Sök:

Sökresultat:

455 Uppsatser om Laborativt arbetsätt - Sida 2 av 31

MatematiksvÄrigheter och laborativ matematik

Denna studie riktar sig till lÀrare i matematik och undersöker om ett laborativt arbetssÀtt kan hjÀlpa elever i matematiksvÄrigheter. Syftet Àr att fÄ en klarhet i om ett laborativt arbetssÀtt kan hjÀlpa elever i matematiksvÄrigheter. Studien Àr en litteraturstudie dÀr forskares resultat presenteras och jÀmförs med varandra. Kriterier för sökningen har under hela studien varit viktiga, dÄ syftet i artiklarna mÄste stÀmma överens med vÄrt syfte. Det har varit viktigt att de olika artiklarna har samma syn pÄ nyckelbegreppen som vi har.

Ett laborativt arbetssÀtt i matematik : I skolÄr 1 och 2

Ett intresse för matematik och nyfikenhet över hur jag i framtiden ska kunna göra matematiklektionerna meningsfulla och vardagsnÀra för mina elever bidrog till att jag, nÀr jag fick den, tog chansen att genomföra ett temaarbete med ett laborativt arbetssÀtt och göra en fallstudie över detta.Tidigare forskning visar att det Àr viktigt att utgÄ frÄn elevers olika individuella förutsÀttningar, göra lektionerna vardagsnÀra, meningsfulla, varierande och Àven gÀrna lustfyllda. Forskningen visar Àven pÄ kommunikationens betydelse, sÀrskilt vikten av att kommunicera sÄ att eleverna förstÄr bÄde vad de förvÀntas lÀra och vad de kan utveckla.Detta examensarbete Àr skrivet utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv efter att en fallstudie, inspirerad av aktionsforskning, bestÄende av sÄvÀl observationer, intervjuer, samtal och enkÀter genomförts.Resultatet visar att ett laborativt arbetssÀtt gynnar alla elever, inte minst de svaga dÄ det ger mÄnga möjligheter till att lÄta eleverna uppleva och upptÀcka. LÀrarna betonar vikten av att noggrant planera lektionerna samt att vara medveten om hur man kommunicerar undervisningsinnehÄllet. De menar ocksÄ att ett laborativt arbetssÀtt ger goda möjligheter till individanpassning eftersom arbetet kan utgÄ frÄn de enskilda elevernas individuella behov..

Hur fÄr man fram matematiken i ett laborativt material?

Syftet med vÄrt examensarbete Àr att studera hur lÀrare ser pÄ möjligheter att lyfta fram matematiken i undervisningen med laborativt material. Vi har valt att göra en kvalitativ undersökning med intervjuer av lÀrare. Resultatet av intervjuerna visar att de flesta lÀrare ansÄg att eleverna ska komma pÄ matematiken sjÀlva. De menade att lÀrarna ska vara tydliga med syftet och ha en genomtÀnkt tanke vid anvÀndning av spel och laborationer. De ansÄg ocksÄ att det var viktigt att vara positiv och entusiastisk gentemot spel och laborationer.

SysselsÀttning eller undervisning? En studie om hur laborativt material anvÀnds i matematikundervisning

Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ hur och varför lÀrare anvÀnder laborativt arbetssÀtt i matematikundervisningen i skolÄr 3 samt lÀrarnas uppfattning om hur det förebygger elevers matematiksvÄrigheter. Studien inkluderar Àven elevers instÀllning till laborativt material. Motivet till valet av detta Àmne Àr utifrÄn vÄra VFT (verksamhetsförlagd tid) erfarenheter dÀr enskild tyst rÀkning dominerade matematikundervisningen och laborativt material anvÀndes som sysselsÀttning. Litteraturen inom omrÄdet föresprÄkar arbete med laborativt material under hela skolgÄngen för betydelse för elevernas förstÄelse i matematik och att lÀraren har en avgörande roll gÀllande konkretisering av den abstrakta matematiken. En stor del av forskningen har visat att elever som arbetar med laborativt material i matematik presterar bÀttre Àn elever som inte gör det. I undersökningen har vi anvÀnt oss av tvÄ kvalitativa undersökningsmetoder, intervju och observation.

Bland guldpÀrlor och klossar ?  LÀrares refleklektioner kring det laborativa arbetssÀttet i matematikundervisningen. : En jÀmförelse mellan lÀrares reflektioner frÄn kommunala skolor och friskolor med Montessoripedagogik.

