Sök:

Sökresultat:

1259 Uppsatser om Kommunal nivć - Sida 60 av 84

Högstadie- och gymnasielÀrares arbetssituation och upplevelser av stressfaktorer

Syftet med denna studie Àr att undersöka högstadie- och gymnasielÀrares nuvarande arbetssituation och stressfaktorer samt att kunna pÄvisa om det finns nÄgra samband mellan dessa. Detta Àr en kvantitativ studie som baseras pÄ 102 enkÀter frÄn lÀrare pÄ högstadiet och gymnasiet i Uppsala kommun. EnkÀterna har bearbetats i Excell för att fÄ ut tabeller gÀllande lÀrarnas arbetssituation och upplevda stressfaktorer. De mest pÄverkande stressfaktorerna i lÀrarens arbete visade sig vara arbetsbelastning, arbetsmiljö samt förÀndringar. GÀllande lÀrarnas olika arbetssituationer och deras upplevelse av stress kunde denna studie inte peka pÄ nÄgra större skillnader, men vissa mönster kunde uppvisas.

Enhetschefer och undersköterskors perspektiv pÄ rapportering enligt lex Sarah inom kommunal Àldreomsorg

The aim of this study was to examine the experience, knowledge and attitude to mandatory reports of mistreatments amongst first line managers and assistance nurses in municipal elderly care. The following questions were at the center of the analysis: how do the different professional groups view having to report their own organization? How can various factors affect the mandatory reporting of mistreatments? What knowledge do the different professional groups have of mistreatments and mandatory reporting? A qualitative research method was used to examine these questions in the form of semi structured interviews and a small document study. The interviews were carried out with assistance nurses and first line manages in elder care, we interviewed four respondents from both professional groups. The interviews were then transcribed and coded with help of a content analysis.

Att möta nyanlÀnda flyktingbarn: En kvalitativ studie med syfte att beskriva elevhÀlsans arbete med nyanlÀnda flyktingbarn i tre kommuner i Norrbotten

Detta Àr en studie jag genomfört i uppdrag för Kommunförbundet Norrbotten med syfte att beskriva elevhÀlsans arbete med nyanlÀnda flyktingbarn i förhÄllande till den nya skollagen gÀllande elevhÀlsa, i tre kommuner i Norrbotten. För att nÄ syftet med uppsatsen har följande frÄgestÀllning besvarats:- Upplever praktiskt verksamma inom elevhÀlsan att deras arbete med nyanlÀnda flyktingbarn lever upp till den nya skollagen gÀllande elevhÀlsa? Varför/varför inte?- Hur upplever praktiskt verksamma inom elevhÀlsan att deras arbete med nyanlÀnda flyktingbarn i dagslÀget fungerar?- Vilka resurser (ekonomi, personalbemanning, kompetens, vidareutbildning) har man att tillgÄ, upplever praktiskt verksamma dem som tillrÀckliga?Jag har anvÀnt mig av en kvalitativ metod och genomfört fem semistrukturerade intervjuer med personer som i parktiken arbetar inom elevhÀlsan, i kommunerna LuleÄ, Boden och Kalix. Resultatet har kopplats mot dels den nya skollagen gÀllande elevhÀlsa för eventuella bristande överenstÀmmelser samt mot teorier för implementering, för att förklara varför den nya skollagen inte realiserats inom verksamhetens arbete med nyanlÀnda flyktingbarn.Enligt min studie bör flertalet faktorer förbÀttras för att verksamheten ska kunna leva upp till den nya lagen. En kombination av flertalet ÄtgÀrder bör vidtas, dÀribland mer utbildning för praktiskt verksamma, en ökad möjlighet till att kunna driva fler förebyggande insatser, ett förbÀttrat samarbetet pÄ framförallt kommunal- och lÀnsnivÄ, ett upprÀttande av nationella direktiv för ett mer systematiskt arbete i hela landet samt utökad tid i arbetet för en mer likvÀrdig elevhÀlsa för samtliga nyanlÀnda flyktingbarn..

