Sök:

Sökresultat:

4048 Uppsatser om Lärandets resurser - Sida 45 av 270

?NÀr min kompetens tillvaratas pÄ ett bra sÀtt? ? skolpsykologers upplevelser av att arbeta i elevhÀlsan

Syftet med denna uppsats var att beskriva under vilka omstÀndigheter skolpsykologer upplever att deras kompetens tillvaratas i elevhÀlsan. Sju intervjuer genomfördes utifrÄn Critical Incident Technique och analyserades med innehÄllsanalys. Resultatet visade att 1) insats som genererar psykologisk insikt hos mottagaren, 2) kontroll över yrkesroll, 3) anpassning till given organisationsform, 4) ledning som har psykologisk kunskap och 5) vÀlfungerande elevhÀlsoteam Àr viktiga omstÀndigheter för att psykologisk kompetens ska tillvaratas. Resultatets vÀrde för att förstÄ skolpsykologers psykosociala arbetsmiljö diskuterades och en generell slutsats som drogs var att resurser behöver prioriteras till utvecklingsarbete av elevhÀlsan..

Impairmenttester : En studie över hur IAS 36 kommer att hanteras i praktiken

I och med att EU har valt att följa organisationen IASB sÄ innebÀr det att frÄn och med den 1 januari 2005 skall alla börsnoterade företag i Sverige redovisa i enlighet med IFRS. Detta innebÀr bland annat att företagen numera skall genomföra nedskrivningstester, impairmenttester, för goodwill för att se om det finns behov till nedskrivning. Detta skall ske i enlighet med IAS 36 ? Impairment of assets. IFRS reglerna Àr i stor grad pÄverkade av redovisningsreglerna i USA och tanken med att tillÀmpa samma regler hÀr Àr att skapa bÀttre förutsÀttningar för jÀmförelse mellan företag internationellt.Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur nÄgra svenska börsbolag, med stora goodwillposter, kommer att hantera impairmenttesten enligt IAS 36.Vi har valt att göra fyra fallstudier baserade pÄ fyra företag som Àr noterade pÄ Stockholmsbörsens A-lista.

VÀgledning pÄ grundskolan och ADHD : Studie- och yrkesvÀgledares arbete med elever med ADHD

Studiens syfte var att öka kunskapen kring hur nÄgra studie- och yrkesvÀgledare pÄ grundskolan arbetar med vÀgledning av elever med ADHD och vilka kompetenser och resurser de kunde tÀnkas ha för att stötta vÀl underbyggda studie- och yrkesval. Kvalitativa intervjuer genomfördes och resultatet visar att respondenterna individanpassar vÀgledningen i hög grad, för elever med ADHD frÀmst genom mer tid, studiebesök, medföljare, visualisering och empowerment. De anvÀnder ingen speciellt utarbetad vÀgledningsmetod för dessa elever men det visar sig att det vore vÀlkommet med metodutveckling, vidareutbildning och utökat samarbete..

Den reformerade revisionsplikten : En fallstudie om redovisningskonsultens ansvarstagande

Syftet med uppsatsen Àr att ta reda pÄ hur stort ansvarredovisningskonsulterna har fÄtt efter avskaffandet av revisionspliktenoch hur det har pÄverkat deras dagliga arbete.Hur ser redovisningskonsulterna pÄ avskaffandet av revisionsplikten?Hur har avskaffandet av revisionsplikten pÄverkatredovisningskonsulternas ansvarstagande?Efter att författarna studerat den insamlade data kom de fram till attavskaffandet Àr positivt för aktiebolagen. Detta gör att aktiebolagenkan lÀgga ner mer resurser pÄ att utveckla sitt bolag istÀllet för attlÀgga ner resurserna pÄ revision. För aktiebolagen som vÀljer bortrevisorn försvinner de extra led av kontroller och granskning.Redovisningskonsulternas ansvarstagande har inte pÄverkats efteravskaffande..

