Sökresultat:
2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 14 av 145
Kostdebatten mellan Livsmedelsverket och lÄgkolhydratkostföresprÄkare (LCHF)
Wind Hanna (2009) Kostdebatten mellan Livsmedelsverket och lÄgkolhydratkostföresprÄkare (LCHF). C-uppsats i pedagogik, Institutionen för Pedagogik, Didaktik och Psykologi, Högskolan i GÀvle.  Kostdebatten mellan Livsmedelsverket och lÀkaren Annika Dahlqvist har de senaste tvÄ Ären fÄtt stort utrymme i media. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att med inspiration frÄn diskursanalys beskriva och förklara dels Annika Dahlqvists kritik mot Livsmedelsverkets kostrÄd och hur Livsmedelsverket bemöter kritiken, dels hur parterna framstÀlls i ett urval medieartiklar. Sex artiklar togs fram genom sökning pÄ Google och Livsmedelsverkets hemsida.
Den musikaliska intelligensen
Jag har i min uppsats studerat begreppet intelligens utifrÄn Howard Gardners teori om de sju intelligenserna. Mitt syfte med denna uppsats Àr att beskriva de sju intelligenserna med fokus pÄ den musikaliska intelligensen. Jag har Àven tittat pÄ hur musiken pÄverkar inlÀrningen i skolan och hur man kan anvÀnda sig av musik som ett hjÀlpmedel i undervisningen. Arbetet bygger pÄ kv.
Urban Pedagogik: rum för förhandling
En av huvudmÄlen med arbetet var att fÄ ökad förstÄelse för hur medborgarnas makt och inflytande utvecklats historiskt inom stadsplanering. Jag var Àven intresserad av arkitektens roll i denna process. Jag ville som arkitekt, med stadsplanering som huvudfokus, hitta intressanta vÀgar att arbeta med medborgare och medborgargrupper och att förstÄ hur ett reellt lokalt inflytande kan ta form. DÀrför har jag försökt titta pÄ relationer mellan medborgare, arkitekter, planerare, organisationer och kommun/stat. Jag drevs av en övertygelse att jag lÀttare kommer att finna argument för mina ?sociala ambitioner? som arkitekt om jag förstÄr de historiska processerna bakom medborgardeltagandet i bÄde Sverige och ur ett internationellt perspektiv.
Internets roll i SO-undervisningen
Undersökningen bygger pÄ intervjuer av fem lÀrare pÄ tre olika skolor om hur de anvÀnder Internet i sin SO-undervisning. Studien Àr gjord i BorÄs pÄ skolor med varierande grad av tillgÄng pÄ datorer med uppkoppling. Studien beskriver hur lÀrare anvÀnder Internet och belyser vilka möjligheter och problem det innebÀr..
Erfarenhetsbaserat lÀrande i skolan : Belyst genom en kvalitativ fallstudie av en studieresa
Larsson, Linda (2012) ErfarenhetslÀrande i skolan: - Belyst genom en kvalitativ fallstudie av en studieresa. Examensarbete pÄ avancerad nivÄ i pedagogik. Akademin för utbildning och ekonomi. LÀrarprogrammet pÄ högskolan i GÀvle.Syftet med denna kvalitativa studie Àr att undersöka erfarenhetsbaserat lÀrande i skolan. För att göra det har jag valt en skola som har infört en tradition att deras niondeklassare fÄr arbeta fram pengar och Äka pÄ en studieresa till Auschwitz i Polen.
Varför mÄste barn leka? En observationsstudie om barns spontana lek under raster
Arbetet handlar om barns motoriska och sociala utveckling och hur leken pÄverkar och Àr en förutsÀttning för att barnen ska utvecklas inom dessa omrÄden. I arbetet har en observation av barns lek under raster utförts. Observationerna Àr genom förda pÄ en skola i södra Sverige, i en 1:a klass..
Elevers"eget arbete"- ett inlÀrningshinder eller en utvecklingsmöjlighet?
Detta arbete Àr en studie om elevers"eget arbete". Undersökningens syfte Àr att kritiskt granska arbetsformen. Informationen samlar jag in via en mindre litteraturstudie och empiriskja unsersökningar. Slutsatser jag gjort i undersökningen Àr att arbetsformen kan vara ett inlÀrningshinder om eleverna bara fÄr arbeta efter denna metod..
NÄr svenska skolan mÄlen för geografiundervisningen? En kort studie av tvÄ skolor i Linköping.
I detta arbete undersöks huruvida svenska skolan nÄr de mÄl som Àr satta för geografiundervisningen i Är 5 och i Är 9. LitteraturgenomgÄngen tar upp vad kursplanen i geografi anger samt lite om geografiundervisning och om hur man bedömer elevers egenhÀndigt ritade kartor. FÀltundersökningarna som gjorts i Är 5 och i Är 9 redovisas, analyseras och diskuteras utifrÄn kursplanens mÄl..
O fÀrdighet : skolan skola skolas
Hur ritar man en bra skola? Rolig, stimulerande, trivsam och trygg. Frisinnad nog att delta i skolans process av ofÀrdighet i idog strÀvan mot stÀndigt nya fÀrdigheter. Som utvecklas hand i hand med eleven, lÀraren och pedagogiken..
?FÄr jag ocksÄ frÄga en varför-frÄga?? En studie om elevers upplevelse av ett skolprojekt
Syftet med detta arbete Àr att fÄ syn pÄ och försöka förstÄ elevers perspektiv gÀllande ett skolprojekt som de varit delaktiga i under höstterminen 2011. Skolprojektets tema var ?MÀnniskan och samhÀllet? och dess syfte var att ge eleverna möjlighet att uttrycka sig med hjÀlp av och prova pÄ olika estetiska gestaltningsformer. Skolprojektet avslutades i en hybridutstÀllning. VÄr emperi bestÄr av material insamlat under skolprojektets gÄng, sÄ som filmade klassrumssituationer, elevers loggboksanteckningar och elevutvÀrderingar.
