Sökresultat:
1084 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 65 av 73
Utvecklingen frÄn singelslice CT till multislice CT: ur ett tekniskt och strÄldosperspektiv
Tekniken inom datortomografin har utvecklats explosionsartat frÀmst det senaste decenniet frÄn att Är 1993 erhÄlla 2 samtidiga snitt per rotation runt patienten, till Är 2008 erhÄlla 64 samtidiga snitt per rotation. Utvecklingens största utmaning har varit att begrÀnsa strÄldosen till patienten sÄ pass att de erhÄllna bilderna Àr av tillrÀcklig kvalité sÄ att en rÀttvis diagnos kan faststÀllas. Trots ett stÀndigt arbete med att reducera strÄldosen inom datortomografins multisnitt teknik kommer det alltid att finnas fysiska principer som pÄverkar dosökningen jÀmfört med singelsnitt tekniken. DÀremot kan röntgensjuksköterskan pÄverka strÄldosen till patienten avsevÀrt genom att jobba utifrÄn viktiga begrepp. Syftet med detta arbete Àr att beskriva utvecklingen frÄn singelsnitt till multisnitt tekniken och vad detta fört med sig i aspekter som strÄldos och bildkvalité.
VÀrdeskapande anvÀndning av radiologi : - Utbildning och mÀtning för förbÀttring
IntroduktionMedicinsk vetenskap och sjukvÄrdens möjligheter att hjÀlpa utvecklas stÀndigt. SjukvÄrden idag kan i mÄnga fall stÀlla rÀtt diagnos och ge en effektiv behandling för att bota den som drabbats av ohÀlsa. Radiologiska undersökningar Àr ett viktigt hjÀlpmedel men innebÀr ocksÄ risker i form av strÄlning samt felaktigt resursanvÀndande.SyfteSyftet med förbÀttringsarbetet var att skapa en bÀttre anvÀndning av radiologi och följsamhet till medicinska riktlinjer sÄ att patienten fÄr rÀtt undersökning utifrÄn sitt behov samt att resur-ser nyttjas mer optimalt. MÄlsÀttningen var att öka andelen berÀttigade undersökningar.Syftet med studien av förbÀttringsarbetet var att fÄ en förstÄelse förvilka faktorer som pÄverkar remittentens val av radiologisk undersökning och dÀrmed berÀttigandegradenvilka aktiviteter i förbÀttringsarbetet pÄverkar berÀttigandegraden och pÄ vilket sÀttMetodInterventioner i form av utbildning och mÀtningar anvÀndes för att höja berÀttigandegraden. Bedömning av berÀttigandegraden gjordes av en ST-lÀkare.En fallstudie med kvalitativ ansats genomfördes och fokusgruppintervju anvÀndes för att stu-dera förbÀttringsarbetet.ResultatStudien visar att berÀttigandegraden ökar nÄgot som ett resultat av de valda interventionerna.
En kartlÀggning av dietistkontakten hos personer med celiaki i Sverige
Bakgrund Celiaki Àr en autoimmun sjukdom som pÄverkar tunntarmen. Prevalensen i Sverige uppskattas till 1 %. Mycket forskning har gjorts kring celiaki men gÀllande den faktiska dietistkontakten, vilka som fÄr trÀffa dietist, hur ofta och i vilken form kontakten sker, har lite forskning av relevans hittats. DÀrför kan en kartlÀggning vara viktig för att fÄ en överblick pÄ hur det ser ut i Sverige idag. Uppsatsen skrevs pÄ uppdrag av Svenska Celiakiförbundet.
