Sök:

Sökresultat:

994 Uppsatser om Markägare - Sida 33 av 67

Jordning och jordtag : En metodstudie

SammanfattningSyftet med detta arbete Àr att undersöka vilka metoder som anvÀnds vid bestÀmning av plats för anlÀggning av jordtag. Ett jordtag kan anlÀggas antingen genom ytjordning dÀr ledare lÀggs lÀngsmed marken, eller via djupjordning dÀr jordelektroder drivs ned i marken.Den viktigaste egenskapen hos ett jordtag Àr dess resistivitet. DÄ markens resistivitet skiljer sig beroende pÄ vilken jordmÄn som finns blir val av plats viktig.JordmÄnen vid ytan behöver inte heller vara densamma som lÀngre ned i marken vilket ger ett problem vid bedömning av lÀmplig plats.Jordtag och jordning Àr viktigt i elnÀtet, frÀmst ur en sÀkerhetssynpunkt, men Àven ur en ekonomisk synpunkt. Vikten av att ha ett fungerade jordtag med tillrÀckligt lÄg resistivitet Àr vÀldigt stor. Det kostar pengar att anlÀgga jordtag, att pÄ ett ekonomiskt och tillförlitligt sÀtt hitta den bÀsta platsen kan dÀrmed spara pengar.Vid utvÀrdering av jordtag utförs markresistivitetsmÀtningar, den utrustning som anvÀnds ger dock en begrÀnsad information om markresistiviteten med avseende pÄ mÀtdjup och tÀckt yta.

Station Bönered - om att skapa goda miljöer kring ett pendeltÄgspÄr

NÀr en stad vÀxer mÄste man ta stÀllning till hur det ska ske. Idag Àr biltrafiken dominerande i Göteborg och i framtiden skulle spÄrbunden trafik och utbyggd pendeltÄgstrafik i regionen kunna innebÀra mer hÄllbara tranporter. En pendeltÄgsstation har ett relativt begrÀnsat omland och behöver för fullt utnyttjande bebyggas nÀra inpÄ. Den spÄrbundna trafiken kan dock innebÀra störningar och risker. Jag undersöker i mitt examensarbete hur en ny stadsdel utanför Göteborg kan byggas ut kring en tÀnkt pendel­tÄgs­station.

Förskolan och friluftsliv: en kvantitativ undersökning gjord pÄ förskolor i LuleÄ och PiteÄ kommun

Friluftsliv Àr vistelse och fysisk aktivet utomhus för att uppnÄ rekreation, miljöombyte och naturupplevelser, utan nÄgot krav pÄ prestation eller tÀvling. VÄr studie syftar att undersöka hur förskolor inom LuleÄ och PiteÄ kommun arbetar med friluftsliv. I studien har vi valt att anvÀnda oss av en kvantitativ insamlingsmetod, dvs. enkÀter. Undersökningsgruppen har bestÄtt av 72 förskolor frÄn LuleÄ kommun och 53 förskolor frÄn PiteÄ kommun.

Förskolan och friluftsliv: en kvantitativ undersökning gjord
pÄ förskolor i LuleÄ och PiteÄ kommun

Friluftsliv Àr vistelse och fysisk aktivet utomhus för att uppnÄ rekreation, miljöombyte och naturupplevelser, utan nÄgot krav pÄ prestation eller tÀvling. VÄr studie syftar att undersöka hur förskolor inom LuleÄ och PiteÄ kommun arbetar med friluftsliv. I studien har vi valt att anvÀnda oss av en kvantitativ insamlingsmetod, dvs. enkÀter. Undersökningsgruppen har bestÄtt av 72 förskolor frÄn LuleÄ kommun och 53 förskolor frÄn PiteÄ kommun.

En vÀg att nÄ livslÄngt lÀrande

I denna uppsats har jag försökt fÄ en uppfattning om hur kommun X skulle kunna anvÀnda sina studie- och karriÀrvÀgledare som en resurs för att utveckla personalutvecklingsarbetet gÀllande kommunens anstÀllda. UtifrÄn tankar om att samhÀllsresurser mÄste anvÀndas pÄ ett effektivt sÀtt och att vi alla mÄste vara mer flexibla i vÄra arbeten. DÄ mÄste förutsÀttningar finnas för att ha beredskap för, samt en vilja till, förÀndring. Med samhÀllsresurser menas frÀmst, i det hÀr fallet, mÀnniskor anstÀllda i kommun X. Syftet med arbetet Àr att undersöka hur kommun X arbetar med personal- och verksamhetsutveckling i stora drag.

