Sök:

Sökresultat:

1852 Uppsatser om Musik och hälsa - Sida 17 av 124

Att lyssna pÄ film : (en nÀrlyssning av) musiken i Fantastic Mr. Fox

Denna avhandling tar upp filmmusiken i Fantastic Mr. Fox.Syftet Àr mer specifikt att ta reda pÄ vad musiken har för funktion i filmen, hur man anvÀnder musiken för att hjÀlpa till att föra fram handlingen och varför anvÀnder man sig av bÄde egen komponerad musik och redan befintlig musik.Urvalet av lÄtar Àr grundat pÄ hur stor betydelse de har för samspelet mellan musik och bild.Metoden som Àr anvÀnd Àr ett nÀrstuderande, eller snarare ett nÀrlyssnande, av musiken i filmen med hjÀlp av teoretisk grund i tidigare forskning och litteratur.Texten behandlar dels de lÄtar som Àr specifikt komponerade för filmen och dels de som Àr tagna utifrÄn, det vill sÀga redan befintlig musik, som har anvÀnts i filmen.Genom en diskussion utrönas ocksÄ det olika musikala bestÄndsdelarnas viktigare element dÀr diskussionen utmynnar i en jÀmförelse mellan de tvÄ musikala huvudgrupperna, det vill sÀga de sammanstÀllda (de redan befintliga) lÄtarna och de sammansatta (de speciellt komponerade) lÄtarna.Avhandlingen slutar med att diskutera olika metoder man kan anvÀnda sig av för att studerna musiken i Fantastic Mr. Fox och Àven att förklara resultaten i analysen mer djupgÄende..

Att Àga sin musik : En kvalitativ studie av förhÄllandet mellan det privata musiklyssnandet och den spelade repertoaren hos Àldre elever pÄ musik-/kulturskolan

Denna studie har till syfte att undersöka privata musiklyssningsvanor och hur dessa förhÄller sig till det egna musicerandet hos gymnasielever som tar instrumentallektioner pÄ kommunala musik-/kulturskolan, samt hur dessa vanor pÄverkas av instrumentalundervisningen. Det teoretiska perspektivet Àr hÀmtat frÄn sociologen Thomas Ziehe och handlar om hur ungdomar bygger upp sina identiteter i dagens samhÀlle. Som en bakgrund till undersökningen presenteras dels tidigare forskning om ungdomars musiklyssning, dels forskning om kommunala musik-/kulturskolan. Studien bestÄr av fem kvalitativa forskningsintervjuer med gymnasieelever i en svensk smÄstad. Resultatet visar att ungdomarna Àgnar en stor del av sin fritid Ät att lyssna pÄ musik och att den frÀmsta musikkÀllan idag Àr Spotify.

Den musikaliska intelligensen

Jag har i min uppsats studerat begreppet intelligens utifrÄn Howard Gardners teori om de sju intelligenserna. Mitt syfte med denna uppsats Àr att beskriva de sju intelligenserna med fokus pÄ den musikaliska intelligensen. Jag har Àven tittat pÄ hur musiken pÄverkar inlÀrningen i skolan och hur man kan anvÀnda sig av musik som ett hjÀlpmedel i undervisningen. Arbetet bygger pÄ kv.

Samling kring en musikstund : Barns möte med musik i förskolan

I min undersökning har jag valt att undersöka hur musik anvÀnds i förskolans verksamhet. Undersökningen baserar sig pÄ litteratur, observationer (som dessutom filmats) och efterföljande kvalitativa intervjuer med ansvariga för musikstunden, jag har besökt fem olika förskolor.Resultatet i min undersökning visar att samtliga respondenter tycker att musik Àr en viktig del av förskolans verksamhet och de anvÀnder sig av musik bÄde som mÄl (att berika barnens liv) och som verktyg (förbÀttra barnens sociala utveckling, inför skolan t ex). Men flera av respondenterna i mitt arbete Àr oroliga inför framtiden eftersom kommunen vill att barngrupperna ska bli större men Àven dÀrför att personalen tvingas att arbeta med mer administrativa delar som de kÀnner tar tid frÄn barngrupperna. PÄ sikt medför detta, enligt deras uppfattning, att Àven musiken i verksamheten blir lidande eftersom personalen kÀnner sig stressad och otillrÀcklig..

