Sökresultat:
5025 Uppsatser om Läxfri skola - Sida 22 av 335
En skola för alla - en sanning med modifikation
Public School - a qualifield truth.
Kan de styra mot mÄl? ? En studie om mÄlstyrning i en kommunal respektive fristÄende skola
Syfte: Syftet med detta arbete Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt skolorna
anvÀnder mÄlstyrning i sin verksamhet och om de har skapat mÀtbara och
utvÀrderingsbara mÄl.
Metod: Studien genomfördes vid tvÄ skolor i Karlskrona kommun, den kommunala
skolan i NÀttraby och SvettpÀrlan som Àr en fristÄende skola. Informationen
samlades in genom intervjuer med totalt fem personer frÄn skolorna samt
personal vid kommunens Barn- och ungdomsförvaltning. Som stöd till intervjuerna
genomfördes Àven en enkÀtundersökning bland de anstÀllda pÄ respektive skola.
Slutsatser: VÄr studie visar att skolorna inte har lyckats med att införa en
helt fungerade mÄlstyrning i sin verksamhet. VÄr bedömning Àr att ledningen pÄ
skolan har den kunskap som krÀvs för att fÄ mÄlstyrningen att fungera men dÄ
personalen inte alltid Àr med att sÀtta mÄlen kan det brista vid
implementeringen.
LÀra för livet, elevproblematik utifrÄn skolkuratorsperspektiv
VÄr studie visar samband mellan dagens alltmer individualiserade och mÄlinriktade samhÀlle och elevproblematik sÄsom attityder, skilda förÀldrar, skolprestationskrav, mobbing, avsaknad av vuxna, barns mÄende, tjejer-killar och alkohol. Dagens skola lÀr barn att ifrÄgasÀtta och att kritiskt granska samtidigt som vuxna har allt svÄrare att sÀtta de grÀnser och regler som faktiskt behövs för att ett barn ska utvecklas och mÄ bra. VÄr studie visar att yrkesrollen som skolkurator har förÀndrats och blivit alltmer efterfrÄgad och behövd och att det dÀrför borde vara sjÀlvklart med skolkuratorer pÄ varje skola..
Vem tar ansvar för jÀmstÀlldheten? En studie av attityder till jÀmstÀlldhetsarbete inom polis och skola
VÄr utgÄngspunkt Àr att de attityder som finns gentemot jÀmstÀlldhetsarbete pÄ en arbetsplats i hög grad bestÀmmer hur vÀl arbetet fungerar. Syftet med uppsatsen Àr sÄledes att undersöka attityderna i offentliga organisationer för att se möjligheter och svÄrigheter i arbetet med att nÄ jÀmstÀlldhet. Studien tar sin teoretiska utgÄngspunkt i demokratiteori och alla mÀnniskors lika vÀrde, vilket motiverar det feministiska projektet genom att se jÀmstÀlldhet som en demokratisk rÀttighet. Feministisk organisationsteori lÀgger grunden för studiens analys. För att ta reda pÄ attityderna har vi genomfört en enkÀtundersökning inom skola och polis dÄ vi menar att dessa institutioner har ett viktigt demokratiskt ansvar.
Mentorskap i gymnasieskolan - en kvalitativ studie av mentorskapet pÄ en skola i Blekinge
Syftet med undersökningen var dels att ta reda pÄ vilka formuleringar i Lpf 94, utifrÄn definitionen att mentorskap innebÀr att överblicka och bidra till progression gÀllande elevernas kunskapsmÀssiga, personliga och sociala utveckling, som gÄr att koppla till mentorskapet i gymnasieskolan, samt hur dessa Àr relaterade till mentorshandboken, pÄ skolan dÀr undersökningen Àgt rum. Vidare var syftet att ge en bild av hur olika mentorer, pÄ samma skola, arbetar med sitt mentorskap i praktiken. Genom kvalitativa intervjuer har sex mentorer fÄtt beskriva sina erfarenheter och tankar kring det egna mentorskapet. Historiskt har en mentor fungerat som ledsagare bÄde kunskapsmÀssigt, personligt och socialt. Mentorerna i denna undersökning sÄg sig ocksÄ som vÀgledare och som en vuxen som pÄ olika sÀtt stöttar eleverna i deras skolgÄng.
