Sök:

Sökresultat:

4048 Uppsatser om Lärandets resurser - Sida 37 av 270

Idella idrottsföreningar : att motivera ideellt arbete

Bakgrund och problem: Definitionen av en ideell förening Àr en förening som finns till för att frÀmja sina medlemmars intressen.  I Sverige finns det ett brett intresse av att vara en del av och arbeta med ideella uppgifter. Statistik visar att mÀn och kvinnor arbetar ideellt 16 timmar per mÄnad i ideella föreningar, stiftelser och liknande. Arbete som görs utan ersÀttning. Ideella föreningar har knappa resurser och letar efter vÀgar att pÄ bÀsta sÀtt utnyttja dessa.

?Med bakbundna armar? En kvalitativ studie om socialarbetarnas upplevelser av och sÀtt att hantera arbetet med hemlösa barnfamiljer i RosengÄrd.

Syftet med studien Med bakbundna armar var att undersöka och beskriva hur socialarbetarna upplever och hanterar arbetet med hemlösa barnfamiljer ur en professionell och personlig synvinkel. Vi har med ansats i hermeneutiken valt att utgÄ frÄn kvalitativ forskningsmetod. Vi har baserat denna studie pÄ semistrukturerade intervjuer med 8 socialarbetare vid Individ- och Familjeomsorgen i RosengÄrd, Malmö. Vid analysarbetet har vi anvÀnt copingteori samt organisationsteori. Med bakgrund i empirin och sÄledes det resultat och den genomförda analysen frÄn intervjuerna, har vi kunnat se att socialarbetarna upplever en arbetsrelaterad stress i förhÄllande till hög arbetsbelastning, smÄ resurser och ett begrÀnsat handlingsutrymme.

Förslag till stomstabilisering av prefabricerad betong enligt Eurokod

PÄ Scanias R&D-avdelning i SödertÀlje sker dagligen tester av deras fordon, bÄde av lastbilar och bussar. MÄnga av provningarna krÀver att fordonen Àr lastade för att kunna testa prestandan. Vid lastning av lastbilar finns ett vÀlprövat system, men nÀr det kommer till bussar finns inget fungerande system för hur lastningen ska ske. MÄnga olika varianter finns och i slutÀndan anvÀnds den lösning som passar bÀst för stunden. Avsikten med detta projekt Àr att kartlÀgga hur lastning ska kunna utföras pÄ ett rÀtt sÀtt med avseende pÄ sÀkerhet och hÄllbarhet, samt ta fram en ny flexibel konstruktion som medverkar till att lastning blir ett enklare moment.Vid avdelningen NB (Hybrid Technology Development) testas fordon dagligen.

Vilken chans har reviderade mÄl för förskolan att förÀndra arbetet med naturvetenskap?

Den 1 juli 2011 trÀder en nylÀroplan för förskolan i kraft. Det finns nu ett tydligare fokus pÄnaturvetenskap i lÀroplanen Àn vad som funnits tidigare. Syftet med dennastudie Àr att undersöka pedagogers instÀllning till de reviderade mÄlengÀllande naturvetenskap, för att sedan se vilka chanser som finns förimplementering. I min undersökning har jag anvÀnt mig av kvalitativa intervjueroch enkÀter. Totalt 38 pedagoger har deltagit och gett sin uppfattning om hurdet naturvetenskapliga arbetet i verksamheten kommer förÀndras och vilkaförutsÀttningar de anser kommer behövas.

Det lilla samhÀllet : Gestaltning av en plats genom ett textilt mönster.

Det lilla samhÀllet Àr ett projekt som strÀvar efter att lyfta fram den lilla ortens fördelar. Med utgÄngspunkt i problemet med avfolkningen av mindre stÀder fokuserar detta projekt pÄ det lilla samhÀllet HÀllefors i VÀstmanland. Projektet Àr ett försök att identifiera kommunens styrkor och resurser och pÄ sÄ vis stÀrka dess identitet. Slutresultatet utgör ett mönster pÄ textil för kommunhusets lokaler i HÀllefors..

