
Sökresultat:
1058 Uppsatser om Komparativ stuide - Sida 22 av 71
Mobbning : en komparativ studie av tre skolors arbetssätt mot mobbning
Syftet med detta examensarbete var att undersöka vilka faktorer som påverkat acceptansen hos användare, inom den kommunala verksamheten, vid införande av ett datoriserat system. Med acceptans menas att användarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett bra och lätt sätt. Studien har gjorts utifrån användarnas perspektiv.Genom att genomföra en intervjuundersökning på ett flertal kommuner där användarna använder systemet Vabas/Duf, har undersökts hur användarnas upplevda acceptans påverkas av faktorerna delaktighet, användbarhet och lättanvändhet, vid införande av ett datoriserat system. Delaktigheten vid införandet av ett system innefattar även information och utbildning.Resultatet från undersökningen visade att delaktigheten ökade användarnas acceptans. Ingen avgörande slutsats kunde däremot dras mellan acceptans och faktorerna användbarhet och lättanvändhet, då resultatet från de båda grupperna inte visade någon märkbar skillnad..
Vrakborttagning i svensk rätt och Nairobikonventionen. En havererad del av den svenska sjörätten?
Fartygshaverier som Costa Concordia och Tricolor visar tydligt att vrakborttagning kan vara en både komplicerad och kostsam process. Samtidigt är de regleringar som finns på området ofta splittrade och inte sällan bristfälliga. Uppsatsen syftar till att kartlägga det svenska rättsläget med avseende på vrakborttagning och vidare att analysera Nairobikonventionens bestämmelser och rättssystematik. Nairobikonventionen är en konvention framtagen inom ramen för IMO som hanterar vrakborttagning och som trädde i kraft den 14 april 2015. En komparativ analys följer därefter mellan de båda regelverken.
Jane Eyre och det vidgade textbegreppet i litteraturundervisningen : En komparativ analys mellan bok och film
Denna uppsats syftar till att jämföra filmatiseringen av Jane Eyre med det litterära verket. Filmatiseringen jämförs mot en kvalitativ narrativanalys av verket för att se likheter och skillnader dem emellan. Dessa likheter och skillnader blir grunden för att se om filmatiseringen förmedlar samma bild av epokerna och de teman som det litterära verket lyfter. Vidare tittar denna studie på filmens för- och nackdelar i skolundervisningen.De resultat och slutsatser som denna analys funnit visar att filmen inte kan ersätta boken i undervisningen. Filmen kan dock användas som komplement och/eller jämföras med boken.
Sverige vs. Italien - En komparativ studie av två länders framtida socialarbetare
I detta examensarbete så ville jag undersöka hur de kommande socialarbetarna i två olika klasser i två olika delar av Europa ser på utbildningen, framtiden och på den kommande yrkesrollen. Jag ville utöver detta även försöka ta reda på vem det är som läser till socialarbetare och vilka anledningarna till att man gör det kan tänkas vara. Kortfattat så ville jag undersöka de eventuella likheterna samt olikheterna mellan studenterna i de två olika undersökta klasserna. Resultatet var bland annat att båda grupperna har ungefär samma anledning till varför man läser till socialarbetare, nämligen för att arbeta med människor. Detta samtidigt som man har en relativt olik social bakgrund.
Att fortsätta yrkesarbeta efter debut av reumatoid artrit
Syftet med denna kvalitativa studie var att, ur ett klientperspektiv, skildra vad som möjliggör fortsatt yrkesarbete hos personer med Reumatoid artrit. Undersökningsgruppen bestod av tio personer, sex kvinnor och fyra män i åldrarna 32-59 år som yrkesarbetade hel eller deltid. Fokusgruppintervjuer genomfördes. Intervjuutskrifterna analyserades utifrån en komparativ kodningsprocess. Resultatet visade att egenskaper hos såväl individ som omgivande miljö var betydelsefulla för att fortsätta yrkesarbeta.