FörskollÀrarens pedagogiska arbete i musikens vÀrld: En studie om förskollÀrares tankar om musik som metod och verktyg

Intentionen med detta arbete har varit att undersöka hur musik anvÀnds som ett verktyg och en metod för lÀrande pÄ förskolor i en kommun med musikprofil. Efter avklarade intervjuer har vi samlat ihop vÄr empiri för nÀrmare analys och bearbetning och dÀrefter kategoriserat det centrala för vÄr studie. Det som framkommit i studiens resultat Àr att musik frÀmst ses som en glÀdjekÀlla, men ocksÄ som kultur- och individförstÀrkare genom individuell utveckling, sÄsom sjÀlvförtroende och sjÀlvkÀnsla enskilt och tillsammans med andra i en sociokulturell gemenskap. Musik anses vara ett bra verktyg och en bra metod för att förmedla kunskap och förstÄelse inom andra Àmnen i förskolans verksamheter, tillexempel genom temaarbeten och kunskapsförstÄelse i matematik och sprÄkinlÀrning. Slutsatsen av denna studie Àr att pedagogerna Àr medvetna om musikens utvecklingspotential i lÀrandesammanhang, att de Àven anser att de borde anvÀnda sig mer av den som ett lÀrandeverktyg i det dagliga arbetet..

Dramatiska sÄngfÄglar - en studie om hur profilen Teater och Musik genomsyrar verksamheten pÄ en utvald förskola

Vi har valt att ge vÄrt examensarbete namnet ?Dramatiska sÄngfÄglar?. En studie om profilen Teater och Musik genomsyrar verksamheten pÄ en utvald förskola. ?Dramatic songbirds?.

Musik- och kulturskolan : Olika sÀtt att se pÄ frivillig musikundervisning

Undersökningens syfte Àr att fÄ djupare förstÄelse och insikt i vilken uppgift musik- och kulturskolan har i samhÀllet. UtifrÄn detta syfte Àr avsikten att fÄ en inblick i vilka arbetsmetoder som anvÀnds för att rekrytera, behÄlla och utveckla elever samt att fÄ kunskap om olika faktorer som pÄverkar kursutbud och utveckling av skolan. Jag har i min undersökning gjort kvalitativa intervjuer med sex skolledare frÄn olika musik- och kulturskolor i Sverige. Studien utgÄr frÄn olika teorier om musik- och kulturskolans utveckling och förÀndring samt teorier om förÀndringar i skola och samhÀlle.   I resultatet visas att det finns flera olika förvÀntningar pÄ musik- och kulturskolan vilka skiftar frÄn skola till skola och frÄn kommun till kommun. PÄ nÄgra av de i studien medverkande skolorna finns det en tydlig politisk styrning, medan andra skolor nÀstan helt saknar en sÄdan styrning.

Kan musik frÀmja hÀlsa? - en litteraturstudie om musikens effekter pÄ vÀlbefinnande

Bakgrund: FrÀmjandet av hÀlsa faller inom sjuksköterskans ansvarsomrÄde. DÄ vÀlbefinnande kan ses som en bestÄndsdel i hÀlsa Àr det sjuksköterskans uppgift att ta reda pÄ vad som bidrar till vÀlbefinnande hos den enskilda patienten. Det finns ett stort intresse för komplementÀra metoder i hÀlso- och sjukvÄrd. Musik Àr ett eget sprÄk som kan underlÀtta kommunikation och skapa kÀnsla av tillhörighet. Upplevelsen av musik Àr individuell och musikterapi skulle genom sin lugnande effekt kunna verka som ytterligare en metod vid behandling av sjukdom hos mÄnga mÀnniskor.Syfte: Syftet med föreliggande arbete Àr att belysa effekter av musik som komplementÀr metod i omvÄrdnad.Metod: Som metod har en litteraturstudie genomförts dÀr bÄda författarna gemensamt granskat kvantitativa artiklar som berör Àmnet musik som komplementÀr metod.

