Sök:

Sökresultat:

224 Uppsatser om Motorisk inlärning - Sida 12 av 15

Fysisk aktivitet och motorik i förskolan Pedagogers syn pÄ rörelsens betydelse

Abstract Detta examensarbete Àr skrivet av Gun Hansson och Annelie Lundberg. Titeln pÄ vÄrt arbete Àr Fysisk aktivitet och motorik i förskolan. Pedagogers syn pÄ rörelsens betydelse. Vi lÀser till förskollÀrare med inriktning Barn- och ungdomsvetenskap pÄ Malmö högskola. Syftet med arbetet har varit att undersöka hur pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor arbetar med fysisk aktivitet och motorik i den dagliga verksamheten med barnen. I arbetet har vi utgÄtt ifrÄn följande frÄgestÀllningar: PÄ vilka sÀtt arbetar pedagogerna med fysisk aktivitet och motorik i förskolan? Hur anvÀnder pedagogerna sig av inne- och utemiljön pÄ förskolan vid den fysiska aktiviteten? Hur medvetna Àr pedagogerna om den fysiska aktivitetens och motorikens pÄverkan pÄ barns utveckling och lÀrande? Hur arbetar pedagogerna för att uppnÄ strÀvansmÄlen i lÀroplanen nÀr det gÀller motorisk utveckling och dokumentation? För att kunna genomföra denna undersökning har vi tagit del av tidigare forskning och teoretiska utgÄngspunkter inom Àmnet.

Styrd rörelseaktivitet i förskolan

Kullborg, Annika & Nilsson, Sandra (2012). Styrd rörelseaktivitet i förskolan. Malmö: Malmö högskola, LÀrarutbildningen. Styrd rörelseaktivitet i förskolan Àr en studie om rörelse i förskolan. Den Àr baserad pÄ tvÄ rörelsestunder vid tvÄ olika förskolor. Vi anser att rörelseprogram och rörelseaktiviteter Àr en viktig och bidragande del för trÀning av barns motoriska utveckling.

Montessoripedagogik och fysisk aktivitet i Montessoriskolor och Montessoriförskolor

Syfte: Syftet med uppsatsen var att undersöka vad Montessoripedagogiken innebar pÄ Montessoriskolor/förskolor och Àven att ta reda pÄ hur fysisk aktivitet sÄg ut pÄ skolorna. Metod: För att besvara mina frÄgestÀllningar anvÀndes intervjuer och observationer. Jag intervjuade sju personer. Alla med anknytning till Montessori som exempelvis MontessorilÀrare och fritidspedagoger. För att undersöka hur en del av den fysiska aktiviteten sÄg ut observerade jag tvÄ idrottslektioner i en Montessoriskola. Resultat: Det visade sig att det fanns mÄnga likheter mellan Montessoriförskolorna nÀr det gÀllde bÄde Montessoripedagogiken och den fysiska aktiviteten.

Förskolan och friluftsliv: en kvantitativ undersökning gjord
pÄ förskolor i LuleÄ och PiteÄ kommun

Friluftsliv Àr vistelse och fysisk aktivet utomhus för att uppnÄ rekreation, miljöombyte och naturupplevelser, utan nÄgot krav pÄ prestation eller tÀvling. VÄr studie syftar att undersöka hur förskolor inom LuleÄ och PiteÄ kommun arbetar med friluftsliv. I studien har vi valt att anvÀnda oss av en kvantitativ insamlingsmetod, dvs. enkÀter. Undersökningsgruppen har bestÄtt av 72 förskolor frÄn LuleÄ kommun och 53 förskolor frÄn PiteÄ kommun.

Förskolan och friluftsliv: en kvantitativ undersökning gjord pÄ förskolor i LuleÄ och PiteÄ kommun

Friluftsliv Àr vistelse och fysisk aktivet utomhus för att uppnÄ rekreation, miljöombyte och naturupplevelser, utan nÄgot krav pÄ prestation eller tÀvling. VÄr studie syftar att undersöka hur förskolor inom LuleÄ och PiteÄ kommun arbetar med friluftsliv. I studien har vi valt att anvÀnda oss av en kvantitativ insamlingsmetod, dvs. enkÀter. Undersökningsgruppen har bestÄtt av 72 förskolor frÄn LuleÄ kommun och 53 förskolor frÄn PiteÄ kommun.

