Sökresultat:
1495 Uppsatser om Läsmiljö i hemmet - Sida 56 av 100
Skolan som samarbetspartner : En kvantitativ studie om förÀldrars tankar kring skolan.
Alla har i varierad utstrÀckning egna erfarenheter av skolan, det medför att tankar och synsÀtt om den skiftar beroende pÄ vem som tillfrÄgas. Lyhördhet, kommunikation och engagemang Àr grundlÀggande förutsÀttningar för samarbetet mellan hem och skola som i sin tur har stor betydelse för barnets skolgÄng. Skolan har under lÄng tid prÀglats av olika maktförhÄllanden som bidrog till att pedagogens auktoritet var given. Idag betonas vikten av att skolan och vÄrdnadshavare gemensamt Àr ansvariga för elevens skolgÄng, dÀrmed blir det pedagogens personliga egenskaper som bygger auktoritet. Syftet med studien var att undersöka hur förÀldrar till barn i Ärskurs 1-3 resonerar kring samarbetet mellan hemmet och skolan.
Det var en gÄng... : Betydelsen av höglÀsning i undervisningen
HöglÀsning Àr en handling nÀr en vuxen lÀser en text högt för ett eller flera barn och Àr en viktig del av barns sprÄkutveckling. Att besitta ett rikt sprÄk Àr av stor vikt för att leva och verka i dagens samhÀlle som prÀglas av text och samtal. Sett frÄn det senaste decenniet har barns lÀsförmÄga och intresse till lÀsning försÀmrats. DÀrför Àr det betydelsefullt att lÀrare tillÀmpar arbetssÀttet höglÀsning i undervisningen. Syftet med litteraturstudien var att belysa höglÀsningens betydelse i de tidiga skolÄren.
Barns transportsÀtt till skolan : En fallstudie av tvÄ skolor pÄ Lidingö
Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur elever tar sig till skolan, och varför förÀldrar skjutsar sina barn till skolan. Inom ramen för syftet undersöks, vilka faktorer som inverkar pÄ barns transportsÀtt till skolan, hur sambandet mellan familjers vardagssituation och barns transportsÀtt ser ut, samt om bilskjutsandet kan utgöra ett positivt inslag i familjelivet. Uppsatsens primÀra datainsamling har skett genom en kvantitativt telefonundersökning riktad till förÀldrar pÄ Lidingö. Studien visar bland annat, att barnets Älder och avstÄndet mellan hemmet och skolan pÄverkar vilket transportsÀtt elever tar sig till skolan pÄ. MÄnga förÀldrar som skjutsar sina barn till skolan motiverar skjutsandet med, att de ÀndÄ ska ta bilen till jobbet.
Möjligheter och hinder inom palliativ vÄrd i hemmet : upplevelser ur ett sjuksköterskeperspektiv
Background: The need for palliative care at home hasincreased in recent years as more people wish to die in their own homes. Toperform good palliative care by addressing patients' needs and desires of lifecare requires a better understanding of how nurses experience palliative careat home. Aim: The aim of the study was todescribe nurses experiences of caring for patients in palliative care in homecare. Method: The method was asystematic literature review and the article search resulted in elevenqualitative articles. An inductive qualitative approach was used where nursesdifferent experiences was identified. Results: Our results are reportedunder two themes:Opportunities and Barriers. Palliative carein home care experiencedby nurses in variousways in which personalgrowth, experience, guidance,trustful communication, cooperation and self-knowledgewas opportunies thatemerged. Barriers experienced by nurseswas ineffective communication,lack of time and abuseof power in palliative care at home.
Du har tio nya privata meddelanden : E-mobbning - Hur elever pÄverkas och hur omgivningen hanterar mobbningen
Den hÀr systematiska litteraturstudien inriktar sig pÄ ett vÀxande problem inom mobbning, nÀmligen e-mobbning. E-mobbning Àr en ny form av mobbning som har vÀxt fram med den stora framfarten inom internet under de senaste Ären. Traditionell skolmobbning har funnits i flera Är bakÄt, men med dagens teknik kan skolmobbningen Àven nÄ hemmet över nÀtet genom till exempel sociala medier. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur eleverna pÄverkas av e-mobbningen, ur ett sociokulturellt perspektiv. Det undersöks ocksÄ nÀrmare om de pÄverkas likadant av e-mobbning som av den traditionella mobbningen.
