Sök:

Sökresultat:

306 Uppsatser om Läs - och skrivutveckling - Sida 21 av 21

"TÀnk pÄ lÀsaren!": En studie av fyra lÀroböckers skrivdidaktik om genrer, kommunikation och interaktion

Ett problem med elevers skrivande har varit att elever utvecklat ett rituellt skrivande utan kommunikativa intentioner. Eleverna har Àven haft svÄrigheter att skapa ett eget innehÄll, vilket lett till att elever reproducerat eller plagierat material till sina texter. Till detta kommer undervisningstrend som bygger pÄ tanken att elevers skrivfÀrdigheter förbÀttras av att analysera textstrukturer. I studien granskas fyra lÀroböckers skrivdidaktik med avseende pÄ hur eleverna fÄr stöd i lÀroböckerna för utveckling av innehÄll, kommunikation med andra lÀsare samt hur den eventuella undervisningen i genrer har utformats. Resultaten visar att tankeskrivande utan tanke pÄ formkrav inte förekommer i lÀroböckerna.

"Jag Àlskar att lÀsa!" : En studie om elevers lÀsvanor och upplevelser kring lÀsning i tidiga skolÄr

Under vÄr utbildning till lÀrare i tidiga Äldrar har vi fÄtt kunskap om lÀsningens betydelse för sprÄk-, lÀs- och skrivutveckling. I anslutning till vÄr verksamhetsförlagda utbildning har vi erfarit att individuell lÀsning och höglÀsning Àr ett vanligt inslag i undervisningen. Vi har sett att lÀrare oftast har som syfte och mÄl att generera kunskap nÀr det gÀller elevers individuella lÀsning och höglÀsning. VÄr nyfikenhet pÄ hur elevers lÀsvanor och upplevelser av litteratur i tidiga skolÄr uppkom dÄ vi stött pÄ flera studier som behandlar omrÄdet ur ett lÀrarperspektiv. Vi fann det dock mer intressant att se ur ett elevperspektiv eftersom man behöver gÄ till primÀrkÀllan, eleven, för att kunna utveckla och utforma undervisningen pÄ ett stimulerande sÀtt för eleven.

Att skriva sig till lÀsning pÄ datorn : en studie av Arne Tragetons metod i en mÄngkulturell skola

Bakgrund: En av skolans frÀmsta uppgifter Àr att lÀra elever att lÀsa och skriva. Vi fick bÄda ett stort intresse för elevers lÀs- och skrivutveckling efter att ha gÄtt kursen Barns skriftsprÄksutveckling 1 i termin 5 pÄ Högskolan VÀst. Under utbildningens gÄng har det betonats att vi mÄste ha kunskap och förstÄelse för dagens mÄngkultur. Vi kÀnde att vi ville fördjupa oss i dessa tvÄ Àmnen. Vi fann en mÄngkulturell skola dÀr man i ett av arbetslagen arbetade utefter Arne Tragetons metod som innebÀr att man börjar med att skriva pÄ datorn innan man börjar med handskrivning.

SÀr skrivning - ett problem? : En studie om elevers uppfattningar om sÀrskrivningar samt hur lÀrare beskriver att de arbetar med det

Syftet med studien Àr att bilda kunskap om elevers uppfattningar av och lÀrares undervisning om sÀrskrivningar. Det görs utifrÄn frÄgestÀllningarna:Hur uppfattar elever sÀrskrivningar?Hur beskriver lÀrare att de arbetar med sÀrskrivningar i undervisningen?För att besvara syfte och frÄgestÀllningar byggdes studien pÄ en kvalitativ undersökning dÀr lÀrare och elever pÄ tvÄ skolor i södra Sverige intervjuades. Intervjuerna genomfördes med fem lÀrare som undervisar i svenska samt med sju elever i Ärskurs sex.Datamaterialet analyserades utifrÄn en fenomenografisk ansats, vilken Àr den grund studien vilar pÄ. Materialet analyserades och ledde fram till sex kategorier.

TRAS fÄr man ju ta till sig lite som man vill : En intervjustudie om uppföljningen av ett norskt observationsmaterial för förskolan

Studiens syfte var att undersöka om, och i sÄ fall hur, det norska observationsmaterialet Tidig Registrering av SprÄkutveckling (TRAS) följs upp pÄ de förskolor vi valt ut, samt att undersöka i vilken utstrÀckning samarbete mellan specialpedagog, pedagoger och förÀldrar förekommer.Som metod har anvÀnts semistrukturerade intervjuer som tagits upp via diktafon. Specialpedagog, pedagoger och förÀldrar har delgivit oss tankar och Äsikter kring de frÄgor som stÀllts. Sammanlagt gjordes fjorton intervjuer, varav tvÄ med huvudansvariga specialpedagoger i vÄr utvalda kommun, Ätta stycken med pedagoger samt fyra med förÀldrar.Studien bygger pÄ artiklar, avhandlingar och annan litteratur kring barns sprÄkutveckling, samt det norska observationsmaterialet TRAS. I vÄr litteraturgenomgÄng kring tidigare forskning har vi redovisat en del av de studier som pÄgÄtt kring barns sprÄkutveckling frÄn 1800-talet och framÄt. Vi har ocksÄ intresserat oss för hur tidiga insatser i förskolan kan pÄverka barns sprÄkutveckling och vad det kan leda till lÀngre fram i barnens lÀs- och skrivutveckling.

Skriftens betydelse

Scania som Àr ett multinationellt företag har som vision att alla medarbetare ska kunna delta och pÄverka sitt eget arbete, och att hantera dagens lÀs- och skrivkrav ses som en nyckel till det. Under 2005 startade Scania i egen regi ett lÀs- och skrivprojekt med mÄl att höja medarbetarnas lÀs- och skrivkompetens. 13.5 % av medarbetarna i motormonteringen anmÀlde sig till lÀs- och skrivprojektet. För att se vilket genomslag utbildningen har gett har vi anlitats av Scania för att utvÀrdera projektet. Syftet med vÄr studie Àr att utifrÄn djupintervjuer med Scanias motorbyggare undersöka skriftens betydelse i motorverkstaden samt söka svar pÄ vad lÀs- och skrivutbildningen har betytt för motorbyggarna.

<- FöregÄende sida