Sökresultat:
1781 Uppsatser om Läraren som forskare - Sida 35 av 119
VÀlkomna till högstadiet! En undersökning om organisation och nivÄbestÀmning av elever i svenska som andrasprÄk pÄ tre högstadieskolor
Viberg (1996), Hyltenstam (2003), Bergman & Sjöqvist (2003) Àr alla forskare i svenska som andrasprÄk och de Àr överens om att ett villkor för att eleverna ska fÄ optimal undervisning i svenska som andrasprÄk Àr att lÀraren gör en bedömning av vilken sprÄklig nivÄ eleven befinner sig pÄ. Syftet med detta arbete Àr att ge en bild av hur Àmnet svenska som andrasprÄk organiseras pÄ tre högstadieskolor i en medelstor kommun i södra Sverige för att sedan kunna svara pÄ hur förutsÀttningarna ser ut för lÀrarna att sprÄkligt kunna nivÄplacera elever med svenska som andrasprÄk. Genom att intervjua de lÀrare som undervisar i svenska som andrasprÄk pÄ högstadiet och komplettera med enkÀter till mellanstadielÀrarna i samma Àmne och i samma kommun sÄ har följande slutsatser kunnat dras: Skolornas organisation av Àmnet ser delvis olika ut. Det finns fyra saker som pÄ skolorna spelar en direkt roll för lÀrarnas möjligheter att nivÄplacera eleverna efter sprÄkbehÀrskning: lÀrarnas utbildning och kunskaper i Àmnet, samarbete mellan hög- och mellanstadielÀrare, att undervisningen inte organiseras som lÀrarna önskar och skolledningens instÀllning till Àmnet..
Mobbning i skolan- att förebygga och ÄtgÀrda
Jag har i detta arbete valt att studera mobbare respektive mobboffers personligheter med syfte att se om det finns gemensamma drag. Flera forskare karaktÀriserar mobbaren som en person med lÄg empatiförmÄga, mycket aggressioner och stort sjÀlvförtroende. De intervjuer jag har genomfört med lÀrare visar en annan sida av mobbare. Författare samt en av de intervjuade lÀrarna Àr av uppfattningen att den mobbade Àr en fysiskt svag, kÀnslig och Àngslig person som har svÄrt att hÀvda sig. Resterande lÀrares bild av mobboffret Àr en person med ett annorlunda utseende och en speciell personlighet.
Naturvetenskaplig undervisning i skolans tidigare Är : En kvalitativ intervjustudie av sju lÀrares undervisning i no
Denna studie handlar om hur sju verksamma lÀrare undervisar i naturvetenskap för elever i de tidigare Ären i grundskolan. Studien har genomförts med hjÀlp av kvalitativa intervjuer och har haft karaktÀren av ett samtal mellan mig och informanterna. Studien tar sitt avstamp i de didaktiska frÄgorna, Vad ska undervisas? Varför Àr det viktigt? Hur ska det genomföras? En genomgÄng av litteraturen ger oss Àven en inblick i hur nÄgra forskare ser pÄ lÀget med den naturvetenskapliga undervisningen, bÄde i nationell och internationell mening. Studien visar att lÀrarna har undervisat med tonvikt pÄ biologi-delen av skolans no-undervisning men har försökt strÀva mot de mÄl som de, enligt Skolverket, har att följa.
Pedagogernas kunskaper om kompensatoriska hjÀlpmedel för elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter
Den hÀr studien handlar om inomhusmiljön pÄ tre olika förskolor. Vi har lagt fokus pÄ hur miljön pÄverkar barnens lek. Vi har dessutom intervjuat pedagoger för att ta reda pÄ vad de har för tankar kring inomhusmiljön pÄ förskolan. De stora viktiga frÄgorna i det hÀr arbetet Àr:
?Hur pÄverkas barns lek av förskolans inomhusmiljö?? och ?Vad tÀnker pedagogerna om deras miljö pÄ förskolan??
Genom att observera barnen hur de anvÀnder miljön pÄ förskolan har vi fÄtt fram material som vi senare har analyserat.
Pedagogers syn pÄ relationen mellan lek och lÀrande
Syftet med detta arbete Àr att undersöka hur pedagoger ser pÄ lek och dess relation till barns lÀrande. FrÄgestÀllningarna som vi i studien utgÄr ifrÄn Àr följande:
? Hur ser pedagogerna pÄ barns lek?
? Hur ser pedagoger pÄ relationen mellan barns lek och lÀrande?
VÄr uppsats Àr en traditionell studie med en kvalitativ ansats med intervjuer som metod. Empirin samlades in genom intervjuer, intervjuerna genomfördes i en sexavdelnings förskola i SkÄne, till intervjuerna medverkade fyra förskollÀrare med lÄnga yrkeserfarenheter. Vi anvÀnde oss av ljudinspelningar nÀr intervjuerna genomfördes.