?Hur ska jag möta dig sÄ att du vill möta mig igen?? : Distriktssköterskors erfarenheter av det vÄrdande mötet med personer med demenssjukdom

Demenssjukdom Àr vanligt förekommande inom distriktsjukvÄrd. Tidigare forskning om demenssjukdom har framförallt inriktat sig pÄ arbetsmetoder i vÄrden. Sjuksköterskors upplevelser av det vÄrdande mötet och samtalet med personer med demenssjukdom Àr fortfarande relativt obeforskat. Att kunna sÀtta sig in och förstÄ livsvÀrlden hos en person med kognitiv svikt krÀver stor kunskap och lyhördhet hos distriktssköterskan. Om förstÄelse inte finns för sjukdomens konsekvenser och hur det nÀra mötet kan skapas minskar sannolikheten för att distriktsköterskan skall kunna ha ett vÄrdande möte eller samtal.

Bemötande av hedersrelaterat vÄld och förtryck : En kvalitativ studie om olika samhÀllsrepresentanters syn pÄ bemötande av patriarkala familjestrukturer dÀr risk för hedersvÄld föreligger.

Syftet med studien var att belysa olika svenska myndigheters förÀndringsstrategier mot och bemötande av hedersrelaterat vÄld hos familjer med denna problematik, samt om dessa strategier och bemötanden skilde sig nÄgot ifrÄn varandra hos de inkopplade myndigheterna. Den kvalitativa forskningsmetoden valdes och sammanlagt Ätta halvstrukturerade intervjuer med polis, socialtjÀnst och skyddsboende genomfördes.  Den valda teorin utgick frÄn att ett pedagogiskt perspektiv, kompletterat med ett psykologiskt synsÀtt, skulle kunna anvÀndas som grunden för en strategi för bemötande och behandling av hedersvÄld.Det mest framtrÀdande resultatet var att det inte fanns nÄgon gemensam vetenskapligt belagd strategi för att förÀndra grundproblemet, d.v.s. hederstÀnkandet i familjerna. DÀremot kom det fram frÄn samtliga respondenter att de kÀnde igen fenomenet och hade kompetens nog att i de flesta fall skydda drabbade ungdomar, vilket sÀkert har förhindrat flera tragedier. Samtliga myndigheter hade insatser, resurser och riktlinjer kring skyddet av utsatta ungdomar.Alla respondenter har ocksÄ beskrivit att en stor svÄrighet Àr att hedersförtryck oftast Àr sanktionerat av ett kollektiv, vilket Àr vÀldigt frÀmmande för det svenska samhÀllet dÀr vÄld mot familjemedlemmar nÀstan alltid utförs av en gÀrningsman.

KartlÀggning och analys av patientflöde vid Södersjukhuset

Detta examensarbete har genomförts vid Institutionen för produktionsekonomi pÄ Linköpings tekniska högskola. Uppdragsgivare har varit Svenskt NÀringsliv och arbetet har utförts pÄ Södersjukhuset i Stockholm. Syftet med arbetet har varit att kartlÀgga flödet av patienter med sökorsak höft genom sjukhusets akutmottagning och ortopediska verksamhet, för att dÀrefter analysera detta och föreslÄ ÄtgÀrder som kan minska vÀntetider och öka genomflödet. PÄ akutmottagningen har tre aktiviteter visat sig vara viktigare Àn de övriga, nÀmligen lÀkarundersökning, röntgen och inlÀggning pÄ vÄrdplats. Anledningen till detta Àr att vÀntan till de aktiviteterna utgör cirka tvÄ tredjedelar av en patients tid pÄ akutmottagningen.

