Sök:

Sökresultat:

1034 Uppsatser om Kritiskt tidsavstćnd - Sida 31 av 69

SjukvÄrdsdebatten i lokalpressen

I juni 1993 fattade landstingsfullmÀktige i Norrbotten kompromissbeslutet att sjukhusen i LuleÄ och Boden skulle avvecklas, för att istÀllet ersÀttas av ett gemensamt lÀnssjukhus i Sunderbyn. DÀrefter började planeringen för samordningen av de tvÄ kommunernas sjukhusvÄrd. Efter valet i september 1994 kom dock planeringen av sig nÀr Norrbottens sjukvÄrdsparti, ett nytt parti som var kritiskt mot Sunderbybeslutet och ville att det skulle annulleras, fick 25 procent av rösterna i landstingsvalet. Detta resultat visade tydligt att en stor andel av lÀnets befolkning var missnöjd med Sunderbybeslutet, men planeringen av samordningen kunde fortsÀtta, efter att landstingsfullmÀktige pÄ nytt i november 1994, enades om att den skulle fortsÀtta som tidigare beslutat. I denna uppsats undersöks debatten om lÀnssjukhusfrÄgan pÄ ledarsidorna i PiteÄ-Tidningen, Norrbottens-Kuriren och NorrlÀndska Socialdemokraten.

Hemmafruarnas epok

Syftet med studien Àr att undersöka hur samhÀlleliga institutioner och olika aktörer pÄverkade kvinnorna under 1950-talet att bli hemma och ta hand om hem och familj. Studien inleds med en historisk tillbakablick som startar omkring 1920 och avslutas med efterkrigstiden. Femtiotalet brukar kallas hemmafruarnas epok och jag har studerat litteratur, tidskrifter och forskning som behandlar denna period och som berör kvinnors situation.Undersökningen bygger pÄ avhandlingar och andra böcker samt olika myndigheters betÀnkanden. Texterna har granskats kritiskt. Undersökningen visar hur flera aktörer försökte pÄverka kvinnorna till att stanna hemma och ta hand om hem och familj.

Etik i det dagliga skolarbetet : en undersökning i nÄgra skolor i Sandviken vÄren 1998

Etiska frÄgor griper in i varje mÀnniskas liv och det blir allt viktigare för individens sjÀlvkÀnnedom att fÄ bearbeta dessa frÄgor. För att klara av det behövs kunskap och redskap att utveckla vÄr förmÄga till kritiskt tÀnkande. OsÀkerheten Àr stor idag och det Àr inte lika sjÀlvklart vilka vÀrderingar och normer vi ska leva efter. Forskning visar ocksÄ att barns intresse för etik och livsfrÄgor ökar, samtidigt som de kÀnner en vÀxande vilsenhet. Vi lÀrare blir allt viktigare personer som tillsammans med hemmet ska pÄverka och ansvara för elevernas framtid.

Ungdomsbrottslighetens individer och strukturer : En diskursanalys av insatser utformade för att förebygga ungdomsbrottslighet.

Syftet med studien Àr att studera den diskursiva konstruktionen av det förebyggande sociala arbetet med ungdomsbrottslighet, genom att studera underlaget till en aktuell insats (Sociala insatsgrupper). Ett diskursanalytiskt tillvÀgagÄngssÀtt har varit styrande i teoretiska samt metodologiska övervÀganden. UtgÄngspunkten för analysen har varit generell diskursteori samt teorier om diskurser som styr socialt arbete. En slutsats Àr att det bÄde finns diskurser för ett individinriktat samt strukturinriktat fokus men att det förstnÀmnda har vidare utrymme i de studerade texterna vilket tyder pÄ att det sociala arbetet med ungdomsbrottslingar till stor del influeras av dominanta individinriktade diskurser sÄ som: biomedicinska, juridiska samt "psy" diskurser. Vilket fÄr som konsekvens att sociala insatser konstrueras med fokus pÄ att förÀndra individers beteende och att fokus pÄ strukturella faktorer negligeras.

Femmilsradie : HÄllbar möbelproduktion

HÄllbarhet handlar om att frÀmja vÀlfÀrd nu, och i all tid framöver, genom att ta hÀnsyn till egologiska, sociala och ekonomiska aspekter. Det handlar om att tillgodose dagens behov utan att förstöra möjligheterna för kommande generationer att tillgodose sina.VÄrt examensarbete undersöker förutsÀttningarna för hÄllbar möbelproduktion. och vi gör detta genom ett flödesschema som skall anvÀndas vid uppstart av hÄllbart producerande företag. Idén bygger pÄ att rÄvarorna utvinns och förÀdlas inom en femmilsradie.Vi hoppas kunna Ästadkomma en djupare relation mellan anvÀndaren och objektet Àn vad endast köpande och Àgande ger. Vi har valt att tydliggöra konstruktion och uppbyggnad, samtidigt som formen uppmanar förnuftet till kritiskt ifrÄgasÀttande av stabilitet och hÄllbarhet bÄde konkret och i ett vidareperspektiv.