Hur väl kan lillebror mäta sig med ?söte storebror?? : En komparativ studie av grundskolans styrdokument inom historia gällande mellan 1997-2006 i Sverige och Norge
Sexuella övergrepp på barn är något som på senare år mer och mer har uppmärksammats. Syftet med studien var att utifrån fyra biografier beskriva vuxna individers upplevelser och känslor av att under uppväxten blivit utsatta för sexuella övergrepp samt beskriva hur deupplever att det har inverkat på deras liv som vuxna. Metoden som användes var en litteraturstudie med kvalitativ ansats. Studiens resultat visade att sexuella övergrepp skapade ett oerhört livslidande hos de utsatta, de blev ?aldrig av? med minnena och händelserna.
Modstrilogin vs : Upp till Kamp! - En komparativ studie av två samhällsskildringar
Denna uppsats syftar till att undersöka problematiseringen av välfärdssamhället och droger i dokumentärserien ?Modstrilogin? (1968- 79- 93) och tv-serien ?Upp till Kamp!? (2007). De teoretiska utgångspunkterna behandlar litteraturen kring mods, drogerna och den politiska tidsandan, av olika författare men främst Kim Salomon, Ted Goldberg, Urban Nilmander & Kenneth Ahlborn samt Stefan Koch. De teoretiska utgångspunkterna bidrar till att finna kritik mot välfärdssamhället i filmerna och därefter påvisas i analys, och då med hjälp av kritisk teori och en hermeneutisk metod. Det filmiska rummet ses som ett socialt rum.
Vardagsrelaterade textuppgifter i matematikläroböcker
I denna uppsats står vardagsrelatering i fokus och här undersöks hur fyra läroböcker imatematik, avsedda för elever i årskurs nio, gör kopplingar till elevers vardag. Syftet meduppsatsen är att genom analys av läroböcker i matematik bringa klarhet i om och hur dessakopplar textuppgifter till elevens vardag. Som metod har en komparativ textanalys använts föratt urskilja de textuppgifter som har vardagsrelatering för en elev. Resultatet visar att ungefären tiondel av de granskade uppgifterna i samtliga läroböcker utgörs av textuppgifter somknyter an till elevens vardag och att dessa relaterar till eleven genom ett av följande områden,fritid, vardag, skola eller handel. Läroböckerna utgörs av en acceptabel mängd textuppgiftermed vardagsanknytning för elever men det finns gott om utrymme för ännu fler.
Sikta mot Stjärnorna: En komparativ studie över bloggares och kändisars effekter på konsumentbeteenden och konsumentattityder
During the second part of the 20th Century celebrities became more commonly used for commercial purposes as they could enhance purchase intentions, word-of-mouth- intentions and change attitudes towards brands and products. Over the last few years blogs and bloggers have become more and more used for product placing and the bloggers? power over consumers? behaviour has grown rapidly. The aim of this study is to compare a celebrity?s and a blogger?s impact on consumer behaviour and try to understand the underlying reasons why they do have such power over their audiences.
Vill ni ha det som i Danmark? : En komparativ studie om skillnader i arbetsmarknadsinstitutioner, ungdomsarbetslöshet och arbetslöshetens sammansättning i de skandinaviska länderna.
De skandinaviska länderna uppvisar stora ekonomiska och politiska likheter, inte minst vad gäller relationerna mellan staten och arbetsmarknadens parter samt utformningen av arbetsmarknadens institutioner. Av detta skäl brukar det ofta talas om en nordisk eller skandinavisk modell inom den komparativa arbetsmarknadsforskningen (Kvist, 2009:5). Men det finns även tydliga institutionella skillnader mellan ländernas arbetsmarknadsmodeller, både vad gäller passiv respektive aktiv arbetsmarknadspolitik samt utformning av anställningsskyddet. Dessa institutioner utgör i sin tur tre av beståndsdelarna i den danska flexicuritymodellen, som ofta framställs som ett föredöme i den svenska ekonomisk-politiska debatten om hur ungdomsarbetslösheten ska pressas ned till lägre nivåer än idag (Karlsson & Lindberg, 2008:63 f; Kvist, 2009:5).I denna uppsats studerar författaren hur utformningen av det flexibla anställningsskyddet och den generösa arbetslöshetsersättningen i den danska flexicuritymodellen skiljer sig från de institutionella motsvarigheterna i de övriga skandinaviska länderna. Vidare diskuterar författaren vilka effekter skillnaderna i utformningen av dessa kan tänkas ha på ungdomsarbetslöshetens nivåer och sammansättning i respektive land, utifrån resultat från logistisk regressionsanalys och jämförelser mellan arbetslösheten i olika åldersgrupper i de undersökta länderna.
