Sökresultat:
224 Uppsatser om Motorisk inlärning - Sida 11 av 15
Parkinsons sjukdom - Inte bara ett fysiskt funktionshinder
Parkinsons sjukdom Àr en kronisk och progredierande neurologisk sjukdom. Sjukdomen kan beskrivas som en samling symtom snarare Àn en sjukdom med en tydlig klinisk bild. Karakteristiskt för sjukdomen Àr tremor, hypokinesi samt rigiditet. Detta leder till en försÀmrad motorisk förmÄga. Parkinsons sjukdom pÄverkar inte bara personens fysiska funktioner utan Àven det psykiska vÀlbefinnandet.
Motorik : FörskollÀrarnas roll i den planerade aktiviteten
Syftet med arbetet Àr att skapa en större förstÄelse för hur förskollÀrarna, i förskolan, vÀljer aktiviteter som fokuserar pÄ barns motoriska utveckling. Rubrikens namn översatt till engelska blir: Motor skills- Preschool teacher`s role in planned activity.VÄra frÄgestÀllningar Àr: Vad anvÀnder förskollÀrarna för innehÄll och metod nÀr de planerar en aktivitet med motoriskt innehÄll för barnen? Vilka faktorer spelar in i förskollÀrarens val av aktivitet med inriktning mot motorisk utveckling? Hur tÀnker förskollÀraren kring mÄlet med den planerade aktiviteten?Undersökningen sker genom intervjuer av tio förskollÀrare som arbetar inom förskoleverksamheten. IntervjufrÄgorna bestÄr av kvalitativa frÄgor och de spelas in under ljudupptagning. Resultatet visar att barnens och förskollÀrarnas intresse till stor del styr valet av aktivitet.
Varför krypa nÀr man kan gÄ? : - en studie om motorik i Àmnet idrott och hÀlsa
Motoriken prÀglar Àmnet idrott och hÀlsas alla vrÄr. FrÄn skeppsbrott till dans, allt prÀglas av motorik. Min studie har som syfte att undersöka hur den motoriska trÀningen ser ut i skolan och hur metoder anvÀnds genom tvÄ frÄgestÀllningar; vad anvÀnder sig lÀrare i idrott och hÀlsa av för innehÄll vid trÀning i att utveckla elevers motorik och hur förklarar lÀrare i idrott och hÀlsa syftet med innehÄllet.TvÄ metoder anvÀndes vid datainsamlingen; observationer och intervjuer. Observationerna gjordes med Ärskurs 2, Ärskurs 5 och Ärskurs 6 vid fyra tillfÀllen per Ärskurs. Intervjuerna gjordes pÄ Ärskursernas lÀrare efter varje avslutad lektion eller dag med frÄgor som berörde de just observerade lektionerna.
Elektrisk stimulerings effekt pÄ post-stroke spasticitet och motorfunktion
Inledning: Elektrisk stimulering kan öka bÄde spinala vÀgar och kortikal plasticitet, vilken leder till förbÀttring i motorfunktion och spasticitet hos stroke patienter. Elektrisk simulering modaliteter (ES) Àr en relativt riskfri och enkel att implementeras vid rehabilitering. Syftet: En kunskapssammanstÀllning som undersöker effekten av klinisk tillÀmpning av elektrisk stimulerings modaliteter pÄ post-stroke spasticitet och motor funktion. Metod: En systematisk kunskap sammansÀttning för att skapa en överblick över kunskapslÀget inom elektrisk stimulerings effekt pÄ post-stroke spasticitet och motorfunktion. Inkluderade studier har identifierats via sökning databaser.