Vi har anvÀnt oss av tvÄ kÀnda teoretiker, Lev Vygotskij (1896-1934) och Jean Piaget(1896- 1980) samt skandinaviska nutida forskare, för att analysera, förstÄ och fördjupa oss i det som pedagogerna har delat med sig av under intervjuerna.
Resultatet av arbetet visar att pedagogerna anser att leken Àr en viktig del i förskolan och menar att det Àr i leken som barn utvecklar sitt mÄngsidiga lÀrande i olika ÀmnesomrÄden sÄ som matematik, natur, teknik, sprÄk och Àven skapar sociala fÀrdigheter.
Psykometrisk prövning av PG-13; ett sjÀlvskattningsinstrument för ihÄllande sorg
FrÄgan om ?normal? respektive ?patologisk? sorg har under en lÄng tid varit ett omdiskuterat Àmne inom psykologin och psykiatrin. En grupp forskare har tagit fram kriterier pÄ ett syndrom som fÄtt benÀmningen ihÄllande sorg (?prolonged grief?). Studier har visat pÄ att ihÄllande sorg Àr ett distinkt syndrom separat frÄn depression, posttraumatisk stressyndrom och generaliserat Ängestsyndrom.
Utomhusmatematik : En studie om lÀrares förhÄllningssÀtt till denna arbetsform
Syftet med vÄr studie har varit att undersöka skolÄr 1-lÀrares instÀllning till utomhusmatematik och i vilken utstrÀckning de anvÀnder sig av denna arbetsform. Vi har Àven undersökt om anvÀndandet av utomhusmatematik skiljer sig mellan skolor i kommunens inner- och ytteromrÄden. Metoden vi anvÀnde oss av var kvalitativa intervjuer och vÄrt resultat har jÀmförts med hur forskare menar att elever pÄverkas av matematikundervisning som bedrivs utomhus. Vi har kommit fram till att samtliga respondenter i sin helhet Àr positivt instÀllda till anvÀndandet av utomhusmatematik men att det ÀndÄ Àr fÄ som anvÀnder det i sin undervisning. HÀlften av respondenterna anvÀnder utomhusmatematik i undervisningen varav tvÄ gör det regelbundet varje vecka. LÀrare tillhörande skolor i kommunens inneromrÄden anvÀnder utomhusmatematik nÄgot mer Àn lÀrare tillhörande ytteromrÄdena.
Ensam Àr stark eller ju fler desto bÀttre : En kvalitativ studie av journalisters syn pÄ yrkesrollerna videojournalist och reporter i tvÄmansteam
Syftet med vÄr studie var att ge ett kunskapsbidrag till problemomrÄdet motorik, utveckling och lÀrande med utgÄngspunkt frÄn nÄgra pedagogers arbete med och förhÄllningssÀtt till fysiska aktiviteter och lÀrande i förskolan. Vi valde att genomföra en kvalitativ studie, dÀr vi intervjuade sex verksamma förskollÀrare. Tidigare forskning har delade meningar om fysisk aktivitet och dess betydelse för barns lÀrande. Flera forskare konstaterar dock att det finns ett samband mellan motorik och lÀrande. Resultatet av studien visade att ocksÄ verksamma pedagoger ser ett samband mellan motorik och lÀrande.
Radiofrekvensidentifiering (RFID) : Vilka faktorer pÄverkar utvecklingen negativt?
Radiofrekvensidentifiering (RFID) Àr en teknik som har funnits en lÀngre tid men aldrig fÄtt nÄgot riktigt genombrott pÄ marknaden. Intresset för tekniken finns, men anvÀndandet har inte tagit fart. Anledningen till detta examensarbete Àr att ta reda pÄ vad detta beror pÄ.Uppsatsen har tvÄ syften dÀr huvudsyftet Àr att undersöka vilka faktorer som har pÄverkat utvecklingen av RFID negativt, dÀrefter ett bisyfte som Àr att undersöka hur framtiden för RFID ser ut.Undersökningen genomförs med hjÀlp av litteratur samt intervjuer av tvÄ respondenter, som anvÀnder sig av RFID i sitt arbete. Den ena respondenten utvecklar RFID lösningar till andra företag, medan den andra respondenten arbetar som forskare. För att komma fram till en slutsats jÀmför vi litteratur med de uppgifter som kommit fram genom intervjuerna.
Medborgarsammanslutningarnas vara eller icke vara -en diskursanalys ur ett demokratiperspektiv
Medborgarsammanslutningar har funnits i Sverige sedan 1800-talet och delas upp i folkrörelser, som Àr av mer ideell karaktÀr, och intresseorganisationer som sÀtter de egna medlemmarnas bÀsta i första rummet. Medborgerligt deltagande i det politiska systemet motiveras med att demokratin ökar dÄ medborgarna tillÄts uttrycka sina Äsikter. Det svenska systemet har lÀnge prÀglats av en hög grad av korporatism dÀr medborgarsammanslutningar i hög grad har inkorporerats inom kommunalt och statligt beslutsfattande. Idag talas det dock allt oftare om att det svenska systemet hÄller pÄ att förÀndras, att det pÄgÄr en avkorporatisering. Enligt mÄnga forskare hÄller det svenska samhÀllet pÄ att ersÀttas av en vÀxande pluralism dÀr medborgarsammanslutningarnas starka band till staten löses upp.
