Sökresultat:
1426 Uppsatser om Odlingar i staden - Sida 15 av 96
Grönområdens betydelse i den täta staden - en fallstudie av Rambergsstaden
Förtätning är ett planeringsideal som i dag framhålls som en viktig
hållbarhetsstrategi och som har växt sig allt starkare både internationellt och
nationellt. Städernas tillväxt bidrar till att de urbana grönområdenas
förutsättningar förändras och i många fall påverkar
förtätningen centrala grönområden och grönytor vars kvaliteter och värden
riskerar att gå förlorade vid exploatering. Syftet i detta arbete har varit att
undersöka grönstrukturens betydelse i den täta staden. Vidare har syftet varit
att genom en fallstudie av Rambergsstaden i Göteborg undersöka grönstrukturens
funktion, så som den uppfattas av olika aktörer och aktuell forskning, för att
komma fram till vilka konsekvenser för grönstrukturen en förtätning av området
kan leda till.
En metodkombination av intervjuer/enkät, inventering/kartanalyser samt en
litteraturstudie har använts för att besvara frågeställningarna och på så sätt
belysa arbetets syfte.
Slutsatserna som kan dras av detta arbete är att grönområden i staden har en
viktig betydelse både utifrån ett ekologiskt, socialt och kulturellt perspektiv.
Utifrån fallstudien går det att dra en slutsats om att det finns en skillnad i
hur kunskaper om grönområdens betydelse förstås och hur det används i
praktiken. Fallstudien av Rambergsstaden visar att det finns en medvetenhet,
hos aktörer som är involverade i projektet, om grönområdens betydelse men att
det finns svårigheter i att motivera dessa kunskaper i praktiken eftersom andra
intressen i samhället väger tyngre och kan motiveras starkare..
Las Vegas framväxt : En undersökning om stadens historia sett ur ett THEME:ing perspektiv
Den här uppsatsen är skriven för att ge en bra insyn över hur Las Vegas drygt hundraåriga historia har sett ut genom ett Experience Economy perspektiv med inriktning THEME:ing. Uppsatsen kommer granska vilka viktiga historiska händelser staden varit med om och undersöka dem via ett THEME:ing perspektiv. Information som har samlats in till denna uppsats kommer från litteratur och filmdokumentärer om Las Vegas historia och The Experience Economy. Vad bidrog till att den lilla ökenstaden kom att bli en av USA:s mest besökta städer och idag har en population på över två miljoner? Hur har staden agerat när det dykt upp möjligheter för tillväxt? Resultatet av denna uppsats visar att Las Vegas har haft flera stora händelser att jobba med genom åren och anpassat sig och sett dessa som möjligheter till tillväxt istället för hinder.
Sammanhang och identitet i Sorgenfri. -Stadsförnyelse i Malmö
En attraktiv stad är ett vitt begrepp. Vad som är attraktivt för någon behöver
inte vara det för någon annan. Vissa faktorer bedömer jag dock att de flesta är
överens om krävs för att vi ska trivas i staden. Det handlar om fysiska och
sociala faktorer men också om rekreationsmöjligheter, historia, kulturutbud,
skönhet med mera.
I dettta arbete har jag studerat de fysiska faktorerna närmare och kommit fram
till att skala, entréer, gruppering av hus och tydlighet i stadsrummet är
viktiga ingredienser i områden där människor bor och arbetar.
Dessa fysiska faktorer har jag sedan försökt att arbeta in i ett förslag till
stadsförnyelse i industriområdet Sorgenfri i östra delen av centrala Malmö. För
att få en bild av vad som gör staden attraktiv har jag bland annat studerat
dess historia och dess parker och grönområden.
Ökad trygghet i en bostadsnära utemiljö i staden : en fallstudie från Seved 2, Södra Sofielund i Malmö
Jag kan i vissa utemiljöer uppleva otrygghet när det är mörkt och jag antar att det är flera med mig som känner så här. Vad är det för faktorer som spelar in när det gäller vår otrygghet och hur kan man vid projektering förbättra dessa?
De huvudsakliga ämnena i arbetet är trygghet, offentlig miljö, trafikrummet, planering och ljus. Jag har valt att först ta reda på vem det är som upplever otrygghet i det offentliga rummet. Ut ifrån litteratur inom ämnena har jag kommit fram till olika faktorer som påverkar vår upplevda otrygghet i det offentliga rummet.
Hur finner då barnet plats i vuxenvärlden och i staden? : Platsanknytning i en modern Stockholmsförort - en miljöpsykologisk studie.