Mottagande till grundsÀrskolan - Livets lotteri
Syfte: Studiens syfte Àr att studera kommuners rutiner vid mottagande till grundsÀrskolan och sÀrskiljande skolformer. Detta utifrÄn elevhÀlsoteams etablerade erfarenheter och med fokus pÄ elever med utlÀndsk bakgrund. Teori: Uppsatsen har ett sociokulturellt perspektiv. I detta perspektiv Àr man intresserad av hur olika tankar och idéer kommer fram i den vardagliga praktiken och samspelet mellan individen och kollektivet, hÀr Àr kollektivet skolan (Andreasson & Asp-Onsjö, 2009). Uppsatsen utgÄr frÄn en kvalitativ ansats med en hermeneutik som forskningsansatsen.
Autism i grundskolan efter den nya skollagen 2011. En explorativ studie om elevers interaktion
Syfte: Syftet med studien Àr att kartlÀgga interaktionen mellan elever med autismspektrumtillstÄnd (AST) utan utvecklingsstörning och elever utan AST i skolan. Ett annat syfte Àr att utreda den pedagogiska planeringen med avseende pÄ samspelet mellan eleverna. Detta Àr intressant med anledning av den nya skollagen som kom 2011 dÄ elever med autism utan utvecklingsstörning skulle ha sin skolgÄng i grundskolan. Tidigare rÀckte diagnosen autism för att eleverna skulle placeras i grundsÀrskolan.Teori: Studien grundar sig pÄ symbolisk interaktionism. Denna teori grundar sig pÄ att det Àr gruppen som utgör grunden för mÀnniskors handlande.
Solceller i en interiör bilmiljö
ProblemstÀllning: Muskuloskeletala besvÀr hos professionella pianister (Playing-related musculoskeletal disorders - PRMDs) Àr ett vanligt förekommande problem och besvÀren Àr oftast smÀrtsamma, lÄngvariga och funktionsnedsÀttande. Pianister drabbas i hög grad av skador i övre extremiteterna. Tidigare studier efterfrÄgar en gemensam konsensus med tydliga definitioner över de riskfaktorer som ingÄr i PRMDs hos pianister. Det rekommenderas valida och reliabla mÀtinstrument samt prospektiva studier för att sÀkerstÀlla prevalensen.Syfte: Syftet var att konstruera ett frÄgeformulÀr pÄ engelska för anvÀndning att kunna identifiera prevalensen av PRMDs och dess frisk- respektive riskfaktorer hos professionella pianister i Sverige, NederlÀnderna och Grekland. Metod: För att sÀkerstÀlla att alla relevanta riskomrÄden skulle inkluderas i frÄgeformulÀret genomfördes intervjuer med tre experter inom omrÄdet och intervjuerna analyserades sedan med innehÄllsanalys.
?Att man pratar med dom om hur dom vill dö? ? en kvalitativ studie om distriktssköterskans erfarenheter av att vÄrda den Àldre patienten i livets slut
Bakgrund: Alla patienter oavsett diagnos skall tillförsÀkras en palliativ vÄrd i livets slut pÄ lika villkor över hela landet. Forskning visar att den Àldre patienten inte alltid ges möjlighet att ta del av denna typ av vÄrd. Det finns en tydlig trend mot att Àldre mÀnniskor i större utstrÀckning kommer att vÄrdas i sitt hem till livets slut. För distriktssköterskan innebÀr detta att stÀllas inför nya utmaningar i sin profession för att kunna ge dessa patienter palliativ vÄrd. Den Àldre mÀnniskan i livets slut genomgÄr en transition.
Sjukgymnastiska behandlingsmetoder vid karpal- och tarsaltunnelsyndrom
Perifera nervskador uppkommer oftast till följd av trauma mot nervstrukturerna. Karpaltunnelsyndrom innebÀr att det har blivit en skada pÄ n. medianus till följd av tryck mot nerven. Symtom som uppkommer vid skadan Àr stickningar, domningar och smÀrta i nervens utbredningsomrÄde och patienterna vaknar ofta pÄ nÀtterna till följd av parestesier i den drabbade handen. Tarsaltunnelsyndrom liknar karpaltunnelsyndrom och innebÀr att patienterna drabbas av stickningar och domningar i n.
