
Sökresultat:
5099 Uppsatser om Organisation - Sida 44 av 340
I betraktaren ögon : en studie om organisationskultur
Man brukar säga att allt ligger i betraktarens öga och det gäller även när man pratar om Organisationer. Hur en Organisation uppfattas har att göra med hur andra ser på den. Genom att studera Organisationer och granska miljön och medlemmarnas beteenden kan man skapa sig en bredare uppfattning om en Organisations kultur. Forskare har kommit fram till att en Organisations kultur är de normer, värderingar och beteenden som finns inom Organisationen och uttrycks via artefakter. Artefakterna kan tolkas för att beskriva Organisationens kultur och identitet.
Implementering av ett nytt arbetssätt - entreprenöriellt lärande i gymnasieskolan
Abstract
Holmberg, Agneta & Wigerstad, Cecilia (2008). Implementering av ett nytt arbetssätt ? entreprenöriellt lärande i gymnasieskolan. Implementing a new method ? Entrepreneurial learning in upper secondary school.
Förbättrad Internkommunikation
Idag är arbetet en stor del av vårat liv, där möter vi dagligen människor som vi interagerar med och som vi ska samarbeta med mot ett gemensamt mål uppsatt av vår arbetsgivare. Syftet med uppsatsen är att se vilka strukturella förutsättningar och vilka handlingar som behövs för att skaffa makt och inflytande i en byråkratisk Organisation samt att se vilken medvetenhet om sina handlingar som finns hos personer som uppnår makt och inflytande i arbetslivet.Genom en förundersökning där tre personer från olika delar av näringslivet intervjuades konstaterades det att människor i dagens arbetsliv medvetet använder sig av diverse strategier för att få öka sitt inflytande och få sin vilja igenom i arbetslivet. Den vidare undersökningen gjordes induktivt genom intervjuer och observationer under ett antal månader på en personalavdelning i en statlig Organisation.Det kan konstateras att det finns både Organisationsstrukturella och handlingsmässiga strategier för att åstadkomma mer inflytande och makt på arbetsplatsen. Vetskap och inblick i den inofficiella hierarkin är av stor vikt samt hur Organisationskulturen påverkar gruppsociologiska fenomen. Det finns även en skillnad i vilken medvetenhet och ?fräckhet? olika medarbetare har att våga prova olika strategier för att uppnå makt och inflytande.För att få ökat inflytande och makt i arbetslivet bör man ha en god överblick över alla tre delar.
Återvinning : En studie gjord för att belysa företags syn på objektorientering och återanvändning
Då man arbetar objektorienterat inom systemutvecklingen sägs det att återanvändning är en av fördelarna med detta arbetssätt. Mitt syfte i denna uppsats var att undersöka hur systemutvecklingsföretag som arbetar objektorienterat ser på fenomenet objektorientering och återanvändning. Studien skall även ge svar på hur de arbetar med återanvändning och vad de återanvänder, eller vad som ligger bakom då de inte arbetar mer för återanvändning. För att besvara mina frågeställningar har jag intervjuat sju informanter på sju olika företag. Jag har haft ett hermeneutiskt förhållningssätt i min studie, vid intervjuerna har jag använt mig av en kvalitativ ansats och vid analysen har jag använt mig analytisk induktion.
Pedagogers arbete med barns delaktighet i dokumentationen i förskolan
Denna studies syfte har varit att utifrån föräldrars och assistenters erfarenheter, undersöka hur förskoleverksamhet för barn med cochleaimplantat (CI) upplevts och vilka önskemål som funnits när det gäller verksamhetens innehåll och Organisation. Mot bakgrund av erfarenheter, vilka önskemål har föräldrar och assistenter om förskoleverksamhetens innehåll och Organisation för barn med CI? Vilka uppfattningar som finns hos föräldrar och assistenter angående assistentens roll och ansvar kring tal och språkutveckling hos barn med CI samt vilken påverkan en integrerad avdelning kan ha för dessa barn i deras tal och språkutveckling?Den metod som har använts för att kunna undersöka dessa frågor är en kvalitativ intervjumetod med föräldrar och assistenter i en mindre kommun. De ljudinspelade intervjuerna har analyserats utifrån vårt transkriberade material. Det resultat som framkom från intervjuerna var att föräldrar och assistenter hade en uppfattning om att förskoleverksamheten kan ha en påverkan på tal och språkutveckling för barnet med CI.
