Sökresultat:
2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 33 av 145
Daniel- en pojke med DAMP
Syftet med detta arbete Àr att skapa förstÄelse för barn med DAMP/ADHD och allmÀnt belysa deras problematik. Idag rÀknar man med att det finns minst ett barn i varje klass som har DAMP/ADHD i vÄra skolor. För att hjÀlpa barnen krÀvs det kunskap om deras handikapp. I mitt arbete har jag kommit fram till att barn med DAMP/ADHD uppvisar olika svÄrigheter vilka varierar hos de olika barnen. DÀrför mÄste skolgÄngen anpassas till just den individen.
Ungdomars intressen och tankar kring biologiundervisning : Ett verktyg för utveckling av undervisningen
Studiens syfte var att kartlÀgga och belysa de tankar och preferenser som finns kringbiologiundervisning i allmÀnhet och i synnerhet pÄ den undersökta skolan. FrÄgestÀllningenvar: Hur ser eleverna pÄ undervisningen i biologi, biologins olika ÀmnesomrÄden samtbiologiÀmnets livsanknytning pÄ denna skola? Elevernas tankar och preferenser inhÀmtadesgenom en enkÀt som till stor del inspirerats av ROSE projektet. Data sammanstÀlldes ochanalyserades utifrÄn frÄgestÀllningen. Eleverna anser att betygen Àr viktigare Àn Àmnet i sigoch att de delar av Àmnet som har anknytning till dem sjÀlva Àr intressantare Àn allmÀnnabiologikunskaper.
"Att komma vidare"- Drivkrafter, hinder och strategier för ett livslÄngt lÀrande
Denna C-uppsats syftar till att nÄ en större förstÄelse för vilka krafter det Àr som pÄverkar individers engagemang i ett livslÄngt lÀrande. BÄde lÀrandets livsvida och dess livslÄnga dimension behandlas. Dessa dimensioner Àr ett försök att inom ramen för ett livslÄngt lÀrande beskriva hela det universum inom vilket lÀrande kan ske. Studien har genomförts med hjÀlp av halvstrukturerade intervjuer och sex informanter, som alla har anknytning till ÀmnesomrÄdet pedagogik. Resultatet visar att den starkaste drivkraften utgörs av individernas egen inneboende lÀngtan och vilja till lÀrande och utveckling.
?Drama ? ett bra komplementtill det talade sprÄket?? : En jÀmförande studie av förskolan och skolans tidiga Är
I denna studie har vi valt att granska hur förskollÀrare respektive lÀrare uppfattar drama som metod, deras val eller bortval av detta arbetssÀtt samt hur drama kombineras med barns och elevers sprÄkutveckling. Kvalitativa respondentintervjuer Àr det metodval som denna studie baseras pÄ vid undersökandet av syfte och frÄgestÀllningar. Resultaten har sedan bearbetats genom Sternudds dramapedagogiska perspektiv för att urskilja förskollÀrarnas och lÀrarnas synsÀtt pÄ drama.    Slutsatsen som baseras pÄ den insamlade datan Àr att förskollÀrare har en bredare uppfattning pÄ drama som metod medan lÀrarna i större utstrÀckning uppfattar drama som teater. Dock Àr samtliga av Sternudds perspektiv representerade av bÄda verksamhetsformerna dÀr förskollÀrare och lÀrares uttalanden i viss mÄn kan sammankopplas med flera av perspektiven..
LÀra sjÀlv eller tillsammans med andra : en studie av uppfattningar före och efter undervisning.
Jag har i detta arbete för avsikt att studera utfallet av undervisning, efter att eleverna har arbetat i grupp eller individuellt. För att kunna göra detta har jag valt att studera fenomenografin och dess syn pÄ kunskap, inlÀrning etc. Jag tittar Àven pÄ fenomenografisk forskning om inlÀrning och utfall av undervisning. I min studie har jag intervjuat eleverna före och efter undervisning. HÀlften av dessa elever har under undervisningen arbetat individuellt och andra halvan har arbetat i grupp.
Jordbro - vÀrldens finaste stad : en undersökning om involverande, design och involverande design med barn som deltagare
Detta Àr en undersökning kring sÀtt att arbeta involverande med barn. Inom en del av designfÀltet hÄller ett nytt förhÄllningssÀtt pÄ att vÀxa fram. Det Àr en designpraktik som utgÄr frÄn brukarens position och som involverar brukaren som en fullvÀrdig deltagare i designprocessen redan frÄn början. OmrÄdet tillhör en engelsksprÄkig diskurs och benÀmns Àn sÄ lÀnge med sitt engelska namn:participatory design.Undersökningen utgÄr frÄn frÄgestÀllningenHur kan man, med utgÄngspunkt i teorier om participatory design, forma arbetssÀtt för att involvera barn i designprojekt som rör deras nÀrmiljö? Och vidare, genom den frÄgestÀllningen kommer undersökningen Àven att nÀrma sig frÄgan: Hur beskriver barnen pÄ Jordbro parklek sin nÀrmiljö ur ett designperspektiv?Informanterna i undersökningen Àr barn som alla Àr bosatta i Jordbro som Àr en förort till Stockholm.
