Sökresultat:
94 Uppsatser om Medborgardeltagande. - Sida 5 av 7
Upplevesebaserad planering - en fallstudie på Rönninge torg
Sammanfattning
Syftet med detta arbete är att undersöka hur medborgardeltagandet kan se ut i
planeringsprocessen. Vi undrade hur den här metoden kan påverka utformningen
av ett planförslag. Kandidatarbetet belyser teorier om hur man tar tillvara på
brukarnas upplevelser. Samt hur man
kan omvandla resultatet av upplevelser till ett planförslag vid omgestaltningen
av ett område. Arbetet har resulterat i ett
planförslag över Rönninge torg i Salems kommun.
Planarkitekters arbete för jämställdhet - "vad är det egentligen vi ska göra?"
Jämställdhet låter bra ? men vad är det egentligen vi planarkitekter ska göra?
Det finns idag stor kunskap om jämställdhetsarbete och riktlinjer för hur detta
arbete bör bedrivas. Samtidigt har inte implementeringen inom
planeringsprofessionen utvecklats i någon större omfattning. Frågan är varför
det inte har skett, samt hur planarkitekter kan integrera jämställdhetsaspekter
i sitt arbete.
Syftet med examensarbetet är att undersöka rekommendationer från experter och
deras möjliga tillämpning. Rekommendationer om jämställdhetsarbete i
arbetsprocessen från nulägesbeskrivning fram till ett färdigt planförslag
undersöks.
Lokalt förankrad planering av rekordårens grannskapsenheter - Progamförslag för Norra Fäladen i Lund
Den bebyggda miljön förändras och utvecklas ständigt. De byggnader och
strukturer som under åren redan har hunnit försvinna är det lättar att finna
värden i, brister och konflikter i historiska ideal är enklare att förbise
jämfört med samtida.
En betydande del av det stora bostadsbeståndet som utgörs av byggnader uppförda
under rekordåren i Sverige är i dagsläget i behov av renovering och förnyelse,
i många fall även de kringliggande utemiljöerna. Det
är stadsstrukturer som under åren från det att de byggdes fått utstå mycket
kritik angående framförallt de levnadsmiljöer som återfinns mellan husen, i det
offentliga rummet. Mycket av kritiken visar sig i uppsatsen vara oförtjänt och
bidrar till att förutfattade meningar kring dessa områden kan slå rot
ytterligare.
Syftet med detta kandidatarbete är att genom analys av Norra Fäladen visa på
befintliga kvalitéer, värda att bevara och hur dessa kan förstärkas med nya
tillskott till området, samt att föreslå möjliga åtgärder för konstaterade
brister. Vidare syftar arbetet till att utforma ett programförslag för
förnyelsen av Norra Fäladen i Lund, ett bostadsområde byggt under rekordåren.
Vill du vara med?: En studie av Piteåpanelen och dess inverkan på Piteå kommuns miljöpolitik
The representative democracy has become weakened during the last decades. At the same time the United Nations declared at the Rio de Janeiro meeting in 1992 that environmental problems can best be solved by involvement of all concerned citizens in decision-making. The main purpose of this study has been to examine if citizens panels is a possible way to involve citizens in environmental decision-making and what the outcomes can be. Furthermore the study has investigated what the participation has contributed to environmental politics and how representative the results have been. This has been carried out by investigating the Piteåpanel in the municipality of Piteå by conducting interviews.The result of the study shows that the involvement of the citizens in the decision-making influenced the environmental politics of the municipality.
Ett dynamiskt varumärkesarbete : En fallstudie av Kalmar med ett invånarperspektiv
Bakgrund: Det är intressenterna som tillsammans samskapar platsvarumärket, dock har invånarnas betydelse i sammanhanget hittills inte uppmärksammats. Relationen mellan Kalmar kommun och invånarna påverkar platsens kultur, image och platsidentitet. Dessa element är sammanvävda och utgör platsvarumärket, vilket innebär att varumärkning bör ses som en dynamisk företeelse. Kalmar kommun saknar dock riktlinjer över hur de ska involvera invånarna i varumärkesarbetet, så att de tillsammans kan forma och förmedla ett attraktivt Kalmar. Syfte: Syftet med denna uppsats är dels att undersöka hur invånarna kan relateras till platsens kultur, platsidentitet och image, vilka utgör platsvarumärket. Dels att föreslå riktlinjer gällande hur Kalmar kommun ska involvera invånarna i kommunens varumärkesarbete. Metod: Studien bygger på fallstudie av Kalmar kommuns varumärkesarbete.