Hur ska jag fÄ tryck i basen? : Skillnader att mixa bas, bastrumma och andra basinstrument i danceliknande musik i jÀmförelse med övrig populÀrmusik

Uppsatsen gÄr ut pÄ att undersöka om det finns skillnader pÄ tekniker som anvÀnds vid mixning av basinstrument i musik avsedd att spelas pÄ dansgolv som t.ex. house, trance, hip hop, R nŽB, osv. och annan musik som vanligen spelas pÄ radio, TV, Mp3-spelare, bÀrbara datorer osv. som rock, metal, jazz, pop, osv. Musik som Àr dansinriktad och spelas pÄ dansgolv upplevs oftast som starkare i basen, dÄ den ocksÄ har basinstrumenten som den viktigaste för att skapa ett ?groove?.

Estetik och lÀrande - Exemplet musik som ett pedagogiskt redskap för lÀrande i matematik

BAKGRUND:I styrdokumenten stÄr det skrivet och att elever genom olika estetiska uttrycksformer ska fÄ uppleva olika uttryck för kunskaper. Det framgÄr Àven att lÀrarna ska strÀva efter att balansera och integrera kunskaper i sina olika former. Vi har dÀrför i vÄr undersökning tittat nÀrmre pÄ hur detta kan gÄ till och har dÄ frÀmst inriktat oss pÄ hur lÀrare kan integrera musik och matematik. Den litteratur vi grundar vÄr undersökning pÄ innefattar förutom musik Àven andra estetiska uttrycksformer sÄsom bild, slöjd och drama.SYFTE:VÄrt syfte Àr att undersöka hur pedagoger kan anvÀnda sig av estetisk verksamhet för att eleverna ska tillÀgna sig kunskap i matematik. Vi Àmnar ocksÄ undersöka om elever och pedagoger anser denna undervisning vara ett effektivt redskap för lÀrande.FrÄgestÀllningar: Hur gÄr pedagoger tillvÀga för att ge eleverna möjlighet att inhÀmta kunskap med hjÀlp av musik? Hur ser elever pÄ musik som ett redskap för lÀrande i andra Àmnen? Hur ser pedagoger pÄ musik som ett redskap för lÀrande i andra Àmnen?METOD:Vi har anvÀnt oss av intervju och observation som metoder i vÄr undersökning.

Musikens roll i förskolan

I den hÀr kvalitativa studien undersöker jag förskollÀrares syn pÄ musik och musikundervisning i förskolan. Genom lÀrarintervjuer i tre olika arbetslag försöker jag med stöd av hermeneutisk metod bilda mig en uppfattning om hur lÀrare arbetar med musik och hur deras syn pÄ musik pÄverkar hur arbetet lÀggs upp. Studien genomsyras av en sociokulturell syn pÄ lÀrande.Gemensamt för samtliga förskolor Àr att alla lyfter fram musikens potential som pedagogiskt verktyg vid lek och vad gÀller att trÀna social förmÄga. Musik ses som ett lustfyllt estetiskt uttryckssÀtt och ett eget sprÄk, vilket har stöd ur ett sociokulturellt perspektiv. Alla Àr positiva till musik i förskolan och de hÀnvisar ocksÄ till lÀroplanen för att motivera arbetet.Samtidigt visar resultatet en stor spridning i uppfattningar och tillvÀgagÄngssÀtt, vilket delvis kan förklaras med lÀroplanens vaga mÄlbeskrivningar.