FörÀldraarbete parallellt med korttidsterapi för barn : FörÀldrars upplevelser och terapeuters processbeskrivningar
Parallellt förÀldraarbete anses vara en viktig del av barnterapi. MÄnga forskare menar att det ÀndÄ saknas tydliga modeller för förÀldraarbete. Föreliggande uppsats med kvalitativ ansats, syftar till att studera förÀldraarbete parallellt med korttidsterapi för barn, utifrÄn förÀldrars och terapeuters perspektiv. Intervjuer med förÀldrar, och terapeuters sessionsvisa processdagböcker, har varit underlag för analysarbetet. Resultaten tyder pÄ att förÀldrarna har övervÀgande positiva erfarenheter av behandlingsmetoden.
SjÀlvförtroende i matematik
VÄrt syfte med den hÀr uppsatsen har varit att göra en litteraturstudie kombinerat med vÄra egna tankar och idéer om sjÀlvförtroende i matematik. Vi har i sammanstÀllningen av forskningen i huvudsak koncentrerat oss pÄ svensk forskning.Det har visat sig att svagt sjÀlvförtroende i matematik pÄverkar resultaten i matematik negativt. Faktorer som upprepade misslyckanden, ogynnsam undervisning och förÀldrar med negativ instÀllning till matematik har visat sig ha en negativ pÄverkan pÄ sjÀlvförtroendet i matematik. Elever som kommer frÄn hem med arbetare och smÄföretagare har visat sig ha sÀmre sjÀlvförtroende i matematik Àn elever som kommer frÄn hem med högre tjÀnstemÀn och storföretagare. Det har Àven visat sig att flickor har sÀmre sjÀlvförtroende i matematik Àn pojkar.
Ăr ett problem verkligen ett problem? : En lĂ€romedelsanalys om problemlösning för Ă„rskurserna 1-3
Att arbeta med problemlösning i matematikundervisningen Àr ett vanligt inslag i svenska lÄgstadieelevers vardag. Tidigare forskning pÄ omrÄdet har visat att den matematiska utvecklingen gynnas genom bra problemlösningsuppgifter och att dessa uppgifter snabbare kan föra eleven framÄt i sitt lÀrande. En stor del av den svenska matematikundervisningen utgÄr frÄn lÀroböcker och frÄn de problemlösningsuppgifter som finns i dem, vilket enligt mÄnga forskare anses som problematiskt. De flesta studier som behandlat omrÄdet inom framför allt det svenska forskningsfÀltet har gjorts pÄ uppgifter som riktar sig till skolans högre Ärskurser. Genom en lÀromedelsanalys pÄ tvÄ lÀroboksserier för Ärskurserna 1-3, har vi i denna uppsats granskat de problemlösningsavsnitt och uppgifter som finns i dessa böcker.
Hon har fin klÀnning och han Àr cool : Barns uppfattning om sagokaraktÀrer
GenusfrÄgor nÀr det gÀller filmer och böcker har varit omdiskuterat i samhÀllet, liksom genusfrÄgor i förskolan. Forskare har gjort en del studier om hur vuxna stÀller sig till detta, men desto mindre om vad barn tÀnker kring könsroller och könsmönster. Syftet med denna studie Àr att undersöka barns förestÀllningar kring olika sagokaraktÀrer utifrÄn ett könsperspektiv samt synliggöra hur dessa pedagogiskt kan utmanas i förskolans likabehandlingsarbete. De problematiseringar som studien tar sin utgÄngspunkt Àr i: Vilka förestÀllningar uttrycker barnen med koppling till olika sagokaraktÀrer? Hur kan dessa förstÄs utifrÄn ett könsperspektiv? Vad finns det för könsöverskridande utsagor i materialet som kan utmana stereotypa könsrollsmönster i förskolans likabehandlingsarbete? Den empiriska forskningsdelen grundar sig pÄ en kvalitativ studie dÀr vi intervjuat barn.
Ankuppfödning
MÄnga forskare har sett att luftens föroreningar ackumuleras i bÄlen hos epifytiska lavar och pÄverkar dem. Detta gör att utifrÄn vilka lavar som lever i ett omrÄde gÄr det att dra slutsatser om hur pÄverkad miljön Àr av luftföroreningar. UtifrÄn detta faktum har busk- och bladlavar inventerats lÀngs en strÀcka av E4:an norr om GÀvle. I undersökningen inventerades 36 tallar och 6 björkar lÀngs med E4:an och 18 tallar och 4 björkar i ett referensomrÄde nÄgra kilometer frÄn E4:an. PÄ dessa 64 trÀd och hittades 15 olika lavarter och en alg.