Sökresultat:
1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 33 av 73
En frÄga som man mÄste hÄlla levande, vad man gör nÀr man sÀtter en diagnos : etiskt perspektiv pÄ psykologers uppfattningar av diagnostik och diagnostisering
Denna studie syftade till att kvalitativt beskriva psykologers syn pĂ„ DSM-IV-TR och diagnostiseringen som utförs utifrĂ„n denna manual. Den syftade ocksĂ„ till att utifrĂ„n resultatet diskutera relevanta etiska aspekter. Ă
tta psykologer vid Ätta öppenvÄrdspsykiatriska mottagningar i StockholmsomrÄdet intervjuades. Intervjuerna bearbetades tematiskt. TvÄ relevanta etiska aspekter diskuteras utifrÄn resultatet.
Hiv-positivas erfarenheter av möten med vÄrdpersonal i allmÀnna vÄrden : En intervjustudie
Syftet med studien var att beskriva hiv-positivas erfarenheter av möten med vÄrdpersonal i den allmÀnna sjukvÄrden.Resultatet bygger pÄ Ätta respondenters upplevelser. De deltagande hade levt med hiv i allt ifrÄn tre till tjugotre Är. Datainsamlingen skedde med hjÀlp av kvalitativa intervjuer.Resultatet visar att hiv-bÀrare har lÄgt förtroende för hur sekretessen handhas i allmÀnna vÄrden. De upplever svÄrigheter i form av lÄnga vÀntetider och nekad vÄrd och behandling. Personer med hiv menar att vÄrdpersonal blir rÀdda, avstÄndstagande och undviker fysisk kontakt efter att de berÀttat om sin hiv-diagnos.
Sepsis - en vanlig och allvarlig sjukdom : Sjuksköterskans specifika omvÄrdnad av patienter med sepsis
Bakgrund: Sepsis Àr vanligt förekommande inom sjukvÄrden och mÄnga patienter blir svÄrt sjuka och dör i svÄr sepsis eller septisk chock. Det Àr ett tillstÄnd som anses föreligga vid infektion och minst tvÄ SIRS-kriterier. Symtomen kan vara diffusa och svÄra att identifiera. Sjuksköterskan har en viktig roll att observera försÀmring för att sÄ snabbt som möjligt identifiera en sannolik sepsis. Vid tidig diagnos och behandling minskar sjuklighet och dödlighet.
Att leva med fibromyalgi : En litteraturöversikt
Fibromyalgi Àr en kronisk sjukdom som mÄnga gÄnger varit ifrÄgasatt som diagnos. Sjukdomen medför kronisk och utbredd smÀrta, fatigue, sömnstörningar och koncentrationssvÄrigheter. Syftet var att beskriva upplevelser av att leva med fibromyalgi. Metoden som anvÀnts var en litteraturöversikt baserad pÄ tretton kvalitativa vetenskapliga artiklar. Resultatartiklarna sammanstÀlldes och redovisades i fyra kategorier: En omedgörlig kropp, Ett förÀndrat vardagsliv, Brist pÄ respekt och stöd frÄn omgivningen och Acceptera och lÀra sig leva med sin sjukdom.
?Allt verkligt liv Àr möte?. Personcentrerad vÄrdfilosofi för personer med demenssjukdom
En vÄrdfilosofi kan fungera som en grund för hur man ska handla och en förklaring till varför man har handlat som man har. Studien syftar till att beskriva en personcentrerad vÄrdfilosofi och hur den kommer till uttryck i demensvÄrd. I denna studie har kvalitativa studier av demensvÄrd med ett personcentrerat perspektiv analyserats för att öka förstÄelsen för hur denna vÄrd upplevs av patienterna och hur den uttrycks i vÄrden.PÄ grund av att patienter med demenssjukdom Àr extremt sÄrbara och beroende av andra för sitt vÀlbefinnande Àr det speciellt viktigt att formulera en vÄrdfilosofi inom demensvÄrd.Det som Àr Äterkommande i resultatet av studien Àr synen pÄ patienten som en person. Att bli sedd som en person och inte som en sak eller diagnos ger mening Ät livet och möjlighet till att uppleva vÀlbefinnande.Personcentrerad vÄrd inom demensvÄrd innebÀr att bekrÀfta patienten, vara nÀrvarande i mötet, lyssna till och försöka tolka patientens berÀttelse, ge patienten frihet och möjlighet att vÀlja och bestÀmma över sin situation, hjÀlpa patienten att bevara sina relationer och underlÀtta eller kompensera för personens förlorade förmÄgor..
