Sök:

Sökresultat:

1942 Uppsatser om Nationella inköpscentraler - Sida 14 av 130

LÀrares tankar kring sjunkande resultat i lÀsning : en kvalitativ intervjustudie utifrÄn internationella och nationella rapporter.

Den hÀr studien utgÄr frÄn en kvalitativ forskningsansats, dÀr vi valt att intervjua fyra stycken lÀrare. Syftet med studien Àr att synliggöra nÄgra lÀrares tankar kring de sjunkande resultat som visats i de internationella och nationella undersökningarna, som PISA, PIRLS och de nationella proven i Ärskurs 3. FrÄgestÀllningarna berör hur lÀrarna ser pÄ de negativa resultaten och om de upplever nÄgon förÀndring i elevers lÀsförmÄga. UtifrÄn detta har dÄ lÀrarna förÀndrat eller anpassat sin undervisning som en följd av de resultaten och pÄ vilket sÀtt i sÄdant fall? FrÄgorna berör Àven om de negativa resultaten pÄverkar lÀrarnas sjÀlvkÀnsla.Sammanfattningsvis visar analysen av studien att det har skett en förÀndring i elevers lÀsförmÄga.

Nationella proven i matematik? en tillgÄng för lÀraren? : Hur nÄgra lÀrare anvÀnder sig av resultaten pÄ de nationella proven i matematik

The purpose of this qualitative study is to investigate how some teachers make use of the results of the national tests in mathematics to plan their teaching. The questions are how they plan their teaching in mathematics and if they use the results of the national tests to compare with their own teaching.   Five teachers in mathematics has been interviewed. I have used unstructured interviews with open-ended questions, and I have been able to ask follow-up questions based on their answers. The analysis of the survey is made from a systems theory approach.  The result of the survey shows that teachers make use of student performance to look at their own teaching of the current group of students. However, there is not enough time to rehearse and repair the deficiencies discovered in the national tests, which for some is perceived as a stress factor.

Belöningssystem i företag med skillnader i nationella ÀgarförhÄllanden

Syftet med uppsatsen Àr att beskriva och analysera hur belöningssystemen Àr utformade i företag med skillnader i nationella ÀgarförhÄllanden. Detta exemplifieras med en jÀmförelse mellan svenskÀgda och amerikanskÀgda företag. Vi har anvÀnt oss av en deduktiv ansats genom hela uppsatsen. Uppsatsen bygger pÄ en kvalitativ fallstudie av fyra företag. VÄr insamlade data bestÄr av primÀr- och sekundÀrdata.

Svensk domstols hantering av EU-rÀtten : domstolens skyldigheter gentemot EU och faktiska genomförande av dessa

Sveriges intrÀde i EU 1995 har lett till mÄnga förÀndringar i det svenska rÀttssystemet. Svenska domstolar har dÀrmed fÄtt en ny arbetssituation och nya skyldigheter. Flera förÀndringar har skett i svensk processrÀtt, och grundlÀggande EU-rÀttsliga principer som de om direkt effekt och EU-rÀttens företrÀde framför nationell rÀtt, har stÀllt de nationella domstolarna inför flera utmaningar.Den mest grundlÀggande skyldigheten de svenska domstolarna har gentemot EU Àr förpliktelsen att inhÀmta förhandsavgörande frÄn EU-domstolen. SistainstansrÀtterna Àr skyldiga att göra detta nÀrhelst de Àr osÀkra pÄ tolkningen och/eller tillÀmpningen av en EU-rÀttslig bestÀmmelse. Detta Àr en lÄngtgÄende förpliktelse som endast har tvÄ undantag: det första Àr i de fall EU-domstolen redan dömt i ett identiskt fall (acte éclairé); det andra Àr dÄ den nationella domstolen anser att den EU-rÀttsliga bestÀmmelsen Àr tillrÀckligt klar och tydligt för att den sjÀlvstÀndigt ska kunna tillÀmpa den (acte clair).Dessa skyldigheter har lett till ett flertal problem för de svenska domstolarna.

Fördelning av kvarlÄtenskap vid arvsskifte : En analys av intergenerationella finansiella transfereringar

Syftet med uppsatsen Àr att skapa djupare förstÄelse för vilka skillnader som finns mellan finsk och svensk organisationskultur. Den avser att belysa utmaningar för en gemensam organisationskultur. Ytterligare ett syfte Àr att ge en teoretisk grund för vÄr magisteruppsats. Den kommer att utgöra en studie av organisationskulturen pÄ ett finsk-svenskt företag med utgÄngspunkt i de nationella skillnaderna.  För att undersöka finsk och svensk kultur har vi utgÄtt frÄn tvÀrkulturellisten Geert Hofstedes (1980) modell om hur det med hjÀlp av fem dimensioner gÄr att skilja nationella kulturer Ät. Vi har likasÄ anvÀnt generella teorier om organisationskultur, samt litteratur om Finlands respektive Sveriges kultur.