Modemarknadsföring idag - En studie av Twist & Tangos internationella marknadsanpassning
Titel: Musikartister ? ett underhÄllande innehÄll. En studie om hur kvinnor vill ta del avmusikartister i mediaFörfattare: Ann-Sofie Pettersson och Maja RönnbÀckUppdragsgivare: Evelyn JonsKurs: Medie- och kommunikationsvetenskap, examensarbete, Institutionen för journalistik,medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitetTermin: Höstterminen 2011Handledare: Marie GrusellAntal ord: 17 480Syfte: Att undersöka hur kvinnor vill ta del av musikartister i media.Metod: En kvalitativ studie med respondentintervjuerMaterial: Analys av intervjuer med Ätta kvinnor inom den valda mÄlgruppen, kvinnor mellan30 och 49 Är.Huvudresultat: Resultatet visar mönster som tyder pÄ att mÄlgruppens intresse ochengagemang för att ta del av musikartister i media Àr förhÄllandevis lÄgt. Musik ochmusikartister i media förknippas frÀmst med underhÄllning, men musikartister fyller Àvenbehov av information samt att styrka den personliga identiteten och sociala relationer. I tv och radio stÄr innehÄll om musikartister frÀmst för underhÄllning, medan det i tidningar ochinternet frÀmst stÄr för information.
Digital kompetens : Om elevers ordbehandlingsfÀrdigheter i grundskolan
Syftet med denna undersökning var att undersöka den digitala kompetensen hos en grupp elever i Ärskurs nio pÄ en skola i StockholmsomrÄdet. Utöver detta undersöktes nÄgra utvalda variabler för att avgöra deras eventuella inverkan pÄ den digitala kompetens eleven tillÀgnat sig. Begreppet digital kompetens utnyttjas bland andra av EU-parlamentet och organisationen OECD vilka publicerat varsin skrift rörande nyckelkompetenser för livslÄngt lÀrande. Dessa tvÄ ger, tillsammans med en norsk undersökningsgrupps publikation, en gemensam definition av begreppet digital kompetens. Denna undersökning fokuserade dock enbart pÄ ordbehandling, ett omrÄde inom den digitala kompetensen.Den empiriska undersökningen genomfördes med hjÀlp av en provliknande enkÀt dÀr eleverna fick besvara frÄgor rörande ordbehandling.
Distriktssköterskors erfarenheter av kommunikation med patienter i palliativ hemsjukvÄrd : -en intervjustudie
Det dör ca 90 000 mÀnniskor varje Är i Sverige. En del av dem dör i hemmet. Distriktssköterskan har omvÄrdnadsansvar för palliativ omvÄrdnad i kommunen. Den hÀr studien baseras pÄ nio intervjuer med distriktssköterskor inom kommunal hemsjukvÄrd i tre olika kommuner. Syftet med studien Àr att beskriva distriktssköterskors erfarenheter i kommunikation med patienter i kommunal hemsjukvÄrd.
"TrÀna, traggla, fÄ ett lÀsflyt" : LÀrares och förÀldrars uppfattningar om lÀslÀxan
Syftet med denna studie var att undersöka vilka uppfattningar lÀrare respektive förÀldrar har om lÀslÀxan i Ärskurs 1-2 pÄ en utvald skola. Detta undersöktes genom att fyra lÀrare intervjuades och 69 enkÀter besvarades av förÀldrar. Resultatet visade att lÀrarnas pedagogiska syften inte var helt samstÀmmiga med förÀldrarnas uppfattningar av dem. Resultatet visade ocksÄ att lÀrarna hade en tanke med lÀslÀxans utformning, men eftersom att den skedde i hemmet hade lÀrarna inte möjlighet att styra över lÀslÀxan som helhet. Detta berodde pÄ att flera faktorer avgjorde hur lÀslÀxstunderna sÄg ut, sÄsom valet av plats, med vem den lÀstes och miljön runt omkring.
FlersprÄkiga elevers möjligheter att utveckla sitt svenska sprÄk och modersmÄl i skolan - Bilingual pupils possibilities to develop their Swedish language and native language in school.
Syftet med mitt arbete var att undersöka och beskriva vilka uppfattningar pedagoger har om flersprÄkiga elevers möjligheter att utveckla sitt svenska sprÄk och sitt modersmÄl i skolan. Jag har gjort kvalitativa intervjuver med fem pedagoger. Tre grundskollÀrare, en specialpedagog och en modersmÄlslÀrare pÄ en mÄngkulturell skola Ärskurs 0-6. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning om andrasprÄksundervisning och modersmÄlsundervisning. Mitt arbete visar att mÄnga olika faktorer runt eleverna bidrar till deras möjligheter att utveckla sitt svenska sprÄk och modersmÄl.