KartlÀggning av stÄhjÀlpmedel i Norrbottens lÀn samt brukares upplevelser av att stÄ i stÄhjÀlpmedel
StÄende har i tidigare studier visat sig vara positivt för dem med funktionsnedsÀttningar gÀllande fysiska effekter. DÀremot finns fÄ studier om upplevelsen av att stÄ. Syftet med denna studie var att undersöka hur frekvent anvÀndningen av stÄhjÀlpmedel var hos dem som fÄtt ett stÄhjÀlpmedel förskrivet samt att ta reda pÄ vilka upplevelser personerna hade av att komma upp i stÄende. Deltagarna i studien var de personer som enligt hjÀlpmedelsregistet Sesam fÄtt ett stÄhjÀlpmedel förskrivet och som efter förfrÄgan frÄn förskrivaren valde att delta. EnkÀten skickades till 101 personer.
KartlÀggning av stÄhjÀlpmedel i Norrbottens lÀn samt brukares upplevelser av att stÄ i stÄhjÀlpmedel
StÄende har i tidigare studier visat sig vara positivt för dem med
funktionsnedsÀttningar gÀllande fysiska effekter. DÀremot finns fÄ studier
om upplevelsen av att stÄ. Syftet med denna studie var att undersöka hur
frekvent anvÀndningen av stÄhjÀlpmedel var hos dem som fÄtt ett
stÄhjÀlpmedel förskrivet samt att ta reda pÄ vilka upplevelser personerna
hade av att komma upp i stÄende. Deltagarna i studien var de personer som
enligt hjÀlpmedelsregistet Sesam fÄtt ett stÄhjÀlpmedel förskrivet och som
efter förfrÄgan frÄn förskrivaren valde att delta. EnkÀten skickades till
101 personer.
Om de bara kunde skÀrpa sig - de kan om de bara vill!
Vi riktar detta arbete till mÀnniskor som i sin profession kommer i kontakt med individer som har neuropsykiatriskt funktionshinder. De som företrÀdesvis har hjÀlp av rapporten Àr de som jobbar inom omrÄden som berör samtal och vÀgledning. Vi har intervjuat sju personer som har neuropsykiatriska diagnoser och tvÄ personer som jobbar professionellt med samtal och vÀgledning av neuropsykiatriskt funktionshindrade. Vi har Àven anvÀnt egen relevant litteratur, obligatorisk kurslitteratur, manuell sökning av lÀmplig litteratur pÄ bibliotek i Vetlanda, TranÄs och Ydre samt sökt lÀmpligt materiel via Internet, vi har Àven talat med personer som Àr berörda av vÄrt Àmne. I vÄrt resultat kom vi fram till att personer med neuropsykiatriska funktionshinder behöver bestÀmda ramar, konkreta och tydliga mÄl som Àr nÄbara, samt relevant information som Àr förklarande i sitt sammanhang.
NÀra anhörigas upplevelser av att leva med en person med Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom Àr den vanligaste av alla demenssjukdomarna. Den kallas Àven för de anhörigas sjukdom, eftersom en hel familj drabbas om nÄgon familjemedlem fÄr denna diagnos. Att drabbas av Alzheimers sjukdom kan innebÀra en stor förÀndring för alla inblandade. NÀr en mÀnniska drabbas av kronisk sjukdom, förÀndras hela livssituationen, bÄde för den drabbade och dennes familj. Syftet med studien var att beskriva hur de nÀrmast anhöriga upplever att leva med en person drabbad av Alzheimers sjukdom.
FörÀldrars upplevelse av att ha barn med kronisk sjukdom: en litteraturstudie
Syftet med litteraturstudien var att beskriva förÀldrars upplevelse av att ha barn med kronisk sjukdom. Fjorton vetenskapliga artiklar analyserades enligt kvalitativ innehÄllsanalys. Analysen resulterade i fyra kategorier: att stiga in i en ny verklighet i samband med barnets diagnos, att kÀnna isolering och lÀngtan att leva ett normalt liv, att kÀnna ilska, frustration och sorg men Àven glÀdje och stolthet och att ha ett behov av organisation och kontroll. FörÀldrarna kastades in i en vÀrld de aldrig upplevt. KÀnslor av att ingen gav stöd till familjen framkom.
