
Sökresultat:
470 Uppsatser om Nutrition supplement - Sida 22 av 32
Universitetsstudenters kostvanor : En tvärsnittsstudie om en grupp universitetstudenters upplevda kostvanor och kunskap i ämnet samt hur de upplever hälsotrenden.
Background:Studies show that when nurses are experiencing problems in the care of non-Swedish speaking patients, it is often due to obstacles in the communication. Studies also show that a prerequisite for adequate care is that there is a basis for a direct communication. Nurses perceive interpreters as an important link to the patient when they do not share a mutual language, the nurses perceive interpreters as a bridge in the conversation.Aim:The purpose of the study is to describe nurses' experiences of the quality of assessments done with the help of an interpreter.Method:The study was conducted through interviews with ten nurses, working at psychiatric clinics. Qualitative content analysis was used for the analysis, which resulted in five categories.Results:The analysis resulted in one theme: "it´s the interpreter who tells me and have not the feeling that the patient has" and five categories: "shades of the language", "conversation structure", "the interpreter's competence", "interpreting implementing" and "the interpreter's gender and origin". The nurses experience working with interpreters as a challenge.
Strategier för att förebygga viktuppgång hos kvinnor i samband med rökstopp
Viktuppgång i samband med ett rökstopp är ett problem som i stor utsträckning är mer påtagligt hos kvinnor, som själva anger detta som ett problem. På grund av detta börjar kvinnorna många gånger att röka igen. Det är då sjuksköterskan kan använda kunskap och resurser för att motivera och stötta kvinnan att vidmakthålla sitt rökstopp. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka vilka förebyggande strategier sjuksköterskan, i det dagliga arbetet, kan använda sig av för att förhindra viktuppgång hos kvinnor i samband med ett rökstopp. Metoden är en litteraturstudie där de tio artiklarna, som ligger till grund för vårt resultat, hittades via databaserna PubMed och CINAHL.
Uppfattning om information avseende kost och fysisk aktivitet vid adjuvant behandling mot bröstcancer
Aim: To describe perceptions about written and verbal information regarding diet and physical activity in women with breast cancer and to study possible differences between ages and perception. Method: A cross-sectional study was conducted and consisted of 57 women with breast cancer stages I-III who started adjuvant chemotherapy within a year (2007-2008). A questionnaire, regarding their perceptions about the written and verbal information they had received about diet and physical activity, was responded to three months following treatment completion. Between 67-93 % of the participants responded to the questions. The answers was analyzed with descriptive statistics and Mann Whitney U-test.
Hur skattar överviktiga barn och tonåringar sin aktivitetsnivå? : En jämförelse mellan aktivitetsdagbok och accelerometer
Objective:This study aimed to investigate the correlation between physical activity level (PAL), measured with activity diary and accelerometer, among overweight and obese children and adolescents. The aim was also to study differences in PAL between girls and boys.Design:55 children and adolescents, whom been subjected to a physical activity registration with a physical activity diary and accelerometer during three or four days, were included in this study. From the data received from the children?s journal records PAL was calculated and compiled for statistic analysis.Results:The results of the study showed that the children underestimated their physical activity level when measured with activity diary, in comparison with the physical activity level measured with accelerometer. Differences between girl and boys PAL values were not statistically significant, although the girls PAL values from the accelerometer, but not from the activity diary, reached a moderate activity level according to Nordic nutrition recommendation.
Patientens nutritionsproblem och upplevelser av matsituationen efter stroke
Dagens samhälle befinner sig under ständig förändring och utveckling. Idrottsrörelsen satsar nu på olika sätt på föreningsutveckling, det är utveckling av detta slag som denna rapport kommer att titta närmare på. Syftet var att studera seglingsföreningar i ett distrikt i södra Sverige som fått bidrag ur Idrottslyftet för föreningsutveckling. Studien hade även till syfte att se vilka mål dessa seglingsföreningar hade med sin utveckling, samt vad de upplever möjliggör och hindrar den utvecklingen. De frågeställningar som låg till grund för undersökningen var: Vilka mål har de seglingsföreningar som arbetar med föreningsutveckling? Hur är utvecklingsarbetet organiserat? Vad möjliggör och hindrar utvecklingen? Empiri samlades in genom intervjuer med representanter ifrån de aktuella seglingsföreningarna.
Optimering av påstorkning : Från behov till färdig konstruktion
This thesis describes the redesign ofequipment designed for drying bags thatis used in Fresenius Kabis´manufacturing of their nutritionmedicine in Uppsala. The need of thistask arise during the start of thedevelopment of a new packaging line werethis equipment were meant to be used. Anevaluation of the bagdryers capacity andcapability was necessary.The work started with gathering ofinformation from suppliers of the usedcomponents and from the responsibleengineers for this equipment. Aneducation to learn how the equipmentworked and how to operate it were taken.That was followed by the creation of astudy plan were the tests were plannedto test different parameters effect onthe drying result and to see if thebagdryer managed to handle the bags ofthe correct format in the pace that theequipment should be designed for.The test results detected a need ofdesigning a unit with a function thatholds the bags in place while passingthrough the dryer in order to attainhigh quality results. The results werelater used for optimization of thedesign.
Topprestation
To achieve peak performance as a young elite athlete, there are many psychological andphysical factors that have impact on human?s performance. Factors that affect theperformance interplay and interact must work to maintain ability to perform at its peak.The purpose of this study is to examine the factors that contribute to peak performance.Data collection method of the study has been done with a questionnaire, addressed toyoung elite athletes on a secondary school. It was 87 respondents who participated onvoluntary and anonymously conditions. The respondents consisted of men and womenbetween 16 and 19 years old.