Ensam är stark, men tillsammans är vi starkare? : En studie om medlemmarnas attityder och förväntningar på medlemsorganisationen Företagarna
Rubrik: Ensam är stark, men tillsammans är vi starkare?Problem: Synen på småföretagande har förändrats genom tiderna. Länge ansågs inte småföretagande som en viktig del i samhällsekonomin. Idag däremot, är småföretag centrala i Sveriges såväl som världens ekonomi då de utgör en betydande del av den ekonomiska tillväxten. Som småföretagare idag är det vanligt med problem som tidsbrist, för stort informationsflöde och avsaknad av affärskompetens.
Påverkas ledarskap i en kvinnodominerad organisation av könsrollsstereotyper - En studie av skillnader i ledarskap mellan män och kvinnor i en kvinnodominerad organisation.
Research within gender and leadership has often focused on leaders in male dominated work areas, but quite recently interest has arise for examine leadership in female dominated work areas. This thesis analyzes possible differences connected to theories about gender stereotypes that may exist among male and female leaders within a female dominated organization. Further, possible underlying reasons to why or why not differences between genders might be found are investigated. The research question is addressed through a single embedded case study design at the Swedish public organization Försäkringskassan. The primary focus is middle managers, and twenty qualitative interviews were conducted with leaders and co-workers at two local offices and at the organizations headquarter.
Samverkan i praktiken : Studentboende i Karlstad
I denna uppsats undersöktes ifall studenternas upplevda problem kring studentboende i Karlstad var ett samverkansproblem eller inte. Problemformulering lämnades öppen till en början för att sedan avgränsas till studentboendefrågan i och med diskussionerna under fokusgrupperna. Med denna avgränsning kunde samtliga aktörer identifieras lättare och valet av tillvägagångssätt föll på en kvalitativ metod med bland annat intervjuer med representanter hos respektive aktör. Den referensram som har använts behandlar främst teoretiska resonemang och argument för samverkan. Detta på grund av utgångspunkten att de problematiska momenten i studenternas liv, vid sidan av själva studierna inte behandlas hos en enskild Organisation utan involverar flera parter, och att det då är viktigt att det finns ett fungerande system för att dessa tjänster tillgodoser studenterna på bästa sätt. De involverade aktörerna vad gäller studentbostadsfrågan var Karlstad universitet, Karlstad Bostads AB, Studentkåren och Centrala studiestödsnämnden. Den insamlade informationen från vår kvalitativa undersökning har analyserats utifrån den presenterade teorin för att komma till en slutsats.
Datasäkerhetsmedvetenhet - en komparativ studie mellan två svenska företag
I en värld full av teknik och information som flödar är det viktigt att ha kontroll över den data som anses vara viktig för Organisationen. Skulle informationen hamna i orätta händer kan det innebära förödande konsekvenser för Organisationen och i vissa fall även deras kunder. För att undvika detta bör rätt sorts skydd anpassas till den typ av data man avser att skydda men även Organisationen som helhet. Aspekter som frekvens och förödelse vid ett hot men även hur viktig datan är, är olika aspekter som måste utvärderas för att kunna anpassa och investera i rätt typ av skydd. Denna studie jämför två svenska IT-relaterade företag i varierande storlekar med avsikten att undersöka om det finns en relation mellan datasäkerhetsmedvetandet och företagens storlek, eller om det finns en annan relation som påverkar graden av säkerhetsmedvetenhet i en Organisation.
Vårdpersonalens syn på att arbeta med ett personcentrerat förhållningssätt för äldre personer med demenssjukdom
Syfte: Att beskriva om och hur undersköterskor och vårdbiträden arbetar utifrån ett personcentrerat förhållningssätt i omvårdnaden av äldre personer med demenssjukdom.Metod: En deskriptiv kvalitativ intervjustudie genomfördes med tio semistrukturerade intervjuer med deltagare som arbetade på boenden för personer med demenssjukdom. Intervjuerna spelades in och dataanalysen bearbetades med en kvalitativ manifest innehållsanalys.Resultat: Resultatet visar att på de demensboenden som ingick i studien arbetade omvårdnadspersonalen utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. De hade kunskap, erfarenhet och strategier då det gällde bemötande och omvårdnad av personer med demenssjukdom. Det största hindret för att kunna arbeta personcentrerat upplevdes vara besparingar som leder till neddragningar i personalgrupperna. Samtliga deltagare hade en önskan om regelbunden handledning och kompetensutveckling.