Kognitiv beteendeterapi i skolan
Syftet med studien var att fÄ en ökad förstÄelse och insyn i vad kognitiv beteendeterapi- KBT Àr, och ta reda pÄ om den stökiga skolmiljön som ofta förekommer, kan förbÀttras med hjÀlp av KBT. VÄra forskningsfrÄgor behandlar: Vad Àr kognitiv beteendeterapi? Vilka förutsÀttningar krÀvs bland personalen för att arbeta med KBT vid en skola? NÀr kan det vara lÀmpligt att pedagogerna i skolan anvÀnder sig av KBT? Hur anvÀnder pedagogerna KBT i skolan. Studien har genomförts genom bearbetning av relevant litteratur. En kvalitativ intervjuserie med olika pedagoger har genomförts och bearbetats.
Sex- och samlevnadsundervisning i en muslimsk friskola : En kvalitativ undersökning om hur sex- och samlevnadsundervisning utformat i en muslimsk friskola
Jag har gjort en fallstudie av sex- och samlevnadsundervisning i en muslimsk fri skola. Studien bygger pÄ en kvalitativ undersökning. Jag har frÀmst anvÀnt mig av kvalitativa intervjuer och observation.Studiens syfte Àr att fÄ förstÄelse pÄ hur denna undervisning Àr utformad i en religiös skola som har en muslimsk profil. Vidare Àr syftet att försöka öka förstÄelsen för hur elevernas religion eller islamisk kultur kan pÄverka deras lÀrande och uppfattningar om sex - och samlevnadsfrÄgor utifrÄn lÀrarens perspektiv.Undersökningens resultat visar att mÀnniskokroppens byggnad och funktion samt pubertetens inverkan pÄ individen, Àr i fokus i sex- och samlevnadsundervisning i denna skola sÄvÀl för flickor som för killar. Fokus i flickors undervisning var i arrangerat Àktenskap och omskÀrelse.
Utomhuspedagogik i förskola och skola : Ett utvecklingsarbete med aktiviteter och lektioner i svenska och matematik.
VÄrt utvecklingsarbete har utförts i en förskola och i en skola Ärskurs 2 i syftet att fÄ in mera aktiviteter och undervisning utomhus som samspelar med förskoleverksamheten och skolundervisningen inomhus. Vi ville Àven se vilka möjligheter respektive hinder det fanns med utomhuspedagogik. VÄr upplevelse Àr att det sker för lite utomhuspedagogik i verksamheterna förskola och i skola. DÀrför utvecklade vi utomhusaktiviteter i svenska och matematik till förskolan och skolan som skedde ute i skogen. Vi upplevde att barnen tyckte det var roligt att fÄ göra nÄgot som det inte brukade göra.
Utomhuspedagogik ?DÀr ute öppnar sig en hel vÀrld av möjligheter?
BAKGRUND:Utomhuspedagogik Àr ett mycket viktigt komplement till barn/elevers lÀrande i bÄde förskola och skola. Envariationsrik naturmiljö erbjuder barn en miljö som frÀmjar barns hela utveckling och hÀlsa pÄ ett sÀtt som ingenannan miljö förmÄr. Vi tar upp aktuell forskning kring utomhuspedagogik. VÄr studie grundar sig pÄuppfattningar om hur mÀnniskan förstÄr sin omvÀrld. DÀrför har vi inspirerats av fenomenografin som teoretiskutgÄngspunkt och ett utvecklingspedagogiskt perspektiv nÀr det gÀller barn och elevers lÀrande.SYFTE:Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersöka hur lÀrare uppfattar utomhuspedagogik inom förskola ochskolans tidigare Är (förskola ? Ärskurs 6).METOD:Undersökningen har utförts med kvalitativ forskningsmetod.
Musiklivet vid skola, kyrka och regemente i Eksjö stad 1843-1939
Veronica Hultgren: Musiklivet vid skola, kyrka och regemente i Eksjö stad 1843-1939. Uppsala: Musikvetenskap, 60 p., 2002.Denna uppsats ar skriven med avsikt att dels presentera musiklivet vid kyrka, skola och regemente i Eksjöstad under knappt 100 Är (1843-1939, dels att undersöka de musikaliska sambanden mellan dessa institutioner.Kapitlen rörande skola och kyrka vilar till största del pÄ kÀllor som Ärsredogörelser för lÀroverket och kyrkorÄdsprotokoll, medan kapitlet om regementena har litteratur om Eksjö regementen till grund.Stora förÀndringar har Àgt rum inom de tre institutionerna. I skolan fanns det 1843 ingen musikundervisning. 1939 hade Àmnet utvecklats sÄ att det fanns undervisning pÄ ett flertal olika instrument, skolorkester, kör och dessutom fick mer Àn hÀlften av eleverna sÄng- och musikteoriundervisning. Kyrkan fick ny orgel hela tre gÄnger mellan 1843 och 1939.
