Sök:

Sökresultat:

1863 Uppsatser om Läromedel i musik - Sida 8 av 125

Musiken och bilden har ett roligt syfte! : Sex förskollÀrares tankar om bild och musik som innehÄll i förskolans verksamhet

I den nya lÀroplanen för förskolan, lpfö 98 (reviderad 2010) ligger stort fokus pÄ estetiken. Estetik kan innefatta mÄnga olika omrÄden i förskolans verksamhet men poÀngteras ofta i Àmnen som musik och bild. Den hÀr studien syftar pÄ att undersöka hur sex förskollÀrare tycker och tÀnker om musik och bild i verksamheten. Detta ska sedan sÀttas i relation till lÀroplanen för förskolan, lpfö 98 (reviderad 2010). Undersökningen genomförs med hjÀlp av samtalsintervju dÀr sex förskollÀrare intervjuas med samma frÄgor.

KOMMUNIKATION OCH TRIVSEL PÅ SKOLORNA I SÖDERHAMNS KOMMUN

Syftet med detta arbete har varit att undersöka nÄgra utvalda pedagogers förestÀllning hur musik och rytmik pÄverkar barns sprÄkutveckling. Till syftet anvÀnde vi oss av följande frÄgor : Vilka förestÀllningar har pedagoger kring hur barns sprÄkutveckling pÄverkas av musik och rytmik?  Vilken roll har pedagogerna? För att nÄ vÄrt syfte anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer som gav möjlighet till en fördjupad intervju. I vÄra intervjuer gjorde vÄra informanter en djupare reflektion runt hur de egentligen anvÀnder musik och rytmik i sin verksamhet. VÄrt resultat visar pÄ vikten av att man som pedagog kÀnner sig trygg med att anvÀnda musik som ett sprÄkutvecklande verktyg..

Musikens inverkan pÄ demenssjuka - en litteraturstudie

Demenssjukdomar hör till de vanligaste sjukdomarna i Sverige. Symtom Àr minnesstörningar och försÀmrat logiskt tÀnkande. Demenssjuka patienter behöver hjÀlp att planera och genomför aktiviteter i vardagen. Det Àr viktigt för vÄrdpersonalen att tÀnka pÄ den demenssjukes förmÄga att utföra olika aktiviteter begrÀnsas i takt med att sjukdomen försÀmras. Musik utgör en stor del av vardagen, med bakgrundsmusik skapas en bra atmosfÀr i t.ex.

Bilder och musik i svensklÀrares undervisning - en kvalitativ undersökning ur gymnasielÀrares perspektiv

Genom kursmÄlen uppmanas svensklÀrare pÄ gymnasiet att anvÀnda bilder och musik i sin undervisning och som blivande gymnasielÀrare i svenska vÀcktes frÄgor om hur verksamma lÀrare arbetar med detta. Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka varför och hur lÀrare anvÀnder bilder och musik i svenskundervisningen. För att klargöra syftet har vi arbetat med följande frÄgestÀllningar: Varför anser lÀrare att det Àr relevant att anvÀnda bilder och musik i svenskundervisningen och hur anvÀnder de det? Anser lÀrare att de anpassar svenskundervisningen efter elevers olika sÀtt att lÀra? Vad vill lÀrare uppnÄ genom anvÀndandet av bilder och musik? Undersökningen grundar sig pÄ intervjuer med fyra gymnasielÀrare och har bearbetats utifrÄn en kvalitativt inriktad metod. Vi har funnit att lÀrare anvÀnder bilder och musik dels som verktyg för eleverna, dels som verktyg för Àmnet.

"Something to add to the body and shake" : - En studie om mÀnniskan och musiken i St. Vincent och Grenadinerna

Uppsatsens syfte Àr att undersöka mÀnniskors förhÄllningssÀtt till musik i landet St. Vincent och Grenadinerna. Studien bygger pÄ fÀltarbete som genomfördes dÀr under tre veckor i april 2011 och undersöker hur begrepp som musik, musikalitet och ?bra? musik definieras. Vidare beskrivs hur musik kan pÄverka mÀnniskan samt musikens funktioner i det dagliga livet. Studien bygger pÄ sex stycken kvalitativa intervjuer av personer med olika Älder, kön, och bakgrund frÄn St.