Ensamkommande i en postkolonial vÀrld : - tre livsberÀttelser som breddar definitionen av familj

Artikeln bygger pÄ resultatet av narrativa intervjuer med livsberÀttelser frÄn tre unga mÀn med erfarenhet av att komma som ensamkommande barn till Sverige. Studien har en postkolonial ansats och ett socialkonstruktivistiskt perspektiv, vilket i denna studie inneburit ett ifrÄgasÀttande av den dominerande familjedefinitionen. Fokus för intervjuerna har varit att se hur definitionen av familj och upplevelsen av vilka som tillhör denna formas utifrÄn livsberÀttelserna samt hur erfarenheter kring familjeÄterförening kan se ut. Resultatet visar pÄ mÄngfalden av innebörder av familj samt att denna inte alltid Äterspeglas i svensk lag. Analysen belyser berÀttelserna i förhÄllande till sociologiska definitioner av familjebegreppet.

OmvÄrdnadsinterventioner för att minska risken för sömnstörning hos patienter pÄ intensivvÄrdsavdelning

IntensivvÄrd definieras av högspecialiserad och högteknologisk vÄrd. Patienter som vÄrdas pÄ en intensivvÄrdsavdelning (IVA) Àr sÄ kritiskt sjuka och/eller skadade att de inte kan vÄrdas pÄ en vanlig vÄrdavdelning. VÄrdmiljön utsÀtter patienten för flera yttre faktorer som kan leda till sömnstörning för patienten tillsammans med inre faktorer som stress, smÀrta och illamÄende. IntensivvÄrdssjuksköterskans specialistkompetens Àr att identifiera omvÄrdnadsproblem och utföra evidensbaserade omvÄrdnadsinterventioner för att förhindra komplikationer till följd av sömnstörning. Sömnen innebÀr flera lÀkande och uppbyggande processer som uteblir vid brist pÄ sömn.

LĂ€romedel i matematikundervisning ? pedagogens val

Undersökningens syfte var att ta reda pÄ vilket lÀromedel pedagoger vÀljer i sin matematikundervisning. Undersökningen syftade ocksÄ till att ta reda pÄ hur pedagogerna anvÀnder lÀromedel i sin undervisning, samt att ta reda pÄ om pedagogernas behörighet spelar nÄgon roll i deras undervisning i matematik. Under förarbetet med undersökningen uppmÀrksammade vi att det fanns fÄ forskare som skrivit om just det som vi riktat vÄr undersökning mot. DÀremot fanns kÀllor som bland annat skrev om förhÄllandet mellan lÀromedlet och lÀroplanen (Johansson, 2006) och förhÄllandet mellan pedagog och lÀromedel (Stendrup, 2001). Vi har Àven tittat pÄ rapporter som kritiskt granskar skolan i Sverige.

Det Àr kompetensen som avgör : En studie av rekryterares förestÀllningar i en mansdominerad bransch

Studien syftar till att undersöka vilka förestÀllningar som kommer till uttryck dÄ rekryterare inom stÄl- och verkstadsindustrin talar om jÀmstÀlldhet, kompetens samt rekrytering. Syftet Àr ocksÄ att kritiskt granska vilka konsekvenser dessa förestÀllningar kan fÄ för rekryteringsprocessen. En hermeneutiskt ansats har valts, och sex semistrukturerade intervjuer med rekryterare inom stÄl- och verkstadsindustrin har genomförts. Av studien framgÄr att rekryterarna anser att jÀmstÀlldhetsfrÄgor Àr viktiga att ta hÀnsyn till. Det framgÄr ocksÄ att företagen, enligt rekryterarna, inte har nÄgon uttalad definition pÄ kompetens.

Politiska drivkrafter för arbetskraftens tillfrisknande

Politiska drivkrafter för arbetskraftens tillfrisknande - en hÀlsokonsekvensbedömning av medfinansieringslagen Annvir, Désirée. Politiska drivkrafter för arbetskraftens tillfrisknande, - en hÀlsokonsekvensbedömning av medfinansieringslagen Examensarbete i folkhÀlsovetenskap 10 poÀng. Malmö högskola: HÀlsa och SamhÀlle, enheten för folkhÀlsovetenskap, 2005. Medfinansieringslagen (lag 2004:1237 om sÀrskild sjukförsÀkringsavgift) trÀdde ikraft den 1 januari 2005. Lagen innebÀr att arbetsgivaren Àr skyldig att betala 15 procent av sjukpenningen.