LÀra nytt eller lÀra om igen? : En lÀromedelsstudie i geometri pÄ grundskola och gymnasium.

Forskningsrapporter visar pÄ att elever idag tycker att matematikÀmnet Àr trÄkigt. Kan denna instÀllning bero pÄ att de inte fÄr utveckla sitt matematiska tÀnkande utan blir fast och arbetar med liknande mÄl och uppgifter för lÀnge? För att fÄ en grund till att svara pÄ denna frÄga försöker detta arbete ta reda pÄ i vilken mÄn ny kunskap inom geometri presenteras för eleverna under grundskolans Är 5 till och med gymnasiets matematik A samt i vilken utstrÀckning gammal kunskap repeteras som om den vore ny. I arbetet har lÀroplaner, lÀromedel och nationella prov studerats.Undersökningen har studerat hur grundskolelÀromedlet Mattestegen och gymnasielÀromedlet Matematik 4000 kurs A tar upp geometri. Resultatet visar att det faktum att den positiva instÀllningen till matematik avtar genom grundskolan frÄn Är 5 till Är 9 inte kan förklaras med att matematiken upprepas genom grundskolÄren.

Barnets bÀsta utifrÄn olika perspektiv

Barnkonvention som prÀglas av idén om barnets bÀsta har fÄtt stort gensvar i mÄnga lÀnder. Dokumentet har ratificerats av alla vÀrldens stater utom USA och Somalia och dÀrmed fick idén om barnets bÀsta och barnets rÀttigheter rÀttens stöd. Syftet med uppsatsen Àr en granskning av vad barnets bÀsta innebÀr, hur barnets bÀsta ses utifrÄn olika internationella och nationella perspektiv, vad domstolarna anser med barnets bÀsta och hur barnperspektivet tolkas. I arbetet anvÀndes juridisk metod och en jÀmförelse av begreppet barnets bÀsta i Sverige och Ryssland. Varför har svenska barn fina leksaker samtidigt som ryska barnhemsbarn fÄr klara sig pÄ 80 öre per dag? Det viktigaste Àr inte att lÀnderna ratificerat barnkonventionen utan hur den införlivats i nationella lagstiftningen.

Same same but different : Hur lÀrare bedömer samma elevtext

Bedömning och betygsÀttning av elevers arbeten Àr en stor arbetsuppgift för lÀrare. Men hur tillförlitliga Àr betygen som ges och i synnerhet de i de nationella proven? Syftet med min uppsats har dÀrför varit att undersöka om det finns skillnader mellan olika lÀrares bedömning och betygssÀttning av samma texter frÄn de nationella proven samt att försöka förstÄ varför utfallet blir som det blir.Som metod har jag anvÀnt mig utav ett frÄgeformulÀr som Àr en kvantitativ metod och intervjuer som Àr en kvalitativ metod samt komparation. Materialet har bestÄtt av fyra elevtexter frÄn nationella provets uppsatsdel i svenska, Ärskurs 9 frÄn vÄrterminen 2012. Vidare Àr metoden frÄgeformulÀr Àven tvÄ materialdelar dÄ det har fungerat bÄde som en mall samt som resultatgivare frÄn informanterna som bestÄr utav fyra högstadielÀrare i svenska.

BosÀttningsbegreppets betydelse betrÀffande socialatrygghetsförmÄner

Inom EU förekommer varierande anslutningsvillkor till de nationella socialförsÀkringssystemen. RÀtten till vissa förmÄner Àr kopplade till arbete och inbetalningar av sociala avgifter, medan bosÀttning Àven kan fungera som tillhörighetsgrund. I Sverige Àr socialförsÀkringen uppdelad i tvÄ grenar, nÀmligen förmÄner som grundar sig pÄ bosÀttning samt förmÄner som Àr arbetsbaserade och grundar sig pÄ arbete i Sverige. BosÀttning utgör sÄledes ett reellt försÀkringsvillkor för att omfattas av den bosÀttningsbaserade försÀkringen. En neutral utgÄngspunkt för bosÀttningsbedömningen i svensk rÀtt Àr huruvida personen Àr att betrakta som bosatt enligt folkbokföringslagen (1991:481) och dÀrmed Àr folkbokförd i Sverige.

Vad Àr syftet med slöjden? What is the purpose of slojd?