Betydande faktorer för effektiva specialtransporter

För att vara konkurrenskraftig pÄ marknaden behöver företag hitta och anvÀnda möjliga resurser för förbÀttringar. En grund för ett kostnadseffektivt och kundtillgÀngligt logistiksystem Àr transporter. Det Àr viktigt att ha fokus pÄ bÄde interna och externa transporter nÀr processer ska optimeras och via detta erhÄlla lÀgre kostnader. Den enskilt största logistikkostnaden i mÄnga företag Àr transportkostnaden. Studien har utförts pÄ ett företag som Àr verksamma inom industrin. Fallstudieföretaget har ett fokusomrÄde inom transporter, dÀr syftet Àr att utveckla verksamheten inom specialtransporter.

Den Baltiska BaksmÀllan : En studie om hur svenska SMF hanterat finanskrisen i Baltikum

Vi har i den hÀr rapporten valt att undersöka hur svenska smÄ och medelstora företag som exporterar till Baltikum har pÄverkats utav finanskrisen. Vi har analyserat detta utifrÄn ett resursbaserat synsÀtt med syfte att beskriva vilken resursbas respektive företag besitter, analysera hur finanskrisen inverkat pÄ företagen samt i vilken utstrÀckning de omvÀrderat potentialen pÄ de baltiska marknaderna. Vidare Àmnar vi ge rekommendationer gÀllande vilken resursbas som i störst utstrÀckning kan hantera en omvÀrldsförÀndring i likhet med finanskrisen i Baltikum.  För att kunna uppfylla detta syfte har vi arbetat utefter en kvalitativ forskningsmetod och utarbetat en flerfallstudie dÀr vi intervjuat fyra företag i Kalmarregionen.Den teoretiska referensram vi tagit utgÄngspunkt i Àr Barneys resursbaserade synsÀtt samt vÀlkÀnda internationaliseringsteorier sÄ som; Inkrementell process, NÀtverksmodellen, Internationellt Entreprenörskap samt i viss mÄn Born Global. Vidare belyser vi teorier gÀllande prestation utifrÄn objektiva och subjektiva mÄtt. DÀrefter har vi integrerat samtliga teorier i en teoretisk syntes som legat till grund för vÄr analys.I analysen förenas vÄr teoretiska syntes med empirin och en diskussion förs gÀllande vilken resursbas vÄra fyra företag besitter utifrÄn vÄr definition utav resurser i syntesen.

ResurssnÄlt kommunikationsprotokoll för smÄ inbyggda system

Web Services har vuxit i popularitet de senast Ären. AnvÀndningen av inbyggda systemökar ocksÄ stÀndigt, och möjligheten att göra inbyggda system tillgÀngliga via Web Services öppnar nya möjligheter.Detta arbete visar pÄ möjligheter och problem med standardiserade textbaserade protokoll för kommunikation i inbyggda system med smÄ resurser. XML-RPC och SOAP studeras ur detta perspektiv. SOAP befinns vara mer komplext att implementera stöd för Àn XMLRPC i den begrÀnsade testmiljön, som har 32kB internminne. XML-RPC visar sig ge fördelar över proprietÀra protokoll frÀmst nÀr det gÀller underhÄllbarhet och ÄteranvÀndbarhet..

Konkurrensen bland smÄhustillverkare: resurser och framgÄngsfaktorer i Linköpingsregionen

PÄ senare tid har konkurrensen om kunder ökat bland företag vilket gör att behovet av konkurrentanalyser har ökat. TrÀhusbranschen Àr en bransch dÀr behovet av konkurrentanalys Àr extra stort eftersom det finns mÄnga företag som konkurrerar pÄ en begrÀnsad och konjunkturkÀnslig marknad. Konkurrensen inom branschen blir dessutom hÄrdare eftersom kunderna oftast Àr privatpersoner med stora krav pÄ produkten men med en begrÀnsad ekonomi. I denna rapport har konkurrensförhÄllandena inom trÀhusbranschen undersökts pÄ en geografiskt begrÀnsad marknad. Undersökningen inriktades pÄ att hitta de absolut viktigaste faktorerna som gör en husleverantör framgÄngsrik.