Mobbning i skolan : en litteraturstudie
Syftet med mitt arbete Àr att ta reda pÄ orsaker till varför mobbning uppstÄr samt att se vad man kan göra för att förebygga och ÄtgÀrda mobbning i skolan. Jag har ocksÄ tittat pÄ vilka metoder som finns för att bekÀmpa mobbning. För att veta hur problemet ska angripas och hur val av metod ska ske sÄ har sex orsaker till mobbning tagits upp. Jag har valt att göra en ren litteraturstudie med undantag för de fyra handlingsplaner mot mobbning som finns med för att se i vilken utstrÀckning skolan arbetar efter nÄgon av de metoder som behandlas i litteraturgenomgÄngen. Metodernas för och nackdelar identifieras och diskuteras samt kopplas ihop med bakomliggande orsaker.
SÄ in i Norden jÀmlikt : En diskursanalys av jÀmlikhet i nordiska styrdokument för grundskolor
Studien Àr en diskursanalys av jÀmlikhet i nordiska styrdokument för grundskolor. Den teoretiska utgÄngspunkten utgörs av Ernesto Laclaus och Chantal Mouffes diskursteori, kompletterad av Judith Butler teori kring könsdikotomin. Genom en kvalitativ textanalys urskiljs diskursiva processer av norm- och gruppbildning i styrdokumenten. Fram trÀder en bild dÀr jÀmlikhet som begrepp och vÀrde skiljer sig mellan de nordiska lÀnderna men ocksÄ stora likheter. Kön Àr en överordnad jÀmlikhetsfrÄga samtidigt som det rÄder en tydlig hierarki mellan de grupper som sÀrskiljs frÄn majoritetsgruppen utifrÄn förestÀllningar om sprÄk och kultur.
Hur fungerar demokratin i skolan?
I det hÀr arbetet har jag försökt att fÄ en uppfattning om hur vi ska arbeta med demokrati i skolan. Jag har genom en litteraturstudie tagit reda pÄ vad det stÄr om demokrati i skolans styrdokument.Jag har ocksÄ gjort en empirisk undersökning , dÀr jag har undersökt hur elever, lÀrare och förÀldrar stÀller sig till eget ansvar och elevinflytande. Resultatet visar att elever idag har ganska litet inflytande över sin undervisning nÀr det gÀller arbetssÀtt och undervisningens innehÄll. LÀrarenkÀten visade pÄ att det ansvar eleven fÄr ta i skolan, Àr i stort sett att kunna vara tyst i klassrummet och att kunna se till att material finns pÄ rÀtt stÀlle vid rÀtt tillfÀlle. FörÀldraenkÀten visade att de flesta förÀldrar stÀllde sig positiva till att deras barn arbetade med eget ansvar i skolan..
"Som en inre eld". NĂ„gra elevers uppfattningar om motivation
Det övergripande syftet med detta examensarbete Àr att fÄ kunskap om vad nÄgra skolbarn anser motiverar eller driver dem till att göra sitt bÀsta i skolan och pÄ fritiden. Arbetet bestÄr av en litteraturgenomgÄng samt en empirisk kvalitativ studie i form av intervju med sju elever i Är 6, dÀr jag söker svaren pÄ mina frÄgestÀllningar. Resultatet visar att barn drivs av inre faktorer sÄsom att bestÀmma sig, eget val och kÀnna frihet. Dessutom drivs de av yttre faktorer sÄsom mÄl, fÄ hjÀlp/sakna hjÀlp och miljö. Barnen upplever att de har större valmöjligheter pÄ fritiden Àn i skolan.
GymnasielÀraren, kunskapen och lÀrandet: en empirisk
undersökning om gymnasielÀrares kunskaps- och lÀrandesyn
VÄrt syfte med undersökningen var att undersöka och jÀmföra gymnasielÀrares syn pÄ kunskap och lÀrande i förhÄllande till: nÀr de utexaminerades, den dÄ gÀllande lÀroplanen och dagens lÀroplan. VÄr teoretiska utgÄngspunkt var de tre dominerande lÀrandeteorierna som genomsyrat skolan och lÀroplanerna de senaste femtio Ären: behaviorism, konstruktivism och sociokulturellt perspektiv. TillvÀgagÄngssÀttet för den empiriska undersökningen var tvÄ olika metoder. En kvalitativ metod dÀr vi intervjuade tvÄ gymnasielÀrare i en öppen forskningsintervjuform och en kvantitativ metod dÀr vi gjorde enkÀtundersökning bland gymnasielÀrare. Undersökningen avgrÀnsades till tvÄ gymnasieskolor i LuleÄ kommun samt att informanter var aktiva lÀrare.