Studiens syfte i korthet har varit att ta reda pÄ hur slöjdlÀrare tolkar den nationella kursplanen för slöjd i en vidare bemÀrkelse Àn sjÀlva hantverkskunnandet. I detta syfte har sex slöjdlÀrare med olika bakgrund intervjuats. Inledningsvis har i arbetet gjorts en översikt över slöjdÀmnets historia, forskning kring praktiskt och intellektuellt arbete i förening och den rÄdande samhÀllssynen pÄ kunskap. Sedan har en tolkning av den nationella kursplanen för slöjd gjorts utifrÄn mitt eget perspektiv och Àven de intervjuade slöjdlÀrarnas. Resultatet som framkommit pekar pÄ att slöjdÀmnets egentliga nytta Àr större Àn sjÀlva hantverkskunnandet, men svÄr att definiera, och att Àmnets lÄngsiktiga syfte behöver tydliggöras.

Diego Rivera och Frida Kahlo : en undersökning av ett popularitetsskifte

Med denna uppsats har jag Àmnat att undersöka det skifte i popularitet och berömmelse som har skett mellan Diego Rivera och Frida Kahlo, vilka var ett par under stora delar av sina respektive liv. Vid tiden dÄ de verkade var Rivera den mest erkÀnde av de bÄda, men med 1900-talets senare hÀlft har Kahlos berömmelse kommit att bli vidstrÀckt. Detta skifte har jag undersökt genom att studera konstnÀrernas liv och konstnÀrskap i ljuset av sÄvÀl nationella som internationella omstÀndigheter vid tiden för konstnÀrernas verkande, och dÀrefter studerat Ären som följer deras död. DÄ har jag Äterigen tagit hÀnsyn till internationella sÄvÀl som nationella perspektiv, och faktorer sÄsom stil, politik och kulturella företeelser har undersökts för att klarlÀgga hur, nÀr och varför detta popularitetsskifte sker..

Organisationskulturens pÄverkan pÄ samarbete: Hofstedes
dimensioner utifrÄn ett branschperspektiv

Kultur kan skilja sig organisationer emellan, detta kan bli ett hinder i att förstÄ varandra och samarbete kan eventuellt bli lidande dÄ det uppstÄr missförstÄnd i kommunikationen. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om organisationskulturen pÄverkar samarbetsförmÄga. I undersökningen har vi valt att undersöka skillnaden mellan en samarbetsvillig respektive osamarbetsvillig bransch, bilindustrin och byggindustrin. Syftet nÄddes genom att undersöka branschkulturen pÄ universitetsnivÄ, med programstudenter som representerade respektive bransch. Uppsatsen baseras pÄ en kvantitativ undersökning i form av enkÀtundersökning och bygger pÄ uppgifter frÄn ett flertal studenter.

FrÄgor som stÀlls inför datortomografi med intravenösa jodkontrastmedel : en enkÀtstudie

Bakgrund: Förutom de diagnostiska fördelarna med jodkontrastmedel finns det samtidigt risker. Nedsatt njurfunktion, diabetes och hjÀrtsvikt Àr nÄgra av de riskfaktorer som kan leda till att patienten drabbas av en kontrastmedelsinducerad njurskada. Allergi och astma utgör riskfaktorer för en akut överkÀnslighetsreaktion. Tyreoideafunktion, graviditet och lÀkemedel Àr andra faktorer som Àr viktigt att ta reda pÄ för att undvika negativa effekter av jodkontrastmedel. I Sverige finns nationella rekommendationer samt utarbetade frÄgeformulÀr som ska förebygga de negativa effekterna.

SpeciallÀrares undervisning för elever i matematiksvÄrigheter pÄ högstadiet

Älander, Eva (2011): De nationella proven i svenska ? hur pĂ„verkar de undervisningen i Ă„rskurs 9? Examensarbete i didaktik. LĂ€rarprogrammet. Akademin för utbildning och ekonomi. Högskolan i GĂ€vle. SammanfattningDetta Ă€r en studie om det nationella provet i svenska för Ă„rskurs 9.

Implementering av de nationella riktlinjerna för handlÀggning av idrottsrelaterad hjÀrnskakning: En enkÀtstudie

Bakgrund: Idrottsrelaterad hjÀrnskakning (commotio cerebri) Àr vanligt inom fotboll, handboll och ishockey. Forskning visar att ett mindre trauma mot huvudet kan vara tillrÀckligt för att klassificeras som hjÀrnskakning. Svenska riktlinjer har utformats för handlÀggning av hjÀrnskakning, dÀri ingÄr en rehabiliteringsmodell som kallas ?hjÀrntrappan?. Det Àr viktigt att en hjÀrnskakning uppmÀrksammas tidigt för att minska risken att Ädra sig ytterligare en hjÀrnskakning eller annan extremitetsskada.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->