Sök:

Sökresultat:

12 Uppsatser om Nyinvestering - Sida 1 av 1

Analys av kompressorer i system 751 på Ringhals AB, block 1

Ringhals AB upplever att de har stora underhållskostnader på tre kompressorer som försörjer system 751 med tryckluft. Rapportens syfte är att ta fram ett beslutsunderlag för att kunna motivera en Nyinvestering. Underlaget ska innefatta bl.a. en underhållskostnad för kompressorerna, vilka de vanligaste felen är samt en rekommendation till lämplig utbytesinvestering.En sammanställning av underhållskostnader har genomförts för att sedan ställa i jämförelse med en Nyinvestering. Då driftsäkerheten för Ringhals AB är av största prioritet, undersöktes vilka de vanligaste felen är som uppkommer samt hur ofta underhållsinsatser krävs.

Chaos Paintball : -En investering och finansieringsbedömning

 I uppsatsen "Chaos Paintball, en investerings- och finansieringsbedömning" har en undersökning gällande en Nyinvestering och finansieringen avseende nya aktiviteter och en byggnad genomförts. Undersökningen har utförts genom att tre olika byggnadsalternativ har tagits i beaktande och beräkningar på byggnadsalternativen har gjorts. Företagets planerade aktiviteter har undersökts genom att, med hjälp av kalkyler, genomföra beräkningar. Detta har lett fram till en rekommendation om vilka aktiviteter som företaget bör genomföra och satsa på. Undersökningarna har gjorts genom att intervjua företagets ägare, en byggfirma, en bank samt beräkningar av olika investeringskalkyler. Syftet med uppsatsen är att undersöka om det är ekonomiskt lönsamt för företaget att starta upp nya aktiviteter och att investera i en byggnad.Vi har dragit slutsatsen att företaget bör genomföra alternativet där en varmdel byggs till i en befintlig byggnad.

Investeringskalkyl för en ny såglinje : en rapport om investeringskalkylering

This report presents an investment calculation based on an assumed initial investment of a new saw line to an existing sawmill. In order to get as close to reality as possible, we have received data material from northern forest owners who recently made an initial investment in their sawmill in Kåge. In order to calculate and evaluate investments are several different methods, but we, we have chosen to use the discounted cash flow method. The method sums up with the help of a fixed cost of capital together with any future costs and revenues, thereby giving a present value of the investment. We also do a sensitivity analysis to examine how selected factors affect the investment research they change. The study is carried out to a fictitious investment, and therefore the result should not only be studied as a result of the figures. The purpose of this study was that with the help of an investment calculation studying the profitability of a hypothetical investment, and by means of a sensitivity analysis to study the sensitivity of investment to changes. The result demonstrates that the calculations according to the present value method requires a lot of information of the prospective investment.

Energisystemanalys : Volvo Cars Uddevalla

Den här rapporten är ett examensarbete utfört för Volvo Cars Uddevalla vid Linköpings tekniska högskola. Vår uppgift har varit att hjälpa Volvo Cars Uddevalla med att starta arbetet med energieffektivisering. Det gör vi genom att undersöka vilka möjligheter till energieffektiviseringar som finns för att minska framförallt elanvändningen. Vi har föreslagit ett antal effektiviseringsåtgärder genom att titta på de mest energiintensiva processerna på fabriken och målet för elanvändningen är att minska den med 50 procent.Effektiviseringsåtgärderna har tagits fram genom att leta systemfel, som i princip alltid finns inom ett företag, och genom att undersöka om icke elspecifika processer kan konverteras till bränslen. Det är framförallt stödprocesserna som undersökts eftersom det oftast är bland dem de största systemfelen finns.En uppskattning har slutligen utförts för hur stor energianvändningen blir efter genomförda förändringar.

Kartläggning av tekniska och processrelaterade problem och dess utvecklingsmöjligheter vid biogasanläggningar

Biogasanläggningar, som behandlar fler än en typ av substrat, så kallade samrötningsanläggningar, är relativt unga anläggningar. De första byggdes under tidigt 90-tal och står idag för omkring 28% av Sveriges totala biogasproduktion. Felaktigt inkommande material och det matavfall som tas in som substrat ställer höga krav på anläggningarnas utrustning, med därtill kopplade problem. Syftet med detta examensarbete var att genom intervjuer genomföra en kartläggning av befintliga tekniska och processrelaterade problem för två biogasanläggningar med samrötning samt en förbehandlingsanläggning. För att undersöka alternativa tekniker och utrustningar till identifierade problem genomfördes litteraturstudier och kontakt togs med leverantörer av biogasutrustning.

