Sök:

Sökresultat:

899 Uppsatser om Kulturhistoriska byggnader - Sida 26 av 60

Den digitala ABM-katalogen : Bibliotekets roll och villkor i samarbetet mellan arkiv, bibliotek och museer

Syftet för detta arbete är att undersöka bibliotekets roll i det digitala ABM-samarbete som eftersträvas inom kulturpolitiken. Detta görs med hjälp av kodning och innehållsanalys av två politiska dokument, SOU 2009:15 Kraftsamling! Museisamverkan ger resultat ? Del 1 samtprop. 1998/99:114 Kulturarv ? kulturmiljöer och kulturföremål.

Mjölkalånga - landsbygd i utveckling : för hästen, naturen och människan

Arbetet handlar om att planera ett område för att tillgodose de behov och förväntningar som ställs på en tätortsnära landsbygd. Arbetet presenterar ett förslag till planering där olika intressen samspelar i utformningen och där platsens förutsättningar utgör grunden. Området är beläget väster om Finjasjön vid Mjölkalånga by och omfattar ca 150 ha. Marken ägs av Hässleholms kommun. Som ett led i kommunens arbete med att profilera sig inom häst- och ridsportverksamhet vill man skapa möjligheter för etablering av hästgårdar i kommunen. Detta har tillsammans med strävan att tillvarata områdets naturvärden, kulturhistoriska bakgrund och förutsättningar för rekreation och friluftsliv, utgjort förutsättningarna för mitt arbete. Jag har genom studier av platsens förutsättningar och historia skaffat kunskap om området.

Förutsättningar för det moderna japanska enfamiljshuset. Projekt: Calahorra, Spanien

Textens syfte är att peka på ett antal av de förutsättningar som har möjliggjort det moderna japanska enfamiljshusets särart. Fokus ligger på det typiska i centrala Tokyos stadsbild som är en viktig faktor för den allmänna utvecklingen. Stor inflyttning och ett svagt regelverk för stadsplanering har skapat unika småhusområden. Den täta stadsstrukturen har skapat många speciella lösningar även i bebyggelse utan arkitektonisk ambition, mycket av det man ser i publicerade arkitekturprojekt är vanliga inslag i den standardbetonade bebyggelsen. Ekonomi är också en viktig faktor.

Trådlösa nätverk, säkerhet och kryptering

Användandet av trådlösa nätverk breder ut sig mer och mer både bland företag och privatpersoner. För privatpersoner kan det vara skönt att slippa sladdarna som ett vanligt nätverk för med sig och för företag kan det trådlösa nätverket fungera som ett komplement till det vanliga i miljöer där man inte kan eller vill använda vanliga nätverk. Det är ett smidigt sätt att koppla upp sig mot ett nätverk utan att vara fysiskt ansluten till det. Smidigheten har dock ett pris i form av att det är lättare att avlyssna trådlösa nätverk i och med att kommunikationen går genom etern och det saknas fysiskt skydd i form av byggnader och lås som finns för traditionella nätverk. Med tanke på detta är det viktigt att man säkrar nätverket på ett ordentligt sätt. I detta arbete har jag studerat trådlösa nätverk; hur de fungerar, vilka hot som kan finnas och vad man kan göra för att skydda sig.

Förtätning som hållbar stadsplaneringsmetod : En studie om Örebro stad

Syftet med det här arbetet är att undersöka förtätning som hållbar stadsplaneringsmetod och i det här arbetet kommer staden Örebro att undersökas. Vikten ligger vid att ta reda på hur Örebro kommun arbetar med förtätning i Örebro stad, samt vilka fördelar och nackdelar som förtätning kan ha på Örebro som stad. Exemplet Örebro har valts eftersom att Örebro är en växande stad som fokuserar väldigt mycket på förtätning. Metoden som har används under arbetet är kvalitativ metod, där  semistrukturerade intervjuer genomfördes med planerare i Örebro samt en analys av styrdokument, program och planer från Örebro Kommun.Örebro arbetar frekvent med förtätning i stadskärnan, de byggs på lucktomter och vissa hus har höjts några våningar. Det har även byggts i utsidan av parker i staden men även parkeringsplatser har byggts bort till förmån för byggnader.