Lokaldemokrati genom urban odling : en outnyttjad resurs för stadsplaneringen?
En ännu förbisedd och relativt oetablerad aktör i Sveriges offentliga rum är deurbana odlingsinitiativen. Den av stadsinvånarna initierade odlingen utforskarhållbara handlingsmönster, och skapar en plattform där medborgaren tillåts samlasina kunskaper och åsikter om det offentliga rummet. Genom att undersöka hurdessa odlingsgrupper samarbetar med kommunen, vill jag utreda hur dettasamarbete kan utvecklas till en lokal demokrati.Syftet med denna uppsats är att undersöka hur dessa odlingsinitiativ kananvändas som en resurs vid stadsplanering. Uppsatsen ger en övergripandeinblick i dialogen och samarbetet mellan kommunala tjänstemän och två lokalaodlingsinitiativ i Uppsala. För att undersöka vilka förutsättningar ett samarbetehar, och hur detta gestaltar sig har litteratursökningar i ämnet utförts.
Medborgardialog : Att organisera medborgardeltagande i prioriteringsprocessen
SAMMANFATTNINGVi har inspirerats av en föreläsning av Jennifer Gibson från University of Toronto. I denna presenterades hur man förankrat beslut kring prioriteringar hos medborgarna, och hur man därigenom undvikit kraftiga negativa reaktioner. Det etiska ramverket byggde på den deliberativa demokratiteorin. Erfarenheterna av processen visade att det fanns möjlighet att få acceptans och legitimitet bland medbor-garna för svåra prioriteringar, så kallade wicked-issues.Syftet med uppsatsen var att ta reda på om och hur deliberativa metoder är ett sätt att hantera wicked-issues. Den övergripande frågeställningen är: Vilka kännetecken bör en medborgardialog ha för att vara framgångsrik? För att få svar på frågeställningarna undersöktes följande fall som vi valt ut som star cases: Barcelona, Lewisham, Toronto, Norrbottens läns landsting och Landstinget i Östergötland.
Urban Pedagogik: rum för förhandling
En av huvudmålen med arbetet var att få ökad förståelse för hur medborgarnas makt och inflytande utvecklats historiskt inom stadsplanering. Jag var även intresserad av arkitektens roll i denna process. Jag ville som arkitekt, med stadsplanering som huvudfokus, hitta intressanta vägar att arbeta med medborgare och medborgargrupper och att förstå hur ett reellt lokalt inflytande kan ta form. Därför har jag försökt titta på relationer mellan medborgare, arkitekter, planerare, organisationer och kommun/stat. Jag drevs av en övertygelse att jag lättare kommer att finna argument för mina ?sociala ambitioner? som arkitekt om jag förstår de historiska processerna bakom medborgardeltagandet i både Sverige och ur ett internationellt perspektiv.
U+ME : ?Den nordligaste kulturhuvudstaden någonsin?
I övergången från industrialism till post-industrialism förändras städernas ekonomiska förutsättningar och ökar konkurrensen. Städer som tidigare haft en god tillväxt med bas i tillverkningsindustri drabbas av konkurrens från länder som tillhandahåller billigare arbetskraft. I den här situationen väljer många städer att satsa på att stärka sin attraktivitet samt marknadsföra sig för att locka till sig nya invånare, nya företag, turister, externt kapital. En strategi är att satsa på kultur och evenemang. Värdskapet för evenemang kan vid första anblick framstå som en odelat positiv och oproblematisk företeelse, något som gagnar staden med alla dess invånare samt även regionen och landet som helhet.
Certifiering och marknadsföring av hållbar stadsutveckling : så hanteras vattenkontakt och delaktighet när Stockholm och Minneapolis bygger hållbart
Detta examensarbete handlar om hållbara stadsdelar. För att definiera och befästa hållbarheten hos stadsdelar används idag checklistor, certifieringar och marknadsföring. Certifieringar och checklistor används som verktyg i planprocessen och specificerar på vilka grunder stadsdelen kallas ?hållbar?. En certifiering är också en signal utåt för att förmedla en trovärdig miljö- och hållbarhetsmärkning.