 FYSISK AKTIVITET OCH KONCENTRATIONSFĂRMĂ GA
 Syftet med denna uppsats Àr att se om det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga samt att utreda om det kan vara bra för barn och ungdomar med koncentrationssvÄrigheter att ha mer idrott i skolan. I den teoretiska bakgrunden redogör vi framförallt för begreppen fysisk aktivitet, koncentrationsförmÄga och koncentrationssvÄrigheter. Vi redovisar för forskning kring ADHD och DAMP, eftersom dessa diagnoser innebÀr svÄra koncentrationssvÄrigheter. MÄnga forskare anser att fysisk aktivitet eller motorisk trÀning pÄ olika sÀtt kan ha en positiv pÄverkan pÄ koncentrationsförmÄgan men det verkar rÄda olika meningar kring hur mycket och vilken typ av fysisk aktivitet som Àr effektiv. För att besvara vÄrt syfte har vi med hjÀlp av enkÀter frÄgat elever om fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga under teoretiska lektioner. Vi har Àven intervjuat en speciallÀrare om hennes arbete och om hennes syn pÄ fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga.
"Rörelse Àr bland det viktigaste vi gör pÄ förskolan" : En undersökning om de planerade rörelseaktiviteternas utstrÀckning i förskolan samt pÄ vilket sÀtt pedagogerna Àr aktiva i dessa
VÄrt syfte var att undersöka i vilken utstrÀckning pedagoger genomför planerade rörelseaktiviteter i förskolan samt pÄ vilket sÀtt pedagogerna upplever sig aktiva under dessa aktiviteter. Inledningsvis presenteras ett sammandrag av hur vi tolkat lÀroplanen för förskolan gÀllande rörelseaktiviteter. DÀrefter beskrivs forskaren Jean Piagets kognitivistiska utvecklingsteori vilken kan kopplas till den forskning och den litteratur vi tagit del av. Vidare redogörs för olika forskares och författares uppfattningar pÄ vilka sÀtt fysiska aktiviteter pÄverkar och har betydelse för barns totala utveckling, exempelvis motorisk, perceptuell och sensorisk utveckling, samt deras synsÀtt pÄ rörelseaktiviteters betydelse för barns lÀrande, sjÀlvkÀnsla och hÀlsa. Avslutningsvis beskrivs förskolans respektive pedagogens uppdrag gÀllande planerade rörelseaktiviteter.
"Det Àr vÀldigt bra anpassat. Det Àr vÀl det som Àr det bÀsta." : Hur elever med rörelsehinder upplever sin skolgÄng i sÀrskild undervisningsgrupp
 Syftet med denna uppsats Àr att se om det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga samt att utreda om det kan vara bra för barn och ungdomar med koncentrationssvÄrigheter att ha mer idrott i skolan. I den teoretiska bakgrunden redogör vi framförallt för begreppen fysisk aktivitet, koncentrationsförmÄga och koncentrationssvÄrigheter. Vi redovisar för forskning kring ADHD och DAMP, eftersom dessa diagnoser innebÀr svÄra koncentrationssvÄrigheter. MÄnga forskare anser att fysisk aktivitet eller motorisk trÀning pÄ olika sÀtt kan ha en positiv pÄverkan pÄ koncentrationsförmÄgan men det verkar rÄda olika meningar kring hur mycket och vilken typ av fysisk aktivitet som Àr effektiv. För att besvara vÄrt syfte har vi med hjÀlp av enkÀter frÄgat elever om fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga under teoretiska lektioner. Vi har Àven intervjuat en speciallÀrare om hennes arbete och om hennes syn pÄ fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga.
Utomhusmiljöns betydelse för barns lÀrande i förskolan
I denna studie ville jag undersöka vad förskolelÀrare har för uppfattning om barns lÀrande i utomhusmiljö och hur de tror att miljön pÄverkar barns lÀrande. Jag ville Àven studera hur förskolebarn och förskolelÀrare anvÀnder sig av förskolegÄrden ur ett lÀrandeperspektiv. Jag valde att intervjua fem förskolelÀrare och att observera förskolelÀrare och förskolebarn pÄ deras förskolegÄrd vid tre olika tillfÀllen. I genomförandet av arbetet anvÀnde jag mig av kvalitativa intervjuer och observationer. Resultatet av studien visar att förskolelÀrare anser att utemiljön Àr mycket viktig för barns lÀrande dÄ utomhusmiljön erbjuder mÄnga utmaningar dÀr barnets behov av rörelse, lek och lÀrande tillfredstÀlls.
