Sökresultat:
1112 Uppsatser om Livsstilsrelaterade sjukdomar - Sida 32 av 75
Hur omsätts protein och fett vid styrketräning? : Vilka fördelar och nackdelar kan en protein- och fettrik kost ha?
Syftet med den här litteraturstudien var att undersöka effekten av hög protein- och fettrik kost på styrketräning. De flesta dagliga matvaror innehåller oftast både protein och fett förutom rena kolhydratkällor, vilka har olika effekt på kroppen vid styrketräning. Styrketräning kan påverka proteinsyntesen, muskelhypertrofi, lipolys och fettoxidationen i kroppen. Dessa processer influeras av mängden protein eller fett som konsumeras, vilken typ av protein eller fett som konsumeras samt tidpunkten intaget sker i relation till styrketräning.Studier har visat att ett högt proteinintag i kombination med styrketräning kan leda till ökad muskelmassa och viktnedgång på grund av en ökad proteinsyntes, lipolys och fettoxidation. Tidigare forskning visar också att ett ökat fettintag stimulerar lipolys och fettoxidationen hos individer.
Sjuksköterskans attityder vid omvårdnad av patienter med smittsamma sjukdomar
Bakgrund: När ett barn får cancer förändras livet för hela familjen. Den tuffa behandlingen är påfrestande på alla medlemmar i familjen. En okunskap om hur syskonens hälsa påverkas finns både hos föräldrar och sjukvårdspersonal.Syfte: Att belysa hur syskon till cancerdrabbade barn upplever sin hälsa.Metod: En systematisk litteraturstudie baserad på 5 kvantitativa och 5 kvalitativa artiklar. Databaserna PubMed och Cinahl användes för sökning av vetenskapliga artiklar. Artiklarna kvalitetsgranskades och en latent innehållsanalys användes.Resultat: I resultatet uppkom 5 kategorier kring syskon till cancersjuka barns behov och brister som påverkade hälsan.
?Jag skulle önska att de lyssnade mer på mig, på mina behov än på mallens behov? : Unga kvinnor med självskadebeteende och deras levda erfarenhet av svensk psykiatrivård
Denna uppsats syftar till att lyfta fram unga kvinnor med självskadebeteende och deras levda erfarenheter och upplevelser av svensk psykiatrivård. Vi ämnar undersöka hur kvinnorna upplever bemötandet av vårdpersonalen, vilka handlingsalternativ de upplever har varit möjliga i kontakten med densamma och hur detta påverkat deras syn på sig själva. Vidare vill vi förstå hur kvinnorna upplever att deras vård påverkat deras syn på framtiden. Materialet har vi samlat in genom kvalitativa intervjuer med tre unga kvinnor som varit i kontakt med psykiatrin på grund av deras självskadebeteende. Både teori och metod tar i stor utsträckning avstamp i det fenomenologiska perspektivet.
AKTIVA MEDIDCINSKA IMPLANTAT : ? En teknikutveckling som räddar liv
Diabetes, hjärtsjukdomar samt sjukdomar som ger upphov till rörelserubbningar respektive smärta är tillsammans orsaken till hundratusentals svenskars lidande. För dessa sjukdomar finns det, förutom medicinering, behandlingar med aktiva medicinska implantat som lindrar sjukdomarnas symtom, även om dessa behandlingar inte passar alla.Ett aktivt medicinska implantat innebär en mekanisk komponent, innehållandes elektronik, i ett organiskt system med en medicinsk tillämpning. Forskningen runt de aktiva medicinska implantaten är intensiv och det investeras mycket pengar i den. Därför sker en snabb och spännande utveckling inom området. Målet med rapporten är att undersöka framtidsutsikterna för de aktiva medicinska implantaten med avseende på en potentiell utökning av deras användningsområden, eliminering av befintliga begräsningar samt utveckling av tillverkningsprocessen.De implantat som utreds är pacemakern, neurostimulatorer i olika tillämpningar samt den medicinska pumpen, med tonvikt på den förstnämnda.