Om du har ett Àpple vill du dela det med mig...?: en
studie av hur lÀrare anvÀnder musik i skolans
socialiseringsarbete

Den hÀr uppsatsen fokuserar pÄ hur lÀrare kan ta hjÀlp av musik i skolans socialiseringsarbete. Arbetet Àr byggt pÄ kvalitativa intervjuer med tre lÀrare som arbetar i förskoleklass (sexÄringar) respektive Ärskurs ett i grundskolan. Samtliga lÀrare anvÀnder musik i skolan, men vet inte alltid varför. NÄgot de var sÀkra pÄ var hur stor roll sÄng och musik kan spela i till exempel sprÄkinlÀrningsprocessen. Jag ville ta reda pÄ med vad och hur lÀrarna arbetar med musik, varför de anvÀnder sig av musik och vari begrÀnsningarna ligger för att anvÀnda musik i skolan.


?It needs to touch your heart or your soul? : en studie om funktionen och relationen till musik, lÄttext och attribut ur fyra individers perspektiv

Syftet med studien har varit att undersöka musikens funktion för mÀnniskor och deras relation till musik, lÄttext och attribut i kontakt med musik i olika sammanhang. En empirisk undersökning i intervjuform har gjorts bland fyra akademiker frÄn fyra olika studieomrÄden, tvÄ kvinnor och tvÄ mÀn. De fyra akademikerna har gemensamt att de lever pÄ samma omrÄde och att de under fritiden kommer i kontakt med, bÄde med varandra och med musikgenren dance musik. Undersökningen fokuseras dÀrför pÄ dessa akademikers förhÄllande till och anvÀndning av dance och vad för funktioner musiken har för dem. Litteratur och tidigare forskning anvÀnds för att förtydliga begrepp, jÀmföra likheter och skillnader med akademikernas svar..

Vad anvÀnder de musiken till? : fyra ungdomar berÀttar

Syftet med denna studie Àr att undersöka musikens olika funktioner för instrumentalspelande ungdomar. I uppsatsen studeras fyra ungdomars musicerande, musiklyssnande och utifrÄn det vilka funktioner musiken har i deras vardag. Ungdomarna har alla det gemensamt att de fÄr instrumentallektioner pÄ en musik- eller kulturskola. Som metod har anvÀnts kvalitativa intervjuer med en lÄg strukturering. Vi har fÄtt ett resultat som beskriver ungdomars musikaliska erfarenheter, hur de tycker och tÀnker om musik men ocksÄ hur deras tankar yttrar sig i deras musikval.

Musik som designverktyg : En analys av hur sex plattformsspel karaktÀriserar platser och gameplay

Musik Àr en stor del av digitala spel och kan anvÀndas i flera syften. Vi har i denna uppsats undersökt hur sex olika plattformsspel anvÀnder musik för att karaktÀrisera olika platser i spelvÀrlden. Vissa av dessa platser, till exempel bossbanor, karaktÀriseras Àven av ett visst spelmoment, dÀrför har vi Àven undersökt ifall musiken förÀndras i samband med en förÀndring i gameplay. Den musikaliska komponent vi fokuserat pÄ Àr tempo. De spel vi analyserat kommer frÄn ett brett spektrum inom tvÄ generationer, tre som anses vara klassiker för sina respektive plattformar och tre moderna titlar.

Musik, gemenskap eller utanförskap? : NÄgra 11-Äringars upplevelser av olika musiksammanhang

Musik har under alla tider fascinerat och upprört mÀnniskor och fört personer bÄde till himmelriken och mörkare platser. Musik kan pÄverka och binda samman mÀnniskor, utveckla gemenskap och samhörighet, men kan musik Àven skapa ensamhet och utanförskap?Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur nÄgra 11 - Äringar upplever gemenskap och utanförskap i olika musiksammanhang och hur dessa upplevelser kan komma till uttryck.I undersökningen anvÀnds en kvalitativ forskningsmetod dÀr barnintervjuer och förÀldraenkÀter genomförts. Avsikten Àr att genom intervjuer, som baseras pÄ det öppna samtalet med vissa förutbestÀmda frÄgor, fÄ ta del av barnens livsvÀrld och undersöka vad som kan pÄverka ett barn i olika musiksammanhang.Resultatet visar att barnen i undersökningen upplever gemenskap genom musik, exempelvis genom konserter, att sjunga i kör, spela i rockband, att samtala om eller skicka musik till varandra. Dock visar resultatet att nÄgra av barnen har upplevt utanförskap pÄ grund av sin musiksmak, eller i situationer dÀr man inte fÄtt dela sina kompisars upplevelser och dÀrmed inte kan ?vara med i snacket?.Nyckelord: musik, gemenskap, utanförskap, barn, upplevelser.