"Jag tycker det är en snäll typ av marknadsföring" : - En kritisk diskursanalys om content marketing i podcasts.
The aim of this study was to investigate in what way content marketing can be understood through podcasts as an alternative marketing tool. The material which the study was based on is Ölpodden, a podcast initiated by Carlsberg Sweden. The study intended to shed light on the interdiscursivity that emerges when brands are communicated through podcasts. Another aim was to understand how relationships and identities are constructed through the podcast by examining its intended audience. In order to achieve this a critical discourse analysis was used as both underlining theory and comprehensive method.
Patientens välbefinnande i den perioperativa vårdprocessen - en litteraturstudie om preoperativ kolhydratsuppladdning
Att patienten skall fasta inför anestesi har varit rutin sedan anestesins barndom. Studier av patienters nutrition inför ett kirurgiskt ingrepp har visat att fastan inte får kroppen i den mest optimala metaboliska fasen inför operationsingreppet. En kolhydratsberikad dryck har tagits fram och införts som en av de preoperativa förberedelserna. Detta för att få patienten i rätt metabolisk fas när operationen startar och sedan underlätta det postoperativa förloppet för patienten. Syftet med litteraturstudien är att undersöka om, och i så fall hur den perorala preoperativa kolhydratsuppladdningen påverkar patientens välbefinnande under den perioperativa vårdprocessen.
Preventiva åtgärder mot osteoporos och osteoporosrelaterade frakturer
Osteoporos är en sjukdom som under de senaste decennierna ökat. I Sverige inträffar det cirka 70 000 osteoporosrelaterade benbrott varje år. Den största gruppen som drabbas är kvinnor efter menopaus. Syftet var att belysa faktorer som är av betydelse för prevention av osteoporos och osteoporosrelaterade frakturer hos postmenopausala kvinnor. Metoden var en systematisk litteraturstudie bestående av 10 vetenskapliga artiklar varav 9 baserade på kvantitativ och en på kvalitativ forskning.
Uppbyggnad och reglering av en pumpstation till ett injektionssystem
I was assigned to the thesis as part of a project GMA AB (Ground Machinery Applications AB) is running. The project aims to develop a new method for injection of drilled holes in rock walls. Currently, the injections usually involve cement but the basic idea of the project is to replace cement with a supplement called Silica sol.Silica sol is known as a gelling liquid. The gel time is controlled by a mixing of saline. Depending on the amount saline that gets mixed in, the gel time varies.
MAT PÅ 30 MINUTER! : Ett designförslag på hur seriellt berättande kan främja matlagningen för den unga nybörjaren i köket
Dagens ungdomar lagar för lite mat själva och konsumerar för mycket halv- och helfabrikat. De har växt upp i ett samhälle där snabbmaten är så lättillgänglig att de inte behövt eller känt behov av att lära sig laga mat, förutsatt att de inte har ett genuint intresse för matlagning. Denna brist på kunskap och erfarenhet kring matlagning resulterar i allt för ohälsosamma matvanor när de väl flyttat hemifrån och står på egna ben. När vi dessutom lever i en tid där skola, träningar och andra aktiviteter tar stor del av vår vardagliga tid, är den egna tiden i köket och viljan att försöka lära sig, något som lätt prioriteras bort. Syftet med detta examensarbete är därför att skapa ett designförslag, ett fiktivt supplement till ICA Bokförlags Rutiga Kokboken, som skall förbättra förutsättningarna för ungdomars vardagliga matlagning och därmed främja deras matvanor.
Den pedagogiska måltiden
Livsmedelverkets riktlinjer för Bra mat i skolan är det enda styrdokument som finns förskolmåltider. Där beskrivs hur pedagogisk måltid med fördel ska ingå i pedagogernasuppdrag. Studier har dock visat att pedagoger känner sig osäkra i sin roll under måltiden,vilket kan bero på pedagogernas brist på utbildning och kunskap om mat och nutrition. Fråganär hur lärare kan förväntas att agera som förebilder vid måltiden när det inte finns någraofficiella riktlinjer som stöd, eller när det inte finns professionell kunskap om mat ochnutrition?Syftet var att kartlägga pedagogernas syn på sin roll under den pedagogiska måltiden ochvilken inställning de har till denna.
Small scale dairy farming in Zambia
Milk yield levels in dairy cows are influenced by many factors such as nutrition, breed, health status, management and environment. This study was conducted among small scale farmers in Zambia, where the climate can be dry for up to six months per year and cause a lack of green pasture for livestock and on-farm produced feed. The purpose of this study was to identify management factors that can influence milk yield at small scale dairy farms in Zambia, and present advice that could improve productivity, without the need of expensive investments. The study included semi-structured questionnaires presented to the farmers (n=29) including questions about cattle management and milk production. Testing of somatic cell count (SCC) with DCC (DeLaval Cell Counter) from herd milk samples (n=56) and observation of housing and animal body condition on-farm was also made.
Healthier vegetables through temperature stress? : a review of Brassica oleracea
The objective of this report is to present a review of the studies which has been carried out up to days date concerning how temperature affects vegetables physiologically when it comes to their health inducing as well as quality reducing features. The essay therefore starts off with defining what is meant by the terms health promoting and quality reducing features. It then moves on to describe how different subspecies of Brassica oleracea, that is to say vegetables such as broccoli, cauliflower, Brussels sprouts and kale, is affected by temperature. B. oleracea was chosen because the species contains several commercially interesting subspecies and therefore provides a broad field even though only one species is assessed.