OmvÄrdnadslÀrares erfarenheter av att stödja elever med autismspektrum ur ett empatiskt perspektiv
Som blivande yrkeslÀrare inom vÄrd- och omsorg upplever vi att en empatisk förmÄga hos vÄrdaren Àr en viktig grund i vÄrd- och omsorgsarbetet för att kunna tillfredsstÀlla vÄrdtagares behov. Med den erfarenhet och kunskap vi hade dÄ vi inledde studien trodde vi att det kunde finnas svÄrigheter för personer med högfungerande autismspektrumtillstÄnd eller autistiska drag att bli inkÀnnande personal inom vÄrd- och omsorg. Syftet med vÄr studie var att fÄ svar pÄ om vÄrt antagande var relevant och belysa hur lÀrare inom vÄrd- och omsorgsprogrammet upplever att elever med AST fungerar inom vÄrd- och omsorg utifrÄn ett empatiskt perspektiv. Vi ville ocksÄ ha svar pÄ om de anser empati vara nödvÀndigt i vÄrd- och omsorgsarbetet och om denna förmÄga i sÄ fall gÄr att utveckla, samt om vÄrd- och omsorgslÀrare anser sig ha tillrÀcklig erfarenhet och kunskap för att stödja elever med högfungerande autismspektrum (HFA) i deras yrkesutveckling. Slutligen ville vi belysa om lÀrarna anser att det stÀller ökade krav pÄ handledaren pÄ APL-platsen och om de bör ha kunskaper om elevens diagnos/behov.MÄlgruppen för undersökningen Àr elever med diagnosticerad HFA eller autistiska drag.
Betydelse av tidig individuell vÄrdplan vid demenssjukdom utifrÄn ett sjuksköterskeperspektiv
Bakgrund:Palliativ vÄrd innebÀr lindrande ÄtgÀrder, vilket innebÀr att effekterna av sjukdomen lindras men sjÀlva sjukdomen botas inte. Denna vÄrd Àr en helhetsvÄrd som bygger pÄ en vÄrdfilosofi med syftet att bevara livskvalité nÀr bot inte lÀngre Àr möjligt. Oavsett diagnos och var mÀnniskan vÄrdas ska palliativ vÄrd omfatta alla mÀnniskor. FrÄgor kring demenssjukdom och palliativ vÄrd har problematiserats dels pÄ grund av dess komplexitet och dels pÄ grund av bristande kunskaper inom omrÄden bÄde hos nÀrstÄende och hos vÄrdpersonal. MÀnniskor med demenssjukdom Àr en sÄrbar grupp, deras autonomi Àr begrÀnsad och förmÄga att fatta egna beslut varierar.Syftet:Med denna studie var att beskriva sjuksköterskans erfarenheter och upplevelser av att upprÀtta individuell vÄrdplan (IVP) vid livets slut för personer med en demenssjukdom.Metod:Resultatet bygger pÄ Ätta intervjuer med sjuksköterskor yrkesverksamma inom ÀldrevÄrden med demensinriktning.
Patienters upplevelser av oro vid IBD: En systematisk litteraturstudie
Inflammatoriska tarmsjukdomar anses numer vara en av vÄra folksjukdomar. Sjukdomen kan drabba mÀnniskor i alla Äldrar, de flesta fÄr dock sin diagnos före 40 Ärs Älder. Kunskapen bland befolkningen Àr dock liten vad gÀller dessa sjukdomar. Sjukdomen pÄverkar individen fysiskt, socialt och emotionellt. Personer som drabbas fÄr svÄrigheter att hantera det dagliga livet.
