Sök:

Sökresultat:

282 Uppsatser om Löpande beskattning - Sida 3 av 19

Redovisning och beskattning av derivatinstrument

Syftet med uppsatsen har varit att redogöra för det nya systemet för vÀrdering och beskattning av derivatinstrument. Sammanfattningsvis utgör innehavda instrument vid yrkesmÀssig verksamhet lagertillgÄngar, och fÄr dÄ tas upp till sitt verkliga vÀrde eller det samlade anskaffningsvÀrdet. Vid icke yrkesmÀssig verksamhet skall i allmÀnhet reglerna i inkomstslaget kapital tillÀmpas. GrÀnsdragningen mellan yrkesmÀssig respektive icke yrkesmÀssig mÄste bedömas efter omstÀndigheterna i det enskilda fallet. Vad avser de nya reglerna om vÀrdering av derivatinstrument som skatterÀttsligt klassificeras som lagertillgÄng till verkligt vÀrde sÄ ser jag inte att de kommer att fÄ sÀrskilt stort genomslag, i vart fall inte under de nÀrmaste Ären.

Sambandet mellan redovisning och beskattning - En fallstudie av RSV:s rapport 1998:6

Vi har valt att göra en fallstudie pÄ RSV:s rapport 1998:6 som behandlar sambandet mellan redovisning och inkomstbeskattning. Vi har undersökt om RSV har nÄgot stöd för de sÀrskilda skatteregler som de föreslÄr i sin rapport. Vi har genomfört en kvalitativ undersökning dÀr syftet har varit att ta reda pÄ om RSV har nÄgot stöd för sin rapport. Vi konstruerade en enkÀt som vi skickade ut till olika intressenter till rapporten. Vi har Àven tagit del av redan befintliga remissvar.

Exit-upplÀgg : En analys kring möjliga ÄtgÀrder för att minska fysiska personers anvÀndande av exit-upplÀgg för att undgÄ svensk beskattning

Denna uppsats har som syfte att analysera problematiken kring sÄ kallade exit-upplÀgg. Syftet Àr vidare att hitta en möjlig lösning för att minska exit-upplÀgg som utförs av fysiska personer. Efter EU-Domstolens dom iX och Y-fallet öppnades en möjlighet att utföra exit-upplÀgg. Ett exit-upplÀgg innebÀr att en person gör en un-derprisöverlÄtelse till ett holdingbolag i utlandet som personen sjÀlv Àger för att se-dan efter en fullstÀndig utflyttning fÄ sina kapitalvinster beskattade i den nya hem-viststaten. VÀljs ett land med lÄg eller ingen beskattning pÄ kapitalvinster och har landet ett skatteavtal med Sverige som inte ger Sverige sÄsom kÀllstat en rÀtt att be-skatta vinster kan beskattning av andelar minskas eller helt undgÄs.Problematiken kring exit-upplÀgg ligger i att tioÄrsregeln i 3 kap.

K2-reglerna : En studie av uppfattningar kring förenkling

Sammanfattning Titel: K2-reglerna ? En studie av uppfattningar kring förenkling Författare: Malin Hanson och Malin LythHandledare: Stefan Schiller Bakgrund: Dagens regelverk för bÄde redovisning och beskattning har under de senaste Ären blivit allt mer komplexa. Denna komplexitet har, tillsammans med andra faktorer sÄsom nÀringslivets struktur och ökade administrativa kostnader, bidragit till att efterfrÄgan pÄ förenklade redovisningsregler har ökat. BokföringsnÀmnden (BFN) har dÀrför pÄbörjat ett förenklingsprojekt, det sÄ kallade K-projektet, som Àmnar dela in alla företag i olika storlekskategorier. Parallellt med projektet har Àven en statlig utredning angÄende sambandet mellan redovisning och beskattning gjorts och utredningen föreslÄr att sambandet avskaffas.

Sambandet mellan redovisning och beskattning : frÄgan om en frikoppling och dess institutionella struktur

Bakgrund: Den internationella handeln och kommunikationen har blivit alltmer vÀrldsomfattande och med detta har kraven ökat pÄ en harmonisering av redovisningsinformation. I Sverige rÄder sedan lÀnge ett starkt samband mellan redovisning och beskattning till skillnad mot vad som rÄder i mÄnga andra lÀnder. Det Àr viktigt att Sverige utformar sina Ärsredovisningar efter internationella standards för att kunna upprÀtthÄlla konkurrenskraften och lÀsvÀnligheten och dÀrmed Àven kunna attrahera utlÀndska intressenter. En förutsÀttning för detta Àr attförÀndra det rÄdandet sambandet mellan redovisning och beskattning i Sverige. Syfte: Att utifrÄn det nuvarande sambandet mellan redovisning och beskattning i Sverige beskriva de alternativ som finns till den rÄdande kopplingen.