"Hon ska vara ödmjuk men bestämd" - En studie av ledarskap i klädeshandel

Under de senaste decennierna har lagkrav och olika policys kopplade till miljöfrågor snabbtökat. Miljöcertifieringar är marknadsbaserade alternativ som företag kan välja att följa ochinkorporera i sina arbetsprocesser. Syftet med den här uppsatsen är att beskriva och diskuterahur Skanska Sveriges miljöarbete har organiserats. Som en del av Skanskas gröna initiativ harföretaget valt att arbeta med olika miljöcertifieringar för byggnader. Denna studie visar hurverksamhetens organisering har påverkats av arbetet med certifieringarna.

Multimedieproduktion : utveckling av reklam och information åt BrandEx AB

Denna rapport beskriver utvecklingen av examensarbetet som utfördes på uppdrag av BrandEx Brandtätningar AB. Ett företag som brandskyddar byggnader, fartyg, oljeplattformar med mera. En officiell webbsida och en CD-ROM-produktion skapades åt företaget. Webbsidan konstruerades i webbredigeringsprogrammet Macromedia Dreamweaver 4 och CD-ROM-produktionen i multimedieprogrammet Macromedia Director 7. Det använda materialet innehöll bilder och PDF-filer som BrandEx hade i sitt arkiv, men mycket nytt skapades, exempelvis animeringar och egna musikstycken.

Rumslig Navigering- en komparativ studie av människans förmåga att orientera sig i urbana miljöer

I denna uppsats presenteras en jämförande studie av tre gators rumsliga begriplighet (intelligibility). Studieobjekten är Trollebergsvägen, Karl XI-gatan och Öresundsvägen i Lund. Öresundsvägen är föremål för exploatering under kommande år. Här kommer det att skapas en mängd olika byggnader där olika grupper i samhället kan bosätta sig och leva. En rad nya företag kommer att etablera sig.

Nybyggnation eller ombyggnation, vilket alternativ genererar minst växthusgaser? : Fallstudie för ett mindre hyresradhus i Gävle

Beslutom att riva en byggnad och resa en ny eller renovera befintlig byggnad tas oftautifrån aspekter som ekonomi, funktion, energiförbrukning, miljö ochbevarandekrav. Denna rapport fokuserar enbart på beslutet ur ett energiförbrukningsperspektivoch vad skillnaderna blir i utsläpp av växthusgaser för ett mindre hyresradhusi Gävle om den renoveras eller rivs och ersätts av en ny byggnad. Eventuellaekonomiska och tekniska konsekvenser behandlas inte i denna rapport. Detta görsgenom att ta beräknade utsläpp av koldioxid och andra växthusgasers värde ikoldioxidekvivalenter för tillverkade byggnadsmaterial, uppvärmning,fastighetsel och nödvändiga transporter. Beräkningarna görs för etttidsperspektiv på 50 år.

Gustavsberg - förnyelse i kulturhistorisk miljö. Ett planförslag för centrala Gustavsberg med fokus på kulturmiljövård.

En kulturmiljö består i princip av hela vår fysiska omgivning, undantaget helt orörd natur. Dessutom kan kulturmiljön vara av social art, det vill säga att den är immateriell och innefattas av bland annat traditioner, folkminnen och ortsnamn. Eftersom begreppet kulturmiljö omfattar så mycket är det svårt att kunna praktisera en kulturmiljövård utan att ha några riktlinjer och urvalsmetoder. Allt kan inte bevaras och vårdas i oföränderligt skick till kommande generationer, utan det måste finnas en kontinuitet i utvecklingen av den fysiska miljön. Varje tid bör lämna sina spår till eftervärlden utan att äldre spår helt raderas ut.