Effekt på leukocyter efter ett långvarigt fysiskt arbete : En studie gjord under Vasaloppet
BAKGRUND: Leukocyter ingår i kroppens immunförsvar vilket skyddar oss mot b.la. angrepp av bakterier och virus. Vid högintensivt fysiskt arbete så hamnar vi i ett s.k. ?open window? där vi är som mest mottagliga för sjukdomar.
Närståendes upplevelse av att leva med en person med Parkinsons sjukdom
Syftet med denna studie är att belysa närståendes upplevelse av att leva med person med Parkinsons sjukdom. Parkinson sjukdom är en av många andra kroniska sjukdomar. När en familje medlem får en kronisk sjukdom, blir hela familjen påverkad. Parkinson sjukdom har stora variationer i omvårdnadsdiagnos och prognos för närstående och hela familjen. Vi har valt fjorton artiklar som motsvarar syftet och som sedan analyserades med kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats.
Vi är inte intresserade av hur sjuk du är,vi är intresserade av hur stor arbetsförmåga du har
1 juli 2008 har nya regler i sjukförsäkringen trätt i kraft. Enligt de nya reglerna är sjukpenningen begränsad till ett år. Samtidigt har den tidsbegränsade sjukersättningen tagits bort. Media uppmärksammar att allt fler människor blir nekade sjukpenning, andra får sjukersättningen indragen. I början av januari 2009 förväntas det att ca 30 000 människor bli utförsäkrade.
Riskfaktorer för postoperativ urinretention : en litteraturstudie
Syftet med denna systematiska litteraturstudie var att ta reda på vilka faktorer som påverkar uppkomsten av postoperativ urinretention, POUR, i tidigt postoperativt skede. Artikelsökning har skett i databaserna CINAHL, MEDLINE och PsycINFO. Artiklarna kvalitetsbedömdes utifrån en modifierad granskningsmall för artikelgranskning. Sexton artiklar inkluderades i studien. Resultatet visade att med stigande ålder ökade risken för POUR, speciellt för män.
Sjuksköterskearbetet på en neonatal intensivvårdsavdelning : en tidsstudie
Risken för att drabbas av stressrelaterade sjukdomar är hög bland sjukvårdspersonal bland annat då kraven på kvalitet, effektivitet och arbetstempo har ökat. I diskussionen kring sjuksköterskors arbetssituation är saknas det aktuell kunskap om hur sjuksköterskor inom den neonatala intensivvården fördelar sin tid under arbetsdagen och vilka arbetsmoment som sjuksköterskorna utför i sitt dagliga arbete. Syftet med studien var att undersöka vilka arbetsmoment en sjuksköterska på neonatalintensiven utför under ett arbetspass samt kartlägga hur tidsåtgången fördelade sig mellan dessa arbetsmoment. En strukturerad tidsstudie genomfördes därför på en neonatal intensivvårdsavdelning i Sverige. Resultatet visade hur sjuksköterskorna fördelar sin tid mellan 69 olika arbetsmoment i 23 kategorier inom åtta kompetensområden samt hur omvårdnadsarbetet fördelade sig tidsmässigt mellan den direkt patientnära kontakten och övriga patientrelaterade uppgifter.
Upplevelsen av den goda vårdrelationen mellan vårdare och personer med demens - En litteraturstudie
Demenssjukdomen tillhör en av våra stora folksjukdomar och är ett samlingsnamn
på sjukdomar som i första hand angriper centrala nervsystemet. Symtom som
minnesförlust, agnosi, apraxi och dysfasi är övergripande för demenssjukdomar.
Vårdrelationen mellan vårdare och personer med demens är därför komplicerad.
Denna studie syftade till att belysa vad som kännetecknar en god vårdrelation
mellan vårdare och personer med demenssjukdom på vårdboende. Metoden som
använts var en litteraturstudie där kvalitativa studier sammanställts.