Konflikthantering inom sÀrskilt boende: en studie om hur enhetschefer hanterar konflikter inom personalgruppen

Syftet med studien var att undersöka hur enhetschefer för Àldreboenden hanterar konflikter som kan uppstÄ inom personalgruppen. Studien genomfördes i en mellanstor kommun i Sverige. Studien har genomförts med en kvalitativ ansats och data har samlats in via intervjuer. IntervjufrÄgorna har varit av öppen karaktÀr och tematiserade efter studiens syfte och frÄgestÀllningar. FrÄgestÀllningarna var: Hur definierar enhetscheferna en konflikt? Vilken roll har enhetscheferna vid uppstÄdda konflikter inom personalgruppen? Vilka resurser har enhetscheferna gÀllande konflikthantering och konfliktlösning inom personalgruppen? Hur hanterar enhetscheferna konflikter inom personalgruppen? Resultatet visar att enhetschefernas uppfattning och definition av vad en konflikt Àr stÀmmer vÀl överens med det som har Äterfunnits i litteraturen.

IK Sirius fotboll : vÀgen tillbaka till Allsvenskan

MÄnga fotbollslag har ambitioner att spela i den högsta divisionen dÀr de kan konkurrera med landets bÀsta fotbollslag. MÄnga fotbollslag som IK Sirius har haft svÄrt att nÄ toppen dÄ de saknar resurser för att etablera sig bland de bÀsta fotbollslagen. Eftersom IK Sirius spelar tvÄ divisioner under högsta serien Allsvenskan fÄr de inte samma uppmÀrksamhet frÄn fans, media, sponsorer etc. Av den anledningen har de svÄrt att samla in resurser som krÀvs för att kunna konkurrera med de bÀsta fotbollslagen. Syftet med uppsatsen Àr att analysera vad ett fotbollslag som IK Sirius behöver göra för att lyckas ta sig upp till Allsvenskan. Huvudfokuset ligger pÄ IK Sirius varumÀrke och vilka metoder de kan anvÀnda sig av för att stÀrka sin position i samhÀllet.

Motivera Mera - en fallstudie om faktorer inom arbetsmotivation

Enligt vÄr empiri kan lÀrande uppstÄ Àven i nÀtverk som inte Àr skapade med grundtanke att lÀra. NÀtverksplattformen Àr en viktig grund för att lÀrandet ska kunna utvecklas, vi ser dock lite annorlunda pÄ tid och resurser dÄ teorin sÀger att den Àr tidskrÀvande, medan vi menar motsatsen. Vi anser Àven att NÀtverksplattformen behöver kompletteras. HÀr utgör bland annat struktur och rutiner en viktig förutsÀttning, men ocksÄ motivation och utvecklandet av individen för att bibehÄlla lÀrandet i ett lÀngre perspektiv..

Den tysta delaktigheten : En studie om den Àldre personens upplevelse av delaktighet och meningsfullhet i vardagen

Syftet med studien Àr att beskriva och analysera hur personer som har Àldreomsorg upplever sina möjligheter att kunna pÄverka innehÄllet i vardagen. I syftet ligger ocksÄ att kunna belysa den Àldre personens upplevelse av vardagen med utgÄngspunkt i delaktighet och meningsfullhet. I studien söker vi svar pÄ följande frÄgestÀllningar: Hur upplever Àldre personer sin vardag? Hur upplever Àldre personer sina möjligheter att göra val som rör vardagen? Hur kan Àldre personer vara delaktiga i sin vardag? Hur kommer meningsfullhet till uttryck i vardagen för Àldre?Studien har en kvalitativ ansats och studiens data Àr inhÀmtad genom nio intervjuer med Àldre som har Àldreomsorg. Respondenterna Àr Àldre personer över 65 Är som har Àldreomsorg inom hemtjÀnst och sÀrskilt boende.Resultatet av studien visar att den Àldre personen upplever sin vardag utifrÄn insikten om sina fysiska förutsÀttningar och begrÀnsningar.

<- FöregÄende sida 45 NÀsta sida ->