Sök:

Intensivvårdssjuksköterskors erfarenheter av att tillgodose behovet av stöd hos närstående till patienter som är kritiskt sjuka och vårdas på en intensivvårdsavdelning

En stor del av arbetet som intensivvårdssjuksköterska består av att möta ochstödja närstående i den svåra situation det innebär då patienten är kritiskt sjuk.Syftet med studien var att beskriva intensivvårdssjuksköterskors erfarenhet avatt tillgodose behovet av stöd hos närstående då deras familjemedlem var kritisktsjuk och vårdades på intensivvårdsavdelning. Nio intensivvårdssjuksköterskordeltog i studien. Datainsamlingen genomfördes med semistruktureradeintervjuer och data analyserades med en kvalitativ tematisk innehållsanalys somresulterade i ett tema och sex kategorier. Temat blev: konsten att finnas där i ensvår situation. Kategorierna blev: att identifiera och sörja för behov, att skapa entillitsfull relation, att visa tillgänglighet, att ge uppriktig information, att låtanärstående vara delaktiga och att samverka i team. Första steget var att förståvad närstående kunde vara i behov av för att sedan se hur dessa behov kundetillgodoses. Att ge uppriktig information för att närstående skall ha en klar bildöver sjukdomstillståndet framkom som mycket viktigt. Genom att samverka iteam med andra resurser, som till exempel sjukhuskyrkan, var en användbarmetod. Det beskrevs som betydelsefullt att intensivvårdssjuksköterskor vartillgängliga för de närstående och att låta dem vara delaktiga i vård och beslutkring patienten. Det betonades också vikten av att få närståendes förtroende.Studien visade på att konsten att ge stöd till närstående kunde förbättras hosintensivvårdssjuksköterskor och kunde fördjupas.

Författare

Elise Hermansson Elin Mikaelsson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..