Klassisk musik i förskolan : verklighet eller möjlighet

Mitt syfte med detta arbete har varit att undersöka vilka reaktioner klassisk musik vÀcker hos förskolebarn och i vilken mÄn de vÀljer att ge uttryck för sina kÀnslor till musiken. Studien har genomförts med hjÀlp av en kvalitativ metod. Genom intervjuer och observation ville jag ta reda pÄ om kÀnslolÀget hos barnen pÄverkas under tiden de lyssnar pÄ klassisk musik.Resultatet visade att klassisk musik hade relativt stor pÄverkan pÄ barnens kÀnslotillstÄnd och sinneslÀge. MÄnga barn försökte uttrycka sina upplevelser genom att visa hur de kÀnde med hjÀlp av kroppen och rösten. Musiken associerades hos dem med bland annat fantasifulla berÀttelser och i en del fall Àven mÄlade bilder.Min slutsats Àr att klassisk musik skulle kunna anvÀndas i större utstrÀckning i den pedagogiska verksamheten pÄ förskolan.

Syn pÄ vÀrldsmusik och etnisk musik i svensk kulturskola : Intervjustudie pÄ tre kulturskolor som erbjuder vÀrldsmusik och etnisk musik

Detta arbete handlar om synen pÄ vÀrldsmusik och etnisk musik i tre svenska kulturskolor. Syftet med arbetet Àr att undersöka hur dessa kulturskolor ser pÄ och arbetar med genrenvÀrldsmusik och etnisk musik. Av intresse Àr ocksÄ att studera hur eller om de följer ellerkÀnner till kulturrÄdets rekommendationer och riktlinjer. I arbetet tar jag upp vÀrldsmusikenoch dess plats i Sverige, begreppet vÀrldsmusik samt teorier om hur kulturer förÀndras ochutvecklas hela tiden. Datamaterialet utgörs av tre kvalitativa intervjuer med tre enhetschefer frÄn tre olika kulturskolor som erbjuder vÀrldsmusik och/eller etnisk musik i undervisningen.Deltagande respondenter hade olika Äsikter om Àmnet, sÀrskilt angÄende terminologin inom omrÄdet sÄsom exempelvis begreppet vÀrldsmusik.

Jag vill inte dö, jag vill bara slippa kÀnna : En litteraturstudie om unga kvinnors upplevelse av att leva med sjÀlvskadebeteend

SyfteSyftet med denna studie var att undersöka hur fysiska och psykiska variabler skiljer sig hos löparvana mÀn, vid löpning pÄ löpband i samband med respektive utan musik.- Hur skiljer sig upplevd anstrÀngning under löpning med, respektive utan musik?- Vilka skillnader finns i laktat, laktattrösklar och hjÀrtfrekvens under löpning med, respektive utan musik?- Vilken skillnad finns mellan situationsspecifikt sjÀlvförtroende innan löpning med musik samt situationsspecifikt sjÀlvförtroende innan löpning utan musik?Hypotes: Fysiska och psykiska variabler skiljer sig vid löpning med, respektive utan musik.MetodI denna experimentella studie testades nio mÀn i Äldrarna 18-30 Är i ett laktattröskeltest pÄ löpband med, respektive utan musik. De sprang sex till sju stegrande intensiteter/nivÄer. Under testerna undersöktes laktat, hjÀrtfrekvens och upplevd anstrÀngning. AnstrÀngingen skattades efter borgskalan.

Musik- och Kulturskolans framtid? : En kvalitativ studie om musiklÀrares och rektorers tankar om dagens och framtidens musik- och kulturskola

Den hÀr undersökningen syftar till att fÄ en djupare förstÄelse för hur musik- och kulturskolans verksamhet kan se ut i framtiden. Jag vill fÄ en inblick i vilka faktorer som pÄverkar utvecklingen av den kommunala musik- och kulturskolan, samt hur musik- och kulturskolan vÀljer att förhÄlla sig till dessa faktorer. För att undersöka detta har jag anvÀnt mig av kvalitativ intervju som forskningsmetod för att dÀrigenom fÄ fram fyra instrumentallÀrares och tre musikledares tankar och erfarenheter.Resultatet visar pÄ flera faktorer som pÄverkar förvÀntningarna pÄ den kommunala musik- och kulturskolan varav de mest framtrÀdande Àr media, musikaliska trender, sociala faktorer och elevernas förvÀntningar pÄ undervisningen. Dessa faktorer pÄverkar musik- och kulturskolan bÄde som organisation och verksamhet, men ocksÄ sjÀlva undervisningen. Bland annat visar undersökningen att musik- och kulturskolan behöver förhÄlla sig till att dagens elever har nya uppfattningar om vad det innebÀr att musicera och att lÀra sig spela ett instrument.

<- FöregÄende sida 8 NÀsta sida ->