Patientens upplevelse av kostrÄd före och efter gastrisk bypass operation : En enkÀtstudie
Bakgrund: Den palliativa vÄrdens frÀmsta syfte Àr att frÀmja patienters vÀlbefinnande och den ska utmÀrkas av integritet och vÀrdighet. Tack vare den allt mer avancerade hemsjukvÄrden finns möjligheten för fler palliativa patienter att vÄrdas i hemmet. Detta stÀller krav pÄ sjuksköterskors och nÀrstÄendes kompetens. Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva nÀrstÄendes upplevelser samt behov av stöd i palliativ hemsjukvÄrd. Metod: En litteraturstudie utfördes dÀr tretton kvalitativa studier granskades och analyserades enligt Friberg (2006).
Leva livet : Livskvalitet för Àldre pÄ sÀrskilt boende
Antalet Àldre i vÀrlden ökar och den Àldre befolkningen blir allt friskare. Trots detta Àr det sÀllsynt att Àldre klarar sig sjÀlva till livets slut. DÄ det inte Àr möjligt att tillgodose de Àldres behov i hemmet har samhÀllet ansvar att erbjuda plats pÄ sÀrskilt boende. Beroende av andra innebÀr inte att de Àldres livskvalitet behöver reduceras och det har pÄvisats att ökad Älder och lÄg livskvalitet inte Àr sammankopplade med varandra. Syftet med studien var att beskriva vad livskvalitet Àr för Àldre pÄ sÀrskilt boende.
Sjuksköterskans upplevelse av arbetsrelaterad stress : En intervjustudie med sjuksköterskor i somatisk vÄrd
Bakgrund: En nÀrstÄende Àr en av patienten sjÀlv vald person att finnas nÀrmast till hands. Att vÄrda en familjemedlem Àr en utmaning, inte minst om familjemedlemmen har en demenssjukdom. Den nÀrstÄende tar pÄ sig ett ansvar som kan vara svÄrt att lÀmna ifrÄn sig. Det Àr av stor vikt att nÀrstÄende som vÄrdar nÄgon i hemmet fÄr den hjÀlp och det stöd som behövs, sÄvÀl frÄn slÀktingar som frÄn vÀnner, bekanta och vÄrden.Syfte: Syftet med studien var att fÄ kunskap om upplevelsen av att vara nÀrstÄende till en familjemedlem med demenssjukdom.Metod: Studien baserades pÄ en kvalitativ ansats dÀr sex sjÀlvbiografiska böcker skrivna av nÀrstÄende till demenssjuka familjemedlemmar lÀstes. Materialet har analyserats med hjÀlp av en kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: Resultatet visade att nÀrstÄende kÀnde ensamhet i vÄrdandet av sin familjemedlem samt att stöd frÄn övrig familj, slÀkt, vÀnner och vÄrden var viktigt för att de nÀrstÄende skulle orka med vardagen.Slutsats: Att vara nÀrstÄende till en demenssjuk familjemedlem kan innebÀra ett lidande i form av sorg och ensamhet.
Att leva med en person med demenssjukdom : Hur nÀrstÄendes livsvÀrld pÄverkas av att vÄrda en person med demenssjukdom i ordinÀrt boende
Det har visat sig att nÀrstÄende som vÄrdar en person med demenssjukdom anvÀnder i större utstrÀckning psykofarmaka samt löper större risk att drabbas av depression. KÀnslor av otillrÀcklighet, skuld, dÄligt samvete och skam Àr vanligt. Att leva med en person med demenssjukdom kan göra det svÄrt att tillgodose sitt eget sociala behov vilket kan leda till ensamhet som i sin tur leder till sÀmre hÀlsa och lÀgre livskvalitet. Syftet med studien var att belysa livsvÀrlden för nÀrstÄende som vÄrdar en person med demenssjukdom i ordinÀrt boende. Metoden var en litteraturstudie baserad pÄ Ätta stycken vetenskapliga artiklar.
Barns upplevelse av att leva med en MS-sjuk förÀlder i hemmiljö: en litteraturstudie
Syftet med denna studie var att belysa barns upplevelse av att leva med en MS-sjuk förÀlder i hemmiljö. NÀr en förÀlder fÄr en kronisk sjukdom pÄverkas hela familjen. Multipel skleros (MS) Àr en kronisk sjukdom med stora variationer i bÄde omvÄrdnadsdiagnos och prognos för hela familjen, inte minst barnen. Elva artiklar som motsvarade syftet analyserades med en kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats. Analysen resulterade i 6 kategorier: att ha en begrÀnsad fritid och inte kunna ta hem vÀnner, att engagera sig i hemmet gör en mogen och stolt men minskar friheten, att förÀlderns tillstÄnd pÄverkar ens kroppsbild och gör en arg, att vara orolig för sin egen och förÀldrarnas framtida hÀlsa, att vilja bli behandlad rÀttvist och lÀngta efter tillit samt att prata om problemen, glÀdjas och hoppas pÄ en bÀttre framtid.