Det hÀnger pÄ oss - En kvalitativ studie om pedagogens förhÄllningssÀtt och utegÄrdens betydelse för rörelselek

BakgrundVÄr undersökning grundar sig i tidigare forskning, styrdokument och litteratur som pÄ olika sÀtt berör barns möjligheter till rörelselek. Vi har valt ut tre viktiga delar som har stor inverkan pÄ denna typ av lek. Dessa Àr utegÄrdens betydelse, barns motoriska utveckling och pedagogens förhÄllningssÀtt.SyfteVi vill undersöka hur förskolans utegÄrd samt pedagogens förhÄllningssÀtt pÄverkar barns möjligheter till rörelselek utomhus.MetodVÄr undersökning Àr en kvalitativ studie dÀr observation samt fokusgruppsintervju har anvÀnts som redskap.ResultatI vÄr studie har det visat sig att utegÄrdens utformning, naturtillgÄngar och material har stor betydelse för barnens möjlighet till rörelselek och dÀrmed möjlighet att utveckla sin motorik. Utformningen har ocksÄ betydelse för gÄrdens anvÀndning. FörÀndringar i denna miljö kan ske med enkla medel men ofta finns begrÀnsningar i form av kommunala beslut.

Kroppen i rörelse : - Barns behov av rörelse i klassrummet

Barn har ett naturligt behov av rörelse. Vi mÀnniskor har kroppar som under miljoner Är utvecklats och Àr byggda för aktivitet. Syftet med arbetet har varit att undersöka elever i Är 2 behov av rörelse under en stillasittande lektion i skolan. Ett vidare syfte var att undersöka hur en lÀrare kan agera dÄ eleverna eventuellt inte skulle orka koncentrera sig genom hela lektionen utan rast. De frÄgestÀllningar jag utgÄtt ifrÄn lyder: Hur lÀnge kan elever i Är 2 arbeta koncentrerat utan rast innan de tappar fokus pÄ skolarbetet? PÄ vilket sÀtt tar sig detta uttryck? Hur agerar lÀraren dÄ klassen eventuellt inte orkar koncentrera sig under en lektion? För att studera detta har jag observerat samma klass vid tre olika tillfÀllen under en 80 minuter lÄng lektion.

?Ibland Àr dom med inlÀrningssvÄrigheter lite klumpiga Ä sÄdÀr... : en undersökning om sambandet mellan motorik och inlÀrning hos elever i skolÄr 2

Syfte och frÄgestÀllningarSyftet med studien Àr att undersöka sambandet mellan motorisk utveckling och inlÀrning hos barn i skolÄr 2 ur ett kvantitativt och kvalitativt perspektiv.? Vad finns det för samband mellan motoriska svÄrigheter och inlÀrning?? Vad finns det för samband mellan motoriskt vÀlutvecklade barn och inlÀrnings- förmÄga?? Vad finns det för koppling mellan barns motoriska fÀrdighet, sjÀlvförtroende och inlÀrning?MetodI studien deltog 34 elever, uppdelade pÄ tvÄ skolklasser i skolÄr 2. Barnen genomförde en motorikbana, baserad pÄ motoriska baskunskaper, dÀr de observerades och deras resultat noterades. Detta tillsammans med barnens lÀsutvecklingsresultat, sammanstÀlldes och bearbetades i Excel och SPSS, signifikansnivÄn sattes till p<0,05. Dessutom genomfördes intervjuer med tvÄ lÀrare.

"Jag vet om att jag kan simma och dÀrför Àr jag inte med" : En studie om varför vissa elever i grundskolans senare Är vÀljer att inte delta i idrottsundervisningen.

I kursplanen för Àmnet idrott och hÀlsa stÄr det att man skall ha ett grundlÀggande hÀlsoperspektiv som utvecklar eleven pÄ ett fysiskt, psykiskt och socialt plan. Elevens syn pÄ Àmnet idrott och hÀlsa fÄr stor betydelse bÄde i de yngre Äldrarna men Àven i senare skeenden i livet.Studier visar att fysisk rörelse frÀmjar sÄ vÀl lÀs- och skrivinlÀrning som rumsuppfattning och motorisk fÀrdighet. Elever som inte Àr fysiskt aktiva riskerar utanförskap dÄ de vÀljer att inte delta i idrottsundervisningen. Orsaker bakom detta problem kan exempelvis vara rÀdsla för att misslyckas inför sina kamrater eller rÀdslan för att vara sÀmre Àn de övriga. VÄrt syfte med undersökningen har varit att finna orsaker till varför elever vÀljer att inte delta i idrottsundervisningen och frÄgestÀllningarna vi anvÀnt oss av Àr: Varför vÀljer elever att inte delta i idrottsundervisningen och hur ser dessa elever pÄ idrottsÀmnet?I vÄr kvalitativa studie, med Ätta informanter, har det uppdagats tvÄ stora anledningar till varför eleverna inte deltar; dÄlig sjÀlvkÀnsla samt bristande motivation.