Möjligheterna att möta alla barns olika behov i förskoleklassen
Syftet med vÄr forskningsstudie var att kartlÀgga och granska vilka möjligheter och ambitioner personalen i förskoleklassen har att möta barn i behov av sÀrskilt stöd.
Med hjÀlp av intervjuer ville vi ta reda pÄ vilka möjligheter pedagoger och barn i förskoleklassen har att fÄ hjÀlp av en specialpedagog, vilka möjligheter pedagogerna i förskoleklass har att utforma verksamheten efter barngruppen, hur man tillgodoser barns behov av lek och motorisk rörelse samt hur man stimulerar barns sprÄkliga och matematiska utveckling. Vi intervjuade sju förskollÀrare i förskoleklass samt fem specialpedagoger pÄ fem olika skolor.
Sammanfattningsvis sÄ visar resultatet att lÀrarna i förskoleklassen har ett stort intresse för att tillgodose barns olika behov. FörskollÀrarna har generellt sett en stor möjlighet att utforma arbetet i förskoleklassen efter barngruppens och enskilda barns behov. Barns behov av lek och rörelse Àr nÄgot som det i de flesta förskoleklasser tas stor hÀnsyn till vid planeringen.
Utemiljöns pÄverkan pÄ barns val av sprÄkligt stimulerande lekar
Syftet med mitt examensarbete Àr att ta reda pÄ om utomhusmiljön pÄ förskolan pÄverkar barns lekar, och om nÄgon typ av lek kan anses vara mer sprÄkutvecklande Àn andra. I studien jÀmförs tvÄ förskolor; en traditionell och en med utomhuspedagogisk profil. Studien Àr kvalitativ och det material den bygger pÄ utgörs av litteraturstudier, observationer av barns fria utomhuslekar och intervjuer med förskollÀrarna. Med litteraturens hjÀlp har jag ringat in tre lektyper som anses vara utvecklande för sprÄket, nÀmligen roll- och fantasilekar samt lekar dÀr barn fÄr möjlighet att trÀna upp sin motorik. Min undersökning visar att barn Àr duktiga pÄ att anpassa sina lekar efter den lekmiljö de har tillgÄng till.
Det terapeutiska trÀdgÄrdsrummet
Den hÀr uppsatsen handlar om hur man kan utforma och anvÀnda trÀdgÄrd i terapi och undervisning för barn med diagnosen autism. Jag har med hjÀlp av litteraturstudier av befintlig forskning om terapitrÀdgÄrd och naturens betydelse för hÀlsan samt intervjuer med tvÄ lÀrare och en arbetsterapeut skapat ett förslag till utformning av en trÀdgÄrd pÄ en skolgÄrd som hör till ett resurscentrum för barn med diagnosen autism i BorlÀnge. Mitt förslag Àr att trÀdgÄrden ska vara en snitslad bana med fyra trÀdgÄrdsrum efter vÀgen. Rummen Àr indelade i de fyra grundfÀrgerna gult, grönt, rött och blÄtt. Ledord som sinnesstimulering, fÀrgterapi, en tydlig struktur i designen och tydliga arbetsscheman för en elevs uppgift har varit viktiga i utformningen.