Könsrollsfördelning mellan laborerande elever i Är 3 : en observationsstudie av vem som gör vad nÀr flickor och pojkar laborerar
Denna studie har undersökt vem som gör vad nÀr flickor och pojkar laborerar i Àmnet No och om det dÄ finns arbetsuppgifter som Àr relaterade till kön. Studien genomfördes med strukturerade observationer i en grundskoleklass, Är 3. Resultatet visar att i tre av fyra observationsmoment, Vem plockar fram?, Vem plockar undan? och Vem redovisar?, var det ett förhÄllandevis jÀmstÀllt arbete medan ett moment gav ett starkt avvikande utfall. Momentet"Vem antecknar?"utfördes till övervÀgande del av flickor.
Motion och hÀlsa, en social förmÄn?
Detta examensarbete ifrÄgasÀtter om motion och hÀlsa kan sÀgas vara en social förmÄn. Avsikten har varit att undersöka barns attityd, motionsvanor och fritidssysselsÀttning med avseende pÄ skillnader i deras boende. Min litteraturgenomgÄng omfattar sÄvÀl mÀnniskors behov av motion i det dagliga livet som samhÀllets direktiv betrÀffande fysisk fostran uttryckt i tidigare och gÀllande lÀroplaner.För att fÄ svar pÄ mina uppstÀllda frÄgor har jag genomfört en enkÀt pÄ tre skolor som ligger i olika socialt ansedda omrÄden. Min enkÀtundersökning Àr inte stor nog för att kunna ge nÄgra generaliserbara svar. Men vad jag kan se Àr tendenser som överensstÀmmer med tidigare forskning kring idrott och sociala skillnader.Forskarna slÄr larm om en allt sÀmre hÀlsa medan politikerna ser till att skÀra ned pÄ idrotten..
NÀr Babblarna flyttar in pÄ förskolan : En intervjustudie om leksaker som lÀromedel pÄ förskolan
Syftet med studien var att beskriva hur det sprÄkutvecklande lekmaterialet Babblarna anvÀnds pÄ förskolan utifrÄn ett pedagogperspektiv, belysa materialets möjligheter och begrÀnsningar samt att bidra till diskussionen om pedagogiska leksaker. Intervjuer har gjorts med sex pedagoger pÄ förskolan. Resultatet visar att Babblarna anvÀnds i lÀrandesyfte men Àven i leken. I resultatet framgÄr att samtliga pedagoger upplever att barnens intresse för Babblarna har betydelse för att dessa ska fungera som ett pedagogiskt verktyg. Det framgÄr ocksÄ att mÄnga pedagoger tycker att Babblarna Àr ett material anpassat för de yngre Äldrarna.
Vad gjorde du efter din lÀrarexamen?
Sammanfattning
Syftet med examensarbetet Àr att undersöka och ta reda pÄ vad studenten med ekonomexamen 180 hp som basutbildning samt som har en lÀrarexamen 90 hp i pedagogik, arbetar med idag? Examensarbetet kommer i stort belysa frÄgestÀllningar om lÀrarens bakgrund och arbetslivserfarenheter, tidigare ekonomisk utbildning och lÀrarutbildningen pÄ Malmö Högskola samt vad den utexaminerade lÀraren arbetade med efter sin lÀrarexamen.
Studien Àr en kvantitativ webbundersökning som Àr uppdelad i tre grupper: Den första gruppen riktar in sig pÄ de lÀrare som fortfarande Àr lÀrare, den andra gruppen de som varit lÀrare men inte Àr det lÀngre och den tredje gruppen Àr de som aldrig arbetat som lÀrare.
Sammantaget kan vi konstatera i undersökningen, att det Àr jÀmnt fördelat mellan könen och det verkar vara ett vÀl övervÀgt beslut att bli lÀrare, snarare Àn ett impulsbeslut. Tiden mellan ekonomexamen och lÀrarexamen Àr i genomsnitt drygt 10 Är och har ett spann mellan 2 och 28 Är. De övervÀgande skÀlen till att gÄ lÀrarutbildningen Àr att fÄ en lÀrarbehörighet och det genuina intresset av att undervisa.