Sök:

Sökresultat:

392 Uppsatser om Muntlig förmćga - Sida 3 av 27

Pratlust?: ett utvecklingsarbete i muntlig framstÀllning

Syftet med examensarbetet har varit att undersöka om elevers muntliga framtstÀllning kan pÄverkas genom aktiv taltrÀning, dÀr tonvikten lÀggs pÄ att eleven vill och vÄgar tala. Utvecklingsarbetet genomfördes under vÄr slutpraktik, vilken innefattade sju veckor under hösten 2004 i en Ärskurs 8 i LuleÄ kommun. Hela klassen ingick i detta arbete men sex elever varav fyra flickor och tvÄ pojkar valdes ut slumpmÀssigt för att observeras. Med hjÀlp av enkÀter, observationer och loggböcker har vi fÄtt elevernas egna tankar och upplevelser, samt kunnat följa deras utveckling. Resultatet visar att aktiv taltrÀning pÄverkar eleverna positivt men att denna trÀning bör pÄgÄ kontinuerligt i skolans undervisning..

Muntlig fÀrdighet ? lÀrares uppfattningar om metoder för lÀrande och bedömning :   En studie av sju lÀrares uppfattningar om bedömning av muntlig fÀrdighet i sprÄk

My aim is to find out about teachers? perceptions of methods concerning learning and assessment of oral proficiencies. My questions are: What perceptions are there among teachers concerning assessment of oral proficiencies? How do teachers describe their ways of promoting and assessing oral proficiency? In order to answer my questions and obtain data I have accomplished two focus groups interviews with seven language teachers. The result shows that teachers are concerned with several factors regarding assessment of oral proficiency.

Muntlig examination som bedömningsverktyg

Sammanfattning Denna studie redovisar resultatet av en kvalitativ intervjuundersökning angÄende muntlig examination inom vuxenutbildningen. Syftet med studien var att undersöka anvÀndandet av muntlig examination vid slutprov av kurser inom den gymnasiala och grundlÀggande vuxenutbildningens OmvÄrdnadsprogram och Barn- och fritidsprogram. Intervjuerna genomfördes vid tre skolor dÀr sammanlagt nio personer intervjuades. En skolledare och tvÄ lÀrare intervjuades vid respektive skola. Intervjumaterialet bearbetades genom tvÄ kategoriseringar.

Prata med mig ? Alla barns lika rÀtt till muntlig kommunikation i förskolan

BAKGRUND: I alla barngrupper pÄ förskolan finns det alltid nÄgot eller nÄgra barn som Àr tystare Àn de andra. Dessa barn ska fÄ samma möjligheter till kommunikation som de andra barnen. NÀr barnet i vardagen hör de vuxna prata och anvÀnda ett rikt sprÄk med mÄnga variationer kan det ta till sig sprÄket som en helhet. Det Àr inte meningen att pedagogerna pÄ förskolan skall prata enbart till barnen, t.ex. ge instruktioner, utan de skall prata med barnen.SYFTE: Syftet Àr att undersöka olika aspekter i muntliga yttranden mellan barnet och pedagogerna samt yttranden frÄn det enskilda barnet till en pedagog eller omvÀnt.METOD: Den hÀr undersökningen Àr kvalitativ med kvantitativa inslag.

Muntliga aktiviteter i Àmnena svenska och engelska pÄ gymnasiet : En kvalitativ studie kring nÄgra lÀrare och elevers uppfattningar om de muntliga aktiviteterna i undervisningen och bedömningen av dessa.

SammanfattningDenna uppsats behandlar muntlig kommunikation i gymnasieskolans Àmnen svenska och engelska. Kommunikation Àr en central del i alla mÀnniskors liv. Det muntliga Àr utgÄngspunkten i lÀrandet och muntlig kommunikation förekommer mycket mer Àn skriftlig kommunikation i samhÀllet. Skolan Àr en plats dÀr mÀnniskor med olika bakgrund trÀffas och Àr dÀrför en utmÀrkt plats för kommunikation mellan dessa. Kommunikation krÀvs för att respekt och förstÄelse för andra mÀnniskor ska uppstÄ.Det muntliga likstÀlls med det skriftliga i styrdokumenten och muntliga aktiviteter ska enligt styrdokumenten genomföras i Àmnena svenska och engelska pÄ gymnasiet.

