Sök:

Sökresultat:

1034 Uppsatser om Kritiskt tidsavstćnd - Sida 3 av 69

IntensivvÄrdssjuksköterskors erfarenheter av att tillgodose behovet av stöd hos nÀrstÄende till patienter som Àr kritiskt sjuka och vÄrdas pÄ en intensivvÄrdsavdelning

En stor del av arbetet som intensivvÄrdssjuksköterska bestÄr av att möta ochstödja nÀrstÄende i den svÄra situation det innebÀr dÄ patienten Àr kritiskt sjuk.Syftet med studien var att beskriva intensivvÄrdssjuksköterskors erfarenhet avatt tillgodose behovet av stöd hos nÀrstÄende dÄ deras familjemedlem var kritisktsjuk och vÄrdades pÄ intensivvÄrdsavdelning. Nio intensivvÄrdssjuksköterskordeltog i studien. Datainsamlingen genomfördes med semistruktureradeintervjuer och data analyserades med en kvalitativ tematisk innehÄllsanalys somresulterade i ett tema och sex kategorier. Temat blev: konsten att finnas dÀr i ensvÄr situation. Kategorierna blev: att identifiera och sörja för behov, att skapa entillitsfull relation, att visa tillgÀnglighet, att ge uppriktig information, att lÄtanÀrstÄende vara delaktiga och att samverka i team.

Effektiviteten i tvÄ olika sÀtt att lÀra sig ha klardrömmar

Det finns olika tekniker för att lÀra sig fÄ klardrömmar. Man kan gÄ frÄn vakenhet till medvetenhet i dröm eller bli medveten nÀr man Àr i drömmen. Ytterligare en metod Àr att skapa cues med yttre stimuli. I denna studie jÀmfördes effektiviteten i att fÄ klardrömmar mellan kritiskt reflekterande och en intentionsteknik. 60 personer i tre grupper, en för respektive teknik och en kontrollgrupp, fick i 4 dagar under 2 veckor följa sin grupps instruktioner och notera antal klardrömmar.

Finns det evidens för munvÄrd? : -en jÀmförelse mellan litteraturen och Handboken för hÀlso- och sjukvÄrdspersonal

Handboken för hÀlso- och sjukvÄrdspersonal Àr ett webbbaserat hjÀlpmedel för att sjukvÄrdspersonal lÀtt ska ha tillgÄng till uppdaterad kunskap som bygger pÄ vetenskapliga och beprövade metoder. Syftet med studien var att undersöka evidensen bakom de riktlinjer för munvÄrd som anges i Handboken för hÀlso- och sjukvÄrdspersonal. Studien genomfördes som en litteraturstudie dÀr bÄde en kvalitativ och en kvantitativ ansats anvÀnts, vilket benÀmns metodtriangulering. Författarna har funnit evidens för samtliga riktlinjer i Handboken för hÀlso- och sjukvÄrdspersonal. Riktlinjerna för hur munvÄrd bör utföras har delats in i kategorierna tandborstning, rengörning av munhÄlan och behandling av uttorkad munslehinna.

Reportagejournalistik i olika medier : En lingvistisk textanalys ur ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka hur reportagejournalistik skiljer sig i olika publiceringskanaler. Huvudpunkt för undersökningen ligger i att studera lingvistiska skillnader och undersöka hur journalistiska texter dras mot olika fÀlt beroende pÄ publiceringskanal.Undersökningen bestÄr av en lingvistisk textanalys ur ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv. Denna analys har jag gjort med hjÀlp av tvÄ journalistiska verk dÀr det ena Àr publicerat pÄ Aftonbladets webb och det andra i pappersmagasinet Offside. De slutsatser som dras utifrÄn undersökningen bör ses som ett första nÀrmande av att undersöka de skillnader som finns mellan reportage publicerade i olika merdier. Enligt slutsatserna i denna uppsats kan man se klara lingvistiska skillnader mellan texter publicerade pÄ webben kontra pappersmedia.

FrÄn krita till tangentbord : En kvalitativ intervjustudie om internet som pedagogiskt verktyg i hem- och konsumentkunskap

Internet som undervisningsmetod medför bÄde för- och nackdelar. Eleverna fÄr arbeta med ett verktyg som engagerar dem och de lÀr sig att behÀrska ett kritiskt förhÄllningssÀtt. Samtidigt har elever ofta mer kunskap om internet Àn vad lÀrarna har vilket leder till att eleverna lÀr lÀraren. Vid anvÀndande av internet som undervisningsmetod krÀvs det att eleven utvecklar ett kritiskt förhÄllningssÀtt, vilket inte alltid sker dÄ eleven lÀr lÀraren. Det huvudsakliga syftet med denna studie var att undersöka hem- och konsumentkunskapslÀrares anvÀndning av och attityder om internet som metod i sin undervisning.