Pedagoger i förskolan erfar sitt arbetssÀtt : en jÀmförelse mellan den traditionella förskolan och den Reggio Emilia inspirerade förskolan
Syftet med vÄr studie Àr att undersöka pedagoger i förskolans erfarenheter utav sitt eget arbetssÀtt i traditionella förskolor samt i Reggio Emilia inspirerade förskolor, för att kunna genomföra en jÀmförelse. Metod: Studien bygger pÄ sex intervjuer med pedagoger ifrÄn tre traditionella förskolor samt tre Reggio Emilia inspirerade förskolor. Under dessa intervjuer deltog 1-3 pedagoger, vilka var utbildade förskollÀrare eller barnskötare. Intervjuunderlaget bestod utav fem centrala frÄgor, utifrÄn vilka vi bad informanterna berÀtta om sina erfarenheter för oss. För att analysera de utskrivna intervjuerna valde vi att genomföra en meningskategorisering.
Har LÀraren nÄgot att lÀra sig av Clownen? : En diskursanalytisk och jÀmförande studie mellan teaterclownens teknik och den sÄ kallade relationella pedagogikens synsÀtt pÄ undervisning
Syftet med studien var att utforska och uppmÀrksamma vissa aspekter i clownens agerande och uttryck som enligt mig kan bli en tillgÄng för lÀrare. Genom en diskursanalytisk ansats studerade jag hur den sÄ kallade relationella pedagogikens sÀtt att formulera pedagogik som en frÄga om mellanmÀnskliga möten kan kopplas samman med teaterclownens teknik. Genom att identifiera/skapa gemensamma diskurser inom dessa tvÄ till synes skilda begreppsomrÄden blev det möjligt att förstÄ teaterclownens teknik som just ett erbjudande för lÀraren att möta eleverna pÄ nya sÀtt. De viktigaste aspekter som jag funnit i detta möte handlar om: det nödvÀndiga med mötet; det kontrollerbara och ickekontrollerbara;att se den andra; att avvakta, ge tid och att visa sig. Genom vidare resonemang kring dessa kopplingar mellan den relationella pedagogiken och teaterclownens teknik, ges nÄgra förslag pÄ hur lÀraren kan förhÄlla sig och eventuellt agera i en undervisningssituation.
Varför matematikmaterial? : Material i Montessoriinriktade och Reggio Emilia inspirerade förskolor
Vi har utgÄtt ifrÄn det sociokulturella och fenomenografiska perspektivet i vÄr studie. VÄr studie har behandlat vilket material som finns och anvÀnds pÄ respektive förskolor i arbetet med matematiken. Vi har Àven undersökt pÄ vilket sÀtt materialet anvÀnds av lÀrarna och av barnen samt om det finns en matematisk miljö pÄ förskolorna, och i sÄ fall, hur den kommer till uttryck.  Syftet  med vÄr studie  var att  ta  reda  pÄ  anvÀndningen  av matematikmaterialet pÄ förskolor som arbetar utifrÄn Montessori inriktad pedagogik och Reggio Emilia inspirerad pedagogik. Vi har Àven tagit reda pÄ pedagogers tankar bakom matematikmaterial. Studien har inte som syfte att jÀmföra de olika pedagogikernas anvÀndning av material. VÄrt empiriska insamlande material har tagits fram via intervjuer och observationer.
Utbildningsradion : vad Àr det och vad har de att erbjuda?
Det hÀr arbetets syfte Àr att ge den intresserade en del information om Utbildningsradion eller UR. Vad Àr UR? Vad kan Utbildningsradion erbjuda lÀrare i Ärskurs 4-9 och vad har denna yrkesgrupp för attityd till UR?Jag anser att det material som UR distribuerar i media har ett viktigt syfte och jag har haft för avsikt att pÄvisa att det bÄde Àr kvalitativt och pedagogiskt. Resultatet av undersökningen visar att lÀrare har en positiv attityd till Utbildningsradion..
IKT i skolan : En intervjustudie av attityder, utbildning och förutsÀttningar gÀllande IKT i grundskolans tidigare Är.
Denna studie handlar om vad pedagoger har för attityd, utbildning och förutsÀttningar gÀllande informations- och kommunikationsteknik (hÀdanefter benÀmnt IKT) i grundskolans tidigare Är.   Nedan frÄgestÀllningar har anvÀnds för att ge lÀsaren en bra grund till Àmnet och senare i texten komma fram till en slutsats Vad finns det för förutsÀttningar pÄ de tillfrÄgade pedagogernas skolor för att kunna undervisa med hjÀlp av IKT?Vad för relevant utbildning har de tillfrÄgade pedagogerna som undervisar med hjÀlp av IKT?Hur arbetar de tillfrÄgade pedagogerna med IKT?Vad har de tillfrÄgade pedagogerna i grundskolans tidigare Är för attityd till IKT?    I den hÀr studien anvÀndes intervju som metod. Studien genomfördes med hjÀlp av kvalitativa respondentintervjuer. Fem pedagoger i grundskolans tidigare Är intervjuades, med tidigare Är menas frÄn förskoleklass till Ärskurs 6. Utvalda delar frÄn intervjuerna Àr transkriberade. I analysen presenteras teman utifrÄn den kartlÀggning som gjorts av intervjuerna, med hÀnsyn till frÄgestÀllningarna i denna empiri.