Sjuksköterskans rapportering - Relationen mellan skriftlig dokumentation och muntlig rapport. En observationsstudie

I sjuksköterskans arbete Àr rapportering och dokumentering tvÄ betydelsefulla moment. De fyller en viktig funktion, bÄde gÀllande patientsÀkerhet och kontinuitet i vÄrden. Författarna har under den kliniska delen av sjuksköterskeutbildningen deltagit i olika former av rapportering. Enligt litteraturen Àr det viktigt att all dokumentering Àr noggrant och omsorgsfullt skriven för att den tilltrÀdande sjuksköterskan skall kunna göra sig en klar bild av patienten och den vÄrd som givits. Den muntliga rapporten skall fÄ sjuksköterskan att fokusera pÄ de faktorer i omvÄrdnaden som Àr viktigast.

Att tala eller att tala vÀl? : En studie om hur man i grundskolan undervisar i muntlig redovisning

Detta arbete görs inom lÀrarutbildningens examenskurs med syftet att genomföra en fördjupad Àmnesundersökning. I vÄrt fall vill vi fÄ kunskap hur nÄgra pedagoger i grundskolan undervisar inom svenskÀmnet för att elevers förmÄga att redovisa muntligt ska utvecklas. Denna undersökning Àr ett försök att koppla nÄgra lÀrares arbetsmetoder i omrÄdet tala till en sÀrskild arbetsgÄng inom retoriken.  I fem intervjuer stÀlldes frÄgor till lÀrare kring definition, betydelse, möjligheter och hinder i förhÄllande till den muntliga redovisningen. Vi frÄgade Àven om vilka strategier de anvÀnder för att fÄ elever att utveckla sin förmÄga inom omrÄdet tala. Respondenternas svar analyserades bland annat utifrÄn de kategorier som retorikens partesmodell innehÄller.  Resultatet visar att man kan urskilja den retoriska arbetsgÄngen i respondenternas arbetssÀtt.


Sambandet mellan lÀrares undervisning och elevers resultat i matematik : PÄverkas elevers resultat i matematik om de ?pratar matte? pÄ lektionerna?

Denna studie Àr en C-uppsats inom lÀrarutbildningen pÄ Stockholms universitet. Undersökningen baserar sig pÄ elevers resultat pÄ muntliga delen, och hela nationella provet vÄren 2010, lÀrarintervjuer och observationer av lektioner. Studien undersöker hurvida elever som fÄr tillfÀlle att arbeta med matematik muntligt pÄ lektionerna blir bÀttre pÄ matematik Àn de elever som inte ?pratar? lika mycket matematik.Eleverna som ?pratar? mycket matematik pÄ lektionerna fÄr ett bÀttre resultat pÄ den muntliga delen av nationella provet, men inte nödvÀndigtvis pÄ matematik som helhet. De elever som övar sin muntliga sÄvÀl som sin skriftliga förmÄga i matematik Àr de som lyckas bÀst..

En ögonblicksbild frÄn muntlig kommunikationsundervisning : 105 sfi-lÀrares anvÀndande av bildmaterial i undervisning med muntlig kommunikation

I det hÀr arbetet har jag studerat hur lÀrare i svenska för invandrare (sfi) arbetar med sina elever med bilder och kommunikation. Syftet med undersökningen har varit att bidra med kunskap om sfi-lÀrares val av bilder för att fÄ igÄng muntlig kommunikation i studievÀg 1. Jag har genomfört en enkÀtundersökning pÄ nÀtet med 105 deltagande lÀrare.Resultatet av undersökningen visar att mer Àn hÀlften av lÀrarna anvÀnder bilder varje dag. Bildmaterialet lÀrarna anvÀnder sig av Àr igenkÀnnbara fÀrgfotografier som förestÀller olika hÀndelser. LÀrarna anvÀnder sig av mÄnga olika typer av bilder och materialet Àr utformat pÄ ett varierat sÀtt.

Fyra öron Àr fler Àn tvÄ ögon

SAMMANFATTNINGInledning: Brister i kommunikationen vÄrdpersonal emellan Àr en bidragande faktor tillmajoriteten av alla skador och missöden i vÄrden. Anestesisjuksköterskan lÀmnar patienternatill en uppvakningsavdelning efter att anestesin har avslutats dÀr hon ger en muntlig rapporttill intensivvÄrdssjuksköterska. Den muntliga överrapporteringen har som syfte attsÀkerhetsstÀlla kontinuiteten i vÄrden. Anestesi- och intensivvÄrdssjuksköterskan Àr tvÄ olikaspecialistomrÄden och Àmnet kommer att beskrivas ur dessa tvÄ perspektiv.Syfte: Studiens syfte Àr att beskriva anestesi- och intensivvÄrdssjuksköterskor upplevelse avmuntlig postoperativ överrapportering.Metod: En pilotstudie utfördes med fyra semistrukturerade intervjuer; tvÄanestesisjuksköterskor respektive tvÄ intensivvÄrdssjuksköterskor för att pröva studienshÄllbarhet. Resultatet av pilotstudien kommer att redovisas.