Inkludering i förskolan : För- och nackdelar med inkludering av barn i behov av sÀrskilt stöd i förskolan

Syftet med studien var att belysa hur nÄgra förskollÀrare ser pÄ och förhÄller sig till begreppet utomhuspedagogik och hur dessa tankar tar sig uttryck i samband med barns lÀrande i förskolan. En fenomenografisk forskningsansats lÄg till grund för studien och med hjÀlp av kvalitativa intervjuer har empirin samlats in. Sammanlagt har Ätta förskollÀrare intervjuats pÄ olika förskolor. I bakgrunden tas olika definitioner av begreppet utomhuspedagogik upp och det redogörs för olika tvÀrvetenskapliga perspektiv pÄ utomhuspedagogik. I resultatet framkommer förskollÀrarnas uppfattning om utomhuspedagogik dÀr platsen för lÀrandet framhÄlls - lÀrande utomhus var utomhuspedagogik. Resultatet visade att förskollÀrarna ser frÀmst till var lÀrandet sker och inte till hur, nÀr och varför lÀrande sker utomhus i deras syn pÄ begreppet.

GrundskolelÀrares anvÀndning av bollspel i undervisningen i Àmnet idrott och hÀlsa

Syftet med studien var att undersöka grundskolelÀrares anvÀndning av bollspel i undervisningen i Àmnet idrott och hÀlsa. Den totala avsaknaden av bollspel i lÀroplanen aktualiserade att ett didaktiskt perspektiv anvÀndes för att utreda följande frÄgestÀllningar: Vad innehÄller undervisningen, enligt lÀrarna, nÀr bollspel anvÀnds? Hur bedrivs undervisningen, enligt lÀrarna med hjÀlp av bollspel? Varför anvÀnds bollspel i undervisningen, enligt lÀrarna? Vilka skillnader finns det mellan lÀrare som undervisar pÄ lÄgstadiet, mellanstadiet och högstadiet avseende deras didaktiska val kring bollspel i undervisningen? För att kunna behandla frÄgestÀllningarna sÄ hÀmtades empiri frÄn totalt 35 grundskolelÀrare i Ärskurs 1-9 in via en enkÀt. Studien har visat att innehÄllet i lÀrarnas bollspelsundervisning frÀmst bestÄr av MÄlspel men Àven i viss mÄn av NÀtspel. Det senare i högre grad av lÀrare för grundkolans senare Àr Àn för de lÀgre Äldrarna.

Ungdomars fysiska sjÀlvkÀnsla : En kvantitativ studie baserad pÄ en grupp ungdomar mellan 16-18 Är

Denna studie handlar om ungdomars fysiska sjÀlvkÀnsla och baserar sig pÄ en grupp ungdomar med Äldrarna 16-18 Är. Syftet Àr att ta reda pÄ om den fysiska sjÀlvkÀnslan skiljer sig ur ett genusperspektiv, om det finns en signifikant skillnad. För att undersöka ungdomarnas fysiska sjÀlvkÀnsla anvÀnds en bearbetad enkÀt av Raustorp (2006) som kallas SÄdan Àr jag! (Bilaga 2). Den ursprungliga enkÀtens namn Àr Children and Youth-Physical Self-Perception Profile (CY-PSPP) som utvecklats av Fox och Corbins Physical Self-perception Profile. EnkÀten delades ut till 100 elever pÄ ett praktiskt gymnasium i SkÄne.

Fysisk sjÀlvkÀnsla hos barn och ungdomar med Aspergers syndrom

Background: It is common that children and adolecsents with Aspergers syndrome have impaired motor skills and are less physically active than neurotypical children and adolecsents. Studies conducted on neurotypical children shows that children and adolecsents who are regular physical active also have a good motor control and a good physical self-esteem. The purpose of this study was to investigate the physical self-esteem of children and adolescents with Aspergers syndrome. Study Group: 36 children and adolescents aged 9-15 years with a diagnosis of Aspergers syndrome was asked to participate in the survey. 18 children, 16 boys and 2 girls, responded to the questionnarie about physical self-esteem which 17 of the answers could be used in the study.

Resursteamets funktion i förskola och skola

Vad innebÀr musik och rörelse i förskolan? De flesta förskollÀrarna ansÄg att fantasin och viljan att spela och sjunga med barnen var en av de viktigaste förutsÀttningarna för att fÄ en lyckad musik och rörelseverksamhet i förskolan. GlÀdje, inlevelse och spontanitet Àr Àven en viktig del i musik och rörelseverksamheten, nÄgot som förskollÀrarna genomgÄende tyckte. Hur arbetar förskolan (informanterna) med musik och rörelse? I de sex förskolorna som ingick i vÄr studie, kom vi fram till att samtliga förskolor arbetade kontinuerligt med musik och rörelse i samlingarna.

Vad Àr balans? : BalansförmÄga hos barn i skolÄldern

AimThe specific questions in the theoretic part were:What is contained in the terms "balance and balance skill" and how can this skill be measured?The specific questions in the empirical part were:How does balance skill in different age categories of children correlate with biological and physiological parameters such as age, gender, body height, weight and level of physical activity?MethodsLiterature search based on books and scientific papers related to the questions posed above. Selection was made at libraries and on?line through "Pubmed". Specific search words were used.

<- FöregÄende sida 12 NÀsta sida ->