De psykologiska konsekvenserna av staden som uppväxtmiljö är ett av miljöpsykologins studieområden; hur påverkar miljöns utformning barnets tänkande, identitet och självutveckling? Syftet med denna studie var att undersöka hur kulturell bakgrund påverkar relationen till fysisk miljö. En trestegsmetod användes: en öppen fråga om vad som är en bra stad för barn ställdes till samtliga femteklassare och ett antal barnprofessionella i en skola i en svensk sk miljonförort, varpå femton av barnen intervjuades, och därefter tio föräldrar. Analysen av svaren har resulterat i en modell över 12-åringens stad bestående av sex existentiella dimensioner. Resultatet av intervjuer med barn och föräldrar är tio miljöpsykologiska fallfördjupningar som beskriver det sammanhang som barnets kulturella bakgrund, föräldrars synsätt och den fysiska platsen bildar.
Stad till salu? En studie om rättvisa i entreprenörstaden
Kandidatarbetets överordnade teman är entreprenörskap, stadsförnyelse och rättvisa. Syftet är att, med utgångspunkt i vad forskare hävdar vara ett skifte från traditionell välfärdspolitik till entreprenörsmässig stadspolitik, belysa rättviseaspekterna i den nutida fysiska planeringen utifrån ett antal principer för hur en rättvis stad kan uppnås. Vidare är syftet att tillämpa dessa principer i en analys av rättviseaspekterna i ett aktuellt stadsförnyelseprojekt. Problematiken som undersöks bygger på antaganden om att den nya stadspolitiken banat väg för en ökad social polarisering i samhället, då de ekonomiska intressena tenderar prioriteras framför sociala behov och demokratiska rättigheter. Undersökningens forskningsdesign är en fallstudie och fallet som har undersökts är stadsförnyelseprojektet H+ i Helsingborg.
Malmö genom Norra Sorgenfri
Norra Sorgenfri är ett av de få områden som fortfarande visar spår från Malmös tid som Industristad. Under de senaste åren har Malmö genomgått en dramatisk förändring mot en mer internationell och pulserande stad med fokus på hållbarhet och god stadsmiljö. Norra Sorgenfri är nästa område att stå på tur i Malmös förnyelsearbete. Detta område är idag ett industri - och verksamhetsområde beläget strax sydost om Malmös stadskärna. På grund av att allt fler verksamheter har flyttat eller lagt ner, står idag många byggnader tomma.
Cykelstaden : en studie av planeringsåtgärder och infrastruktur för en cykelvänligare stad
Ett samhälle där en hög andel av transporterna sker på cykel har många fördelar för miljön, hälsan och ekonomin. Inom staden har cykeln även fördelen att den tar lite utrymme i anspråk och kan bidra till en attraktivare stadsmiljö. Syftet med detta arbete är att presentera åtgärder som ger förutsättning för en ökad och säker cykeltrafik. Baserat på svenska och utländska riktlinjer samt exempel från städer med en hög cykelandel ges en överblick över olika sätt att främja cykling i staden. Det handlar om att inkludera cykelplanering i övriga stadsplaneprocesser, att skapa strategier för stadens utveckling av cykling, att satsa på fysisk infrastruktur anpassad efter cyklisters behov och att informera och följa upp de mål som sätts.
Handelshamnen, Karlskrona : En attraktiv och levande del av Trossö
Under senare år har förändringar i stadsmiljön ofta inneburit förnyelse av områden som tappat sin tidigare huvudfunktion. På många håll i Sverige skapas nya stadsdelar där det tidigare funnits industrier, varv eller traditionell hamnverksamhet. Handelshamnen i Karlskrona är ett hamnstråk på Trossös nordöstra sida där största delen av hamnverksamheten flyttat till annan plats och området står nu inför en stadsförnyelse. Huvudproblemet är att hamnen är isolerad från staden och den ursprungliga världsarvsklassade stadsplanen fullföljs inte i hamnen. Syftet med arbetet är att utveckla Handelshamnen till en attraktiv och levande del av staden, vilket kommer resultera i en illustrationsplan.
En ficka full av frihet; hur användningen av pocket parks kan verka restorativt på människor i urbana miljöer
Ett livslångt intresse för psykologi och landskapsarkitektur ledde in på spåret att
diskutera vad två av dagens stora frågor inom ämnet kunde erbjuda om de slogs
samman; positiv psykologi (?Positive Psychology?) och hållbar stadsutveckling. Alla
människor utsätts emellanåt för stress, vilken vi är konstruerade att kunna hantera.