Sverige som en del av harmoniseringen : En studie av en tÀnkbar frikoppling mellan redovisning och beskattning

Sedan lÄng tid tillbaka har mycket diskussioner och debatter framförts kring det starka sambandet mellan redovisning och beskattning och det rÄder frÄgor kring om sambandet skall finnas kvar i Sverige eller inte. Det finns mycket fördelar med en frikoppling, men Àven nackdelar som kan sÀtta Sveriges redovisningstradition i en förÀndring.Syftet med uppsatsen Àr att framföra de olika förÀndringar Sveriges redovisningstradition skulle kunna utsÀttas för i samband med en frikoppling och Àven lista de olika för- och nackdelar med sambandet utefter revisorer och Skatteverket. För att uppfylla syftet har en empirisk undersökning med tre kunniga respondenter utförts. Meningen Àr att ta reda pÄ hur frikopplingen skulle kunna förÀndra arbetssÀttet hos de utvalda respondenterna.Undersökningen som genomförts har visat att det rÄder mycket separata Äsikter och diskussioner kring förslaget om en frikoppling. Det har visat sig att det skulle uppstÄ fler nackdelar Àn fördelar för bÄde revisorer och Skatteverket i början av en frikoppling.

Frikopplingens konsekvenser för revisorernas arbete : En studie om det formella sambandets avskaffande mellan redovisning och beskattning gÀllande obeskattade vinster

The connection between accounting and taxation goes back to the 1920s laws of the named areas. A proposal has now been brought forward, the so-called SamRoB-investigation, which means that the connection between accounting and taxations should be decoupled.The authors? aim with the study is to investigate what a possible decoupling between accounting and taxation, i.e. the formal connection and the untaxed revenues, implicates for the auditorÂŽs work.A research has been done by interviewing two authorized auditors and one authorized consultant of accounting to get a view in how the auditor?s works could be affected.

BegrÀnsad skattskyldighet för fysiska personer med inriktning pÄ begreppet stadigvarande vistelse, samt beskattning av artister

ResuméUppsatsen behandlar begrÀnsad skattskyldighet för fysiska personer i Sverige, med inriktning mot begreppet stadigvarande vistelse och beskattning av artister och idrottsmÀn. Det rÄder en viss oklarhet i svensk rÀtt om vad som utgör stadigvarande vistelse i Sverige som kan leda till obegrÀnsad skattskyldighet. En del av bedömningen av om en vistelse Àr stadigvarande Àr att avgöra om tillfÀlliga avbrott i vistelsen bryter tidsrÀkningen för vistelsen i Sverige. Skatteverket har bidragit med ett stÀllningstagande i förhoppningen att göra tillÀmpningen mer enhetlig och detta stÀllningstagande analyseras nÀrmare i ljuset av lagstiftning och praxis.Bakgrunden till Skatteverkets stÀllningstagande om stadigvarande vistelse och tillfÀlliga avbrott, var en frÄga till Skatteverket rörande en idrottsmans vistelse i Sverige. Artister och idrottsmÀn Àr en yrkeskategori som inte sÀllan förflyttar sig mellan stater och dÀrmed stöter pÄ problematiken med vistelsens lÀngd.

BegrÀnsat skattskyldighet för fysiska personer - med inriktning pÄ begreppet stadigvarande vistelse, samt beskattning av artister

Uppsatsen behandlar begrÀnsad skattskyldighet för fysiska personer i Sverige, med inriktning mot begreppet stadigvarande vistelse och beskattning av artister och idrottsmÀn. Det rÄder en viss oklarhet i svensk rÀtt om vad som utgör stadigvarande vistelse i Sverige som kan leda till obegrÀnsad skattskyldighet. En del av bedömningen av om en vistelse Àr stadigvarande Àr att avgöra om tillfÀlliga avbrott i vistelsen bryter tidsrÀkningen för vistelsen i Sverige. Skatteverket har bidragit med ett stÀllningstagande i förhoppningen att göra tillÀmpningen mer enhetlig och detta stÀllningstagande analyseras nÀrmare i ljuset av lagstiftning och praxis.Bakgrunden till Skatteverkets stÀllningstagande om stadigvarande vistelse och tillfÀlliga avbrott, var en frÄga till Skatteverket rörande en idrottsmans vistelse i Sverige. Artister och idrottsmÀn Àr en yrkeskategori som inte sÀllan förflyttar sig mellan stater och dÀrmed stöter pÄ problematiken med vistelsens lÀngd.

Begreppet verkligt vÀrde : En studie med utgÄngspunkt i sambandet mellan redovisning och beskattning.

I Sverige har vi ett starkt samband mellan redovisning och beskattning. Under de senaste Ären har redovisningen förÀndrats pÄ grund av en ökad internationalisering. Detta har bland annat inneburit att anvÀndandet av verkligt vÀrde har ökat vilket Àven har fÄtt konsekvenser för beskattningen pÄ grund av det nÀmnda sambandet. Begreppet verkligt vÀrde har till och med införts i skattelagstiftningen, i 18 kap. 18 § IL som sÀger att om det verkliga vÀrdet Àr lÀgre Àn det skattemÀssiga fÄr ytterligare avdrag göras utöver det vanliga vÀrdeminskningsavdraget.