Tegel och klinker - keramiska material pÄ mark :

Being an architect I create spaces with roof, walls and fl oor. The availability of the essential materials to create such spaces is practically unlimited. The materials also play a significant part to the character of the created space. I hope to contribute to the general understanding of materials as elements in the design of urban spaces by having intensely explored one specific material in depth, pointing out its bad and good qualities. I am of the opinion that the reason for choosing a material shouldn?t be because of a shortage of knowledge, facts or references, but what character you want for the room. When travelling across Europe, it sometimes feels like clay paving is everywhere, but back in Sweden it is almost unseen of in modern landscape architecture.

Hur pÄverkar VD:n företagets CSR-redovisning?

Industrialiseringen de senaste Ärhundrandena har medfört att vÀlstÄndet i mÄnga lÀnder har ökat oerhört. Dock har utvecklingen ocksÄ medfört att ekosystem, mark, luft och vatten har tagit skada. Företag som blir tillrÀckligt stora och mÀktiga kan Àven skada sin sociala omgivning genom att ignorera frÄgor som gÀller till exempel anstÀllningsförhÄllanden, mÀnskliga rÀttigheter, samhÀllsansvar och produktansvar. Krav har dÀrför kommit frÄn omgivningen att företagen bör arbeta för att minimera sin skadliga inverkan pÄ miljön och samhÀllet. I och med detta har CSR-redovisning kommit att bli aktuellt.

Ett grönomrÄdes framtid : - utifrÄn mÀnniskans utbredning och naturens behov

I Stockholms lÀn finns ett stort behov av att bygga bostÀder, arbetsplatser och infrastruktur. Orsaken till utbyggnadsbehovet av bostÀder Àr en befolkningsökning inom lÀnet. Utbyggnaden sker bÄde genom pÄbyggnad av befintliga huskroppar, förtÀtningar, ÄteranvÀndning av sedan tidigare hÄrdgjorda ytor men ocksÄ genom att anvÀnda marken i befintliga parker och natur.I mitt arbete har jag en forskningsfrÄga/hypotes om att det Àr möjligt att bygga inom ett grönomrÄde utan att dess vÀrde förloras.För att utreda hur ett grönomrÄdes vÀrden kan pÄverkas vid ny bebyggelse har jag valt att studera tvÄ olika omrÄden, Kymlinge och Söderby, som ligger inom JÀrvakilen och göra en jÀmförelsestudie mellan dessa. GrönomrÄdet, JÀrvakilen, Àr en av Stockholms grönkilar som bland annat fungerar som rekreationsomrÄde.Planförslagen för Kymlinge och Söderby grundas pÄ nÀrbeslÀktade förutsÀttningar sÄsom nÀrhet till rekreationsomrÄde med natur, infrastruktur med vÀgbuller frÄn ett stort flöde av trafik och kraftledningsgator. En skillnad dÀremot Àr avstÄndet till nÀrliggande tÀtort.

IKEAs etablering i Ryssland ur ett nÀtverksperspektiv

Syfte: Syftet med studien Àr att analysera IKEAs etableringsprocess i Ryssland ur ett nÀtverks-perspektiv, för att undersöka hur IKEA har byggt upp/skapat sitt nÀtverk i Ryssland. Avsikten Àr frÀmst att studien ska kunna vara till stöd för andra företag som planerar att etablera sig i Ryssland. Metod: Vi har gjort en fallstudie av IKEAs etablering i Ryssland med utgÄngspunkt frÄn nÀtverksteorin för att visa hur IKEA har byggt relationer och skapat sitt nÀtverk vid etableringen. FrÀmsta analys-verktyget Àr Ghauri och Holstius nÀtverksmodell för etablering i utvecklingsekonomier. Analysen bygger frÀmst pÄ information hÀmtad frÄn intervjuer gjorda pÄ IKEA i Moskva.

FörtÀtning i Uppsala : en jÀmförelse mellan vision och verklighet i tvÄ bostadsomrÄden

FörtÀtning Àr ingen ny företeelse. Att fÄ in mer pÄ mindre yta har förekommit sedan andra halvan av 1800-talet. Att stÀder byggs tÀtare motiveras pÄ sÄ vis att man slipper ta ny mark i ansprÄk och att reseavstÄnden minskas för invÄnarna. De som motsÀtter sig förtÀtning gör det vanligen pÄ grund av att vissa vÀrden, exempelvis grönomrÄden och rumsskala, riskerar att försÀmras vid en exploatering. Jag har valt att granska Uppsalas översiktsplaner frÄn 2002 och 2010 för att se vad dessa sÀger om förtÀtning.