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka lÀrare i Ärskurs 4-6 reflektioner kring det laborativa arbetssÀttet. Studien innefattar en jÀmförelse mellan lÀrare som arbetar pÄ kommunala skolor och lÀrare som arbetar pÄ friskolor med Montessoripedagogik. FrÄgestÀllningarna som studien utgÄr ifrÄn behandlar vid vilka matematiska omrÄden lÀraren vÀljer respektive vÀljer bort att anvÀnda laborativt material samt vilka möjligheter, fördelar, utmaningar och hinder lÀrare urskiljer med laborativt arbetssÀtt. En kvalitativ metod med intervjuer valdes för att undersöka lÀrares reflektioner. Resultatet visar att det finns somliga skillnader mellan hur lÀrare frÄn kommunala skolor respektive friskolor med Montessoripedagogik förhÄller sig till laborativt arbetssÀtt.

Laborativ matematik : Ett sÀtt att variera undervisningen

Skolverkets undersökningar visar att elevernas intresse för matematik i grundskolans senare Är Àr lÄgt. Undervisningen Àr alltför lÀroboksstyrd. Eleverna vill ha en mera varierad undervisning dÀr sÄdant som diskussioner om matematikens anvÀndning, gruppuppgifter och verklighetsanknytning ingÄr. Ett sÀtt att variera undervisningen kan vara att arbeta laborativt.Syftet med arbete Àr bland annat att ta reda pÄ hur mycket lÀrarna anvÀnder sig av laborativ matematik samt vilka erfarenheter de har av arbetssÀttet. Resultatet av studien bygger pÄ en enkÀtundersökning bland matematiklÀrare och nÄgra intervjuer med matematiklÀrare som arbetar laborativt.NÀstan alla av de lÀrare som besvarat enkÀten arbetar laborativt men det gÄr inte att dra nÄgra generella slutsatser i vilken utstrÀckning lÀrare i allmÀnhet arbetar laborativt eftersom antalet besvarade enkÀter var mycket lÄgt.

Laborativ matematik-Hur, nÀr och varför anvÀnds det?

AbstraktHeléne Ingvarsson och Lotta JigrotLaborativ matematik- Hur, nÀr och varför anvÀnds det?Concrete mathematics- How, when and why is it used?Antal sidor: 37Eftersom vi bÄda undervisar i Àmnet matematik i Ärskurs 2, kÀnde vi ett intresse för attundersöka hur matematikundervisningen Àr upplagd och genomförs i de lite ÀldreÄldersgrupperna (Ärskurs 4-5). Under vÄr utbildning till lÀrare i matematik har vi förstÄttvikten av laborativt arbetssÀtt i matematik. Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersökaom pedagoger anvÀnder sig av laborativt arbetssÀtt i matematik och i sÄ fall hur och hur ofta. Istudien ville vi Àven undersöka sprÄkets betydelse för den laborativa matematiken.Vi anvÀnde oss av en litteraturstudie samt en kvalitativstudie, dÀr vi intervjuade sex lÀrarefrÄn olika skolor belÀgna bÄde pÄ landet och i en mellanstor stad.

GymnasielÀrarnas syn pÄ laborativt arbete som en integrerad del av undervisning inom teknikorienterade Àmnen

GymnasielÀrarnas syn pÄ laborativt arbete som en integrerad del av undervisning inom teknikorienterade Àmnen.

Att veta vad nÄgon annan vet : En studie om hur elever uttryckermatematikkunskaper.

Att anvÀnda laborativt material ger eleverna möjlighet att uttrycka sina kunskaper pÄ ett annat sÀtt Àn i ett traditionellt arbetssÀtt. Det laborativa materialet Àr av stor betydelse dÄ eleverna pÄ olika sÀtt kan uttrycka kunskap med hjÀlp av materialet. Detta Àr en aktionsforskningsstudie gjord pÄ tvÄ skolor i södra Sverige. Syftet med studien Àr att bidra med kunskap om hur elevers förmÄgor i matematik kan synliggöras för bedömning. Syftet vÀxte fram genom det utvecklingsbehov som identifierades pÄ vÄra VFU-skolor.

