Sök:

Sökresultat:

660 Uppsatser om Militärt beslutsfattande - Sida 2 av 44

Beslutsfattande om IT - Beslutsprocessen och IT-styrning

Denna uppsats grundar sig pÄ en kvalitativ ansats och beskriver en studie som behandlat beslutsfattande gÀllande IT i en organisation. Beslutsfattandet nÀr det gÀller IT pÄverkas av omgivning, teknologi samt uppfattningar om organisationens mÄl och metoder för att uppnÄ mÄlen. Att uppnÄ mÄlen Àr ingen trivial uppgift och Àr kantat av mÄnga problem. ITstyrning ses om en lösning pÄ dessa problem med beslutsfattande om IT dÀr den ska styras för att överensstÀmma med organisationens strategiska mÄl och avgöra vem som ska fatta dessa beslut. Syftet med studien var att beskriva beslutsfattandet och beslutsprocessen om IT i en organisation och vÄra centrala frÄgestÀllningar var hur fattar organisationen beslut om IT? och hur Àr beslutsfattandet om IT delegerat i organisationen? För att besvara dessa frÄgor utfördes en initial litteraturstudie dÀr vi granskade teorier om organisationen och beslutsfattande i denna samt IT-styrning.

Geometri i vardagen

MÀnniskans tankesÀtt och beslutsfattande Àr en alldeles unik egenskap, som hon har. Unik Àr den pÄ grund av att alla har olika uppfattningar, erfarenheter och vÀrderingar. Den hÀr studien handlar om hur man kan pÄverka mÀnniskans beslutsfattande genom ett grÀnssnitt, och vad det Àr som pÄverkar beslutet. DÄ det finns mÄnga faktorer som har en pÄverkan pÄ beslutsfattande, specialiserades studien pÄ anvÀndaren och dess kognitiva egenskaper, sÄ som uppmÀrksamhet och perception, samt en fördjupning pÄ beslutsfattande och grÀnssnittsdesign. Detta för att kunna svara pÄ vilken pÄverkan ett grÀnssnitt har pÄ en mÀnniska som interagerar med det.Under studiens gÄng gjordes enkÀtundersökning, personas, prototyper, anvÀndartester, samt observationer, för att kunna analysera och fÄ in tillrÀcklig data.

Är vatten alltid vatten? : En studie om platsens betydelse vid köp av flaskvatten

Plats Àr ett vÀletablerat verktyg inom marknadsföringsteori och har under senare Är legat till grund för forskning som undersöker försÀljningsstÀllets pÄverkan pÄ olika variabler inom konsumentbeteende. Parallellt med denna utveckling har ocksÄ nya teorier inom lÄginvolverat beslutsfattande utvecklats, dÀribland teorin om signalbaserat beslutsfattande. Teorin utgÄr frÄn den oinvolverade konsumenten som fattar köpbeslut utifrÄn en temporÀr uppsÀttning av signaler som presenteras vid köptillfÀllet. Som ett resultat av att beslutsfattandet utgÄr frÄn en tillfÀllig signaluppsÀttning anses ingen lÄngsiktig struktur för beslutsfattandet existera, utvÀrderingen kan istÀllet skilja sig mellan olika köptillfÀllen. Med utgÄngspunkt i denna notis Àmnar denna studie beskriva hur dimensionen plats pÄverkar betydelsen av signaler vid lÄginvolverat beslutsfattande.

Ledande indikatorers prediktionsförmÄga pÄ svenska aktiemarknaden : En empirisk studie om hur en investerare kan anvÀnda ledande indikatorer för sina investeringsbeslut

Att det idag finns flera metoder och modeller för att fatta beslut Àr inte konstigt dÄ beslutsfattande sker varje dag och i vissa sammanhang kan ge ödesdigra konsekvenser om det blir fel. Denna kandidatuppsats kan ses som en förstudie för hur naturligt beslutsfattande skulle kunna stödjas genom en förbÀttrad utbildning till beslutsfattare. Uppsatsen Àmnar behandla naturligt beslutsfattande och intuition hos experter inom rÀddningstjÀnsten, nÀrmare bestÀmt om de anvÀnder intuition och i sÄ fall vad som ligger till grund för denna intuition. Intervjuer utfördes pÄ rÀddningstjÀnsten i Motala efter critical decision method som Àr framtagen för cognitive task analysis. Inom rÀddningstjÀnsten anvÀnder sig befÀlen av intuition nÀr de tar det flesta av sina beslut i fÀlt.

Beslutsfattande? förvÀntas mÀnniskor fatta beslut pÄ olika sÀtt beroende pÄ genus?

