp.
Konflikter : Pedagogers inställning och agerande kring barns konflikter i förskolan
Utifrån att konflikter är en vardaglig företeelse i förskoleverksamheten studeras detta med fokuspå vilken mening Pedagoger ger åt konflikter för att på så sätt skapa en djupare förståelse fördetta. Till grund för studien ligger litteratur som tar upp konflikter och som visar på olika sätt attmöta dessa. Studien tar utgångspunkt i en hermeneutiskt och interpretativ ansats för att läggafokus på just förståelsen och vilken mening Pedagogerna ger åt konflikter. Åtta Pedagoger liggertill grund för studien och dessa har både observerats och intervjuats för att få med både derasinställning till konflikter och agerande i konflikter. Resultatet visar på att Pedagoger ger olikamening åt konflikter beroende på sina egna erfarenheter och individerna i konflikten.