Handledarskap pÄ grund och avancerad nivÄ

Högskoleförordningen (SFS 2006:173) föreskriver akademiska krav i kursplan och kursmÄl för bÄde grund- och avancerad nivÄ i sjuksköterskeutbildningar. I svensk sjuksköterskeförening, pÄ lÀrosÀten och i klinisk verksamhet pÄgÄr diskussioner om hur dessa teoretiska krav ska förenas i klinisk praktik. Syftet var att belysa faktorer av betydelse för handledarskapet pÄ grund och avancerad nivÄ och undersöka handledningsstrategier som kan förenar teori och verksamhetsförlagd utbildning för sjuksköterske- och specialistsjuksköterskestuderande. Metoden var en litteraturstudie som baserades pÄ 11 vetenskapliga artiklar som kritiskt grans-kades och analyserades. Resultatet visar att det förutsÀtts ett vÀl fungerande samarbete mellan fakultet och klinisk verksamhet med tydligt formulerade kursplaner, mÄl och riktlinjer för handledning och stöd till handledare frÄn fakultet och verksamhet.

Konflikt som undervisningsfokus : En studie om gymnasieelevers samtal om persontransporter i ett "undervisning för hÄllbar utveckling"-perspektiv

I den svenska skolan ska elever utbildas för hÄllbar utveckling. Eleverna bör dÄ enligt styrdokument och aktuell forskning bli kritiskt tÀnkande individer som har insikter i olika intressekonflikter och förstÄr konsekvenser av de beslut som mÀnniskor behöver ta vad gÀller miljö- och framtidsfrÄgor, bÄde lokalt och globalt. I studien undersöks om elever i samtal observerar konflikter som finns nÀr det gÀller de val de behöver göra vid persontransporter, samt om och hur de tar stÀllning i dessa konflikter. Studien utfördes genom att grupper om tre elever pÄ femte terminen pÄ det naturvetenskapliga programmet intervjuades.  Resultatet visade att eleverna identifierade konflikter som handlade om vem som har ansvaret, om miljön kontra bekvÀmligheten och ekonomiska konflikter. De tog ofta stÀllning i dessa.

Drömförskolan ? En studie om hur pedagogiskt ledarskap utvecklas genom aktionslÀrande

BAKGRUND: För att utveckla en skapande verkstadsverksamhet dÀr barnet stÄr i centrum, i egenskap av en kompetent individ, mÄste ledarskap och grupprocesser kritiskt granskas. Genom pedagogisk dokumentation synliggörs problemomrÄden att förÀndra och utveckla. Reggio Emilia-filosofin bidrar med den pedagogiska grunden och synen pÄ barnets rÀtt till sin egen kreativa process.SYFTE: Att ta reda pÄ hur en verkstadsverksamhet för barn, dÀr samma barngrupper sÀllan Äterkommer, kan utvecklas med hjÀlp av pedagogisk dokumentation.METOD: Studien baseras pÄ aktionslÀrande som metod, dÄ uppstart och utveckling av verksamheten Àr i fokus.RESULTAT: Resultatet visar att miljön i vilken barnen vistas antingen kan skapa förutsÀttningar eller hinder för dem. Genom ett kritiskt förhÄllningssÀtt gentemot miljön och genom att vÀlja att förÀndra den har vi Àven möjlighet att förÀndra barnens agerande i miljön. Genom att anvÀnda oss av deltagande observationer i konstverkstaden har vi fÄtt kunskap om vÄr egen verksamhet och vÄrt pedagogiska ledarskap..

IntensivvÄrdssjuksköterskors erfarenheter av att vÄrda kritiskt sjuka personer inom flygmedicinsk transport.