Redovisning och beskattning: en studie av dess samband

Sedan slutet av 1920-talet har Sverige haft ett starkt samband mellan företags redovisning och deras beskattning. Sambandet innebÀr att beskattningen bygger pÄ det som framkommer i företagets rÀkenskaper. PÄ 1980- talet uppstod en debatt huruvida denna koppling skulle finnas kvar i det svenska systemet eller om det vore bÀttre att frikoppla beskattningsreglerna frÄn reglerna för redovisningen. Sambandet berörde ursprungligen mÄnga olika redovisningsomrÄden men debatten har medfört att enskilda omrÄden successivt har getts Ätskilda regleringar. Syftet med denna studie har varit att undersöka hur den pÄgÄende harmoniseringsprocessen internationellt pÄverkar den Svenska redovisningen och dess koppling till beskattningen samt att undersöka vilka för- respektive nackdelar som finns med en frikoppling mellan omrÄdena VÄr studie Àr utformad som en attitydstudie dÀr tre stycken intervjuer genomförts för att erhÄlla information om hur sambandet uppfattas i praktiken.

Retroaktiv beskattning av personaloption och bonus : Beskattning enligt intjÀnandeprincipen eller kontantprincipen, vilken tillÀmpning Àr förenlig med skatteavtal och EU-rÀtten?

Beskattningstidpunkten i svensk rÀtt kommer till uttryck genom kontantprincipen. Inkomster ska dÀrmed tas upp till beskattning vid tidpunkten för utbetalning, oavsett vart inkomsten har intjÀnats. Den relevanta frÄgan Àr huruvida skatteavtalet kan anses begrÀnsa Sveriges beskattningsansprÄk vid en inflyttningssituation. Artikel 15 i OECD:s modellavtal hindrar inte uttryckligen hemviststaten, faststÀlld enligt Artikel 4, frÄn att beskatta en inkomst endast mot den bakgrund att inkomsten utbetalas nÀr den skattskyldige har hemvist i landet. En sÄdan begrÀnsning tycks endast föreligga avseende kÀllstatens beskattningsrÀtt, dÀr det finns ett krav pÄ att arbete Àr utfört i staten.

KringgÄende av beskattning av förbjudna lÄn genom skatteplanering med utlÀndska holdingbolag

Uppsatsens syfte Àr att mot bakgrund av införandet av 53 kap. IL och den s.k. X och Y- domen, analysera nÀr ett lÄn frÄn ett utlÀndskt holdingbolag, kan omklassificeras till utdelning genom en tillÀmpning av principen om rÀttshandlingars verkliga innebörd. EU-domstolens dom i X och Y-mÄlet föranledde att reglerna i 53 kap. IL Àndrades och gjorde det möjligt för svenska privatpersoner att överlÄta aktier till underpris till egna bolag i utlandet utan nÄgra omedelbara beskattningskonsekvenser.

K1-regelverket : -har det blivit en förenkling?

Harmonisering inom redovisning Àr aktuellt bÄde internationellt och nationellt. FrÄn och med 1 januari 2005 har noterade företag varit tvungna att utgÄ frÄn IAS/IFRS vid utformning av sin koncernredovisning och svenska företag har dÀrför berörts av harmonisering inom redovisning. Sveriges Regering har som mÄl att minska den administrativa kostnaden för företagen med hela 25 procent till 2010, dÀrför har totalt 600 planerade samt genomförda förenklingsÄtgÀrder framstÀllts som ska bidra till att uppnÄ mÄlet. En av dessa förenklingar Àr K-regelverket som BFN ansvarar för att utveckla och bestÄr av kategorierna K1-K4. Den hÀr studien inriktar sig pÄ K1-regelverket och syftet Àr att reda ut om K1-regeverket Àr en förenkling inom bokföring, redovisning och beskattning utifrÄn redovisningskonsulten samt revisorns perspektiv. Med hjÀlp av information frÄn fyra redovisningskonsulter samt en revisor, kan det fastslÄs att det hade varit effektivare om BFN hade arbetat fram hela K-regelverket och slÀppt dem samtidigt, med krav att tillÀmpa dem.

Redovisning och beskattning : Är en enhetlig rĂ€ttstandard att föredra?

Sverige har haft ett starkt samband mellan redovisning och beskattning Ànda sedan införandet av KL pÄ 1920- talet. Kopplingen innebÀr att beskattningen i de allra flesta fall baseras pÄ företagens redovisning. Redovisningen Àr dynamisk eftersom den i hög utstrÀckning styrs av rekommendationer och god redovisningssed Àr ett begrepp som Àr skapat att passa en stor massa av företag i mÄnga olika branscher. Detta gör att företagen har möjligheter att tolka och styra hur olika transaktioner redovisas, och dÀrmed nÀr de skall tas upp till beskattning. VÄrt syfte med uppsatsen Àr att se om det Àr av redovisningskvalitativt intresse att ha god redovisningssed som rÀttsstandard i bÄde redovisningen och beskattningen.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->