OmvÄrdnadspersonals upplevelser av vÄrd i livets slutskede : En kvalitativ intervjustudie

Syftet: Syftet med studien var att beskriva hur omvÄrdnadspersonal inom kommunens sÀrskilda boende och korttidsboende upplever att vÄrda personer i livets slutskede.Metod: Studien bygger pÄ Ätta kvalitativa intervjuer med undersköterskor. Datainsamlingsmetoden baserades pÄ Critical Incident Technique och som analysmetod anvÀndes kvalitativ innehÄllsanalys. Resultat: I intervjuerna framkom att samarbetet till de övriga i teamet och nÀrstÄende hade en stor och avgörande betydelse för hur vÄrden utvecklades. OmvÄrdnadspersonalen kÀnde ibland att sjuksköterskan saknades i vissa omvÄrdnadssituationer. Fördelning av personal under dygnet bidrog till kontinuitet i samverkan.

Budgetens vara eller icke vara i kommunal verksamhet: en fallstudie av Bodens kommun

Syftet med denna uppsats har varit att skapa förstÄelse för hur en kommun anvÀnder sin budget för att styra sin verksamhet samt att undersöka om kommunen anvÀnder sig av andra styrverktyg för att komplettera budgeten. Vi samlade in litteratur pÄ LuleÄ tekniska universitets bibliotek och kompletterade med en fallstudie pÄ Bodens kommun. Vi gjorde tvÄ stycken intervjuer, en med kommunens ekonomichef och en med chefen för socialnÀmnden. Vi fann att den upprÀttade budgeten i kommunen stÀmmer överens med den litteratur vi lÀst om hur budgeten ska upprÀttas. Dock sÄg vi att budgeten inte anvÀnds som ett styrmedel pÄ det sÀtt som litteraturen beskriver.

Josefs Gitarrum: en studie om IT-stöd i frivilig
musikundervisning

Josefs Gitarrum Àr ett IT-stöd i gitarrundervisningen vid Sundsvalls Kulturskola. Det Àr utformat som en Internetkonferens dÀr gitarrlÀraren och gitarrelever kan kommunicera med varandra. Syftet med denna studie var att undersöka hur internetkonferensen Josefs Gitarrum uppfattas av gitarreleverna och andra instrumentpedagoger. Syftet var ocksÄ att undersöka hur gitarreleverna anvÀnder sig av Josefs Gitarrum samt om kommunikationen mellan lÀrare och elev pÄverkas genom konferensen. Sex elever med stor erfarenhet av Josefs Gitarrum intervjuades och fyra lÀrare vid Sundsvalls Kulturskola gruppintervjuades.

Åtagande och motivation ? Studie av frivillig extern rörelse bland chefer i kommunal verksamhet

I denna uppsats har en kvalitativ studie genomförts angÄende chefer i offentlig förvaltning och vad som pÄverkat dem att sÀga upp sig. Forskning som redan finns angÄende motivation och Ätagande Àr till stor del framtagen och applicerad i privata organisationer och företag, vilket var en av motiveringen till denna infallsvinkel i uppsatsen. Empirin har hÀmtats frÄn en av Sveriges största kommuner, dÀr alla deltagare tidigare arbetas som chefer men avlutat sin anstÀllning under 2012. För att belysa ett fenomen med hög chefsomsÀttning har semistrukturerade intervjuer genomförts med chefer som arbetat i omrÄdena ÀldrevÄrdsomsorg och funktionshinder. Data i form av information och uttalanden samlades in frÄn deltagarna angÄende vad som pÄverkat deras beslut om uppsÀgning.

Specialpedagogens arbete i en kommun : var, hur, med vad och varför?