Laborativt arbete i teknikprogrammet pÄ gymnasiet

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur laborativt arbete i tekniska och naturvetenskapliga Àmnen pÄverkar elevernas lÀrande pÄ gymnasiets tekniska program. Studien syftar vidare till att undersöka om laborations utformning pÄverkar elevernas deltagande, samarbete samt deras instruktionsuppföljning. BÄde kvantitativa och kvalitativa mÀtningsmetoder anvÀndes i undersökningen sÄsom observation, enkÀt och intervju. Undersökning genomfördes i en klass som gÄr första Äret pÄ teknikprogrammet. Resultatet visar att bÄde styrda och öppna laborationer har sina fördelar.

Barn med koncentrationssvÄrigheter - en kvalitativ studie om arbets- och förhÄllningssÀttets betydelse

Skolans styrdokument talar idag om vilka skyldigheter förskolan och skolan har gentemot barn i behov av sÀrskilt stöd. De bÄda pedagogiska verksamheterna skall förmedla mÀnniskors lika vÀrde och skall anpassas till varje barns behov och förutsÀttningar. Syftet med uppsatsen Àr att genom intervjuer med pedagoger belysa hur de tÀnker kring sitt didaktiska och pedagogiska arbets- och förhÄllningssÀtt kan inverka pÄ barn med koncentrationssvÄrigheter.I litteraturdelen tas relationen mellan individ och miljö upp. I undersökningen beskrivs skilda uppfattningar om bakomliggande orsaker till att ett barn har koncentrationssvÄrigheter. HÀr lyfts Àven olika perspektivs eventuella pÄverkan fram.Metodvalet Àr en kvalitativ undersökning med personliga intervjuer.

Laborativt arbetssÀtt: ett sÀtt att öka elevernas förstÄelse
för Àmnet kemi

Syftet med vÄrt arbete var att undersöka om man genom ett laborativt arbetssÀtt kan öka elevernas förstÄelse för kemi i deras vardag. Undersökningen gjordes i Ärskurs sex under tidsrymden av sju veckor i tvÄ skolor, den ena i PiteÄ den andra i Kalix kommun. Under vÄra praktikveckor hade vi regelbundna lektioner dÀr eleverna sjÀlva fick laborera kring förutbestÀmda experiment. Som mÀtinstrument anvÀnde vi oss av tvÄ kunskapstester, en i början och den andra i slutet av praktikperioden. Förutom detta sÄ baserade vi Àven vÄrt resultat pÄ elevintervjuer.

Är alla barn delaktiga? : En studie om förskolepedagogers arbets- och förhĂ„llningssĂ€tt gentemot barn med hörselnedsĂ€ttningar

Syftet med vÄr undersökning var att ta reda pÄ huruvida pedagogernas förhÄllningssÀtt och arbetsmetoder kan frÀmja delaktigheten för barn med hörselnedsÀttningar i förskolan. HuvudfrÄgestÀllningarna som stÀlldes var hur pedagogerna beskriver sitt arbets- och förhÄllningssÀtt för att frÀmja barnets sociala miljö. Hur beskriver pedagogerna sitt arbets- och förhÄllningsÀtt i den pedagogiska miljön? Hur beskriver pedagogerna utformningen av den fysiska miljön? De teorier vi funnit relevanta i detta sammanhang handlar om hur fysisk, social och pedagogisk miljö Àr viktiga faktorer för delaktighet. För att finna svar pÄ vÄra frÄgor anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer som genomfördes med fem olika pedagoger vid olika förskolor.

Laborativt material och taluppfattning : En litteraturstudie med fokus pÄ de tidiga skolÄren

Resultatet frÄn TIMSS-undersökningen Är 2011 visar att svenska elever har försÀmrat sina kunskaper inom omrÄdet taluppfattning. Matematikundervisningen Àr vanligtvis lÀroboksstyrd med lite variation i arbetssÀtt. Författare och forskare belyser att laborativt material Àr ett redskap som kan anvÀndas för att konkretisera abstrakt matematik. DÀrmed undersöker denna studie hur anvÀndandet av laborativt material inverkar pÄ elevernas utveckling av taluppfattning. Vidare granskas relevanta faktorer som lÀraren bör ha i Ätanke vid denna undervisningsmetod.

Laborera meraKan laborativt arbetssÀtt under de tidiga skolÄren förebygga matematiksvÄrigheter?

Persson, K., Rooth, P., Sundblad, S. och Uthas, K. (20008). Laborera mera ? Kan ett laborativt arbetssÀtt i de tidiga skolÄren förebygga matematiksvÄrigheter? (Explore more ? Can difficulties in mathematics be prevented with laboratory work in the early school years?) Högskolan, Kristianstad.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->