Landsbygdsturism och dess förutsÀttningar : en jÀmförandestudie kring vilka resurser som krÀvs för ett framgÄngsrikt entreprenörskap

Many jobs in rural areas have historically been linked to the agricultural sector. The restructuring that has been implemented in agriculture has resulted in a significant reduction in the number of jobs in rural areas. A consequence of this is that many people have moved to cities to earn a living. To maintain a living countryside in Sweden, it is therefore essential to create alternative livehoods in rural areas. An industry that can have a major impact in the future is rural tourism.

VÀrdeflödesanalys: en metod för effektivisering av
bostadsbyggande

Som ett sÀtt att effektivisera produktionen har Lean blivit ett populÀrt tankesÀtt inom byggbranschen. Lean har sin grund i bilindustrin och Toyota Production System men har anpassats till förutsÀttningarna inom byggindustrin. Tanken med Lean Àr att öka effektiviteten i produktionen genom att eliminera vÀrdeförluster som förbrukar resurser och inte tillför kunden nÄgot vÀrde. Dessa vÀrdeförluster definieras ofta som slöseri i form av materialspill, tidsförluster, omarbete, överarbete, transporter och lager. Slöseriet i byggprojekt kan motsvara upp till 30-35% av projektets totala produktionskostnad.

Delad förÀldraledighet? : en frÄga om bÄdas ansvar

Syftet med denna studie var att undersöka eventuella samband mellan inkomstfördelning samt utbildning och attityd gentemot delad förÀldraledighet. Vidare blev denna problemformulering vital, dÄ den Àven befrÀmjade möjligheten att titta pÄ hur attityden gentemot delad förÀldraledighet inverkar pÄ synen av könsroller i ett hushÄll. Undersökningen bygger pÄ en enkÀt kring familjeliv och arbete, som har utförts av Sociologiska Institutionen vid UmeÄ universitet, och sammanförts av ISSP 2012 (International Social Survey Program). Studien grundar sig i en univariat analys som beskriver variablernas frekvensfördelningar, och dÀrefter testas eventuella samband genom bivariat och multivariat analys. Det teoretiska ramverket dÀr begrepp sÄsom könsroller, resurser och kapital inbegrips, blir pÄ senare hand studiens analytiska verktyg.

Patienters anvÀndande av copingstrategier i samband med cancerdiagnos

Varje Är insjuknar i Sverige omkring 50 000 mÀnniskor i cancer. Det innebÀr att ungefÀr var tredje svensk kommer att drabbas av cancer under sitt liv. Ett cancerbesked framkallar starka kÀnslor hos patienten. För att kunna bemÀstra kÀnslorna samt hantera situationen tillÀmpar patienten nÄgon form av coping. I svensk forskningslitteratur beskrivs coping som vad en person gör för att handskas med olika stressorer i vardagen samt vilka resurser personen i frÄga har för att ta sig an problemen.

VÀrdering av fastigheter : En jÀmförelse mellan kommunala och privata fastighetsbolag

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om det finns nÄgra skillnader mellan hur kommunala och privata fastighetsbolag arbetar med vÀrdering. Vi vill Àven undersöka om de metoder som beskrivs i teorin anvÀnds och hur, samt om det Àr skillnad i attityd till fastighetsvÀrdering mellan de olika kategorierna av bolag.För att samla in data till vÄr undersökning har vi valt individuella öppna besöksintervjuer dels för att relativt fÄ enheter skall undersökas och dels för att vi vill fÄ fram den enskilda individens Äsikter och tolkningar. Som utgÄngspunkt för vÄr undersökning har vi studerat relevanta teorier, huvudsakligen angÄende fastighetsvÀrdering, vilka vi ocksÄ redovisar i uppsatsen.Tydliga skillnader mellan de tvÄ bolagstyperna har vi frÀmst mÀrkt i syftet med vÀrdering samt vid anvÀndandet av externa vÀrderare. De kommunala bolagen vi undersökt har till exempel inget behov av externt vÀrderingsutlÄtande för att fÄ banklÄn. De privata bolagen bedriver i större omfattning handel med fastigheter.

Implementering av statistisk processtyrning pÄ en serviceavdelning.