Att leva med kronisk hepatit C.
Hepatit C Àr en smittsam blodsjukdom som kan utvecklas till ett kroniskt tillstÄnd. Kombinationsbehandlingen vid kronisk hepatit C Àr mycket krÀvande och pÄverkar patienternas liv psykiskt, fysiskt och socialt. Biverkningarna leder till att mÄnga vÀljer att avbryta sin behandling i förtid. Kunskapen om hur det Àr att leva med kronisk hepatit C Àr begrÀnsad. För att ge patienterna den omvÄrdnad som de behöver Àr det av betydelse att öka sjuksköterskornas förstÄelse av patienternas upplevelser.
Hur pÄverkas familjelivet av en Aspergerdiagnos? : En kunskapsöversikt
Syftet med denna kunskapsöversikt var att undersöka hur tidigare forskning beskriver hur familjer med ett barn med en Aspergerdiagnos pÄverkas. Denna kunskapsöversikt har baserats pÄ en rad vetenskapliga artiklar som publicerats mellan Ären 2007-2012. VÄr strÀvan har varit att sammanstÀlla befintlig forskning i en kunskapsöversikt för att ÄskÄdliggöra denna forskning. I studien undersöktes vad olika artiklar pÄvisat för resultat gÀllande hur familjen pÄverkas av att ha ett barn med Aspergers syndrom. De teoretiska utgÄngspunkterna har vari tcopingteorin och stÀmplingsteorin.
En beskrivning av distriktssköterskans Ă„tgĂ€rder för att minska recidiv av venösa bensĂ„r.Â
SammanfattningBakgrund venösa bensÄr Àr en ofta förekommande diagnos i primÀrvÄrden. MÄnga patienter med venösa bensÄr fÄr recidiv av sina sÄr. Det Àr viktigt att öka kunskapen om vilka omvÄrdnadsÄtgÀrder distriktssköterskan har att tillgÄ för att minska risken för recidiv av venösa bensÄr. Lyckas distriktssköterskan i sitt förebyggande arbete förbÀttras patientens livskvalitet. Syftet med studien var att beskriva distriktssköterskans förebyggande omvÄrdnadsÄtgÀrder för recidiv av venösa bensÄr.
Stöd och undervisning till förÀldrar vars barn nyligen diagnostiserats med diabetes mellitus typ 1
Diabetes mellitus typ 1 (T1DM) drabbar cirka 700 barn under 15 Är i Sverige varje Är, vilket har medfört att kraven pÄ hÀlso- och sjukvÄrdens resurser angÄende diabetesomvÄrdnad har ökat. Syftet med uppsatsen var att beskriva interventioner till förÀldrar vars barn nyligen diagnostiserats med T1DM, dÄ livet förÀndras avsevÀrt nÀr barnet diagnosticeras med en kronisk sjukdom. Den tillÀmpade metoden var en litteraturstudie med en modifierad form av innehÄllsanalys. Data som anvÀndes samlades in genom en databassökning av vetenskapliga artiklar, utifrÄn databaserna Cinahl och Medline. Sökningen utfördes med hjÀlp av sökord relaterade till studiens syfte.
Antibiotikaförskrivning inom tandvÄrden, en studie pÄ TandvÄrdshögskolan i Malmö
I tidigare studier har det konstaterats att tandlÀkare generellt sett har bristande
kunskaper nÀr det gÀller indikationer för antibiotikabehandling. Man har Àven kunnat
se en tendens till överförskrivning.
Syftet med studien var att undersöka hur antibiotikaförskrivningen pÄ
TandvÄrdshögskolan i Malmö ser ut. För att uppnÄ detta tittade vi pÄ indikationer och
preparat vid antibiotikaförskrivning. Totalt granskades 609 förskrivningar frÄn
daganteckningar pÄ TandvÄrdshögskolan i Malmö mellan Ären 2010 och 2012. I
studien ingick 85 tandlÀkare.
Det vanligaste preparatet vid behandling var KĂ„vepenin.