Grävmaskinsstyrning med en eller två GNSS-mottagare

Dagens allt högre krav på effektivisering inom byggbranschen har lett till att företagens maskinparker måste moderniseras för att ligga i framkant. Moderniseringen kan vara av olika karaktär däribland införandet av dubbla satellitmottagare på grävmaskiner som NCC Construction vill ha undersökt.Ett införande av grävsystem med satellitbaserad maskinstyrning, GNSSstyrning, påstås bidra till bland annat effektiviseringen samt en högre noggrannhet. Denna rapport är en jämförelse av det relativt nya systemet som använder två mottagare med det i dagsläget ofta förekommande systemet med enbart en mottagare.Jämförelsen har gjorts genom fältmätningar, beräkningar baserade på teoretiska modeller samt intervjuer med, inom området, kunnig personal. Rapporten tar även upp ekonomiska aspekter, där beräkningarna är förenklade, för att kunna få en överskådlig bild av kostnaderna och möjliga besparingar för en eventuell framtida investering.Att uppgradera till grävsystem med dubbla GNSS-mottagare visade inte någon större förbättring vid positionering av skopan. Detta trots att en teoretisk analys visar att positioneringen bör förbättras avsevärt.

Robotsvetsning av detaljer på lösplåt

Examensarbetet är utfört på BAE Systems Hägglunds som är lokaliserat i Örnsköldsvik. Förstudien behandlar en Nyinvestering av en robotcell som ska svetsa fast detaljer på plåtar. Idag svetsas detaljerna på plåtarna med en manuell svetsoperation. Det är tänkt att investeringen ska genomföras under semestern 2007 om en tillfredställande lösning hittas. Investeringen i robotcellen är ett nödvändigt steg för att behålla produktionen inom företaget till lägsta möjliga kostnad.

Utveckling av svetsprocess: en förstudie om framtida
svetsning av stödaxeländar hos Ferruform, ett
verkstadsföretag i Scaniakoncernen

Ferruform är ett verkstadsföretag i Luleå som tillverkar ramkomponenter och axlar till framförallt Scanias lastbilar och bussar. Ferruform tillverkar bland annat stödaxlar, vilka är fordonskomponenter som bär upp hjulpar utan drivning. En viktig tillverkningsmetod i Ferruforms stödaxeltillverkning är svetsning. I en av svetsprocesserna fästs så kallade axeländar på stödaxlarna. Maskinen som Ferruform använder till svetsning av axeländar är mycket nära att överskrida sin tekniska livslängd, vilket resulterar i allt sämre driftsäkerhet och bristande produktkvalitet.

Utveckling av testutrustning för SKF Actuation System
(Göteborg) AB

Examensarbetet behandlar nyframtagning av testutrustning för ställdon. Beställare av examensarbetet är SKF Actuation System AB i Göteborg. De utvecklar och monterar linjära elektromekaniska ställdon för olika typer av applikationer. Högre krav från företagets kunder, både från externa och interna, har medfört att företagets testutrustning upplevs omodern. Examensarbetet behandlar CAT sortimentet som tillhandahåller flexibla ställdon till låg kostnad.

Produktionsprocessen : för valsservice hos Metso Paper AB

För att skaffa sig en uppfattning om det framtida servicebehovet av sym- och sugvalsar har antalet valsar som Metso Paper AB tillverkat tagits fram ur en databas. De övriga valstyperna som t.ex. tambourvalsar anses vara konstanta. Ur databasen har specifik information om valsarna tagits fram som t.ex. tillverkningsår och valstyp.

Vallmaskiners ekonomiska livslängd : underhållskostnadens inverkan på reinvesteringstidpunkten

Högre driftskostnader och lägre avräkningspris på mjölk har gjort att lönsamheten inom svensk mjölkproduktion har sjunkit. Genom grovfoder, exempelvis ensilage, får mjölkkorna den största delen av sitt dagliga näringsbehov. För att korna ska hålla en hög produktivitet måste grovfodret ha rätt kvalitet. Detta kräver att grovfodret skördas vid optimal tidpunkt vilket i sin tur ställer krav på maskiner med lämplig kapacitet. Av mjölkproducenternas produktionskostnad utgör maskinkostnader en hög andel.

Strösystem inom mjölkproduktion

Dagens lantbruk blir allt mer mekaniserat och tunga manuella arbeten byts ut mot maskiner eller automatiska system. Målet med denna uppsatts är att få fram för- och nackdelar med några av de strösystem som finns på marknaden, var olika strösystem lämpar sig bäst och om det är skillnader i strö- och tidsåtgång. Detta ska sedan kunna vara en grund för lantbrukare vid Nyinvestering. Ströprocessen är det minst mekaniserade momentet inom dagens djurproduktion. Arbetet med ströning är monotont och kan innebära hälsorisker. Dammet från strömedel kan bland annat skapa hudirritationer, sömnproblem och andnöd. Förutom hälsorisker kan arbetet även orsaka risk för personskador då arbetet sker inne bland djuren. Utvecklingen av automatiska och mekaniserade strösystem har pågått under en längre tid och idag finns ett flertal olika alternativ på den svenska marknaden.