Implementering av Virtual Design and Construction: en
fallstudie av Veidekke Entreprenad AB
Den svenska byggbranschen står i nuläget inför en stor teknisk förändring, införandet av Bygg-informationsmodeller(BIM)/Virtual Design and Construction (VDC) i stor skala. Branschens olika aktörer ser olika vinster med implementeringen som kommer påverka hela byggprocessen, från projektering till förvaltning. Denna studie fokuserar på Organisation och process i projekteringsskedet och grundar sig på en fallstudie av Veidekke Entreprenad AB. Företaget har implementerat VDC i delar av Organisationen och i nuläget, efter lyckade pilotprojekt, utvidgas satsningen och implementering görs i större skala. Studiens syfte är att kartlägga Veidekkes VDC-mål och strategier, för att därefter studera process och Organisation i projekteringsfasen och hur de bör utvecklas för att skapa goda förutsättningar för att VDC-målen ska kunna uppfyllas.
Vad är hälsofrämjande ledarskap?
Juliusson, K. Vad är hälsofrämjande ledarskap? ? en empirisk studie om hur le-darskapet ses ur ett hälsoperspektiv. Examensarbete i folkhälsovetenskap 20 po-äng. Malmö Högskola: Hälsa och samhälle, Enheten för biomedicinsk laborato-rievetenskap, folkhälsovetenskap och omvårdnad, 2005.
Ledaren spelar en betydande roll när det gäller medarbetarnas arbetsmiljö.
Skolan - en lärande organisation? : En fallstudie om hur ledarskap och säkerhetskultur kan påverka förekomsten av strukturellt personsäkerhetsarbete inom det svenska skolväsendet
I vår tid växer nya generationer upp i ett samhälle med hög förändringstakt. Ur ett personsäkerhetsperspektiv innebär förändringsintensiteten en osäkerhet gällande vilka potentiella risker vi utsätts för. Risker kan identifieras och hanteras genom ett systematiskt säkerhetsarbete. Det kräver en god säkerhetskultur som bland annat innebär att samtliga individer inom en Organisation vet hur det ska påtala risker för sin arbetsgivare och känner sig trygga att göra det (Reason, 1997; Power, 2007). Arbetsmiljölagen (1977:1166) föreskriver att risker ska identifieras och hanteras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
Beteendets inverkan på säkerhet : Varför gör vi inte som vi säger?
Byggbranschen är en olycksdrabbad bransch där många allvarliga olyckor inträffar. Skanska Sverige AB arbetar hårt med att minska antalet olyckor och säkerhetsarbete är något de prioriterar högt. Denna rapport har genomförts på uppdrag av Skanska Värmland. Syftet var att ge förslag på hur arbetsmiljön och säkerheten kan förbättras inom Skanska genom att belysa var problemen finns och vad man kan göra utöver det man redan gör idag för att komma vidare med utvecklingen.Underlag till rapporten är en teoristudie om hur Skanska arbetar med säkerhet idag och vilka lagar och regler som finns. Det är även en intervjustudie, där säkerhet och säkerhetsarbete diskuterats med anställda på olika positioner inom Skanska och Arbetsmiljöverket.Rapporten belyser de problem som finns gällande beteende och attityder inom byggbranschen, och konsekvenserna av dessa.
Från ledare till chef : enhetschefer i kommunal äldreomsorg om förändringen av sin yrkesroll
Kommunal äldreomsorg har under de två senast decennierna genomgått stora Organisations-förändringar. Syftet med studien var att få insyn i hur enhetschefer i kommunal äldreomsorg upplever sin yrkesroll och hur den har förändrats i takt med olika Organisationsförändringar. Ledarskap och Organisationsforskning har bedrivits under lång tid, och mycket litteratur finns på området. Dock finns det få empiriska studier om den renodlade yrkesrollen enhetschef som uppkom i anslutning till att beställar- och utförarmodellens infördes i svenska kommuner un-der 1990-talet. Studien byggde på kvalitativa intervjuer med sex enhetschefer i två kommu-ner.