PÄ senare tid har företag i allt större utstrÀckning börjat mÀta processprestationer istÀllet för att enbart styras efter ekonomiska termer. Att lÀgga resurser pÄ stÀndiga förbÀttringar istÀllet för ?brandslÀckning? har samtidigt blivit mer vanligt. Siemens Industrial Turbomachinery AB (SIT AB) i FinspÄng har arbetat med förbÀttringskonceptet Sex Sigma en lÀngre tid och har som ett led i detta kommit lÄngt i arbetet med processorientering. PÄ serviceavdelningen har man börjat intressera sig för statistisk processtyrning (SPS) som ett sÀtt att koppla ihop processernas prestation med förbÀttringsarbetet.

Kapacitetsbehovssimulering av ytmonteringslinor

Ytmonteringsavsnittet Àr en av de första lÀnkarna i Flextronics VÀsterÄs Operations produktionskedja för kretskort. Det Àr relativt oflexibelt vad gÀller kapacitetsanpassning inom en tidshorisont kortare Àn tre mÄnader. Ledningen för ytmonteringsavsnittet har pÄ grund av variationer i kundernas efterfrÄgan och störningar i materialtillförseln svÄrt att anpassa ytmonteringsavsnittets produktionskapacitet. Syftet med examensarbetet Àr att skapa en hÄllbar simuleringsmodell för kapacitetsplanering av verkstadens ytmonteringsavsnitt. Genom att kunna simulera det framtida kapacitetsbehovet ska ledningen förbÀttra planeringen av ytmonteringsavsnittets resurser.

Mikroalgbaserad biogas - ett raffinerat bidrag till en hÄllbar stadsutveckling

I detta arbete undersöks möjligheterna att anvÀnda mikroalger som rÄvara för produktion av biogas, bÄde genom en litteraturstudie och genom en förstudie för hur en pilotanlÀggning för hÄllbar odling av mikroalger för biogasproduktion skulle kunna initieras. UtgÄngspunkten Àr hÄllbarhet, vilket innebÀr att odlingen av mikroalgerna baseras pÄ befintliga, outnyttjade samhÀllsflöden. Avloppsvatten och koldioxidutslÀpp Àr exempel pÄ flöden som kan orsaka negativ miljöpÄverkan i form av klimatförÀndringar, övergödning och försurning. Om dessa resurser istÀllet fÄr utgöra nÀrings- och kolkÀllor vid odling av mikroalger för produktion av biogas utnyttjas dessa resurser istÀllet till att generera hÄllbart producerad energi. NÀr biogasen ersÀtter fossila brÀnslen ökar miljövinsten ytterligare.

FrÄn Ahmed till Emil : en studie om skönlitterÀrt arbete i ett mÄngkulturellt omrÄde

Vi har genom vÄr utbildning förstÄtt vikten av att arbeta med skönlitteratur. Eftersom vi bÄda har arbetat och gjort VFU i mÄngkulturella omrÄden var vi intresserade av att se hur man anvÀnder sig av de resurser som skönlitteraturen kan ge i ett mÄngkulturellt omrÄde. Skönlitteraturen kan pÄverka barns sprÄkutveckling, begreppsuppfattning och identitetsskapande pÄ ett positivt sÀtt, nÄgot som vi finner vara mycket relevant dÄ man arbetar med invandrarbarn. VÄrt syfte med studien Àr att ta reda pÄ hur lÀrare i förskola och skola i ett mÄngkulturellt omrÄde tÀnker kring sitt arbete med skönlitteratur. 1.

Distriktssköterskans upplevelse av mötet med flyktingar i glesbygd : En intervjustudie

INTRODUKTION Sverige tar emot en stor andel flyktingar och flera kommer till glesbygd. Ett bra mottagande Ă€r avgörande för flyktingarnas hĂ€lsa. De har rĂ€tt till hĂ€lsoundersökning, akut sjukvĂ„rd samt sjukvĂ„rd som inte kan vĂ€nta. Kulturella skillnader innebĂ€r utmaningar för vĂ„rden och distriktssköterskorna som möter flyktingarna. SYFTE Syftet med studien var att undersöka distriktssköterskors upplevelser av faktorer som pĂ„verkar mötet med flyktingar pĂ„ hĂ€lsocentraler utan specifik flyktingmottagning i glesbygd. METOD Studien genomfördes med kvalitativ design. Åtta distriktssköterskor med erfarenhet av flyktingmottagande i glesbygd valdes ut och intervjuades.

<- FöregÄende sida 37 NÀsta sida ->