"-Nej men jag kan inte sjunga, gör det du som Àr mycket bÀttre" : en intervjustudie om nÄgra pedagogers tankar kring musik i förskolan

AbstractTitel: ?- Nej men jag kan inte sjunga, gör det du som Àr mycket bÀttre.? - en intervjustudie om nÄgra pedagogers tankar kring musik i förskolan.Författare: Anna-Lena Hultman och Ulrica HolmgrenTyp av arbete: Examensarbete (15 Hp)Handledare: Ingegerd Gudmundson, Examinator: Maud SöderlundProgram: LÀrarprogrammet, Högskolan i GÀvleDatum: December 2008  Studiens syfte var att beskriva hur nÄgra pedagoger i förskolan tÀnker kring musik i verksamheten. Ett par av frÄgestÀllningarna vi hade var: Hur anvÀnds musik i verksamheten? Förekommer osÀkerhet inför musikaktiviteter hos pedagogerna?I litteraturgenomgÄngen fann vi att mÄnga forskare anser att musik Àr av stor betydelse för den enskilde individens utveckling, samtidigt som mÄnga pedagoger lider kval av att ha det i sin verksamhet. Dessutom sÀger förskolans lÀroplan att musiken ska ingÄ i verksamheten.

Matematik bland noter och penslar - en kvalitativ studie om Àmnesintegrering i förskolan

BakgrundI avsnittet lyfts forskning och övrig litteratur om Ă€mnesomrĂ„dena matematik, bild och musik. Även lĂ€roplanens mĂ„l och Ă€mnesintegrering Ă€r centrala delar som beskrivs. Ämnesintegrering kan vara ett arbetssĂ€tt för pedagogerna att göra lĂ€randet i matematik lustfyllt och mer konkretför barn.SyfteSyftet med vĂ„r undersökning Ă€r att studera pĂ„ vilket sĂ€tt nĂ„gra pedagoger arbetar medmatematik integrerat i planerade musik- och bildaktiviteter i förskolan.FrĂ„gestĂ€llningVad lĂ€gger pedagogerna fokus pĂ„, nĂ€r det gĂ€ller matematiska begrepp, i musik- respektive bildaktiviteter?MetodEn kvalitativ metod med intervju och observation som redskap har anvĂ€nts. Valet av en kvalitativ metod gjordes för att kunna samla in data för att kunna besvara frĂ„gestĂ€llningar och vĂ„rt syfte.

Duo-piano med mig sjÀlv

Denna uppsats kretsar kring andra satsen ur Sergei Prokofievs bero?mda verk Piano Sonata 7, Op 83. Syftet a?r att utforska Prokofievs sinne fo?r musikalisk form, samt att reflektera kring varfo?r hans musik var banbrytande genom att studera stycket fra?n ett nytt perspektiv. Jag har tidigare sja?lv spelat hela sonaten och djupdyker nu mer teoretiskt i verket fo?r att hitta nya infallsvinklar..

Ämnesintegrering med musik : En studie om nĂ„gra lĂ€rares tankar om Ă€mnesöver­gripande samarbete i Ă„rskurs 1-5

Min erfarenhet Àr att mÄnga lÀrare uppskattar musik som en tillgÄng i temaarbeten, men ocksÄ att musiklÀraren ofta Àr vÀldigt ensam i sitt arbete, och att tid till samarbete inte alltid finns. Med bakgrund i tidigare och nuvarande lÀroplan, samt i forskning om Àmnesintegrering och vad den kan innebÀra, har jag i denna studie undersökt vad nÄgra musiklÀrare och nÄgra lÀrare i andra Àmnen sÀger att Àmnesintegrering med musik i fokus kan innebÀra, vilka vinster de upplever samt vilka hinder de ser. Undersökningen har gjorts med hjÀlp av en kvalitativ intervjustudie. Studien visar att lÀrarna Àr positiva till Àmnesövergripande samarbete och gÀrna vill arbeta mer sÄ, eftersom de ser mÄnga vinster med det. Den visar ocksÄ att tid och okun­skap pÄ flera sÀtt Àr hinder för samarbete över ÀmnesgrÀnserna, och att lÀrarna sjÀlva inte alltid har möjlighet att pÄverka dessa hinder..

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->