Tala för framtiden : Fem grundskollÀrares syn pÄ muntlig framstÀllning i klassrummet

Syftet med detta examensarbete var att undersöka nÄgra lÀrares syn pÄ arbetet med elevers muntliga framstÀllning, eftersom jag saknar studier som undersöker de tidiga Ärskursernas muntliga arbete. Den empiriska delen bygger pÄ semistrukturerade intervjuer med fem lÀrare verksamma i Ärskurs 1-3. De intervjuade lÀrarna har en yrkeserfarenhet mellan fem och fyrtio Är och de arbetar pÄ tre olika mellansvenska skolor.Studiens resultat visar att det finns en medvetenhet och en vilja hos de intervjuade lÀrarna att arbeta med muntlig framstÀllning i klassrummet, men om det ska bli meningsfullt krÀvs att gruppens klimat Àr tillÄtande och att eleverna upplever en trygghet i situationen. Mycket av lÀrarnas arbete den första tiden gÄr Ät till att skapa dessa förutsÀttningar, och de arbetar pÄ olika sÀtt med detta. Den största svÄrigheten med det muntliga arbetet i klassrummet Àr att momentet krÀver en engagerad publik, vilket leder till att nÄgra lÀrare anser att det var svÄrt att planera in detta i undervisningen.

Bedömning av muntlig sprÄkfÀrdighet i en skola för alla

Denna uppsats har som syfte att skapa en diskussion kring bedömning av den muntliga sprÄkfÀrdigheten i en skola för alla. Den övergripande frÄgan som hÀr söks svar pÄ Àr pÄ vilket/vilka sÀtt elevers muntliga prestationer kan bedömas likvÀrdigt i franskundervisningen. För att denna uppsats syfte skall uppnÄs har intervjuer med bÄde elever och lÀrare genomförts. Dessas svar har satts i relation till tidigare forskning samt lÀroplan, skollag och kursplan för att avslutningsvis diskuteras. Slutligen kan det konstateras att varje lÀrare har sina metoder och följer efter bÀsta förmÄga styrdokumenten.

Talad kommunikation i matematikklassrummet : Den talade kommunikationens utrymme i och betydelse för lÀrande och bedömning i matematik.

Syftet med denna studie Àr att, utifrÄn lÀrare som ingÄr i Matematiklyftet, beskriva och analysera lÀrares erfarenheter av muntlig kommunikation som en del av matematik-undervisning, matematiklÀrande och matematikbedömning, samt hur detta kan förstÄs. Studien utgÄr frÄn en kvalitativ ansats och bygger pÄ halvstrukturerade intervjuer med 12 lÀrare som Àr behöriga i samt undervisar i matematik i Ärskurserna 1-9 i grundskolan. Intervjuerna har bearbetats och analyserats ur ett sociokulturellt perspektiv med den didaktiska triangeln som analysverktyg. Studien synliggör en enighet rörande den muntliga kommunikationens betydelse för att frÀmja elevers matematiklÀrande. UtifrÄn studiens lÀrarröster framtrÀder lÀrarens Àmneskunskap och didaktiska val rörande allt frÄn lÀrandemÄl, elevgrupperingar och aktiviteter till genomförande och bedömning som viktiga faktorer för elevens möjligheter att utveckla sin matematiska kompetens.

Elevröster om muntlig kommunikation i franska: en kvalitativ
undersökning med elever i Är nio

Syftet med det hÀr arbetet var att presentera nÄgra faktorer som hindrar eleverna i Är nio frÄn att uppfylla sin önskan om att lÀra sig kommunicera pÄ franska och dÀrmed att uppfylla kursplanens mÄl angÄende muntlig kommunikation. För att kunna ge exempel pÄ sÄdana faktorer har jag studerat litteratur och tidigare forskning samt genomfört fyra kvalitativa intervjuer med elever i Är nio. Undersökningarna visade att kommunikativ kompetens Àr ett komplext begrepp. Det medför att anledningarna till att eleverna inte kommunicerar varierar. De faktorer jag har presenterat som hindrar eleverna frÄn att kommunicera Àr: otillrÀcklig mÀngd av och svÄrighetsgrad pÄ input, avsaknad av kunskaper om vad kommunikativ sprÄkförmÄga innebÀr bland elever samt att eleverna inte kÀnner sprÄklig eller social trygghet i undervisningssituationen..

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->