Tillgänglighetsanpassning av världsarvsmärkta hälsingegårdar : Dilemmat mellan bevarandekrav och krav på tillgänglighet

SammanfattningDenna studie undersöker möjligheter till tillgänglighetsanpassning av hälsingegårdar. Problematiken ligger i att hälsingegårdarna är kulturhistoriskt värdefulla och därför har strikta bevarandekrav.En hälsingegård är egentligen ett samlingsnamn för en stor mängd byggnader. De är gårdar som Hälsinglands bönder byggde på ett för trakten traditionellt vis som skiljer sig från övriga historiska bostäder för bönder i Sverige. Detta på grund av att de är mer påkostade både med dekorationer och till storlek. Bönderna i Hälsingland hade möjlighet att bygga på det viset eftersom de ofta var mer välställda än andra bönder i landet.

Kyrkorestaurering ? problematiken kring kulturhistoriska värden

This thesis handles the problems regarding different value aspects which are applied during restoration and renovation of churches. The curator?s aspects along with the interests regarding change that exists today, is often integrated and is therefore affecting the final results. The thesis aims to discuss the different perspectives and to look at the different values the room possesses. Furthermore, the historical aspects are discussed along with possible strategies to increase a positive outcome of restorations and how to integrate churches to the modern standards in terms of use and allowing them to be a part of a living cultural heritage.Church buildings have historically speaking always had a significant meaning to people, independent of religious belief.

Konsultens flexibla arbetssituation - en studie om konsultens integrering på kundföretag

Under de senaste decennierna har lagkrav och olika policys kopplade till miljöfrågor snabbtökat. Miljöcertifieringar är marknadsbaserade alternativ som företag kan välja att följa ochinkorporera i sina arbetsprocesser. Syftet med den här uppsatsen är att beskriva och diskuterahur Skanska Sveriges miljöarbete har organiserats. Som en del av Skanskas gröna initiativ harföretaget valt att arbeta med olika miljöcertifieringar för byggnader. Denna studie visar hurverksamhetens organisering har påverkats av arbetet med certifieringarna.

Undersökning av en industrifastighets material och resurshantering enligt miljöcertifieringssystemet LEED

Miljöcertifieringssystemet för byggnader, LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) lanserades 1998 i USA av USGBC (United States Green Building Council). USGBC är en icke vinstdrivande organisation, vars mål är att bidra till utökat hållbart byggande. Skanskas första byggnad som certifierades enligt LEED färdigställdes 2001 i den amerikanska delstaten North Carolina. I slutet av februari 2009 offentliggjordes det att Skanska skall införa systemet i sin Nordiska organisation. Undersökningen som genomförts handlar om ett av LEED New Constructions sex delområden, Materials & Resources. Materialhanteringen för ett byggprojekt som Skanska uppfört har analyserats för att avgöra huruvida det skulle kunna erhålla poäng vid en certifiering enligt LEED.

Utvecklingsalternativ för grisbesättning :

The purpose of this report was to compare two different options for expanding of an existing pig farm. For the time being there are low prices within the agricultural market of pig production, and it is interesting to see if it is worth expanding or not. The two different options this report is based on are: expanding from a herd with 50 sows in breeding gilt production to a herd with 100 sows in breeding gilt production (option 1), or expanding to a herd with 140 sows in breeding gilt production (option 2). The number of pregnant gilts produced per year will stay the same for both alternatives; about 300 pregnant gilts per year. The rest of the breeding gilts will be sold at a weight of 25 kg. The pigs that are not sold as breeding gilts (e.g. castrates, and female pigs that are too small or that have disorders) will be kept on the farm as growing-finishing pigs until 120 kg of live weight, and then sold to the slaughter house. By using the existing buildings, even after the expanding, the investment costs, and thereby costs for housing, were kept as low as possible.

<- Föregående sida 26 Nästa sida ->