Syftet med följande arbete Àr att kunna förstÄ och klargöra hur den specialpedagogiska verksamheten i den undersökta kommunen Àr organiserad - hitta den röda trÄden - för att fÄ svar pÄ vad man (politiker, förvaltningstjÀnstemÀn och rektorer) vill fÄ ut konkret i verksamheten av specialpedagogiska insatser, vilket Àven rimligen bör avspeglas vice versa. Arbetet Àr en fallstudie med en fenomenografisk forskningsansats som omfattar en legitimeringsstege avseende specialpedagogisk verksamhet pÄ en kommunal arena. Undersökningen utfördes i tvÄ faser dÀr först specialpedagogiska arbetsuppgifter kategoriserades till en matris i vilken studiens ingÄende specialpedagoger fick uppskatta och fylla i fördelningen av sina arbetsuppgifter och vidare intervjuades sedan politiker, förvaltningstjÀnstemÀn och rektorer utifrÄn problemstÀllningen: Vad vill man fÄ ut konkret i verksamheten av specialpedagogiska insatser? Studien har sin teoretiska grund i ramfaktorteorin som visar vad som inte Àr möjligt och i KASAM-teorin som visar vad som Àr nödvÀndigt betraktade utifrÄn Foucaults maktperspektiv som utgÄr frÄn den av makten drabbade, och i litteraturgenomgÄngen behandlas stöd- och/eller spetspedagogik, lÄng- och/eller kortsiktiga perspektiv, implementeringsdjup samt specialpedagogens yrkesroll. Sammanfattningsvis pekade studiens resultat pÄ att rektor var den som avgjorde hur den specialpedagogiska verksamheten organiserades lokalt sett och vidare pÄ att det fanns potential att i högre grad utnyttja specialpedagogisk kompetens, i synnerhet pÄ organisationsnivÄ.

Möjligheter till val av assistansanordnare: en studie ur brukarperspektiv

Syftet med insatsen personlig assistans Àr att ge personer med funktionsnedsÀttningar ökat sjÀlvbestÀmmande genom bland annat valfrihet i möjlighet att bestÀmma vem som ska samordna assistansen. Andelen brukare som anlitar kommunen som arbetsgivare för sin assistans har minskat successivt och brukarna vÀljer privata anordnare i allt större utstrÀckning. Syftet med studien var att studera vilka faktorer som pÄverkar brukarens val av assistansanordnare. Studien genomfördes i tvÄ smÄ inlandskommuner i Norrbotten dÀr det genomfördes sju individuella intervjuer med en god man och sex brukare som hade erfarenhet av att ha personlig assistent. Intervjuer genomfördes för att kunna besvara följande forskningsfrÄgor: Vilken information om sina valmöjligheter fÄr den enskilde nÀr denne har fÄtt insatsen personlig assistans beviljad? Vilka valmöjligheter har den assistansberÀttigade inför val av assistansanordnare? Vad pÄverkar den enskildes val av assistansanordnare? Resultaten av studien visade att kunskap om olika anordnare, information om insatsens innehÄll och utformning samt nÀr informationen ges, Àr av stor betydelse och en förutsÀttning för att den enskilde ska kunna vÀlja det alternativ som stÀmmer överens med dennes behov och önskemÄl.

Legitimitet inom politiska system: En studie av den förtroendevalda kommunala revisionen

Det kommunala systemet med en förtroendevald revision utsÀtts stundtals för debatt dÀr krav om förÀndring framförs. Sveriges kommunfullmÀktigeförsamlingar frÄngick revisionens rekommendation om anmÀrkning och/eller avstyrkt ansvarsfrihet för en nÀmnd eller styrelse i mer Àn 50 % av fallen mellan 2004 ? 2013, samtidigt som kommunfullmÀktiges tilltro till revisionen sjönk mellan 2007 ? 2013. Legitimitet bidrar till att aktörer inom en organisation utför handlingar med en kÀnsla av plikt och skyldighet. En organisation kan dÀrigenom tappa effektivitet om parterna inom den inte upplever organisationen som legitim.

HÀlsofrÀmjande genom medarbetarsamtal ? : Fokusgruppsintervjuer i kommunal verksamhet

Bakgrund: Den största delen av den vuxna befolkningen befinner sig i arbetslivet och dÀrför Àr arbetsplatsen en viktig arena i arbetet med att förbÀttra folkets hÀlsa. I verksamheters systematiska arbetsmiljöarbete finns verktyget medarbetarsamtal som syftar till att öka förstÄelsen för organisationens uppgift samt att ge medarbetaren ett större handlingsutrymme. Syfte: Att studera chefers och medarbetares upplevelser av hur arbetsmiljö och livsstilsfrÄgor diskuteras och behandlas i medarbetarsamtalet. Metod: Fyra fokusgrupper genomfördes med chefer och medarbetare frÄn proAros olika verksamheter. Resultat: MÄl, strategier, utveckling samt en enad riktning av verksamheten diskuterades som viktiga delar i medarbetarsamtalet.