SmÄ barns motorik : En studie om hur pedagoger i förskolan arbetar med motorik i naturen
Syftet med denna undersökning Àr att undersökaPedagogernas syn pÄ barns motoriska utveckling med inriktning till naturmiljö samt om pedagogerna Àr medvetna om forskningen kring barns motoriska utveckling med inriktning pÄ naturmiljön. Studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer. Intervjuerna gjordes pÄ fem olika förskolor med sex olika pedagoger, bÄde förskollÀrare och barnskötare. Förskolorna var placerade i en mellan stor kommun i Sverige. De intervjuade jobbade pÄ 1-3 Ärs avdelning, dÄ detta var vald Äldersgrupp för undersökningen. Av resultatet framgÄr att pedagogerna Àr ute i naturen olika mycket och detta beror pÄ olika faktorer. Det Àr dock medvetna om fördelarna som naturen har med sig för den motoriska utvecklingen och kan inte se nÄgra nackdelar med naturen för den motoriska utvecklingen.Pedagogerna Àr till viss del medvetna om forskningen kring Àmnet, men de anser att medvetenheten Àr olika frÄn pedagog till pedagog. Slutsatsen av studien Àr att pedagogerna Àr medvetna om de fördelar som naturen har med sig för den motoriska utvecklingen och samtliga vill vara ute mer i naturen.
Aktiva eller stillasittande elever? En studie av pedagogers syn pÄ grovmotorisk trÀning genom rörelse i teoretisk undervisning
Barn blir allt mer stillasittande och folkhÀlsan befaras att inom kort försÀmras avsevÀrt. Skolan Àr den plats dÀr vi nÄr samtliga barn och kan skapa förÀndring. Skolan mÄste ta sitt ansvar i barns utveckling av en hÀlsosam livsstil. Motorisk trÀning har betydelse för hur rustade barnen Àr för det vardagliga livet samt har stor inverkan pÄ barnens inlÀrningsförmÄga. Med anledning av detta fann vi det högst relevant att undersöka hur stort tidsutrymme pedagoger Àgnar Ät grovmotorisk trÀning.En kvalitativ studie med observationer av klassrumsverksamheter samt intervjuer har genomförts.
Att stödja barns motoriska utveckling i förskolan
Den motoriska utvecklingen Àr en viktig del i barns utveckling. För att den ska bli sÄ bra som möjligt mÄste de lÀra kÀnna sin kropp för att kunna utvecklas. DÀrför mÄste det finnas tillgÄngar till olika men samtidigt bra möjligheter för lek och lÀrande. LÀroplanen för förskolan (Lpfö98, s.5) tar upp att verksamheten ska vara stimulerande och utmanande för barnens lÀrande och det Àr en del av pedagogernas uppgifter. Syftet med denna undersökning Àr att se hur pedagogerna arbetar med att stimulera barns grovmotorik till största delen i den vardagliga verksamheten, medan finmotoriken inte Àr fokus för oss. Vi genomförde Ätta semistrukturerade intervjuer och studerade förskolornas veckoplaneringar, pÄ Ätta olika förskolor för att undersöka detta.
"Rummet utan fyra vÀggar" : - en fenomenografisk studie om sex förskollÀrares uppfattningar om förskolegÄrdens betydelse för barns motoriska utvecvkling
ABSTRAKT Idag visar forskning pÄ allt fler stillasittande och inaktiva barn vilket delvis kan bero pÄ samhÀllets tekniska framfart. För att barn ska ges möjlighet till att utveckla sina motoriska fÀrdigheter visar studier pÄ att förskolan bör erbjuda en utmanande och stimulerande utomhusmiljö men en del forskare menar att förskolors utomhusmiljö kan se vÀldigt olika ut. Syftet med detta examensarbete har varit att intervjua sex förskollÀrare om deras uppfattningar angÄende förskolegÄrdens möjligheter till att stimulera barns motoriska utveckling. Studien Àr en fenomenografisk ansats dÀr vi anvÀnt oss av en kvalitativ metod och dÀr empirin inom studien utgjort grunden för arbetet. Resultatet i vÄr studie visar pÄ att Àven om förskolan ligger centralt eller i utkantanten av en storstad eller en smÄstad har förskollÀrarna i stort sÀtt liknande uppfattningar och tankar om förskolegÄrdens betydelse för barns motoriska utveckling.