Den meningsbÀrande diagnosen. En intervju om den neuropsykiatriska diagnosens betydelse för förskolans praktik
Syfte: Studiens syfte var att studera hur förskollÀrare talar om den neuropsykiatriska diagnosens betydelse för förskolans pedagogiska praktik.Teori: Studien Àr kvalitativ och har en sociokulturell och diskursiv ansats med postmoderna utgÄngspunkter. Att veta nÄgot Àr med detta sÀtt att se inte att kunna beskriva hur nÄgot faktiskt Àr, utan snarare att ge och skapa betydelser. En utgÄngspunkt i studien Àr att samspelet mellan individer och kontext skapar förutsÀttningar för vad som Àr möjligt. I studien anvÀnds begreppet diskurs som ett bestÀmt sÀtt att tala om och förstÄ vÀrlden, eller ett utsnitt av den. Enligt Winther-JÞrgensen och Phillips (2000) leder olika sociala vÀrldsbilder till olika sociala handlingar.
FörstÀrkning av skriftliga avtal genom integrationsklausuler : NÄgot om integrationsklausulers inverkan pÄ skriftliga avtal och andra tolkningsdata
En mÀnniskas identitet i relation till psykisk ohÀlsa, arbetsliv och den sociala omgivningen innebÀr en komplex social konstruktion. En konstruktion som prÀglas av att en mÀnniska bildar sin sjÀlvuppfattning i relation till andra mÀnniskor i det sociala samspelet, vilket den interaktionistiska teoritraditionen menar. I denna uppsats förhÄller jag mig dels till Erwing Goffmans teori om ŽStigmaŽ, dels till Anselm L. Strauss teori om ŽIdentitetŽ med fokus pÄ ŽvÀndpunkterŽ och ŽstatusövergÄngarŽ. Den tidigare forskningen visar pÄ att fördomar, stigmatisering och diskriminering i samband med fenomenet psykisk ohÀlsa Àr vanligt förekommande.
Hur sker övergÄngen frÄn förskola till förskoleklass för barn i behov av sÀrskilt stöd? En studie av pedagogers erfarenheter i förskolan och förskoleklass
Syfte: Syftet med denna studie Àr att undersöka pedagogers i förskolan och förskoleklass erfarenheter nÀr det gÀller övergÄngen frÄn förskola till förskoleklass för barn i behov av sÀrskilt stöd.Teori: Som teoretisk utgÄngspunkt har jag valt fenomenologisk hermeneutik. Hermeneutiken handlar om hur de erfarenheter som uppkommer i mötet med en annan person samlas in, utvÀrderas och tolkas och för att inte dra godtyckliga slutsatser mÄste dessa tolkningar undersöka för att fÄ belÀgg för dem. Metod: Studien bygger pÄ kvalitativ gruppintervju av pedagoger i tvÄ olika förskolor och motsvarande förskoleklasser om deras erfarenheter hur det fungerar med övergÄngen frÄn förskola till förskoleklass för barn i behov av sÀrskilt stöd. Formen pÄ intervjun Àr halvstrukturerad, vilket enligt Kvale (1997) innebÀr att den innehÄller ett antal teman med relevanta frÄgor.Resultat: Undersökningen visar att det förekommer samarbete och överlÀmningssamtal mellan förskola och förskoleklass i alla intervjugrupper. Det ser olika ut pÄ de olika förskolorna hur överlÀmningssamtalen fungerar.
I skuggan av schizofreni : nÀrstÄendevÄrdare till personer med schizofrenidiagnos
BakgrundSchizofreni Àr en psykossjukdom med lÄngvarig duration som kommer och gÄr i skov. Det Àr oftare mÀn Àn kvinnor som drabbas och de insjuknar vanligtvis i övre tonÄren, kvinnor nÄgot senare. GrÀnsen mellan schizofreni och andra psykoser Àr svÄrdragen. Gemensamt för schizofreniformerna Àr en bristande kontakt med omvÀrlden, affektiva störningar, tankestörningar och "jag-störning", hallucinationer, vanförestÀllningar och autism.Psykisk sjukdom drabbar bÄde patient och de som stÄr dem nÀra. Personer med schizofren diagnos har ofta svÄrt att klara vardagen, nÀrstÄende behöver finnas till hands för att ge sÄvÀl praktiskt som emotionellt stöd.