Trots det är en av de största orsakerna till sjukskrivning i vår tid just stress- och
relaterade sjukdomar. En välkänd källa till restoration eller återhämtning är grönska
och natur. Så frågan i denna uppsats rör huruvida små grönområden i den täta
staden kan verka restorativt på människorna som besöker dem.
Förslag till utveckling av Tullkammarkajen, resecentrum samt dess närområde i Halmstad
Examensarbetet utgörs av en omfattande analys samt bakgrundsmaterial som redogör för planerings-förutsättningar samt problematik för planområdet. Analyserna och bakgrundsmaterialet mynnar sedan ut i ett planförslag som vägt ihop alla tillgängliga fakta och skapat en fungerande och attraktiv helhet. I huvudsak består planförslaget av följande delar: Arbetet tar upp ett översiktligt förslag till ett nytt resecentrum byggt utifrån den befintliga stationsbyggnaden. Även närområdet kring resecentrumet utvecklas för att skapa en attraktiv helhet som passar in i staden. Längs med Tullkammarkajen utvecklas ett nytt bostadsområde med vattennära bebyggelse.
Flens stadskärna : gestaltningsprogram för Flens stadskärna
Detta examensarbete handlar om att utveckla ett gestaltningsprogram för Flens stadskärna och därigenom skapa en stad med bättre orienterbarhet, tillgänglighet, trygghet och med förstärkt identitet. Ett gestaltningsprogram har gestaltande avsikter och är en samling riktlinjer som används inom arkitektur, stadsbyggnad samt infrastruktur för att skapa en sammanhållen stadsmiljö (Tornberg 2008).
Flen är en stad belägen i hjärtat av Sörmland och har drygt 6000 invånare i staden och 16 000 invånare i kommunen. Staden växte fram som ett stationssamhälle längs med västra stambanan då denna öppnades för allmän trafik år 1862. Samhället blev en viktig knutpunkt när järnvägen mellan Grängesberg, Eskilstuna, Flen och Oxelösund stod klar 1866. Flen blev ett municipalsamhälle år 1902 och 1949 en stad.
När metropoliten flög över Atlanten och blev kosmopolit : Woody Allens skildring av europeiska storstäder
Min uppsats handlar om Woody Allens skildring av staden. Det är inte New York denna uppsats handlar om, utan om de europeiska storstäderna London, Barcelona, Paris och Rom. I dessa städer har Woody Allen spelat in fem filmer. Dessa filmer är Match Point (2006), Scoop (2007), Vicky Cristina Barcelona (2008), Midnight in Paris (2011) och To Rome With Love (2012). Det ryktas även att hans nästa filmprojekt kommer att utspela sig i en europeisk storstad. Varje film visar utvalda sidor av respektive stad.
Gentrifiering i Göteborg - En studie av fenomenet gentrifiering i sex centralt belägna primärområden i staden
Studien behandlar det mångfacetterade fenomenet gentrifiering, vilket kan ta sig en lång rad av uttryck, och eventuell förekomst av gentrifiering i några utvalda områden i Göteborg. De utvalda studieområden i staden är sex centralt lokali-serade primärområden: Inom Vallgraven, Brämaregården, Masthugget, Kungsla-dugård, Kålltorp samt Guldheden. Utvald studieperiod är åren 1990, 2000 och 2010.Gentrifiering som fenomen, dess uttryck och eventuella orsaker beskrivs i uppsatsen. Gentrifieringsprocesser i staden identifieras med hjälp av för studien utvalda indikatorer, indelade i kategorierna befolkningssammansättning, ekono-miska förutsättningar och boendesituation i respektive område. I studien inklude-ras också en granskning av Göteborgs stads policys vad gäller bostadsbyggande och bostadspolitik.
Vindens framfart i urbana miljöer ? en studie av Luleå stad
Vind är ett fenomen som har stor påverkan på människan. Genom en god planering och utformning av nya stadsområden kan goda vindförhållandena på marknivån skapas. Beroende på platsens naturliga betingelser så kan vinden antingen försköna eller göra att människor uppfattar platsen som oangenämare. Platsens klimatologiska betingelser påverkar även till vilken grad utemiljön kommer att användas. Luleå är en stad som har ett rykte om att vara ovanligt blåsigt, staden används därför i denna studie som verktyg för att undersöka fenomenet närmare.