ErfarenhetsÄterföring för mark- och anlÀggningsarbeten inom Skanska BoKlok

En fungerade erfarenhetsÄterföring leder till effektivare och lönsammare processer. Det Àr isynnerhet viktigt för Skanska och Ikeas industrialiserade bostadskoncept BoKlok, dÀr sammatyp av arbeten stÀndigt upprepar sig. Skanska har ett verktyg för erfarenhetsÄterföring somde kallar NormallÀgen och beskriver olika arbetsmoment i text och video. Arbetet pÄgÄrmed att utvidga innehÄllet för NormallÀgen och i dagslÀget finns inga för markarbeten inomBoKlok.Syftet Àr att undersöka hur erfarenhetsÄterföringen fungerar idag och vad som fungerarmindre bra i projekten. Finns det erfarenheter som kan anvÀndas som underlag till framtidaNormallÀgen.Arbetet bygger pÄ intervjuer, litteraturstudier och information frÄn Skanska och BoKloksintranÀt.Resultaten visar att den erfarenhetsÄterföring som sker idag oftast Àr muntlig mellanarbetsledningen pÄ olika projekt och dÀr kunskapen Àr personrelaterad.

Risker kring smÄhusgrundlÀggning : En jÀmförelse mellan riskerna vid stora projekt och smÄhusprojekt

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vilka risker som finns vid grundlÀggning av smÄhus. Metoden som anvÀndes var litteraturstudie av geotekniska risker vid stora projekt. Riskerna som Äterkom delades in i geologiska, mÀnskliga och ekonomiska faktorer. DÀrefter diskuterades om dessa risker Àven Àr aktuella för smÄhus. Bland de geologiska faktorerna ansÄgs inte markförhÄllanden utgöra en betydande riskkÀlla för smÄhus dÄ dessa antingen Àr vÀlkÀnda eller mindre svÄra att kontrollera pÄ grund av husets begrÀnsade utbredning pÄ marken.

Stadens Mellanrum : en studie av icke-platser

Arbetet studerar de odefinierade platserna i staden. Det handlar om de överblivna och övergivna platserna, som stÄr i kontrast till de planerade och funktionsbestÀmda. Dessa platser kan till synes sakna funktion och anvÀndning i staden men sÄ behöver fallet nödvÀndigtvis inte vara. Beroende pÄ vilket sÀtt man vill framhÀva dessa odefinierade platser i staden anvÀnds olika definitioner. En litteraturstudie har gjorts pÄ fyra olika författares definitioner av icke-platser.

Konflikt eller dialog: Minerallagens arbetsplan som aktuellt rÀttsligt verktyg

Detta arbete handlar om arbetsplaner inom minerallagen. En arbetsplan Àr en planering i skriftlig form som förtydligar ett undersökningsarbete gÀllande tid, plats, material med mera. En prospektör mÄste alltid ha en arbetsplan för att fÄ utföra undersökningsarbete i syfte att pÄvisa mineralfyndigheter inom ett visst omrÄde. Om allt gÄr som det ska kan mineralfyndigheten sedan komma att utvinnas i en gruva. Förförandet med arbetsplaner Àr ett av exploateringsprocessens mÄnga moment och dessutom relativt nytt i svensk minerallagstiftning.

Stadsodling via Brukarmedverkan : Att skapa mötesplatser och trygghet i det offentliga rummet

Denna uppsats handlar om stadsodling och brukarmedverkan. Med brukarmedverkan menas att invÄnarna fÄr ökat inflytande över stadens utformning genom att de sjÀlva deltar i förvaltningen av platser. I det hÀr fallet genom att starta och delta i kollektiva stadsodlingar. Syftet med detta arbete har varit att ta reda pÄ vilka drivkrafter som ligger bakom mÀnniskors engagemang i kollektiva stadsodlingar samt vad detta engagemang kan föra med sig till den plats dÀr odlingarna finns. Kan kollektiva stadsodlingar öka samverkan i bostadsomrÄden samt bidra till en tryggare plats och i förlÀngningen ökad jÀmstÀlldhet? Brukaravtal Àr ett avtal som upprÀttas mellan kommun och en grupp invÄnare som genom avtalet fÄr möjlighet att bruka endel av kommuenns mark.

<- FöregÄende sida 33 NÀsta sida ->