Att stödja nÀrstÄende i intensiv omvÄrdnad

Bakgrund: En kris Àr en vÀndpunkt dÀr mÀnniskor omprioriterar vad som ar viktigt i livet. Tidigare studier visar pÄ hur mÀnniskor upplever den akuta krisen och stress som uppkommer vid förÀndringar i livet. De pÄvisar Àven hur vÄrdpersonal kan bemöta stress. Syfte: Syftet med studien var att belysa vilket stöd de nÀrstÄende behöver av vÄrdpersonal vid intensiv omvÄrdnad. Metod: En litteraturstudie som bygger pÄ Ätta vetenskapliga artiklar varav tre kvalitativa, tre kvantitativa med kvalitativt inslag och tvÄ kvalitativa med kvantitativt inslag.

Skola + ideologi = sant? : en ideologikritisk analys av lÀroplanen för den svenska gymnasieskolan

Syftet med föreliggande studie Àr att belysa de normer, vÀrden och kunskaper som uttrycks i GY11, den svenska gymnasieskolans lÀroplan. Studien anvÀnder sig av en ideologikritisk analys, vars avsikt Àr att ge en fördjupad förstÄelse för samhÀllet genom att avslöja falska beskrivningar av och uppfattningar om makt och verklighet. Med utgÄngspunkt i den prövande tesen att lÀroplanen som dokument stÄr under inflytande av det omslutande samhÀllets idéer och materiella förhÄllanden lÀses och förstÄs GY11 i relation till teorier om rationalitet, kontroll och individualisering. Analysen visar att GY11 i flera avseenden bÀr drag av en nyliberal ideologi och bekrÀftar stora delar av den samhÀllskritik som formulerats av den kritiska skolan och av individualiseringsteoretiker. Det teoretiska ramverket anlÀgger Àven ett praktiskt perspektiv med begreppen techne, episteme och fronesis, vilka fungerar som referenspunkter i diskussionen kring kunskapers och handlingars legitimitet i enlighet med samhÀllets dominerande rationalitet.

Pedagogers syn pÄ lustfyllt lÀrande : en kritisk studie

Bakgrund: I Lpo 94 stÄr att "Skolan skall strÀva efter att varje elev utvecklar nyfikenhet och lust att lÀra". Vi var intresserade av att reda ut begreppet lust att lÀra och lustfyllt lÀrande och om det inte fanns nackdelar med de annars enbart positivt framstÀllda begreppen i utbildningen och i skola. Syfte: Studien syftar till att identifiera betydelsen av begreppet lustfyllt lÀrande och beskriva pedagogernas syn pÄ lustfyllt lÀrande som begrÀnsning. I vÄr studie har vi koncentrerat oss pÄ lÀrare i de yngre skolÄren. Vi har dÀrmed valt bort fritidspedagoger och förskollÀrare ur studien dÄ de kommer frÄn en annan yrkeskultur.

Information Àr vÄrt bÀsta vapen - vÀgen till rÀtt kunskap En diskursanalys av den svenska hiv/aids politiken

Vi gör i vÄr uppsats en samlÀsning mellan kritisk diskursanalys och diskursteori för att undersöka hur medvetenheten om diskriminering och stigmatisering av riskgrupper artikuleras i den svenska hiv/aids diskursen. Genom att utgÄ frÄn ett kritiskt socialkonstruktivistiskt perspektiv, frÄgar vi oss hur denna medvetenhet konstitueras av intersektionen mellan ?ras? /etnicitet, kön, klass och sexualitet. Vi Àr intresserade av att söka förÀndring i diskursen och avgrÀnsar oss dÀrför genom att nÀrlÀsa tvÄ offentliga dokument, AIDS-delegationens informationsbroschyr frÄn 1986 och en SOU-rapport frÄn 2004. Vi kommer i vÄr studie fram till att medvetenhet artikuleras genom ett konstruerande av riskgrupper, dÀr genus och sexualitet inledningsvis stÄr i fokus, men som senare lÀmnar en allt större betydelse för kategorin ?ras? /etnicitet i diskursen.

Att tÀnka annorlunda : Samtidens dynamiska lÀrandemiljöer utgÄr frÄn ett förÀndrat sÀtt att tÀnka och förstÄ ledarskap

Studien syftade till att undersöka och belysa hur FM:s ledarskap uppfattar och beskriver FM:s lÀrandemiljö och samtida utmaningar. Studien avsÄg Àven att genom sina fynd, visa pÄ indikativa linjer kring hur ett ledarskap som frÀmjar lÀrandemiljön och möter samtidens utmaningar kan förstÄs. Det empiriska underlaget bestod av en enkÀtundersökning dÀr 55 officerare med mÄngÄrig ledarerfarenhet inom FM deltog. Dessa var indelade i tvÄ grupper. Studien hade en tvÀrvetenskap-lig metodologisk ansats och omfattade bÄde kvantitativa och kvalitativa analysmetoder.

<- FöregÄende sida 31 NÀsta sida ->