Studiens syfte var att fÄ en ökad förstÄelse för hur mÀnniskor beroendepÄ genus förvÀntas hantera situationer som innefattar beslutsfattande.Totalt deltog 28 personer frÄn tre olika arbetsplatser som skattade hurvÀl 25 pÄstÄenden stÀmde in pÄ fyra fiktiva personer som presenteradesmed personbeskrivningar. Dessa beskrivningar skiljde sig Ät genomkön och bekantskap till undersökningsdeltagarna. De kvinnliga fiktivapersonerna uppfattades som mer rationella och intuitiva Àn de manligafiktiva personerna. Undersökningsdeltagarna ansÄg att de fiktivapersonerna med samma genus tenderade att besitta positiva egenskapergÀllande beslutsfattande i större utstrÀckning Àn de fiktiva personernamed motsatt genus. Kvinnliga försöksdeltagare ansÄg att de personersom de beskrevs vara nÀra vÀn med hade en mindre beroendebeslutsstil Àn de som de inte vara nÀra vÀn med, medan det motsattaförhÄllandet rÄdde för mÀn.

NÀr nÀrstÄende bestÀmmer : Faktorer som pÄverkar nÀrstÄendes beslutsfattande om organdonation

TillgÄngen pÄ organ Àr för liten i förhÄllande till efterfrÄgan. MÄnga patienter hinner avlida i vÀntan pÄ ett nytt organ. För att ingrepp ska fÄ göras mÄste nÀrstÄende underrÀttas. Den avlidne anses positiv till organdonation om han eller hon inte gjort sin vilja kÀnd, nÀrstÄende kan dock motsÀtta sig detta. UngefÀr en tredjedel av de nÀrstÄende nekar till donation om den avlidnes vilja inte Àr kÀnd.

ACTA : UtvÀrdering av tabell över kognitiva krav (CDT)

För att utvÀrdera en metod för tillÀmpad kognitiv uppgiftsanalys, ACTA (Applied Cognitive Task Analysis), har anstÀllda pÄ Saab AB genomfört ACTA genom att intervjua flygförare. ACTA bestÄr av tre intervjutekniker och skapades av Klein Associates Inc. ACTA Àr en metod som kan anvÀndas i tillÀmpade sammanhang för att ta fram aspekter av experters beslutsfattande. Denna rapport redovisar en utvÀrdering av CDT (Cognitive Demands Table), vilket Àr tabeller över kognitiva krav sammanstÀllda av datamÀngden insamlad i intervjuerna. UtvÀrderingens syfte var att avgöra huruvida praktiker kan sammanstÀlla en CDT med högt innehÄll av kognitiva poster.

Riskbedömning inom ungdomsvÄrd

Praktiskt arbete inom institution innebÀr kontinuerliga riskbedömningar och beslutsfattande av eventuella ÄtgÀrder. Denna studie syftar till att undersöka vilka uppfattningar och resonemang personal vid tvÄ sÀrskilda ungdomshem har kring risker och riskbedömning samt vilka beslutsstrategier som tillÀmpas. Vidare undersöks skillnader i bedömning ur ett genusperspektiv. Kvalitativ metod tillÀmpas och studien omfattar tolv intervjuer. Resultaten visar att risk och riskbedömning uppfattas som mÄngdimensionella begrepp omfattandes samtliga aspekter i det dagliga arbetet, dock förekommer interindividuella skillnader utifrÄn kunskap, erfarenhet och personlighet.

Fallgropar vid offentlig upphandling ur ett beslutsteoretiskt perspektiv

Upphandlingsprocessen kan ses som en form av beslutsprocess. Inom beslutsteori har det under flera Är forskats om psykologiska fÀllor och misstag vid beslutsfattande. Det finns en hel del teorier om hur dessa fÀllor och misstag kan undvikas. Syftet med denna studie Àr att jÀmföra fallgropar vid beslutsfattande med fallgropar vid offentlig upphandling samt analysera hur resultaten frÄn den beslutsteoretiska forskningen kan anvÀndas som stöd i upphandlingsarbetet. Resultatet visar att likheterna Àr mÄnga och att resultatet frÄn den beslutsteorietiska forskningen pÄ ett enkelt sÀtt kan konkretiseras och anvÀndas i upphandlingsarbetet..

Bröstcancerpatienters upplevelse av delat beslutsfattande vid val av behandling

Bakgrund: VÄrd och behandling ska utgÄ ifrÄn patientens egna önskningar och förutsÀttningar dÀr patientens delaktighet Àr en rÀttighet. Bröstcancerpatienter har olika individuella förutsÀttningar av att vara delaktiga i att ta beslut om den behandling som de ska vÀlja.Syfte: Syftet med denna studie Àr att beskriva bröstcancerpatienters upplevelse av delaktighet vid val av behandling samt hur de vill vara informerade för att uppleva delaktighet vid behandlingsbeslut. Avsikten var ocksÄ att granska artiklarnas kvalitet i förhÄllande till undersökningsgruppen.Metod: Litteraturstudien hade en deskriptiv design och den genomfördes i de för Àmnet relevanta databaserna CancerLit och PsycINFO under oktober 2013. Elva artiklar inkluderades och resultat bearbetades utifrÄn studiens syfte. Artiklarna identifierades och fÀrgkodades i tre fÀrger efter följande indelning: val, alternativ och beslut utifrÄn en trestegsmodell om delat beslutsfattande.Huvudresultat: Tydliga skillnader framkom i beskrivningarna av kvinnornas upplevelser av delaktighet i de olika faserna i trestegsmodellen.