Att drabbas av cancer väcker många känslor
Bakgrund: Cancer är en av de sjukdomar som ökar mest och detta kan bero på att
vi lever längre. En cancerdiagnos påverkar vardagen, både under pågående
behandling och efteråt. Personerr som får ett cancerbesked hamnar ofta i kris
och det är viktigt att de får stöd och hjälp av andra för att orka. Det är
mycket känslor som uppkommer vid ett cancerbesked och under sjukdomstiden.
Ordet cancer får många att känna rädsla och obehag.
Kvinnors förståelse och upplevelser av sina symtom vid hjärtinfarkt - En litteraturstudie
Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är idag ett omfattande folkhälsoproblem både
i världen och i Sverige. Tolv procent av den svenska befolkningen drabbas av
dessa sjukdomar. Det finns stora könskillnader i forskningen kring detta område
där kvinnor är en grupp som är underrepresenterade. Studier har visat att
kvinnor uppsöker vård i ett senare stadium eftersom deras upplevda symtom vid
hjärtinfarkt och förståelse för dem är svårare att tolka för kvinnorna själva.
Syftet: Syftet med denna studie var att beskriva kvinnors förståelse och
upplevelser av sina symtom vid hjärtinfarkt.
Metod: Examensarbetet gjordes som en litteraturstudie och sju vetenskapliga
artiklar användes. Artiklarna analyserades med hjälp av innehållsanalys
inspirerad av Graneheim och Lundman (2004).
Våga vara ung chef, en studie om skillnader i chefers välbefinnande och arbetskrav
Syftet med den här uppsatsen var att få en förbättrad förståelse av hur unga chefer upplever sitt arbete inom offentlig sektor och hur det psykiska välbefinnandet påverkas av arbetsbelastningen. Undersökningen har gjorts utifrån semistrukturerade intervjuer med fyra enhetschefer om deras upplevelser av arbetskrav samt psykiska välbefinnande där analysprocessen samt grunden för studien följer den fenomenologiska ansatsen. Resultatet visar utifrån chefernas upplevelser att det finns starka samband att det psykiska välbefinnandet påverkas negativt av för hög arbetsbelastning. De tydliga faktorer som skapar ohälsan är arbetsansvaret, arbetstiderna och också de höga ambitioner som chefer kan ha. Studien konstaterar hur yngre chefer har större tendens till stressrelaterade sjukdomar till följd av arbetspressen som unga chefer anses ha.
Känsla av sammanhang, kön och psykosociala faktorers samvariation med Body Mass Index ? baserat på Liv och hälsa - Ung 2004 skolår 9, Västmanland
Övervikt och fetma är ett snabbt växande folkhälsoproblem som medför ökad risk för psykosocialt lidande och många allvarliga sjukdomar. Särskilt oroande är att övervikt och fetma allt oftare drabbar barn och ungdomar. Syftet med denna studie är att undersöka om det finns ett samband mellan Body Mass Index (BMI) och Känsla Av SAMmanhang (KASAM) hos elever i skolår 9, samt att analysera kön och psykosociala faktorers (familje- och kamratrelationer) eventuella inverkan på relationen BMI och KASAM.Det statistiska materialet är hämtat från undersökningen ?Liv och hälsa - Ung 2004 Västmanland? där KASAM- skalan med 13 frågor används. Analysmetoden är en multipel regression.Resultaten indikerar svaga samband mellan variablerna.
Ljusterapi för nattpersonal inom slutenvården
En stor del av personalen inom Hälso- och Sjukvården har sin arbetstid förlagd till natten. Vi vet idag att det är mycket ogynnsamt att arbeta nattetid och att det höjer risken att utveckla flera sjukdomar. Nattarbete och roterande skiftarbete stör och påverkar den naturliga dygnsrytmen i kroppen. Kan vi hjälpa kroppen att anpassa sig bättre till nattskiftsarbete med hjälp av ljusterapins effekter? Ljusterapi är, vad vi känner till idag, en säker behandling med få eller inga biverkningar.