Bombningen av Dresden 1945 ur ett militärteoretiskt perspektiv Wardens och Douhets luftmaktsteorier applicerat på ett empiriskt exempel.
Bombningen av Dresden är en av andra världskriget mest kontroversiella nyttjanden av luftstridskrafterna från den allierade sidan. Vissa argumenterade för att Dresden var ett civilt mål utan militärt eller strategiskt värde. Syftet med den här uppsatsen är att analysera Dresden som mål för de allierade luftstridskrafterna ur Giulio Douhet och John A.Warden IIIs luftmaktsteorier. Undersökningen bär mot att analysera hur och om man kan motivera Dresden som ett militärt och strategiskt mål ur två olika luftmakteoriers perspektiv. Uppsatsen genomförs med en kvalitativ innehållsanalys och komparativ analys för att jämföra teorierna med fallet.
Barnet i arbetarlitteraturen : En komparativ studie mellan Moa Marinsons Mor gifter sig och Susanna Alakoskis Svinalängorna
This paper is an account of the work around the arrangement and registration of the archive of the Swedish Art-ists? Association?s archive. The Swedish Artists? Association is an association of artists that both makes exhibi-tions for their members? works and handles the Artists? House, called Konstnärshuset in Swedish. During the work with the archive the author faced a number of challenges and problems.
Affärsmetoder, ett undantag ifrån patenterbarhet? -En komparativ studie av USA, Europa och Sverige
There is no commonly accepted definition of a business method. It ought to consist of a method or a process of doing business. Business methods constitutes a broad category of patents, it is hard to tell exactly what can be interpreted in to the term. Most of the world's legal systems have made an exception from patentability for business methods. In the USA the exception was abolished in a case 1998.
Demokratiutveckling i svenska kommuner : en komparativ studie ur deltagardemokratisk synvinkel
The main purpose of this paper is to examine and compare the democratic situation and developement in Malung and Nyköping, through a perspective of participatory and deliberative democratic theories. The questions I?ve examined are On what priorities the actions of developing democracy are built? Which positive effects have been reached and what problems have arisen? What are the solutions they have found to the problems? How does one experience the results of the experiments and actions taken? What are the similarities and differences between the two cases? and What is their relationship to the theories mentioned above?The questions are answered through interviews with four central actors in each case and examined in relation to participatory and deliberative democratic theories and in comparison of the two cases.The results have been that even if none of the cases respond to one theoretical ideal, they have touches of both theories as well as representative theory. It shows, however, that in Malung the representative democracy theory is the strongest represented in actions and politics, while in Nyköping the participatory democratic theory is stronger. In short, the most positive and negative effects respond well to the theories..
Musiklärares inställning till IKT i sin undervisning : en studie med komparativ ansats mellan Nya Zeeland och Sverige
The aim in this thesis is to study what attitude music teachers in Sweden and New Zealand have towards Information and Communication Technology (ICT) in music education and obtain a better understanding of how their attitudes affect the way they use ICT in their teaching. Another intention is to discuss differences and similarities between the teachers´ preferences regarding this issue in the two different countries, and whether it has any effect on teaching. It's a qualitative study based on interviews with music teachers from both countries. Through the answers we can get an impression about how ICT is used in music education, how the curriculum is interpreted when it comes to use ICT in music education and how the teachers' attitudes towards ICT affect the music education. This thesis shows that teachers are positive towards ICT in music education but the attitude, knowledge and the way of using it differs, due to access to technology and different opinions about what is essential in music and what is pedagogical.