Informationskvalitet som beslutsunderlag

Ett företag Àr i stort behov av tillförlitlig information för att kunna ta effektiva beslut. Information fÄr de flesta företag ifrÄn deras affÀrssystem som Àr verksamhetsövergripande. VÄr uppsats handlar om vad som pÄverkar kvalitén pÄ informationen för besluten i företaget. Syftet med uppsatsen var att undersöka kvalitén pÄ informationen som finns i företagets affÀrssystem och att analysera hur anvÀndbar informationen Àr som underlag till beslutsfattande. Till största del har vi anvÀnt oss av OŽBriens (2006) informationskvalitetskub för att undersöka hur bra kvalitén Àr pÄ informationen till besluten.

Venture capitalistens bedömningsgrunder i nyetablerade företag

Intresset för begreppet venture capital vÀcktes av den anledning att det Àr ett dagsaktuellt Àmne som stÀndigt florerar i massmedia. Denna studie behandlar individens beslutsfattande i ett venture capitalbolag och har landat i ett syfte dÀr vi vill skapa en förstÄelse för hur individerna i ett venture capitalbolag fattar investeringsbeslut. Detta genom att beskriva vad individuella beslutsfattare grundar sina beslut pÄ i nyetablerade IT-företag. Vi har utgÄtt frÄn teorier kring erfarenhet, information, förtroende och vilka huvudsakliga beslutskriterier venture capitalister anvÀnder sig av i sitt beslutsfattande. Eftersom vi har anvÀnts oss av teorier och dÀrefter genomfört en empirisk undersökning har vi ett deduktivt angreppssÀtt.

Corporate Social Responsibility : en kvalitativ studie om hur CSR integreras i företags beslutsfattande

Under de senare Ären har fenomenet CSR blivit oerhört aktuellt bland bÄde företag, intressenter och samhÀllet i övrigt. Det har framstÀllts att det numera berör hur utvecklingen av CSR pÄverkar företags beslutsfattande. HÀr finns tvÄ sidor som talar emot varandra, dels en dÀr forskarna menar pÄ att CSR har en pÄverkan pÄ beslutsfattande medan den andra sidan anser att CSR inte pÄverkar beslutsfattandet i nÄgon vidare utstrÀckning.Syftet med denna studie Àr att utforska kring hur CSR pÄverkar företags beslutsfattande. Koncernen som kommer att beaktas i studien Àr ICA-Gruppen. Med hjÀlp av en abduktiv metod jÀmför vi en tidigare teori och vÄrt empiriska insamlade material för att finna mönster och förstÄelse av verkligheten. Genom studiens kvalitativa metod har fem semistrukturerade intervjuer genomförts hos olika ICA-handlare dÄ vi efterstrÀvar en djupare förstÄelse av hur CSR integreras i beslut.

Kommunikation i beslutsfattande processer

Syftet med studien var att undersöka faktorer som pÄverkar kommunikation i beslutsfattande processer. FrÄgestÀllningar som besvarades handlade om medarbetarnas upplevelse av meningsfullhet och delaktighet samt ledarens kommunikativa roll i beslutsfattandeprocesser. Studien har haft ett hermeneutiskt angreppssÀtt och inspirerats av det kritiska perspektivet i tolkning av data. Datainsamling har skett med sex halvstrukturerade intervjuer i tvÄ offentliga företag. Det har framkommit i vÄr studie att det finns ett behov av tydlighet och ansvar i kommunikationen frÄn bÄde chefens och medarbetarnas perspektiv.

Strategiskt beslutsfattande: en kombination av formella analyser, erfarenhet och intuition

Att företag fattar framgÄngsrika strategiska beslut Àr avgörande för deras framtida överlevnad. I mindre företag har företagsledaren en central roll i beslutsfattandet. Ett strategiskt beslut som företagsledare i mindre företag kan stÄ inför Àr pÄ vilket sÀtt företaget ska utvecklas. Dessa beslut kan baseras pÄ information och formella analyser eller pÄ erfarenhet och intuition. Syftet med denna uppsats var att kartlÀgga hur företagsledare i mindre företag kan kombinera information frÄn formella analyser med erfarenhet och intuition vid strategiska beslut gÀllande företagets utveckling.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->