Ger Guld Guld? : En studie om den ekonomiska utveckling i svenska idrottslags hemkommuner

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka eventuella ekonomiska effekter skapade av idrottsliga resultat. Dessa effekter mÀts genom att undersöka förÀndringar i skattebasen, mÀtt per kapita pÄ kommunnivÄ som följd av att ett idrottslag frÄn kommunen vunnit SM-guld, alternativt deltar i spel i högsta divisionen. De sporter som undersöks Àr fotboll, ishockey bandy och speedway. Dessa fyra sporter Àr de största sett till publiksnitt och exponering i TV. Tillsammans utgör de högsta serierna i dessa sporter ett bra underlag och bra spridning av SM-guldvinnare, lag som deltar i högsta divisionen och kommuner i Sverige. Vi vÀljer att inte anvÀnda oss av kommunerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Gotland eller idrottslag frÄn dessa.

Alla Àr för jÀmstÀlldhet men ingen Àr villig att förÀndra nÄgot.

Genom att intervjua fem lÀrare frÄn olika skolor, i syfte att ta reda pÄ lÀrares tillvÀgagÄngssÀtt i bedömning och betygsÀttning kom vi fram till att lÀrare har liknande tillvÀgagÄngssÀtt gÀllande anteckningar under/efter lektioner, om det finns tid. För att sedan vid bedömning och betygsÀttning av eleverna anvÀnda dessa som underlag. Dels för att kunna anvÀnda som konkreta underlag/bevis för idrottslÀrarna och dels för elever/förÀldrar om ett betyg skulle behöva motiveras. DÀremot fÄr vÄra intervjuade lÀrare in de olika momenten pÄ olika sÀtt i undervisningen, och menar att det bland annat Àr tidsbrist och ekonomiska faktorer som avgör hur mycket tid olika moment fÄr i undervisningen. Ju mindre tid olika moment fÄr, desto mer avgörande blir de i den totala betygsÀttningen.

Kommunövergripande verksamhetsmÄl kopplade till god ekonomisk hushÄllning

Bakgrund och problem: Sveriges kommuner ska enligt kommunallagen (1991:900) redovisa verksamhetsmÄl och riktlinjer kopplade till god ekonomisk hushÄllning. Dock har tidigare rapporter konstaterat brister i kommunernas efterlevnad av lagstiftningen. Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att analysera hur kommuner tillÀmpar lagens krav pÄ god ekonomisk hushÄllning. Genom att analysera kommunernas övergripande kvalitet pÄ verksamhetsmÄl, dess koppling till god ekonomisk hushÄllning och graden av mÄluppfyllelse, kan efterlevnaden av lagkravet faststÀllas.AvgrÀnsningar: Lagstiftningen omfattar bÄde kommuner och landsting, vi har valt att avgrÀnsa studien till att endast omfatta kommuner, vidare har vi valt att utesluta kommunala bolag, utskotts- och nÀmndspecifika mÄl i studien.Metod: Budgetdokument samt Ärsredovisningar för Är 2012 har studerats för 30 kommuner, vilka har valts ut med stratifierat urval. InnehÄllsanalys har tillÀmpats vid analys av nÀmnda dokument.Resultat och analys: Resultatet visar att merparten av kommunerna efterlever lagkravet pÄ god ekonomisk hushÄllning.

Samstyret kring naturum pÄ Koster : En fallstudie om medborgerligt deltagande

Syftet med föreliggande uppsats Àr att utifrÄn ett teoretiskt och begreppsmÀssigt ramverk, bestÄende av en diskussion kring demokratiteori, governance, samstyre och deltagande, att genomföra en analys av samstyret i naturumprocessen. Förloppet kring naturum utgjorde en betydande del i processen kring bildandet av Kosterhavets nationalpark. KaraktÀristiskt för naturums samstyre har varit att företrÀdare för myndigheter frÄn nationell, regional och kommunal nivÄ har styrt och samarbetat tillsammans med företrÀdare frÄn lokal nivÄ. De aktörer som har ingÄtt i samstyret har varit NaturvÄrdsverket, LÀnsstyrelsen VÀstra Götaland, Strömstads kommun, KosternÀmnden och helÄrs- och delÄrsboende kosterbor. Fokus finns framförallt pÄ medborgarnas och KosternÀmndens deltagande.

<- FöregÄende sida 60 NÀsta sida ->