Förverkligandet av en inkluderande skola : Rektorers uppfattningar om möjligheter och hinder för skapandet av en inkluderande skola
Syftet med studien Àr att undersöka vilka faktorer och/eller förutsÀttningar rektorer uppfattar som avgörande för att kunna frÀmja den samhÀlleliga integreringstanken i skolverksamheten och utveckla förutsÀttningarna för en inkluderande skola. En fördjupad förstÄelse kan vara av betydelse för att hitta bra och anvÀndbara arbets- och ledarformer. Det handlar om att lyfta fram vilka förhÄllanden och/eller faktorer, som rektorer uppfattar frÀmjande eller inte. Skolans styrdokument sÀger bland annat att utbildningen i skolan ska vara likvÀrdig och att rektor ska garantera elevernas rÀttsÀkerhet. Att garantera elevernas rÀttsÀkerhet handlar för rektor om att se till att alla eleverna i grundskolan oavsett funktionshinder eller inte fÄr de rÀttigheter som Àr faststÀllda i skolans styrdokument.
En studie om upplevelser och erfaranheter vid en svensk skola utomlands
Fler och fler barn flyttar utomlands pÄ grund av förÀldrars arbete. MÄnga av de flyttar med sina förÀldrar i tidigt Älder och förflyttningen sker under hela barn- och ungdosÄren.. Av den anledningen ligger intresset i att undersöka detta fenomen. Syftet me denna studie var att undersöka svenska elever som av olika anledningar studerar pÄ svenska skolan utomlands och framförallt undersöka de bakomliggande faktorer vid val av skola och erfarenheter pÄ den svenska skolan bortom Sveriges grÀnser. Under denna undersökning befann jag mig pÄ plats vid en skandinavisk skola i Europa.
Kommunal skola eller friskola - pÄverkar elevens valmöjligheter dess framtida skolkunskaper i Àmnet geografi?
Syftet med denna uppsats var att undersöka hur vÀl gymnasieelevers kunskaper i Àmnet geografi överrensstÀmmer med vad kursplanen sÀger. Vidare var vÄrt syfte att utföra en jÀmförande analys mellan friskolor och kommunala skolor för att se om elevernas geografikunskaper skiljer sig Ät beroende pÄ elevens val av skolform. Fyra skolor deltog i vÄr empiriska undersökning, tvÄ friskolor och tvÄ kommunala skolor. GeografilÀrarna för respektive skola blev intervjuade och eleverna fick besvara ett sammansatt kunskapsprov baserat pÄ skolverkets kursplan för Geografi A. Resultatet visade pÄ att geografikunskaperna hos gymnasieeleverna var goda men att de skiljde sig Ät beroende pÄ var eleven studerade..
LÀsprojekt och lÀsning i skolan : En jÀmförelse av lÀsvanor och attityder till skönlitteratur
Studien har syftat till att undersöka elevers attityd till lÀsning av skönlitteratur. Jag har jÀmfört enkÀt- och intervjumaterial frÄn tvÄ olika skolor som arbetar med skönlitteratur i undervisningen pÄ olika sÀtt. Den ena har sedan flera Är tillbaka ett lÀsprojekt pÄ skolan dÀr skönlitteraturlÀsning inkluderas i, och ges undervisningstid i flera Àmnen, och den andra arbetar mer traditionellt med lÀsning ungefÀr en lektion i veckan inom svenskÀmnet. DÄ underlaget i undersökningen Àr litet kan inga generella slutsatser dras, men det verkar som om eleverna som deltagit i lÀsprojektet, skola Ett, lÀser nÄgot mer pÄ fritiden Àn eleverna pÄ skolaTvÄ..
 Dyslexi och identifierade skyddsfaktorer : En jÀmförelse mellan intervjuer ochÄtgÀrdsprogram eller IUP
SammanfattningDenna uppsats undersöker deliberation i en zambisk kontext. Syftet Àr att undersöka hur zambiska lÀrare och elever ser pÄ förekomsten av deliberativa samtal som undervisningsform, samt utröna om det finns nÄgra skillnader och likheter i denna syn mellan olika skolformer i Zambia. Undersökningen har genomförts pÄ tre olika skolor i Zambia som var och en representerar de dominerande skolformerna: statlig skola, privat skola samt ideell skola, i fortsÀttningen kallat Community School. Vi valde att förlÀgga vÄr studie till ett land som skiljer sig frÄn Sverige i bÄde ekonomiskt och kulturellt avseende för att fÄ en fördjupad förstÄelse och en nyanserad bild av den pedagogiska verksamheten i olika kulturer. För att besvara vÄra forskningsfrÄgor genomfördes 12 intervjuer, 2 elevintervjuer och 2 lÀrarintervjuer pÄ tre olika skolor.