Genusperspektiv på medborgardialog : en fallstudie
Syftet med uppsatsen är att studera och analysera en medborgardialog ur ett genusperspektiv och undersöka om, och i så fall hur olika genusmönster kommer fram och fångas upp i dialogen. Detta för att se om och hur medborgardialog är ett sätt att bedriva jämställdhetsarbete i fysisk planering. Bakgrunden till uppsatsen är att fysisk planering inte är objektiv och inte heller kan vara det. Den tidsanda som råder och de uttalade och outtalade normer som finns i vårt samhälle påverkar planeringens innehåll och riktning. Planeringen är inte neutral till kön.
Planerarens roll, makt och ansvar i en medborgardialog
Målet med denna kandidatexamensuppsats är att undersöka vilka metoder det finns för medborgarinflytande idag samt vilken roll, makt och vilket ansvar planeraren har i en
medborgardialog. Arbetet ämnar besvara följande frågeställningar: Vilka metoder finns för medborgardialog i Sverige idag och hur avspeglas demokratin i dem? Vad har planeraren för roll, makt och ansvar i en medborgardialog? Vad har planeraren för inställning till medborgaren och medborgarinflytande? Vilka möjligheter och begränsningar har planeraren vad det gäller att påverka medborgarens inflytande i planprocessen? Syftet med kandidatexamensarbetet är att öka förståelsen kring planerarens inflytande och möjligheter i planprocessen och medborgardialogen för att hen i framtiden ska kunna axla sin yrkesroll på bästa tänkbara sätt.
För att besvara frågeställningarna har en kvalitativ litteraturstudie samt semistrukturerade intervjuer med tre yrkesverksamma planerare gjorts. I uppsatsen konstateras att planeraren och andra aktörers makt, roll, och attityd är avgörande för medborgardialogens utveckling, samt att förväntningar, förtroende och förståelse har stor betydelse. Arbetet visar att planeraren idag har en kommunikativ roll i medborgardialogen och ofta fungerar som
samtalsledare, utan att ha någon egentlig utbildning inom området.
Acceptans av vindkraft
Denna uppsats behandlar acceptansen av vindkraft ur ett svenskt perspektiv. Uppsatsen syftar till att besvara vad det är för problem som ligger till grund för brist på acceptans, och hur man kan förebygga dessa. Den syftar även till att belysa hur man i Sverige jobbar politiskt för ökad acceptans för vindkraft.Det finns många bevisade negativa effekter av vindkraft såsom visuell störning, besvärande ljud, skuggor och reflexer. Det är dock endast den visuella effekten som spelar stor roll i frågan om acceptans. Experter har länge trott att bristen på acceptans för vindkraft har grundat sig i NIMBY-syndromet, men på senare tid har man kommit fram till att så inte är fallet.
U+ME - ?Den nordligaste kulturhuvudstaden någonsin?
I övergången från industrialism till post-industrialism förändras städernas
ekonomiska förutsättningar och ökar konkurrensen. Städer som tidigare haft en
god tillväxt med bas i tillverkningsindustri drabbas av konkurrens från länder
som tillhandahåller billigare arbetskraft. I den här situationen väljer många
städer att satsa på att stärka sin attraktivitet samt marknadsföra sig för att
locka till sig nya invånare, nya företag, turister, externt kapital. En
strategi är att satsa på kultur och evenemang.
Värdskapet för evenemang kan vid första anblick framstå som en odelat positiv
och oproblematisk företeelse, något som gagnar staden med alla dess invånare
samt även regionen och landet som helhet.
Stadsbyggnadsbenchens kommuners syn på Medborgardialogens påverkan på effektivitet och kvalitet i planprocessen
Utifrån forskning och en pågående debatt i dagens samhälle går det att utläsa en problematik kring medborgardialog där den potentiella nyttan ställs mot eventuella risker. Debatten kring medborgardialogen har dessutom skapat diskussioner kring dess påverkan på effektiviteten i planprocessen i relation till de kvaliteter som erhålls. Frågan har blivit allt mer aktuell de senaste åren då planprocessen anses vara ineffektiv i relation till vad som krävs för att tillgodose behovet av bostäder (SOU 2013:34). Samtidigt har ett ökat intresse för medborgardialog uppmärksammats i landets kommuner (Khakee, 2006 m.fl.), något som generellt uppfattas som en tidskrävande process. Stadsbyggnadsbenchen är en samarbetsorganisation i Stockholms län där åtta kommuner jobbar med benchmarking i stadsbyggnadsfrågor. De åtta kommunerna utgör i denna uppsats den empiriska plattformen där strateger och styrdokument har studerats för att studera kommunernas syn på medborgardialog.