Syftet med studien var att beskriva specialistsjuksköterskors erfarenheter av att vÄrda kritiskt sjuka personer inom flygmedicinsk transport. Totalt intervjuades sju intensivvÄrdssjuksköterskor vid tvÄ sjukhus med helikopterverksamhet knutna till sig. En kvalitativ tematisk innehÄllsanalys utfördes pÄ intervjuerna och resulterade i ett tema och sex kategorier. Temat som framkom var SÀker intensivvÄrd under flygmedicinsk transport. Kategorierna som framkom var Att egen erfarenhet och teamsamarbete behövs i svÄra situationer, Att stÀllas inför dilemmat om nÀrstÄende kan nÀrvara eller ej, Att kÀnna patientens och egen rÀdsla, Att uppleva vÄrdmiljön som en intensivvÄrdsplats med begrÀnsat utrymme, Att en högljudd miljö försvÄrar kommunikationen under pÄgÄende flygtransport, Att planera och kontrollera för att minimera risker.

Modernisering idag - Sidas kulturbistÄnd ur ett kritiskt perspektiv

Denna uppsats behandlar Sveriges kulturbistÄnd ur ett kritiskt perspektiv. Teorin baserar sig pÄ kritisk utvecklingsteori och postkolonial teori. Vi tar avstamp i de skillnader som finns i vÀrlden idag och analyserar kulturbistÄndets roll i det som kallas moderniserings- eller utvecklingsteori. Denna menar att utveckling sker linjÀrt och att VÀst har kommit lÀngre Àn tredje vÀrlden. FrÄgestÀllningen behandlar huruvida Sida i sitt kulturbistÄnd reproducerar moderniseringsteorin.

TÀnka efter vad Àr det jag gör : En kvalitativ studie i hur erfarna socialarbetare utövar ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt i sin profession.

The aim of this study was to examine the use of critical reflection in two social fields of work, using social workers that have at least five years professional experience. We have chosen to examine two fields of work in the same organization to be able to see possible similarities and dissimilarities that occur in the same organization.In our studies at B ?level we examined the use of critical reflection, using social workers that just gotten their degree and that were out working on their first job. In our study we discovered that because of the culture in the organization it?s easier to accommodate the already existing ways of working, than to ?go your own way?.

Interaktion i klassrummet

I den hÀr rapporten beskrivs hur elever mellan Ätta och tolv Är upplever anvÀndningen av datorn och Internet i skolan. Genom att studera anvÀndningen av Internet med hjÀlp av intervjuer, deltagande observationer och informella samtal har författaren i den hÀr rapporten valt att utifrÄn elevernas perspektiv beskriva deras situation. UtifrÄn den etnografiska studie och de konstruktionistiska teorier författaren gjort utnyttjas sedan erfarenheter frÄn utbildningstiden för att försökta skapa ett koncept om hur ett framtida klassrum skulle kunna komma att se ut. Undersökningar har gjorts om hur information, kunskaper och erfarenheter utbyts i klassrummet och vilken betydelse det har för anvÀndningen av Internet. Men Àven hur elevernas sjÀlva utvecklas och skapar sig ett kritiskt tÀnkande och att lÀra sig sortera, för dem, relevant information.

Design och genus : hur vi formger produkter och hur de formar oss

Jag har valt att som examensarbete kritiskt studera arkitektur och industridesign ur ett genusperspektiv för att dÀrigenom hitta frÄgestÀllningar som skapar nya tolkningsprocesser och tankesÀtt i skapandet av byggnader och produkter..

LÀrandemÄl för informationskompetens, en studie av förhÄllningssÀtt till informationskompetens och kritiskt tÀnkande inom högskolebibliotekens undervisningsverksamhet

In this Master thesis interest is directed towards approaches toinformation literacy (IL) and critical thinking in the educationalactivities of university libraries. The aspiration of universitylibrarians to promote the critical abilities of students isproblematized. At the center of attention is the project?LÀrandemÄl för informationskompetens? [Learning outcomes forinformation literacy], which in 2006 was carried out incollaboration between the Swedish university libraries, in responseto the educational reforms connected to the Bologna Process.Through the discourse analytical framework of NormanFairclough, documents related to the project ?LÀrandemÄl förinformationskompetens? are studied in order to identifydominating approaches to IL. The purpose is to investigate anddiscuss the possible implications of the dominating perspectives,with regard to the development of critical thinking amongstudents.The study results in the identification of two main discourses, thestandardization discourse and the discourse on employability.

Vardag Konst Politik

Genom konsten vill jag fokusera pÄ och utforska sociala relationer och olika former av förtryck, manipulation och motstÄnd. Jag lÀngtar efter att konsten ska kunna inlemmas i livets alla skeenden för att kritiskt motarbeta binÀrt tÀnkande och möjliggöra alternativ till stagnerade mönster..

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->